zamena radija a da komande pored volana i dalje rade

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mandicmane
    CBC Početnik
    • 10.02.2010
    • 7
    • Bačka Palanka

zamena radija a da komande pored volana i dalje rade

Jedna od prvih briga (od mnogobrojnih ostalih) i to još pre kupovine automobila mi je uvek bilo to kako unaprediti fabričko ozvučenje koje je često (barem za mene) slabo i zastarelo (u mojoj ce-petici iz 2002. je fabrički ugrađen Filipsov kasetofon (!) sa CD šanžerom,a kako sam se u prethodnim kolima razmazio Sonijem sa usb-om,hteo sam da u voljenom Sitroenu sa hidropneumatskim vešanjem do kog sam konačno došao ugradim što bolju "muziku",koliko prilike dopuštaju (ponajviše finansijske).Inače mi je vožnja bez dobre muzike nezamisliva i stalno jurim neke pesme i dopunjavam "kompilaciju za vožnju".
    Prvo sam razmišljao o uređaju koji se spaja na izlaz fabričkog radija za CD šanžer i ima usb i "aux" priključak,ali sam odustao zbog brojnih nedostataka (pošto simulira CD šanžer,ograničen je broj pesama u folderu i foldera,ne prepoznaje neke oznake iz ASCII koda pa te pesme ne učitava,ne podržava ID3 tag-ove i CD tekst,prilično je skup-preko 100 evra,zaboravio sam tačnu cifru,i još ponešto)a i povezivanje dodatnog pojačala i vufera je komplikovano i slabijeg kvaliteta nego kod uređaja sa izlazom za pojačalo i direktnom kontrolom sabvufera.
    Pošto C5 ima komande audio uređaja na satelitu pored volana,pod obavezno sam sebi zacrtao da one i dalje ostanu funkcionalne,da radio ima usb priključak i to na maski radija (ne verzija sa kablom koji ide sa zadnje strane uređaja i sprovodi se u pregradu za rukavice ili drugde),da radio ima blutut konekciju sa mobilnim telefonom i dodatnim mikrofonom koji se postavlja u A stub (ne rešenje gde je mikrofon u maski radija jer tu prijem nije najbolji a i ventilacioni otvori su u blizini),da ima izlaze za pojačalo i direktnu kontrolu vufera i,po mogućnosti,da ima pozadinsko osvetljenje tastera slično fabričkom na Sitroenu.Malo više uslova,čisto da bude zanimljivije.
    Pre svega,pošto fabrički ugrađen radio (kao i kod većine novijih auta) nije u formatu DIN standarda,nabavio sam masku ili "blendu" koja popunjava "višak" mesta oko naknadno ugrađenog radija (ide i oko ona dva ovalna tastera za gašenje pozadinskog osvetljenja i aktiviranje centralne brave).Kupio sam je u Novom Sadu,u "Audio Power"-u po ceni od oko 1000 dinara,koliko se sećam,plus-minus 200 dinarilosa.
    Mnogo je komplikovaniji bio problem komandi pored volana.Posle višednevnog mučnog čačkanja po bespućima interneta,iskopao sam da se sprava na engleskom krsti kao "stalk steering wheel interface adaptor" (deo koji ide fabrički priključak na vozilu-mora se odabrati prema modelu vozila) i,drugi deo (koji se određuje prema radiju na koji se povezuje (radio,naravno,mora imati podršku za komande na volanu (ili pored volana),a u mom slučaju je Alpina CDE-103BT – oko 18 000 dindži)) "Alpine steering control adaptor patch lead".Dakle,moraju se uzeti ove dve komponente I obe moraju biti od istog proizvođača.U mom slučaju je to bio engleski proizvođač “Autoleads”.U suštini,to su dve gomile žica sa ISO priključcima na jednom kraju koji idu na priključak od auta I “bananicom” od 3,5 mm koja se bode u radio I jednom kutijicom sa elektronikom koja ide između.Sa dosadašnjim iskustvom u kupovini preko interneta,to je bio samo prvi deo poduhvata,naći uređaj koji tražim.Drugi,ne manje bitan,je naći sajt na kom se to sve može kupiti I,najbitnije,sajt koji šalje robu u Srbiju (mada nas na mnogim I dalje zovu Jugoslavijom ili Srbijom I Crnom Gorom).Sve uslove je ispunio sajt “In car music – car stereos 4 you” gde sam po ceni od 30 funti (funta-evro se odnose kao 1:0,90 u korist funte) naručio prvu komponentu,I po ceni od 5 funti drugu.Troškovi slanja su bili 8 funti,a platio sam preko viza-virtuon kartice Rajfajzen banke,namenjene isključivo plaćanju preko interneta.Roba je stigla za nekih 7-8 dana od dana naručivanja.
    Kad sam sve to konačno skupio,da ne kažem skrpio,ugradnju sam obavio u novosadskom “Auto-partneru”,za čiju ekipu imam sve pohvale.Dalje sledi nabavka vufera (od bar 12 inča) I adekvatnog pojačala,ali o tome kad se finansijski oporavim.

• maliomladinac
    CBC Senator XXL
    • 21.11.2008
    • 995
    • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Re: zamena radija a da komande pored volana i dalje rade

Zanimljivo. Ajde ako ti nije problem slikaj po danu da vidim kako je ispalo.

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
    061/665-94-23

Comment

• maliomladinac
      CBC Senator XXL
      • 21.11.2008
      • 995
      • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

I naravno fabricki display vise ne pokazuje nista vezano za radio?

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
      061/665-94-23

Comment

• Cherokee_NS
        CBC Senator XXL
        • 08.02.2009
        • 802
        • Novi Sad

Svaka cast na ovome

Ja vec godinu dana kuburim sa time, hocu da sutnem napolje kasetofon iz Renoa... Vidjao te 2 stvari, i pitao se "koja je poenta tih uredjaja, jedan 5 funti, drugi 35"

Hvala puno, dosta si pomogao!

@mali omladinac

kod tih adaptera imas foru da rade samo kontrole na volanu, a imas i adaptere koje omogucavaju da se i displej prikljuci (oni su skuplji naravno)

edit: Da li ti je problem reci samo kako si regulisao placanje?
        Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• mandicmane
          CBC Početnik
          • 10.02.2010
          • 7
          • Bačka Palanka

Ima i adaptera sa tom opcijom,oko 69 funti je cena,ali čemu da mi piše i gore na displeju auta i dole na ekranu radija jedno te isto?Na fabričkom displeju piše i dalje spoljna temperatura,datum,informacije vezane za bord kompjuter,razna upozorenja i ostalo kao i do sad.Što se plaćanja tiče,napisao sam već gore kako ide - plaćanje viza virtuon karticom.Sajt mora da podržava to (Paypal ne radi u Srbiji i ko zna kad će i da li će),jednostavno se prilikom odjave ukuca broj kartice i istog trenutka skinu novac (vrednost robe i troškove slanja) o čemu se odmah dobije i sms od Rajfajzen banke.Mislim da i Panonska banka ima tako neku karticu,a možda i neka druga,nisam se zanimao odavno.Sa našom carinom je lutrija,nekad za istovetnu robu jednom naplate carinu,drugi put ne.

Comment

• mandicmane
            CBC Početnik
            • 10.02.2010
            • 7
            • Bačka Palanka

Nema na čemu,Čiroki.Hehe,da ne voziš Džipa Čirokija ?
            Još kaže ovako,da ovaj kit koji sam uzeo odgovara za Pežo/Sitroene koji imaju VAN-BUS multipleks - Pežo 206,307,406,607 - od 2002. nadalje i Sitroene Ksaru,Ksaru Pikaso,C3 i C5 od 2002. pa nadalje (C5 s1 i s2,kod ovog novog je drugačije).
            Kod mene sve komande lepo rade - pojačavanje - smanjivanje,prethodna - sledeća pesma,prebacuje CD-AUX-USB-I pod-radio,onaj točkić isto radi - menja memorisane stanice itd.
            Slikaću po danu uskoro,mada nema nešto specijalno da se vidi,standardni Alpinin izgled

Comment

• Cherokee_NS
              CBC Senator XXL
              • 08.02.2009
              • 802
              • Novi Sad

Ne vozim Cirokija, vozim Renault Megane Mada ne bih se bunio sa 1

Moracu da se raspitam to za karticu... Imam u Rajfajzenu racun pa cu njih pitati....

Hvala jos jednom

Comment

• mandicmane
                CBC Početnik
                • 10.02.2010
                • 7
                • Bačka Palanka

Pa,reci im samo "Vizu virtuon" da hoćeš,za internet plaćanje,neki se ugovor potpiše,to je devizni račun,platiš 20 evra koje uvek moraš imati na računu i nekih 200-300 dinara za godišnje održavanje računa unapred i traje koji dan dok ne dobiješ plastiku (koja se ne može koristiti u bankomatima,samo za internet je) i to je to.Jednom godišnje obnavljaš ugovor.Preporuka je da neposredno pre kupovine uplatiš lovu,zbog hakera koji drpišu nije preporučljivo držati neku veću sumu duže vreme.
                Jednom poznaniku sam našao za XM,i to onu prvu seriju od '89. do '94. koja ima okrugle DIN konektore sa 6 pinova,ne ove ISO kockaste,i to na jednom drugom sajtu,tako da se može iskopati za svaki auto,samo treba imati živaca i guglati.
                Samo koristi one ključne termine koje sam gore napisao.Kad nađeš gde prodaju,vidi prvo da li šalju u Srbiju (Srbiju i Crnu Goru/Jugoslaviju,bilo šta od ta tri),a drugo da li se plaća preko "Paypal"-a,što može jedino ako imaš nekog u Nemačkoj ili nekoj drugoj zemlji gde to radi pa da ti ta osoba plati.
                Dalje,izbegavaj DHL i slične službe,jer deru nenormalno,desi se da je skuplje slanje od robe.Ali,obično piše odmah preko koga šalju i koliko košta za koju zemlju."Royal air mail"-om je meni stiglo i nije skupo uopšte.Još sam ranije uzimao neke makete auta iz Nemačke,Portugala,Britanije i još neke tehničke sitnice i najbolje je poštom da šalju.Iz inostranstva me nisu (još) nikad zeznuli,obično treba 5-6 radnih dana da stigne,jednom mi se samo desilo da je tek posle mesec dana stiglo a da nisu nikakvo obaveštenje ili izvinjenje poslali.Mene je jako nerviralo što svi kažu "A,izbacićeš fabrički radio,pozdravi se sa komandama na volanu!" .I eto,ipak se može.Okačio sam ovo i na Sitroen forum (jer sam Sitroendžija,hehe) ali tamo moraš biti član da bi video pa sam i ovde stavio,da se ljudi manje muče ako hoće da reše sličnu problematiku,jer i ja sam na ovom forumu našao neke korisne stvari,u vezi emulatora pokazivača nivoa benzina,na primer.

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

Ima i banka intesa internet karticu. otvaranje i odrzavanje racuna 0, depozit 0, provizija 0 para. prihvata je i paypal. e sad, kod paypala, stavis bilo koju adresu zemlje u kojoj vec postoji paypal i mozes da ga korstis, osim u slucajevima kada prodavac salje robu i prihvata placanje iskljucivo sa potvrdjene paypal adrese - Buyer’s Confirmed Address. kupovao sam svasta nesto za moj auto i nisam imao nikakvih problema.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• mandicmane
                    CBC Početnik
                    • 10.02.2010
                    • 7
                    • Bačka Palanka

E,korisna informacija,to bi trebalo onda da radi i na "EBAY"-u.

Comment

• nbjshaa
                      CBC Početnik
                      • 30.10.2009
                      • 1
                      • Beograd

Kao prvo, puno ti hvala na svim informacijama. Opasno sam se zarazio...

Medjutim, imam jedan problem. Pokusao sam da nadjem varijantu adaptera koji bi omogucio i ispis na displeju komandne table i nikako ne uspevam (onaj od 69funti). Barem ne za Alpine HU i Citroen Picasso. Uspeo sam naci samo varijantu za Sony-ja. Da li si zapamtio gde si video gore pomenutu varijantu adaptera?

Unapred hvala...

Comment

• mandicmane
                        CBC Početnik
                        • 10.02.2010
                        • 7
                        • Bačka Palanka

E pa samo varijantu za Sonija sam i ja našao...

Comment

• ada
                          CBC Senator XXL
                          • 04.06.2005
                          • 2375
                          • Novi Sad
                          • Svasta nesto

e a ako nekome treba taj adapter imam ja par komata samod a znate
                          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• luka3rd
                            CBC Početnik
                            • 25.01.2011
                            • 5
                            • Beograd

Super objasnjenje! Hvala!
                            Ja sam skoro kupio Megane i zamenio bih fabricku muziku......
                            Elem, odlicno uputstvo!

Comment

• Cherokee_NS
                              CBC Senator XXL
                              • 08.02.2009
                              • 802
                              • Novi Sad

Ja na Meganu davno odradio po ovom uputstvu

Comment

Working...
                              X