GPS TomTom u Srbiji - test

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vranic
    CBC Član
    • 25.01.2007
    • 53
    • Beograd

GPS TomTom u Srbiji - test

Posto se dosta priča o sistemima za navigaciju, u prethodnih mesec dana kroz ruke su mi prošli sistemi za navigaciju marke TomTom.

Prva kombinacija koju sam probao je HTC P3300.

HTC je naslednik marke Qtec, i predstavlja prvu kompletnu platformu na našem tržištu. HTC P3300 je mobilni telefon sa Windows mobile platformom, u sebi ima integrisan GPS, bluetooth, 2.0 Mpix kameru, veliki ekran na dodir, radio, Licenciran Windows, Word, Excel za PPC i najbitnije licenciran TomTom softver.

Kretanje kroz uređaj se može vršiti na jedan od tri načina, ekranom na dodir i olovkom, pomoću roll točkića i tač pointa.

Mape za Srbiju su ubačene u BETA besplatnoj verziji, a uz njih dolazi i mapa jednog grada zapadne Evrope po izboru. U pakovanju stižu slušalice, kožna torba, rezervna olovka, auto punjač, punjač.

Sami uređaj se pokazao dosta dobro, uz pratnju softvera TomTOm i instaliranog SIR3 čipseta. Ono što mi se svidelo je i glasovne komande u vožnji na srpskom jeziku. U Beogradu je imao upisane i ulice koje postoje ali još nisu asfaltirane, našao je izlaz iz Rume do auto puta, a na Mostarskoj petlji kao najbrži put do Karaburme je govorio: "Skrenite desno, a odmah za tim ostanite na levoj strani puta". Na putu ka Zlatiboru pokazao se bez greške po seoskim putevima Mladenovac-Topola-Rudnik-Čačak, i u početku me malo nerviralo što je mnogo svetao u noćnoj vožnji-dok nisam otkrio da ima noćni program sa crnom pozadinom i crvenim glavnim putem i belim sporednim putevima. Najbolja stvar koja mi se desila sa navigacijom je magla kroz Požegu, gde sam bez greške znao koja krivina me čeka. Jedina stvar koja mi se nije svidela je što uz njega ne stiže držač koji se montira na staklo auta već mi je stajao na neklizajućoj podlozi, ali i ovo može da se poruči.

Uporedo sa njim testirao sam i moju Nokiju 6680 uparenu sa TomTom NAVIGATOR 5 ? Bluetooth uređajem.

Radila je isto kao i HTC P3300. Definitivno mi je smetao prelazak sa većeg ekrana na "mali" Nokijin, ali opet me je obradovala lakoća rukovanja softverom i bez ekrana na dodir. U ovoj verziji ne dolazi srpski jezik, ali dobro, s obzirom da je 5 puta jeftiniji sve je oprošteno.

Nakon toga mi je stigao Stand Alone TomTom One sa ekranom od 3,5 inča i mapama dela istočne Evrope.

Naknadnim ubacivanjem Beta mapa za Istočnu Evropu i on se ponašao kao i prethodna dva uređaja, bez greške. Odmah sam mu uradio update softvera na najnoviju verziju, što je proizvođač predvideo i primetilo se poboljšanje u brzini nalaženja satelita, o čemu je bilo reči na još jednoj temi ovoga foruma.
    On stiže u standardnom pakovanju, uređaj+softver+kartica+kablovi i ono što je ovima gore nedostajalo-stabilan držač koji se lepi za staklo u kolima.
    Kao navigaciju koristi ekran na dodir.

Kao najbolji uređaj koji sam testirao pokazao se poslednji, Tom Tom GO 910 koji ima veći ekran od prethodnog (4 inča), hard disk od 20 Gb sasvim dovoljan za sve mape na svetu, mp3, bluetooth.

Ono sto ga razlikuje od prethodnika je i oprema koja stiže uz njega. Daljinski upravljač, po meni nepotrebna stvar za ovu vrstu uređaja, ali kako god, torbica, auto punjač, punjač, audio kabl za povezivanje sa muzikom u kolima, mikrofon koji se montira na vizor iznad stakla, držač za daljinski, stalak za kućno punjenje sa USB priključkom, licenciran softver za Evropu i Ameriku.

Naravno, najviše mi se svidela mogućnost handsfree koja preko mikrofona i ozvučenja (ili sopstvenog mikrofona) odlično zamenjuje telefon, uz pozivanje brojeva iz imenika telefona ekranom na dodir... (opciono ima i varijanta povezivanja preko FM talasa)
    Poslednja stvar pored mp3 plejera i galerije slika je mogućnost ubacivanja softvera koji reprodukuje DVD snimljen unutra na hard disk, pa eto i filma za vreme pauze ili čekanja drage osobe.
    Kao i svi uređaji marke TomTom na terenu se pokazao bez greške.

Na kraju šaljem Vam i screenove kako to izgleda u praksi.

Nadam se da sam Vas bar malo pomogao u izboru svog sledećeg gadgeta, a moj sledeći korak definitivno ugradnja jednog od ovih sistema u auto.

Da ne zaboravimo, registracijom aparata, postoji i mogućnost praćenja uređaja ukoliko vlasnik tako hoće, nešto slično ortak lokatoru na MTS mreži, ali verujem nije tako profi kao daljinski sistemi za praćenje auta.

Ali o tome u nekom drugom postu.

Pozdrav svima,
    ing.el. Aleksandar Vranić
    Skoda Octavia RS

|2009|1.9 TDI 130KS|Xenoni AFS + corner LED|LED dnevna|Zenec RVC40 kamera|Zenec ZE-MU620 monitori|Automatski brisači i kontrola svetala|Senzor pritiska|Caska 3669 BT GPS DVD MP3 Radio|iGO9|Tempomat|17" Pegasus|Sportsko ogibljenje|Michelin 225/45 R17|Sportska sedišta|ABS|ESP|
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

Uparivanje i pracenje se radi uz pomoc Bluetooh konekcije gde TomTom salje svoju poziciju putem GPRS a na servere , prijemnik takodje kroz informaciju Trafic info ima mogucnost da prati uredjaj koji salje info.
    Naravno, oba moraju da budu online prema Tomtom serverima.
    Opcija PRIJATELJI u menijima za Plus usluge, radi vec i sa TomTom One
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind

Comment

• -Miki-
      Moderator
      • 09.11.2005
      • 708
      • Valjevo
      • Honda Accord coupe cg4

Odlican prikaz tom tom uredjaja , svaka cast , medjutim ja sam takodje probao doticni tom tom 5 beta paket istocne evrope sa uparenim emtacovim bt risiverom i motorolom a920 i prikazivao mi je MNOGO gresaka i odstupanja od realne rute (napominjem siganal je bio odlican) i ja licno se bas ne bih oslonio na njega a svakako ne po magli tako da ovo ipak treba uzeti sa dozom rezerve,osim ako nije u medjuvremenu izbacen neki update mape istocne evrope (pricam o verziji 5.0 ) za koji ja ne znam.A opis uredjaja je sjajan !

Pozz
      Saab 9-3 sport sedan 1.9 TiD 150KS

Comment

• BOOST
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

Mogu da kazem samo da je uredjaj vishe nego dobar za pare koje kosta. Opisane greske su ipak vezane sa Beta verzijom karte a ne sa aparatom.
        Sto je Beta verzija jedina koja je u opticaju je opet nesto drugo, koristim ga ovde po svedskoj i nema odstupanja zasad nigde na prodjenih preko 4000km raznih puteva dosada, puteva raznih kategorija.
        Verujem da ce preciznost koju ima na zapadu biti ustandarnizovana sa pojavljivanjem redovnih mapa.
        move your mind

Comment

• vranic
          CBC Član
          • 25.01.2007
          • 53
          • Beograd

GPS - preciznost

Ne mogu da se složim da je samo do mapa, jer i preciznost uređaja takođe ima veliki uticaj.

Recimo testirao sam Evermore GPS i od tri modela dva rade dobro, a treći zna da promaši i do tri ulice.

A što se tiče mapa, testirao sam ih od Subotice do Prijepolja, veoma retko zaluta, recimo u Topoli se izgubi na minut-dva ali brzo nađe pravi put. Jedina greška koju sam uočio a da je bila katastrofalna je u Bistrici posle skretanja za Priboj, na putu za Prijepolje vi se vozite a po navigaciji ste prešli reku dva puta, a od mostova ni traga ni glasa... Kad bi pratili mapu možda bi završili i u Limu. Ali s' obzirom da se radi o Beta mapama, sve je oprošteno. (Verzija 6.08)

Da pomenuo sam Evermore uređaje. Cena im je 50% od TomTom uređaja u klasi, i dobra stvar koju ima je tracking rute kompatibilan sa Google mapsom, tako da posle vožnje imate kompletnu putanju kojom se kretao uređaj sa satelitskim prikazom terena.

Ovo mi liči kao idealna stvar za praćenje vozila u firmi, ili jednostavno ubacite ovaj mali GPS ženi u torbu i znate gde je sve bila, ili ne daj Bože obrnuto

Pozdrav, Saša.
          Skoda Octavia RS

|2009|1.9 TDI 130KS|Xenoni AFS + corner LED|LED dnevna|Zenec RVC40 kamera|Zenec ZE-MU620 monitori|Automatski brisači i kontrola svetala|Senzor pritiska|Caska 3669 BT GPS DVD MP3 Radio|iGO9|Tempomat|17" Pegasus|Sportsko ogibljenje|Michelin 225/45 R17|Sportska sedišta|ABS|ESP|

Comment

• vranic
            CBC Član
            • 25.01.2007
            • 53
            • Beograd

Mape Beograda

Juce smo pokrenuli pregovore sa najvecom firmom za izradu karata u Srbiji, i dosli smo do informacije da poseduju mape vecine gradova u Srbiji, a da u Beogradu imaju i upisane brojeve kuca i smernost ulica, sto je meni do sada najvise nedostajalo.

Ostalo je samo da se nadju finansijski interesi...

Sto se tice samog TT pokrenut je program TomTom Work za satelitsko pracenje vozila (GSP, transportna preduzeca, policija, taxi, zene srecan im 8.mart).

Sad ako neko ima nekih primedbi i zamerki na rad TomToma neka mi prenese pa da vidimo sta i kako moze da se ispravi, jer su nam trazili utiske sa terena ovih Beta mapa.

Ono sto sam ja video na terenu je visak ulica, jer sigurno 30% ne postoji a upisano je kao ulica, mnogo benzinskih pumpi ne postoji i mesta gde postoje tuneli u nekim zabacenim mestima obicno se prikazuju kao slepi putevi, i TT gresi u pronalazenju najkraceg puta.

Podrska na srpskom jeziku je losa, po mom misljenju treba ili uzeti normalan muski ili neki fin zenski glas, a ne ovako da imam osecaj kao da vozim Slovenca naucenog na hrvatski koji je malo popio.
            Skoda Octavia RS

Comment

• BOOST
              • 29.09.2004
              • 8726
              • Gislaved//Sweden
              • SAAB 9000 AERO R; SA

Vrbas, primera radi, je katastrofa sa TomTom uredjajem i Beta mapom.

Ne da mashi nego ce natera ljude da voze po kanalu DTD umesto putem
              move your mind

Comment

• BRABUS
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2004
                • 2399
                • London

Svaka cast na testu, bas me raduje da ima i Srbije na TT.

Nego, da ne otvaram novu temu, kolega moj se interesuje da li je moguce dobiti mapu i za Bugarsku.

Hvala

Comment

• *Egon*
                  CBC Senator XXL
                  • 31.12.2004
                  • 1232
                  • Beograd, Dorcol, N 44

Mislim da u paketu "Eastern Europe" imas sledece zemlje:

Included in Europe for the first time are Poland, The Czech Republic, Slovakia, Hungary, Turkey, Greece, Estonia, Latvia, Lithuania, Romania, Russia, Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Georgia, Macedonia, Moldova, Slovenia, Ukraine and Yugoslavia)
                  Garaza
                  1996 SAAB 900 NG Cabrio

Comment

• vranic
                    CBC Član
                    • 25.01.2007
                    • 53
                    • Beograd

Mape

Takodje mislim da je Bugarska ukljucena u paket Eastern_Europe.
                    Ja stvarno nisam imao vecih gresaka u navigaciji sem kada sam koristio ovaj najneprecizniji Evermore GPS uredjaj i moju Nokiu N73-1, znao je da promasi i do 100 metara.

Sa samim TomTom Bluetooth GPS-om, TT 910 i TomTom One v3 nisam imao problema, a prosao sam deo puta Subotica-Beograd i Beograd-Prijepolje (skoro do granice se MNE). U Beogradu radi dobro.
                    Skoda Octavia RS

Comment

• vranic
                      CBC Član
                      • 25.01.2007
                      • 53
                      • Beograd

TomTom

Evo upravo sam juce cuo da je Vrsac uradjen katastrofalno, ali da put do tamo ide bez greske. Opet pricao sam sa covekom koji je isao u Sloveniju i kaze da sve radi kako treba. Vec za Zapadnu Evropu, TomTom je apsolutni lider po kvalitetu mapa i lakoci rukovanja.
                      Skoda Octavia RS

Comment

• vranic
                        CBC Član
                        • 25.01.2007
                        • 53
                        • Beograd

Mape

Dobra je vest da postoje uradjene mape za Srbiju sa 80 gradova.
                        Gradovi Beograd, Novi Sad, Nis, Kragujevac, Kraljevo, Krusevac imaju upisane brojeve kuca i smernost ulica.
                        Svi gradovi u Vojvodini sa preko 10000 stanovnika imaju upisane sve ulice, svi gradovi u drugom delu Srbije preko 25000 stanovnika imaju uradjene detaljne mape.

Ocekujem da cemo ove mape objaviti pocetkom septembra.

Svi uredjaji koji su kupljeni preko legalnog kanala ce imati besplatan update mapa, kako se budu razvijale.

A vise informacija ce biti objavljeno bas ovde.
                        Skoda Octavia RS

Comment

• Danijel 9k
                          Banovan
                          • 03.06.2005
                          • 132
                          • N_44.84080 E_20.39600

Karte tj podatci za karte (mapdata) o kojima ti pricas postoje odavno i imaju ih (razlicito zastupljeno) VGI,OSA, GEOKARTA I CONTRAST.
                          VGI cak ima sve uradjeno i u trecoj dimenziji. osa uglavnom obezbedjuje drugima kucne brojeve, geokarta opet neke druge regije itd..

Problem ce biti ovo podrucje sve dok neko od velike dvojce (NAVTEQ ili TELEATLAS" ne proceni da mu je isplativo da kupuje mapdata za ovo podrucje, da ih verifikuje i prilagodi.
                          Kada se to dogodi, onda ce se pojaviti karte za ovo podrucje za sve relevantne sistene i programe i onda cemo knacno imati izbor programa - pa sta se kome svidi.

Cak i BOOST u Svedskoj ima od prosle godine te detaljne karte za ova podrucja o kojima pricas u formi PLANPLUS-a

Tek onog trenutka kad se VGI odgoji od Vojske i postane profitabilna agencija - u roku od par meseci NAVTEQ ili TeleAtlas ce kupiti od njih karte - jer su dovoljno ozbiljne za vise vidova navigacije - ne samo automobilsku - i imaju sve potrebne informacije.
                          Daj boze da gresim, pa da imamo ozbiljne mape pre druge polovine 2008 godine - za kada se najavljuju neke promene

Kakve su to price sa besplatnim updateom - kada je tomtom nesto dao besplatno? Svaki update se kod njih placa

A sta je to zvanican kanal? Kakav zvanican kanal kada na postoji ni zvanican distributer i predstavnistvo? Ja u svojoj kancelariji na zidu imam svake godine obnavljanu "diplomicu" na kojoj pise da je firma za koju radim zvanicni distributer necega za SCG za period neki, tako da dobro znam sta je to "zvanican kanal"

Da sumiram - niko umesto nas na ovim podrucjima nece napraviti karte umesto nas - postovji par ozbiljnih firmi koje to rede, dok oni ne prodaju karte nekom vecem (za to karte moraju da budu ODLICNE a ne samo dobre) dotle nama nema novije karte za TomTom

Pozdrav

Comment

• vranic
                            CBC Član
                            • 25.01.2007
                            • 53
                            • Beograd

Zvanican kanal

Zvanican kanal podrazumeva ugovor na globalnom nivou firme za koju ja radim, a postoji u 10 zemalja Evrope, medju kojima je i Srbija.

Sto se tice karti, u toku ovog meseca bi trebao da idem u zvanicnu posetu predstavnistvu TomToma za Istocnu Evropu u Pragu gde bi dalje videli sta i kako oko mapa.

Takodje podrazumeva i mnogo drugih stvari vezanih za marketing i podrsku koja TomTomu u ovom trenutku i te kako treba jer konkurencija svakog dana uzima kupca po kupca, a to ne sme da se ceka do sredine sledece godine.

I zvanican kanal podrazumeva 2 godine garancije na sve proizvode od dana kada se upise kupcu u garanciju da je kupio proizvod, sto mnogi u Srbiji ne mogu da ispostuju.

Osim toga imamo i ugovore za Garmin na globalnom nivou, s tim sto nemamo razvijene mape za Srbiju, a takodje i ugovor sa iGo koja vec ima mape za Srbiju na dosta dobrom nivou.

Sto se tice ovog dela oko marketinga, pogledaj najnoviji broj Internet ogledala, i videces cija je cela strana. Pogledaj promociju Bajaginog novog spota u utorak u 15h i videces ko je sponzor pored Telekoma (HTC i TomTom).

Elem. Sve sto postoji na sajtu TomToma od dodatne opreme moze da se poruci i da bude ovde u roku od dve nedelje.

E sad. Zvanicno na sajtu TT nas jos uvek nema, jer ne postoje zvanicne mape. Ali dalje ces videti kojim tokom ce reka da krene.

A kad vec pricamo o TomTomu interesantno je pomenuti njihov program TomTom Work, koji sluzi za satelitsko pracenje vozila i zajedno sa tzv. blackboxom (GPRS modul sa SIM karticom) i jednim od uredjaja TT 510-710-910 omogucava komunikaciju vozac centrala putem poruka, kao i pracenje vozila u centrali, ili najnoviji model TT 715 koji u sebi ima integrisanu SIM karticu i povezuje se sa TTWebFleet softverom. Ovo ocekujem uskoro kod nas, za sada sa ovim mapama koje imamo.

@Danijel
                            "Cak i BOOST u Svedskoj ima od prosle godine te detaljne karte za ova podrucja o kojima pricas u formi PLANPLUS-a".

Ovaj deo te nisam bas najbolje razumeo. Da li postoje nezvanicne mape Srbije u formi PlanPlusa za TT uredjaje?
                            Ako postoje voleo bih da ih vidim.

Sad mi reci posto si otprilike najstrucniji u Srbiji sa kim sam pricao o navigacijama (iskreno), mogucnost da se neke mape implementiraju u TomTom i testiraju posto bi nam to mnogo znacilo pre pocetka pregovora u Pragu?
                            Skoda Octavia RS

Comment

• Danijel 9k
                              Banovan
                              • 03.06.2005
                              • 132
                              • N_44.84080 E_20.39600

Daj boze da si u pravu

@vranic

Ne zelim da mislis da te napadam, naprotiv ja podrzavam tvoje napore da se i ovde dogodi nesto po pitanju predstavnistva ili distributerstva tomtom-a

Znam jos par firmi (izuzetno jakih) koje su isto pokusavale i obecavale i na kraju se zavrsilo samo tako sto mozete da porucite opremu i uredjaje (cak ni na lageru osnovne modele nisu imali). Ili su istu opremu kupovali od raznoraznih wholesaler-a sirom evrope tako da su im na kraju dilerske cene bile vislje za 10-20% nego end-user cene u Nemackoj, pa garancija ili nije bilo ili su to bile interne garancije firmi ili garancije na nekim egzoticnim jezicima. I na kraju ispade da ja imam najvise TomTom uredjaja na lageru u Srbiji. Tako da mi je malo dosta raznih praznih obecavanja kula i gradova.

Osim toga imamo i ugovore za Garmin na globalnom nivou, s tim sto nemamo razvijene mape za Srbiju
                              Koliko je meni poznato Infoteam je jedini zvanicni distributer za ovo podrucje. Da li mozes nekako da dokumentujes da ste i vi distributeri za SCG? Kako to mislis nema razvijenih mapa? A SCG Route? Nije Navteq-ova ali je proizvod domaceg Garmin distributera i koju Garmin zvanicno reklamira na svom sajtu. A sto se same mape tice ona je savrsena u odnosu na Eastern_Europe-Map a kudikamo detaljnija od mapa za IGO

Sto se PlanPlus mapa tice one jesu vektorske i vrlo su detaljne (2006 2nd update) ali su dalje za PC - njihovo spominjanje bilo je u kontekstu postojanja mapa u smislu "mapdata" a ne u smislu adaptacije za neki od navigacionih sistema tipa TT ili garmin i uskoro biti implemantirane na neku drugu platformu (nezvanicano)

Ne postoji za sada nacin da bilo kakav oblik vektorskih ili slicnih karti prebacimo u tomtom format samostalno, bez TomTom NV-a

Da ne bismo duzli ovu nasu internu diskusiju najbolje da tokom nedelje popijemo negde kaficu.

Pozdrav

Danijel

Comment

Working...
                              X