Jel neko moze da prepozna na ovom snimku shta su detonacije i da li ih uopshte ima? http://home.netcom.com/~bsundahl/kno...rtb11_1_10.wav
Knock
Collapse
X
-
Re: Knock
posle vishe preslushavanja, kada uvo odvoji buku motora i interferencije jasno se chuje knock, pa i mnogi tuneri imaju slushke sa nekom vrstom audio pojachavacha i band pas (high/low pass filtra) koji izdvaja knock zvuk koji dalje moze da se prebaci na vizuelno pokazivanje (LED). Koliko sam shvatio samo treba odraditi analizu signala kad se javlja knock. Sad nisam bash siguran zbog nedostatka iskustava da li je freq knocka vezana samo za tip senzora ili tip motora ili oba. Verujem da je vezan samo za tip senzora jer se pojedini ECU, ispravi me ako greshim, koriste na vishe razlichitih motora. Ja sam voljan da odradim analizu na svom autu i svaka pomoc bi mi bila pozeljna...
Comment
-
-
Ovo nije zvuk mog auta... snimak je sa neta i uzet je sa site_a http://home.netcom.com/~bsundahl/knock/ ... Sounds.htm ; http://home.netcom.com/~bsundahl/knock/theory/Knock.htm i http://home.netcom.com/~bsundahl/knock/ ... listen.htm . Do toga sam doshao jer me interesovao rad tog dela sistema a i zelja da napravim neku vizuelnu (po moguctvu) LED detekciju detonacija. ... a moj knock senzor je trenutno na reshavanju kod 'doktora' u servisu jer mu ECU javlja da je neshto loshe sa njim ili u kolu tog senzora. Radio generalnu pa su ga malo 'majstori' sjebali chini mi se (sekli coax pa mislili da ga nastave) .
Comment
-
-
To sa LED nece raditi....cak i osciloskop koji nije idealno podesen za knock nece uhvatiti promene u signalu. Ajde sad lepo da pocnemo pravilno,znaci auto,problem ,kod greske i sve sto znas da je sigurno osteceno,po mogucstvu slika pa da ti pomognemo.Poslednji nek ugasi svetlo
Comment
-
-
Servis je preuzeo na sebe da reshi taj knock sensor jer su ga oni prilikom demontaze/montaze sjebali (izvalio sam da su sekli coax od kabla). ECU daje kod 34 koji je znak da neshto nije uredu sa knock sensorom ili tim kolom. Motor je Nissan_ov ca18det (200sx) eccs ecu. Auto nece da vuche na nizim obrtajima, ima izuzetan turbo lag. Takodje mislim da je i paljenje neshto razdesheno jer je setovano odokativnom metodom, na uvce shto bi se reklo. Shto se tiche cele priche vezane za knock je moje lichno interesovanje da izvalim kako u stvari radi ceo sistem upravljanja motora i shta koji senzor daje od signala i kako detektovati stanja znachajna za tune. Ono sa LED indikacijom knock_a mi se chini da je izvodljivo da se odradi filtriranjem signala sa low/high pass filtrima, detektorm naponskog nivoa i nekim bistabilnim multivibratorm radi poboljshanja vremena indikacije (da LED dobije neko vreme da reaguje). Nazalost kod produzenja vremena detekcije dolazi i do vremenske greshke tj. dioda nastavlja da daje signal i nakon trenutka detonacije, shto se da ublaziti malim vremenom kvazi stabilnog stanja multivibratora. Koliko sam ja uspeo da se informishem vecina ECU_a chita knock sensor na slichan nachin. Ako ovi 'doktori' iz servisa ne uspu da srede ovo sa senzorom drage volje cu prihvatiti svaku pomoc.
Comment
-
-
Ostetili isu deo instalacije prilikom rada i priznali gresku i rekli da ce da rese....zasto sebi pravis glavobolju sa razmisljanjem o pravljenju LED indikacije knock senzora kad ces dobiti resen auto?Poslednji nek ugasi svetlo
Comment
-
-
Cekaj, knock senzor je najobicniji akusticki senzor vezan na ECU koji je "treniran" da reaguje na pojavu odredjene karakteristicne frekvencije za konkretno taj motor, koju tumaci kao knock - sve u svemu, zamena celog senzora i instalacije je banalna stvar, svodi se verovatno na par hiljada din za zamenu fabrickog sto bi trebalo da resi problem, ako je samo to pokvareno a iz price trebalo bi da je tako. Tako da mi je malo nejasna cela prica, da li bi se LED ili neka druga vrsta indikacije stavljala da se resi ovaj problem (mada ne vidim kako to pomaze jer ce ECU nastaviti da brljavi dok mu se ne popravi knock senzor, sve sto ces dobiti je LED koji ti blinka kad dobijes knock i ECU koji brljavi u tom trenutku) ili da se eventualno uradi nesto vise, tipa cackanja po fabrickoj mapi radi dizanja snage a da LED bude indikacija dokle je sigurno ici?
Ali, ako bi se time bavio interesovanja radi, evo kako to otprilike zvuci ako se koristi neki od alata u slobodnoj prodaji, kao sto je KNOCKBOX - http://www.theknockbox.com.au/content/view/5/5/
Comment
-
-
Originally posted by 206Cekaj, knock senzor je najobicniji akusticki senzor vezan na ECU koji je "treniran" da reaguje na pojavu odredjene karakteristicne frekvencije za konkretno taj motor, koju tumaci kao knock - sve u svemu, zamena celog senzora i instalacije je banalna stvar, svodi se verovatno na par hiljada din za zamenu fabrickog sto bi trebalo da resi problem, ako je samo to pokvareno a iz price trebalo bi da je tako. Tako da mi je malo nejasna cela prica, da li bi se LED ili neka druga vrsta indikacije stavljala da se resi ovaj problem (mada ne vidim kako to pomaze jer ce ECU nastaviti da brljavi dok mu se ne popravi knock senzor, sve sto ces dobiti je LED koji ti blinka kad dobijes knock i ECU koji brljavi u tom trenutku) ili da se eventualno uradi nesto vise, tipa cackanja po fabrickoj mapi radi dizanja snage a da LED bude indikacija dokle je sigurno ici?
Ali, ako bi se time bavio interesovanja radi, evo kako to otprilike zvuci ako se koristi neki od alata u slobodnoj prodaji, kao sto je KNOCKBOX - http://www.theknockbox.com.au/content/view/5/5/
http://www.youtube.com/watch?v=m_HsGiP_Yzk
Comment
-
-
Pobogu, 250 evra za akusticki senzor i izolovani kabl, stvarno su pukli s mozgom.
Ok, onda tema ima dva dela, jedno je resenje problema sa autom, a drugo je zanimacija sa alatima za detekciju knocka.
Generalno, Knockbox bi ti bio najbolji za tu namenu, ako planiras da se igras sa time. Ali, knock neces cuti ako stelujes motor na leru - odnosno hoces, ali ako DEBELO preteras. Da bi radio sa Knockboxom ili bilo cim sto radi detekciju knocka na takav nacin, trebace ti ili dinamometar da opteretis motor dok slusas knock, ili da to radis u voznji, a tada ce to biti malo teze uraditi...
Comment
-
-
Originally posted by 206Pobogu, 250 evra za akusticki senzor i izolovani kabl, stvarno su pukli s mozgom.
Ok, onda tema ima dva dela, jedno je resenje problema sa autom, a drugo je zanimacija sa alatima za detekciju knocka.
Generalno, Knockbox bi ti bio najbolji za tu namenu, ako planiras da se igras sa time. Ali, knock neces cuti ako stelujes motor na leru - odnosno hoces, ali ako DEBELO preteras. Da bi radio sa Knockboxom ili bilo cim sto radi detekciju knocka na takav nacin, trebace ti ili dinamometar da opteretis motor dok slusas knock, ili da to radis u voznji, a tada ce to biti malo teze uraditi.... A shto se tiche igre vishe bih voleo da mi uspe ova moja varijanta
samo da nadjem dobre kaleme za filtre pa da se bacim na posao
Comment
-
-
Originally posted by yiipiSenzor je 250E sa PDV_om. I nije mi potreban da bi reshio ovaj problem vec da bi pri podeshavanju motora na gas detektovao knock uz pracenje afr_a preko onog VU Metra
Sa time se neces "leba najesti" jer on tome ne sluzi. Lambdtron se povezuje na klasicnu narrowband sondu, a AFR se kvalitetno moze ocitati samo sa widebandom.
Jos cirka 250e troska da bi samo gledao kako se krece AFR. Ako hoces da ECU tu info koristi, treba ti drugaciji ECU a to su dodatni troskovi.work in progress
Comment
-
Comment