Beograd-Pariz

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • GadGet
    CBC Senator
    • 15.08.2007
    • 206
    • Nbgd, Vozdovac

Beograd-Pariz

Kuda ici, cene vinjeta-putarina, na sta treba obratiti paznju, oprema (valjda imam sve-prsluke, pomoc, sajlu, trougao, sijalice, PPaparat) , koliko traje put, mesta za odmor i sl??

Dok ste u kancelariji - da li u parizu moze ona varijanta na BUM u hotele (ja bi nocenje) ili mora rezervacija I SL?? Cene?? I kratak kurs za francuski ??
  • CikaKure
    CBC Senator XXL
    • 14.08.2005
    • 668
    • Beograd

Re: Beograd-Pariz

Nije baš da mogu da odgovorim na sva pitanja, ali probaću da ti prenesem svoje skorašnje iskustvo, možda nekom bude od koristi.
    Putovao avionom, tako da za putovanje ne mogu da ti pomognem. Oni koji putuju iz Srbije avionom, sleću na Šarl de Gol terminal 2 (CDG2). Odatle je najbolje ići vozom do neke od centralnih stanica (npr. Gare du Nord). Karta za odraslu osobu košta oko 8 eur (zaboravih sada tačan iznos), za dete nešto manje ukoliko se kupuje u šalter sali (automati primaju samo kovanice ili platne kartice, i ja nisam uspeo da kupim kartu za dete).

Što se smeštaja tiče, ne bih ti baš preporučio na blic da ideš. Probaj da gađaš neki od hotelskih lanaca poput Accora/Mercura ili slično, gde su ti cene manje više unifikovane na nivou Evrope. vodi računa da je Pariz (bar za moj pojam) VRLO skup grad. Ja sam odseo u hotelu IBIS na Montmartru i to zadovoljstvo me je koštalo 75 eur za noć, za dvoje odraslih i jedno dete, plus doručak 7,5 eur po osobi (dete pola cene).
    Hotelska soba je otprilike kao nešto veći špajz, uredna i standardno opremljena za IBIS. Doručak korektan, buffet princip sa pristojnim izborom hrane i pića. 7,5 eur za tako nešto u Parizu je potpuna bagatela!

Gradski prevoz - koristio sam uglavnom metro. Karte se kupuju kao karnet od 10 komada, i tada to košta 11,6 eur, inače jedna karta je 1,6 eur. Karta se otkucava na ulasku u metro, i važi dok ne izađeš iz metroa (možeš presedati neograničeno). Za decu imaš posebne karte koje su redukovana tarifa.

Vodi računa da do određenih destinacija, poput Versaja vozi RER (železnica, nešto kao, o bogohuljenja, naš Beovoz). Cena je za tu vrstu usluge naravno viša od 1,6 eur.

Cene usluga su izrazito visoke, gde god da se okreneš. Vodi računa da u kafeima može da se desi da imaš 3 različite cene: jednu ako piješ piće za barom, drugu ako sediš unutra, a treću ako sediš u bašti (cene rastu respektivno). Daću ti neku ideju u cenama u običnim restoranima: večera po osobi 25 eur, pivo pola litra 7-10 eur, kafa 4-5 eur, kisela voda (boca od pola litra je standard) je oko 5 eur.
    Ako sediš negde na boljem mestu i ekskluzivnoj lokaciji, računaj da može da ode nebu pod oblake. Moja žena je uspela da popije kafu i za 9 eur, klinac da pojede dve ugle sladoleda za 7,5 eur. Ima i ekstremnijih slučajeva, gde je kolega platio doručak u hotelu 65 eur po osobi, čak i za dete, koje je uspelo da pojede dva zalogaja hleba.
    Nisam kupovao hranu na ulici (ne praktikujem to), ali sam video da sendviči koji se prodaju na kioscima koštaju oko 4 eur.
    Sve se plaća (logično), lift koji te vozi na Ajfelov toranj, žičara na Montmartru, sve. Sladoled kornet - 3 eur.

Suma sumarum, za par dana sam samo na gradski prevoz potrosio oko 100 eur za nas troje, a nisam se ni jednom vozio taksijem.
    Sedanje u kafić za nas troje u proseku je koštalo 20-25 eur. Večera 50 eur.
    Š
    ta je pozitivno: Toliko toga da se vidi.
    Šta je negativno: Moraš se naoružati strpljenjem da posetiš znamenitosti, jer je grad prepun turista. Poseta Luvru otpočinje višesatnim čekanjem u redu da uopšte uđeš unutra. Prodavci suvenira su prilično napadni.

Ako budeš imao mogućnosti/prilike/vremena, obavezno se ukrcaj na neki od brodova koji krstare Senom. Hrana i piće na brodu je jeftinije nego u gradu!
    Svaka preporuka, jedno od mesta na planeti koje treba posetiti.

Na kraju, molim sve forumaše da me ne osuđuju (previše) za sledeću izjavu:
    Pariz i Beograd imaju jednu zajedničku karakteristiku: Oba grada su prestonice dve države. I ništa više.

Comment

• ada
      CBC Senator XXL
      • 04.06.2005
      • 2375
      • Novi Sad
      • Svasta nesto

eh da imam zivaca da kucam ali ajde novi sad pesta bec pasau pa na trojku sa trojke na sesticu prema sarzbrikenu pa mozes i nacionalom a i auto putem odatle. u parizu trazi etapove hotele. naprimer formula za noc je od 33 do 55€ netreba da rezervises uvek ima negde mesta. naravno imas hotela i za par stotina eura ako hoces
      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• CikaKure
        CBC Senator XXL
        • 14.08.2005
        • 668
        • Beograd

Etap je dobra low cost opcija, tu nema dileme, posebno ako ide solo, bez porodice.

Comment

• JAPANX
          CBC Senator XXL
          • 10.08.2006
          • 2159
          • Beograd

formula je zakon, mozes i da rezervises ali uvek ima mesta i za uslove tamo je bagatela

Comment

• GadGet
            CBC Senator
            • 15.08.2007
            • 206
            • Nbgd, Vozdovac

Ukoliko se oformi budzet (pomozi Boze) povratak preko Napulja. Ova izmena iziskuje totalnu promenu plana, tako da je sada iskljucivo u opticaju LOW LOW cost varijanta (dobro nije varijanta po krs hostelima sa kurvama i narkomanima, ali nista od brodica i ostalih zanimljivosti ovaj put, nekom drugom prilikom). Znaci cetvorica na BUM u Pariz (od 7.05-10.05), pa za IT (do 15.05). Najvise bi znacile informacije o samom putu jer je ovo prvi put u nasoj organizaciji kolima dalje od peste.

Comment

Working...
            X