Bugarska - letovanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Bugarska - letovanje

Nisam nikad bio u Bugarskoj na moru a sad se nešto razmišljam da odem na par dana. Išao bih kolima i bez agencije.

Interesujem da li neko ima iskustva sa smeštajem ako ono odem kolima i krenem obalom pa gde mi se svidi stanem. Nema sitne dece i nema zahteva za noćni izlazak jer klope iam svugde a to nas jedino zanima

Cene, bolje je južno od severnog ili obrnuto itd... Plaža pesak, sitan šljunak pa i krupniji sam oda nije stena, ne batrga m ise po vodi a mrzi me da skačem uvek u dubinu
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Dora, zahtevi su ti laki "za ispuniti" (i da prođeš duplo jeftinije).
    Bez dece ti je takav koncept idealan ali ipak za polazak od 1-10. jula kada je O.K. a još uvek se može lako naći smeštaj (kako-gde doduše).
    Evo ovako, pa što kraće (ali potpuno):

Prvo: sve ti je pesak ... krupniji ili sitniji. Ima lepšeg i ružnijeg ... stena (?!) to ima da tražiš. No da krenem redom:

Sever ti je malko skuplji. Ali je uređeniji ... lepši ... uglavnom ali ne nešto posebno. Sve u svemu mala prednost za JUG.
    Tu ti je Varna (veći grad, mešavina modernog i soc-realizma), približno veličine Novog Sada. Centar ti je lep, ima nekoliko šoping molova (to ti ne treba), delfinarijum (verovatno ne) i slično.
    Albena i Zlatni pjasci su ti glavni na tom delu i spadaju u najuređenije plaže i uopšte najviši turizam tamo. More je malo otvorenije tu (nego južnije) i u proseku 2°C hladnije (ali i dalje 25-26, toplije od nekih južnijih mora).
    Tu ti mož' biti zanimljivo da odeš do nekog sela (npr. Kranevo) na par km od Albene ... mada meni je to samo za dan-dva.

Mala digresija: možda tebi iz Vojvodine to neće (toliko) smetati ali meni (naviklom na umereno tvrđu vodu) ni posle više letovanja tamo njihove flaširane (velika većina, osim tek par, Thorn Spring na primer) su toliko bljutave ... ono "do daske" (destilisane vode, Prolomka je tvrda za to i veoma pitka). Mada u nekim mestima na moru može da se pije česmuša.
    Na skoro svim plažama imaš suncobrane i ležaljke koje u kompletu koštaju od 4 do 10€ dnevno i to im je neki fazon da je katastrofa. Ipak, iole šire plaže imaju dosta mesta pa se smestiš iza.

"Srednja regija" su mala mesta, uglavnom skupa (između Varne i Sunčevog Brega) i mirna. Na primer Obzor.

Jug ti je malo manje "fensi" i jeftiniji, mada je i to relativno. Sunčev Breg i Sveti Vlas su najsevernije iz ove regije. To su ti mesta koja su na sličnom fazonu kao Albena i Zlatni pjasci: hoteli, apartmani ... kafane, poneka prodavnica i ništa više (nisu naseljena mesta ili su jako mala, sela).
    Zatim ti je tu Nesebar koji podseća na Sveti Stefan (skromnija varijanta), gde imaš taj stari grad na (polu)ostruvu (vredi videti) i Novi koji je već ono ... Hoteli, kafane, Hoteli ... pa opet Hoteli (razni) ... tu imaš noćnog života (ali reče da ti ne treba, pa je više da se, eventualno, poseti). Na ostrvu ima ostataka od Rimljana, par lepih crkava i tako to.
    Iako se slovi za skuplje mesto, smeštaj ne mora da bude, a ima i dosta privatnog smeštaja.
    Sa Nesebarom ti se spojilo (bivše) selo Ravda ali tu nemaš ništa osim apartmana, manjih hotela i privatnog smeštaja. Može biti povoljno ali tu ti je gužva (haos!), doduše kao i svuda do sada navedenom.
    Aheloj je takođe selo, zanimljivo (tu se uliva jedan potok koji zovu rekom pa verovatno ima i komaraca) ali ništa posebno.

Pomorje ... tu idem već godinama. Tu imaš svega sem (nekog posebnog) noćnog provoda. Smeštaj je lakše naći nego u manjim mestima (to je gradić od 15-20 hiljada). Plaže su uže i nisu baš klasa onih boljih, ali mogu da prođu. Kafane su ti osetno jeftinije nego u Nesebaru ili Sunčevom bregu (za 0,5€ piješ kafu na obali mora što izjutra kad nema nikog baš prija), mada je par njih (na glasu) zatvoreno od krize na ovamo.
    Dobro je što je 18km od Burgasa (a i 15km od Nesebara) pa kad ti dosadi ideš u veći grad (cca. 200 hiljada) koji je za vožnju idealan, jer su ulice široke, kružni tokovi - idealni, a lako je i snaći se (čak i bez navigacije).
    Ima tu nešto plaža a može se naći i ceo stan za cenu studija u turističkim mestima ... ali ne liči onda na pravi odlazak na more.
    A i gužva. Kolika-tolika. Ipak je malo veći grad. Već si napomenuo da ti ne treba a inače negde u avgustu (zaboravih kad) je neki (rok) festival (dobro nije baš Exit , daleko od toga, ali može biti zabavno).

Na jug vredi otići. Najvažnije mesto ti je Sozopol koji je po meni bolji i lepši od Nesebara. Stari grad jedini podseća na Mediteran (ili makar Jadran) i uopšte je fino mesto. Negde u sredi po skupoći. E sad, plaže u samom mestu ... i jesu i nisu.
    Malo van grada (ide čak i vozić na struju) je jedna od najboljih plaža uopšte u Bugarskoj (mada malo zapuštena u poslednjih par godina), Apolonia Beach. Tu ti je pesek beo (pa skoro) i malo krupniji, taman da ne žulja a da se ne muti mnogo voda.
    Jedino što nema mnogo čega na plaži. Par kafića (ali na km ili malo više) i manji kamp ...

Manja mesta uz put i na dole su (ipak) za izbegavanje, em gužva em plaže nisu nešto.
    Jedni naši prijatelji često idu u Kiten ali to ti je jedna uvala (sačuvaj bože). Jednio što nema talasa, što tu i tamo bude problem u većini mesta (ako se razduva, a počinje od sredine jula pa sve jače do pred kraj avgusta pa zamine ali onda je već kratak dan). Ovo selo ti je praktično spojeno sa Primoskim, koje je varošica ... tamo je voda najtoplija te je dobro za kraj juna ili početak jula, ali nije baš mnogo čista (zato je i topla, plićak, zaklonjen a i Đavolja reka se uliva, što je super fora za jedan dan ali verovatno noću te pojedu komarci).
    Što južnije ... tužnije (manje sređeno) ali jeftinije. Posle imaš još samo Carevo ... tu sam samo proleteo pa ne bih mogao da ti dam (pravni savet). Većina opisanog je iz 2010. kada sam prošpartao celo primorje (nekih 600-800km, uz neke ponovljene rute). Polovinu toga sam video i kasnije ali ne tako detaljno.
    Najjužnije ti je jedno selo ... (tu iza Careva) gde je obala jako, jako zanimljiva, uliva se jedna reka i pejzaž je super. Doduše divljina je ... pa ko voli. Imaš bar 600m od najbližeg smeštaja do plaže. Ovo ti je za lečenje živaca jer ništa nemaš (možda seosku kafanu). Zaboravih ime mestu. To je na samoj granici sa Turskom. E tu imaš i stenu ... koliko se sećam.

Meduze počinju (nema ih svuda) tek od sredine avgusta (±5dana) ali to je više za mesta sa "stajaćom" vodom u uvalama.
    Na severu skoro da ih nema.
    Popodnevni vetar ... kao i svuda na moru (osim ponegde u CG) ... kao što rekoh krajem jula i početkom avgusta može i da iritira.
    Hrana je O.K. (pazi na začine ... roštilj je specifičan, mož' ti se svidi, ako ne traži "srpska skara") u principu slična našoj.
    Ribe ima ali ne kao na poznatijim nam morima ... al' zato ćeš naći taze ajkulu (u boljim restoranima) koja doduše traži "crnjak".
    Dakle ribljih (morskih) specijaliteta ima, al' nešto posebno - nije. Tu su ostale destinacije u većoj prednosti.
    Piće ... tu ćeš uštedeti u odnosu na N.S. (restorani), ili biti bar na istom u skupljim mestima. U većim marketima cene kao kod nas ili niže u malim prodavnicama bliže moru, naravno veće ali tu negde.
    Ne troši novce za strana piva, isto ti je to (kupili stranci kao kod nas), imaš i par specifičnih (Ariana) koje vredi probati.
    Ali to je "konfekcija", vina su im jeftina a dobra te to preporučujem. Inače ako naručiš mastiku (jednu) podrazumeva se dupla (pa ako nećeš naglasi da ćeš malu). Možeš sa jednim pićem da voziš (0,5 promila) ali ne više od toga a kazne su (kao i svuda) visoke (nešto kao naše). Inače pazi na veće prekršaje (puna linija, crveno, prekoračenje) jer imaju foru da moraš da platiš u pošti (banci) sve preko nekog iznosa. Dakle, do 10km/h prekoračenje nije tako strašno (što poštujem kao limit) ali preko ti može presesti (ja za sve ove godine jednom ili dva puta zaustavljen rutinski, gledali vinjetku, što obavezno kupi).

Smeštaj ćeš naći za ... 7-10€ po krevetu za pristojan (sa kupatilom po sobi, klima ... doplaćuje se 5leva, 2,5€ ako koristiš) i blizu obale ili na njoj (u jeftinijim mestima). U skupljim ... 20% više (naime na gore imaš poprilično al' na dole nema mnogo).
    Klasični hoteli ... i nisu tako jefini mada se može naći za cca. 20€ prenoćište sa doručkom. Ima ih raznih. Neki su prave rupe ali to kad ideš na licu mesta ne mogu da ti uvale (kao u agenciji).
    Parking ... kako gde, uglavnom ti oslobode mesto ili ima besplatnog ali ne uvek i svuda pa kad tražiš smeštaj vodi računa. Malo dalje od obale u malo većim mestima ... "al' je mene pošla karta" 5-7€ za vrlo pristojan smeštaj, 8-10€ za baš fensi (novogradnja, sve novo). Uglavnom Wi-Fi(ja) ima ... ali nije garantovano (hoteli ili zgrade sa apartmanim podrazumevaju).
    Računaj 2-3h za nalaženje smeštaja a ako ti ne ide, odeš u turističku agenciju (ima ih gomila), provizija ti je 10-tak%.

Severni krak je regionalni put (90 ograničenje) uz nešto malo AP-a (130) ali je sasvim O.K.
    Južni je skoro sve AP ... ali ide kroz ravnicu (čitaj: traži klimu jer kad oko Plovdiva upeče ... nema ti spasa).
    Gorivo je slične cene kao kod nas (manje-više, uglavnom manje ranije sad možda i malo više). Doduše imaš veći izbor goriva.

Malo je teže naći smeštaj od 15. jula do 10. avgusta u nekim mestima.
    Ručak u kafani ti je (uz umereno pića) 7-10€ po osobi (ili 5-10€), piće ... 1€-1,5(2)€ kako već gde.
    Uglavnom ... u proseku ti je 2 puta jeftinije od Grčke u sezoni i malo više od toga. Naravno, sa boljim mestima u Grkoj se ne može meriti ali je u proseku bolje od Olimpijske regije (ili bar kao tamo) uz manje slano more (ne nije Crno, takvo je pomalo i ponegde u Rusiji i Ukrajini, možda u delti Dunava i ZIMI).

Dakle, nema Mediteranskog osećaja i doživljaja ali nije baš kao na slatkovodnom jezeru (daleko od toga).
    Neki od malo starije generacije (ne nisam probao) uobičajavaju da se smeste na moru a provode se u blagoj unutrašnosti (balkan party) u manjim mestima.

I nadam se da ćeš mi poverovati ako kažem da sam (jedared) tri dana ćutao i nisam rekao da sam (bio) gladan ...
    Last edited by expendable; 29.06.2013, 21:58.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Moram ovo više puta pročitati, nisi ti za džabe profesor

https.autogas.rs

Comment

• vladaomega
        CBC Senator XXL
        • 11.10.2010
        • 484
        • beograd

ako si ljubitelj nemaca,svedjana I engleza pravac suncev breg,nesebar je lepo mesto pogotovo stari grad .letovao sam na ova dva mesta I nisam se pokajao. u sozopalu sam bio jedan dan I mogu reci da je to mesto izuzetno lepo.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Da, nema greške sa ova tri mesta: Sunčev Breg, Nesebar i Sozopol.
          Možda i najbolje za prvi put. Sigurno povoljan utisak (uz doduše nešto veću cenu ali i dalje umerenu).
          Ne mogu da se setim najboljeg sajta za smeštaj ali jedan sličan je i http://www.namore.info
          (uz google prevodilac ... može se snaći).
          Ne toliko za rezervaciju koliko da imaš polaznu tačku, odakle krenuti.
          Last edited by expendable; 30.06.2013, 10:59.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

обяви, obiavi, малки обяви, malki obiavi, objavi, obqvi, обяви за работа, обяви за имоти, обява, Малки обяви, безплатно, безплатни обяви, bezplatni obiavi, bezplatni obqvi, bezplatni obiawi, bezplatni obqwi

I tu ima svašta radi orijentacije...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Veoma dobar link!
              Last edited by expendable; 01.07.2013, 07:54.

Comment

Working...
              X