bitno je da ne predjes struju izlazno stepena pojacala, i ne dodjes u tzv kliping stanje kada pojacalo vise ne radi stabilno i brlja signale.
ne retko u tom stanju, umesto samo naizmenicne probije i jednosmerna komponenta u zvucnike i time spalis (da u prah) prvo zvucnike a zatim obicno i samo pojacalo.
kao pravilo, uvek koristis zvucnu jedinicu za 50% vece omaze (nominalno, procitati pri kojim uslovima vazi navedena omaza, za koju frekvenciju) i ne prelazis 60% snage pojacala pa se moze smatrati da je rad u sigurnoj zoni.
inace, omaza (tacnije impedansa) zvucnika je promenljiva i stalno se menja/ ljulja sa frekvvencijom. to ljuljanje je od slucaja do slucaja cak i reda velicine 200% (extra kvalitetni zvucnici, jako retki i skupi) prosecnih oko 500% i recimo 1000% (ili 10 puta) kod konfekcijskih zvucnika.
u odnosu na napoisanu deklarisanu a za ceo opseg 20-20.000Hz od svih 8 oktava i nominalnu snagu po RMS.
iz tog razloga sto se impedansa mnogo ljulja, nije zgodno uletati u rizik sa malom "omazom" zvucnika u zonu kada pojacalo vise ne moze da otrpi opterecenje.
postoje danas raznorazne zastite na pojacalima ali osnovni razlog uparivanja je i dalje ostao isti.
sama jacina proizvedenog zvuka jako malo zavisi od od "omaze" zvucnika a znatno vise od sposobnosti zvucnika da disipira toplotu sa zavojnice i od kvalitetnog magneta.
mislim, pri radu blsikom max snagama/ opterecenju.
u praksi, kvalitetniji zvucnici su 8 ili 6 oma po pravilu, obicni (ja bih rekao konfekcijski) 4 ili 3 oma, i to sve na papiru nominlano pri idealnom uslovu, na jednoj jedinoj frekvenciji.
kada proizvodjac zvucnika prilozi i dijagram impedansa vs frekvencija tu se vec brzo izdvoji kvalitetno od ostaloga, po stabilnosti.
inace na impedansu zvucnika utice i okolni prostor (vazduh, prostorija) u kome se nalazi zvucnik preko povratne sprege na membranu koja se krece i indukuje EMS...itd.
mnogo kompleksna stvar kada se udje dublje u problematiku.
najprostije moguce- ako se povezuje vise zvucnih jedinica bez skretnice na jedno pojacalo (kanal) pravilo je da se vezuju redno/ serijski i time povecava omaza i umanjuju rizici.
osim ako ne pravis sistem za auto a tu je jedna 0od glavnih karakteristika bolje opreme da radi na manje od klasicnih 4 oma , jer zelis vise snage....inace skoro sva kvalitetnija pojacala po strani trpe do 2 oma ali je kod premoscavanja to vec redji slucaj.....
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
cekaj sad da sve skontam i da se ne zeznem
kenwoodovo pojacalo 4x50 moze da se bridzuje na 2x100@4ohm ili 2x150@2ohm, e sad ja vezem dva woofera paralelno i dobijem impedancu 2 ohma, zeleci da se podudara sa onih 150@2ohm. to sad valja ili ne valja?
Cek cek polako, ako su woferi na 4 oma kad ih vezes paralelno dobijes 2 oma, ako je amp stabilan na 2 oma onda moze....
- Kako to misliš, kočim?
malo idemu off ali zbog toga sam i postavio topic
naime da li moze ovo pojacalo Kenwood KAC-6401 da gura dva woofera od 10'' tipa 2509
posto stalno nalazim drugacije podatke ali na par sajtova sam nasao da na 2 ohma isporucuje 160w ali sve mi je nekako sumnjivo.
nasao sam i gmx802 pioneer trebalo bi da je 2x160w rms ali licno bih iz estetskih razloga zeleo da ta dva woofera gura neki kenwood (civi nemoj se uzrujavati )
danas sam nasao kenwood kac-848 i izgleda da ce to biti moj konacni izbor ima 2x150w (cekam samo da mi vrate neke parw s spensa i idem u kupovinu)
ako ima neko nekidrugi predlog neka kaze, inace raspolazem sa 8000 dinara
- Kako to misliš, kočim?
- Kako to misliš, kočim?
necu da se raspravljam sa vama ali za pogon woofera u autu je jos jednom napominjem potrebno bar 150w na 4 oma u punom frekvencijskom opsegu od 20Hz do 20 Khz a ne rms snaga deklarisana na 1000Hz i 2 oma
- Kako to misliš, kočim?
Comment