Beograd - Bukurest, kolima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • fox_mulder
    CBC Član
    • 21.11.2005
    • 74
    • Beograd, Srbija

Beograd - Bukurest, kolima

Planiram put u Bukurest za novogodisnje praznike. Zanima me koji je put najbolji (sa najmanje rupa), koliko sati voznje treba do tamo, koliko se ceka na granici, gde sipati gorivo...i ostale korisne informacije koje neko iz licnog iskustva moze da podeli?
  • CikaKure
    CBC Senator XXL
    • 14.08.2005
    • 668
    • Beograd

Re: Beograd - Bukurest, kolima

Beograd - Pozarevac - V. Gradiste - D.Milanovac - Karatas (Djerdap1) - Gura Vaii - Turnu Severin - silna sela -Craiova - Pitesti - Bukurest.

Na granici mozes proci jako brzo, mada u vreme praznika moze biti i cekanja. Zavisi od momenta kad se nadjes tamo, i od raspolozenja rumunskih granicnih policajaca i carinika.

Vodi racuna u naseljenim mestima u Rumuniji oko ogranicenja. Na otvorenom putu retko ima radara. Kupi vinjetu, obavezno. Sipaj Gorivo na normalnim vecim pumpama, PETROM, OMV, MOL.

Rupa ima malo pred Severinom, posle je put dobar, uglavnom. Racunaj na 8=9 sati voznje do Bukuresta.

Comment

• fox_mulder
      CBC Član
      • 21.11.2005
      • 74
      • Beograd, Srbija

Hvala na preciznim informacijama! Najvise se pribojavam tog puta kroz sela, odnosno puta kroz planine. Imajuci u vidu da je sneg vrlo moguc tamo, pitam se kakva je azurnost rumunskih sluzbi za ciscenje snega, odnosno ima li je uopste Na stranu sto ce biti prilicno opasno ako padne sneg..

Ako put prolazi kroz sela, onda mi se cini da je 8h malo za toliku udaljenost? Ili ti mislis da se uz postovanje ogrnicenja moze stici za 8-9h?

Comment

• CikaKure
        CBC Senator XXL
        • 14.08.2005
        • 668
        • Beograd

1. Prepreke u smislu losih uslova na putu nisu samo na rumunskoj strani, posebno tokom zime. Vec nakon Pozarevca, ulazis u deo puta koji moze da bude nezgodan zimi. Na primer, uspon ispred sela Sirakovo, kada se kreces od Pozarevca prema V. Gradistu, nalazi se na vetrometini i zimi ume da bude prilicno nezgodno i sa smetovima. Da ne pricam o delovima puta kroz Djerdapsku klisuru, gde imas krivina koje Sunce "ne vidi" jako dugo i gde se zadrzava sneg i led na kolovozu. Takvih primera imas izmedju Golupca i sela Brnjica. Golo Brdo, neposredno pre Tekije ume takodje da bude nezgodno. Imaj lance u kolima obavezno. Posto je put uz Dunav, maglu mozes ocekivati.
        2. Na rumunskoj strani takodje ima dosta izazova. Pocevsi od krivudavog uspona posle Simiana (odmah nakon mesta Drobeta Turnu Severin, kada ides prema Bukurestu), gde je brzina na pojedinim mestima ogranicena na 40km/h sa dobrim razlogom, do kojekakvih zezanja kroz Tamnu (seoce u kome je UVEK policija sa radarom). Rumunija je generalno bolje obelezena putokazima nego Srbija.
        3. Rumuni se prave pametni bas kao i Srbi, pa mnogi voze nepromisljeno i ulecu u makazice, preticu gde ne treba, kratko i jasno.
        4. U Rumuniji je pre par dana bio na snazi "zuti kod" zbog losih vremenskih uslova. Vrlo cesto je to slucaj tokom zimskih meseci.
        5. Imaj na umu da je dan kraci (obdanica) kako vreme odmice i kako se kreces prema istoku. Kreni solidno ranije iz Srbije.
        6. Moze za 9 sati da se stigne. Neki reper je da si na granici za 3 sata od momenta kad izadjes iz Beograda, prelazak koliko ti se zalomi, do Craiove je 120km, dakle 2,5-3 sata, zavisno od uslova, i dalje racunaj da nije preterano daleko do Pitestija, i onda si na autoputu.
        7. Vodi racuna, u Rumuniji imas kamere sa radarima na ulazu i izlazu iz naseljenih mesta. Uocavaju se lako.
        8. Ako stajes da rucas, preporuka je restoran Zlatna Ribica u Donjem Milanovcu (mada ti je to mozda prerano i nekad im treba malo vise vremena da spreme klopu, ali bez konkurencije na datoj putanji), dalje je Hotel Europa u Drobeti na tvom putu, cim se ispnes u tranzitni bulevar koji ide kroz grad, negde oko 1km napred sa desne strane (cisto, uredno, odlican kvalitet hrane i pica, cene pristojne, mozes da parkiras ispred), i u Craiovi - restoran Dolce Vita (blizu Univerziteta, malo skretanje sa glavnog puta, odlican italijanski restoran sa cenama koje su malo jace za Rumuniju, ali bez ikakvih kompromisa). Fastfood imas u Craiovi KFC i McDonalds, na ruti ka Pitestiju.
        9. Benzinske pumpe: na nasoj strani imas Donji Milanovac (NIS) i ako hoces da produzis par km prema Kladovu pa da se vratis nazad na granicni prelaz ima i tamo potpuno renovirana NIS pumpa. Obe imaju eurodizel. U Rumuniji, ovako iz glave, imas Pertom na ulazu u Drobetu i Mol pumpu u samoj Drobeti, koja je u smeru od Bukuresta ka Beogradu, pa u odlasku radis polukruzno, i imas OMV u Craiovi, pred izlazom. Dalje ne mogu da se setim

Ne zuri, pamet u glavu, posebno zimi.

Comment

• fox_mulder
          CBC Član
          • 21.11.2005
          • 74
          • Beograd, Srbija

Puno hvala na ovako iscrpnom odgovoru! Sa vise strana sam cuo da je taj deo kroz Srbiju pored Dunava najzeznutiji. Kada sam proletos tuda prolazio, nisam stekao taj utisak ali zimi sa ledom...da, jeste nezgodno. Dakle polazak u 12h iz Srbije kako smo planirali i nije bas najpametnija opcija.

Comment

• Sava R4
            CBC Član
            • 10.07.2008
            • 90
            • Beograd,Braće Jerković

Samo da dodam kad budes kupovao tu njihovu rumunsku vinjetu ,ne znam koliko kosta, ali uglavnom vidi da im das tacan iznos posto oce da se prave mutavi i da ti ne vrate kusur
            www.renault4serbia.com

Comment

• CikaKure
              CBC Senator XXL
              • 14.08.2005
              • 668
              • Beograd

Mislim da je vinjeta za 7 dana 11 leja, odnosno traze 3 evra. Mozes je za evre kupiti odmah cim udjes u rumuniju, imas na levoj strani neke limene kioske, i tu primaju evre. Kasnije prema Drobeti imas Petrom pumpu i mozes tamo da zavrsis, ali primaju samo leje, ili placas karticom.
              Nisam do sada imao problema sa kusurom. Ta vinjeta je ionako obicna prevara, barem iz mog ugla, jer je neophodna i na magistralnim putevima van naseljenog mesta, cak i da ne krocis na autoput. Uglavnom, postavljenje su table kojekuda koje upozoravaju na to da ti treba Rovigneta :-)
              Djerdapska klisura ume da bude nezgodna zimi, ali i leti, kad pada kisa, pa ima odrona. Nije drama, ali dodatni oprez je valjan. I ne samo klisura, vec (kao sto sam vec rekao) mesta pre klisure gde je vetrometina i gde ume da bude nanosa snega, pa se sneg zadrzi na kolovozu dosta dugo. Put je lose obelezen (za moj pojam), bez obzira sto je to vidna (i prespora) promena u odnosu na situaciju od pre desetak godina, kada je bilo katastrofalno. Srecom, taj pravac nije previse opterecen saobracajem.
              Ako ti se prodavac pravi mutav za kusur, lepo mu reci po vuku "Pula tea este mica". Ako je prodavacica u pitanju kazes "Pula mea cea mai mare" ili "Pula mea este foarte tare".

Comment

• fox_mulder
                CBC Član
                • 21.11.2005
                • 74
                • Beograd, Srbija

Vec sam u potrazi za novim, dobrim lancima. Nesto sam sumnjicav prema onima iz metroa za 1300 din. Pretpostavljam da cu uzeti neke kvalitetnije!

Kure, a sta znace ove psovke hteo sam jos da te pitam, u prethodnom postu si napisao pos stavkom 2. da ima dosta zezanja u selu Tamna u Rumuniji. Nisam siguran sta hoces da kazes - ima li rupa od kojih otpadaju tockovi sve sa amortizerima, ili nema putokaza pa je panika? Sto se pajkana tice, pretpostavljam da 10 evra premoscava mnoge barijere?

Kakva je situacija sa GPS? Pretpostavljam da je neophodan, ili su putokazi dovoljni?

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

prva da mu je mali i druge dve da ti je veliki
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• CikaKure
                    CBC Senator XXL
                    • 14.08.2005
                    • 668
                    • Beograd

GPS oce da te zavede tu i tamo. Na primer Garmin nekad oce da ide nekim zemljanim i poprecnim putevima, ali uz malo logike ces i to prebroditi, nista specijalno, bas kao i kod nas.
                    U selu Tamna je obavezno radar. Imas i dva fiksna, jedan na ulazu, drugi na izlazu, sa kamerama.

I to nisu psovke, nego izjave. Nije Cika Kure manijak.

Comment

• fox_mulder
                      CBC Član
                      • 21.11.2005
                      • 74
                      • Beograd, Srbija

Daj, pa te izjave su najkorisnije za sporazumevanje koristila bi neka u stilu "vracaj pare da ti zube ne prosetam"

Hvala za info o toj selendri, trebace mi. Probacu da nadjem neke mape za ovaj moj GPS na telefonu, ali dobro je znati da GPS i nije neophodan!

Comment

• fox_mulder
                        CBC Član
                        • 21.11.2005
                        • 74
                        • Beograd, Srbija

Evo i utisaka sa puta

Najpre, moram reci da je 31.12. kada smo krenuli iz Beograda put koji vodi kroz klisuru i dalje bio neociscen! Dakle, bez zimskih guma bi bila panika i potpuno mi je nejasno kako su dozzvolili da put bude skoro pa zaledjen. Ruku na srce, rizla je bila posuta po toj snegom okovanoj deonici.

Kada smo izasli na elektranu, Srbi nisu smarali (za divno cudo) dok su rumuni trazili da im pokazem da svako od nas ima 50 evra na dan za boravak u Rumuniji. Pravi ganferi, sta oni misle, da sam otisao tamo da prisim ili radim na crno tako da sam morao da im pokazem pare, i rekoh sebi da cu sl put ozbiljno razmisliti o poseti njihovoj zemlji.

Dalje smo isli ka Severinu - na samom ulazu u grad je izgradjen kruzni tok koji je u stvari odvajanje za Bucharest - tako da se ne mora ni proci kroz Severin ali smo mi to ipak ucinili da bi nasuli 100 oktana gorivo na Mol pumpi - cena je 5.75 leva, dakle oko evro i 40 centi. Kao sto Kure rece, put jeste los na ulazu u Severin, ima i udarnih rupa, ali to je bukvalno u duzini od 2-3 km, i pri opreznoj voznji nema problema.

Nastavili smo da se penjemo na karpate ka Craiovi, i verujte da je put zaista sjajan, dovoljno sirok i pregledan ali ipak ne kao autoput jer zahteva ipak vise paznje. Po izlasku iz Severina, postoji jedna OMV pumpa jedno 50km kasnije, na kojoj smo stali da kratko klopamo i nastavili put Craiove.

Mene je barem jedna staticna kamera snimila da idem prebrzo jednostavno sam pratio Rumune te je kamera snimila i mene, ali i njih. U selu Tamna zaista imaju tri radara, ali policija me nije nigde zaustavila. Vinjetu sam kupio na granici u nekom limenom kontejneru za koji nisam ni u ludilu pretpostavio da je to mesto za prodaju vinjeta. Primaju evre, i u metalu. Vinjeta kosta tri evra.

Vredno je pomena da je oko Craiove izgradjena obilaznica, i da u stvari kada se pridje Craiovi treba pratiti znakove za Pitesti a NE za Craiovu jer cete u tom slucaju zavrsiti u centru Craiove U toj je deonici put sasvim pristojan ali i ujedno nezgodan kada je sneg. U povratku se jedan auto okretao na putu u trenutku dok je prolazio pored mene, sto nije nimalo bilo prijatno, iako je i njegova i moja rzina bila minimalna na tom usponu. Srecom, bez posledica po mene, taj je auto zavrsio u jarku pored puta.

Posle Obilaska Craiove, ide se ka Pitestiju - put je opet dobar i nema radara ni od korova. Prateci rumune, moze se dostici zavidna brzina, koja je uzgred savrseno bezbedna jer je put izuzetno sirok i ravan, bez rupa.

Posle Pitestija, izlazi se na autoput. Na autoputu je neophodan oprez - postoje udarne rupe u trazi za vozenje, te je zaista opasno voziti prebrzo. Pazite ako budete isli. Nema previse rupa, ali sam ja video oko 5 komada ukupno.

Ulazak u Bukurest je prosao bez guzve i problema. GPS nas je odveo gde treba, mada je puno pametnije pratiti nove znakove pored puta - cela se zemlja gradi te je nemoguce da GPS ima najazurnije podatke. Recimo, obilaznica oko Severina ne postoji u mapama.

Voznja u Bukurestu je slicna voznji u Beogradu, shabani su kao i mi. Posebnu paznju treba obratiti na racune, jer vole da dodaju vise stavki. MEni se cak desilo da je u jednoj fast food radnji covek na moje oci na papiru racunao 4x6 + 2 + 3x4 = 50 ))) kao da je to najnormalniji rezultat. Primere takve bezocne pljacke sam imao svaki dan, pa cak i na OMV pumpi. Pazite

Nisam obisao Kuretove restorane, ali se Dolce Vita cini mi se ne nalazi u Craiovi vec u Slatini! greskom smo prosli kroz grad, i ugledao sam restoran takvog imena sa leve strane...naravno da pojma nemam koja je to bila ulica

Comment

• CikaKure
                          CBC Senator XXL
                          • 14.08.2005
                          • 668
                          • Beograd

eh, kakvi utisci...
                          Nema mesta cudjenju za neociscenu Djerdapsku magistralu. Napomenuh negde da je taj pravac sad super, kakav je bio pre desetak godina.
                          To preispitivanje za novac koji se nosi na ulazu u Rumuniju, zasto ides, koji posao i slicno je uobicajeno. Tragovi Causeskuovog rezima su duboko usadjeni u njihov mentalni sklop, pa je to iskombinovano sa gomilom frustracija i spoznajom da su sad na neki nacin ispred (ili bolji od) nas, rezultirajuci takvim ponasanjem i odnosom. Naviknes se posle par puta.
                          Limeni kontejner za kupovinu vinjete na granici, ciganluk oko para - sta reci, i na to se naviknes posle nekoliko puta.
                          Drago mi je da cujem da je otvorena obilaznica oko Severina. Obilaznica oko Craiove je u ok, ali u praksi neces zavrsiti lose ako ides ka centru grada, i svakako izlazis ka Pitestiju, mozda nekad i brze nego preko te obilaznice.
                          Usput, Slatinu ne racunam za grad, a Dolce vita je u Craiovi, definitivno. Mozda ima i u Slatini, al ne bih ja bas tamo isao da jedem :-)

Nadam se da si uspeo da iskoristis bar neku sugestiju, i da sam pomogao.

Comment

• fox_mulder
                            CBC Član
                            • 21.11.2005
                            • 74
                            • Beograd, Srbija

Kako da nisi pomogao puno su koristili tvoji komentari, evo nadam se da ce i ovo moje da koristi nekome ko krene na put!

U pravu si za Craiovu - obilazak oko grada dosta traje! Slatina ima jednu OMV pumpu na izlazu ka Bukurestu, to nisam napomenuo, mada je stvarno tesko da se nadjes u situaciji da ti nedostaje goriva jer pumpi (OMV) ima zaista na svakih 100km u vrh glave.

Inace, nisam napisao da nam se svima Bucharest svideo - zaista je Mali Pariz. Isli smo i u Causeskuovu palatu, e to zaista vredi videti. Kako god, covek je otplatio sve dugove do trenutka kada je ubijen, i uspeo je da sagradi 60% onog monstruoznog zdanja, i da sve neophodne materijale pripremi i ostavi u podrumu zgrade. Koliko li je to kostalo, mogu samo da zamislim...

Sam Bukurest meni licno izgleda bolje u pogledu arhitekture nego Beograd. Sa druge strane, nemaju Kalemegdan, usce i Adu, (prema onome sto sam ja video), te mi je tesko da kazem koji mi se grad vise dopada za zivot. Ono sto je definitivno jeste da ce kroz fond EU za razvoj gradova svakako pre****ti Beograd vrlo uskoro.

Comment

• CikaKure
                              CBC Senator XXL
                              • 14.08.2005
                              • 668
                              • Beograd

Par stvari o Bukurestu:
                              Zavisi kako se gleda, al u nekim stvarima je Bukurest odavno ispred Beograda, recimo metro koji Beograd nece jos dugo videti u Bukurestu postoji poodavno (ako se ne varam pre vise od 30 godina). Bukurest ima jednu manju reku (Dambovica) a jedan od poslednjih faraona koji je vladao na zemlji je imao plan da je spoji sa Dunavom. Ako Bukurestu prilazis sa juzne strane, iz pravca Djurdjeva (Giurgiu), videces ogromne nasipe vestackog kanala koji je trebao da spoji Bukurest sa Dunavom, ali nikad nije zavrsen, za razliku od kanala Crna Voda (Cernavoda) - Crno more, koji je faraon sagradio zajedno sa svojim politickim neprijateljima (on je dao ideju, a neprijatelji su bili angazovani na realizaciji ideje).
                              Na slican nacin je nastalo i zdanje parlamenta (koje je zavrseno tek nakon revolucije, negde s pocetka '90ih godina 20. veka). Ako si imao prilike da prodjes kroz tu gradjevinu (spominjes Causeskuovu palatu), video si svasta nesto. Faraon je srusio citave blokove zgrada okolo, 20ak crkvi, da bi napravio prilazni bulevar i odlazni bulevar kojim bi podanici stizali do velikog trga (platoa) ispred parlamenta i pozdravljali faraona koji bi im odmahivao sa ogromne terase (bio sam na terasi, sta da se kaze - covek je imao viziju). Na zalost, nisam dobio odgovor na dva pitanja koja sam postavio tamo ljubaznom domacinu, a to su koliko je ljudi platilo zivotom da se taj parlament izgradi, i koliki su mesecni troskovi odrzavanja i upotrebe te gradjevine (mislim da je Pentagon veci).

Bilo kako bilo, Bukurest je prestonica zemlje koja ima populaciju od preko 20 miliona ljudi, deo EU, i sta god mi mislili o tome i zavaravali se da smo najlepsi, najpametniji, najbolji, najzanimljiviji, Bukurest itekako ima sta da ponudi ljudima koji tamo zive ili ga posecuju. Isto mogu da kazem za celu Rumuniju, i cinjenica je da mnogi nasi ljudi robuju stereotipima i na osnovu istih zakljcuju i daju izjave. Da potpuno razocaram takve, Rumuni su narod vrlo slican Srbima, po logici, obicajima, kulturi, istoriji, i mnogo cemu.

Comment

Working...
                              X