GPS - pracenje & GPS transmiter i risiver (sastavljene teme)

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

sve sam proverio, ipak je daleko najpovoljniji onaj prvi fox, uredjaj 250 evra, karticu iz telekoma za gprs i sms koordinaciju i njima pretplata nesto sitno mesecno...

Comment

• GOLUB
      CBC Član
      • 06.04.2005
      • 39
      • Beograd

mt:s nudi uslugu koja ti treba. Informacije imaš na sajtu http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=3215

pod delom Business usluge, lokacijski servisi. U vozilo se instalira GPS predajnik sa mt:s SIM karticom koja informaciju o poziciji vozilo prenosi preko USSD koda a ne GPRS, što praktično znači da nema dodatnih troškova na pretplatu kako je to kod GPRS-a, već se za njen iznos vozilo prati i u zemlji i u inostranstvu.

Ta usluga ne pruža navigaciju vozaču, već vozaču treba poseban uređaj.

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

aha, video sam... to je u saradnji sa certus-om

Comment

• RedboX
          CBC Senator XXL
          • 28.11.2006
          • 1537
          • Novi Beograd

ja imam nokiu E61 + nokia gps 3w receiver sa garminom xt za symbian 4.18 verzija +mape srbije i adria route.

Koristio sam je po srbiji i u hrvatskoj. Mape su dobra , odziv je dobar, glasovno malo trci ispred pa imas komicne situacije. garmin radi kad uhvati 5 satelita , onaj nokijin interni software hvata i na 3 ali mape moras platiti naknadno i nisu jeftine.
          Igrom slucaja sam nokiju dobio kao i gps a inace kobinacija kosta 300+ 95 eur sto je za navigaciju malo previse jer se ima kupiti gramin uredjaj koji je komforniji u radu i laksi za baratanje i baterija bolje traje a za manje para i veci je ekran.
          Po meni sa tacke isplativosti se ne isplati, a ako bas hoces onda ces imati finu igracku.
          Pravi gps uredjaj je bolje resenje ako si u dilemi. Symbian telefon ima svojih prednosti ali ako ga kupujes samo radi navigacija razmisli o pravom gps uredjaju.
          I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

@baner
            ne treba mi zbog analize vec zbog realnog vremena zbog obavljanja novog posla koji je vezan za prevoz robe i usluga, objasnicu ti na pp

i ajde bre, nemojte da se svadjate, niko ovde nikome ne misli lose i niko se ne nadmudruje, osim brick-a naravno a on mi je simpatican

Comment

• RedboX
              CBC Senator XXL
              • 28.11.2006
              • 1537
              • Novi Beograd

kod mene u firmi su pocela testiranja neke gps+gprs opreme pa mogu da ti se raspitam za cene ako te to zanima.
              I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

raspitaj se za cenu uredjaja i podrsku... za sada znam za certus-mts i fox kod nas

Comment

• blackpz$
                  CBC Član
                  • 28.09.2008
                  • 64
                  • Novi Sad

GPS - praćenje kola

Jel zna neko jel ima neka firma u NS a može i u Bg da ugradjuje te gps pedajnike za praćenje automobila i softver koji beleži i brzinu i rute i sve ostalo?

Comment

• srdjanissan
                    CBC Senator XXL
                    • 20.11.2008
                    • 720
                    • beograd

Re: GPS - praćenje kola

ne znam da li je 100% tacno,ali koliko sam cuo i citao lopovi imaju uredjaj koji je vrlo jednostavan i koji se koristi skoro svuda u raznim oblicima koji ometa signal i ne dozvoljava mu da probije napolje.
                    kao npr za mobilne telefone ometaci i sl. Vrlo logicno i kada razmislis
                    stoga,dodje sedne u kola i tvoj auto se vise ne vidi na gps-u
                    i mislim da je to samo glupost i prevazidjena stvar odavno.Uzimajte kasko osiguranje i mirno spavajte,sta tebi vredi i da uzmes gps i neko ti polupa auto?
                    kad koči,cepa gume i prevrće se!
                    papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

Ovo je dobra stvar na primer za firmu, ako hoce da zna sta joj rade vozaci sa vozilima, kod mene u firmi su nekim vozacima dali otkaz za koje se preko gps pracenja utvrdilo da voze "ćorave ture" ili valjda i da voze velikom brzinom, tj. da divljaju sa kolima. ali ako je za zastitu od kradje slaba vajda, jer sam i ja cuo da svaki iole ozbiljan kradljivac ima i GPS/GSM ometac koji kosta mozda 150 evra

i nije tacno da te firme ugradjuju gps predajnike, gps predajnik je satelit ti uredjaji imaju samo gps prijemnike a podatke salju preko gprs-a

Comment

• -Miki-
                        Moderator
                        • 09.11.2005
                        • 708
                        • Valjevo
                        • Honda Accord coupe cg4

Ovde je rec o gps odasiljacu tj. da bi neko locirao polozaj kola ugradjeni gps mora biti i prijemnik i predajnik sat. signala .Klasicni gps za kola su samo prijemnici, u tome i jeste razlika sa ovim za pracenje polozaja.Imaju naravno i oni koji salju podatke gprs-om ali to je nesto trece.
                        Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• NShappy
                          CBC Senator
                          • 09.03.2005
                          • 261
                          • Novi Sad
                          • Ford Focus 1.8TDCi

GPS odašiljače poseduje samo Američka vojska. I stavlja ih samo na satelite. Ovo što stavljaju u kola za praćenje sastoji se od GPS prijemnika koji služi za određivanje pozicije vozila i GSM/GPRS/3G primopredajnika (praktično mobilni telefon) koji poziciju vozila javlja centrali kroz mrežu mobilne telefonije.
                          Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Originally posted by -Miki-
                            Ovde je rec o gps odasiljacu tj. da bi neko locirao polozaj kola ugradjeni gps mora biti i prijemnik i predajnik sat. signala .Klasicni gps za kola su samo prijemnici, u tome i jeste razlika sa ovim za pracenje polozaja.Imaju naravno i oni koji salju podatke gprs-om ali to je nesto trece.
                            Sve vrste GPS uredjaja koji se komercijalno koriste, samim tim i uredjaji za pracenje vozila bilo koje vrste, navigacije, GPS cipovi u telefonima su iskljucivo pasivni prijemnici GPS signala. Ne postoji uredjaj za pracenje vozila (niti bilo koji drugi GPS uredjaj) koji se komercijalno ugradjuje na vozila a da radi kao GPS trasciever, odnosno prima i odasilje GPS signal. Jedini uredjaj pored vojnih kojeg mogu da se setim koji koristi nesto slicno GPS-u je Iridium satelitski telefon, koji komunicira sa satelitima u niskoj orbiti. A ne znam kakvu bi to snagu morao imati uredjaj da bilo kakav signal "dobaci" do GPS satelita u orbiti od ~20.000km?

Uostalom, kakvu bi to informaciju uredjaj ugradjen u auto slao preko GPS-a, koji je to oblik informacije i kome bi isao, kuda? Nije GPS komercijalni sistem za razmenu podataka pa da se bilo kakva komunikacija i razmena podataka vrsi putem istog...

Lociranje polozaja kola vrsi se, kao sto je i receno, slanjem lokacije vozila (koju ugradjeni uredjaj izracunava putem pasivnog prijema GPS signala) u Centar putem GPRS mreze mobilne telefonije. U prevodu, sistem se moze zeznuti na vise nacina - odsecanjem od mogucnosti prijema GPS signala (zatvoris ga u garazu) ili onemogucavanjem slanja lokacije vozila u Centar putem GPRS mreze. Ometac signala mobilne telefonije i kraj, auto i dalje zna gde se nalazi, ali svoju lokaciju ne moze da prenese u Centar...

Rezime teme: predlazem da pojedini clanovi Foruma konacno raskrste sa terminologijom i naprave jasnu razliku izmedju GPS i GPRS, da se ne bismo opet ubedjivali i raspravljali zato sto je neko negde nesto procitao pa malo pomesao...
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• -Miki-
                              Moderator
                              • 09.11.2005
                              • 708
                              • Valjevo
                              • Honda Accord coupe cg4

Ok moja greska ,uredjaj o kom sam ja citao (davno i povrsno) radio je na principu gps prijemnik i klasican radio predajnik signala (sto sam ja napisao gps signala) pokusacu da nadjem text o tome ,nebitno u pravu ste.
                              Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• Marko001
                                CBC Senator XXL
                                • 09.09.2006
                                • 1070
                                • Belgrade

To sa garazom im nista ne pomaze, sta ako npr ukradu auto pa ga oteraju i zatvore u neku garazu...jeste iz garaze ne moze da salje nikakav signal, ali on je u momentima pred ulazak u tu garazu poslao informacije o svom trenutnom polozaju ali zato najobicniji blokator mobilnih telefona moze ovaj uredjaj za gps pracenje totalno da zezne.

Comment

Working...
                                X