Sto posjedujete, sto bi htjeli imati i na koji nacin bi vam to pomoglo u vasoj djelatnosti? Dali vjerujete da je dovoljno samo posjedovati opremu i da bi ju znali efikasno upotrebiti?
Dijagnosticka oprema!!!???
Collapse
X
-
Potrebno je puno iskustva da bi se pravilno ocitali podaci a jos vise iskustva da bi se protumacili. Oprema postaje sve jeftinija
-
-
Od opreme nemam ništa bar ne nešto stvarno upotrebljivo. Imam par nekih interfejsa što sam pravio i nekoliko programa koje nikad nisam ozbiljno upotrebio.
Posao koji radim je do sada bio takav da se moglo pomoću unimera, autodate i nekih "gasnih" programa raditi normalno. Medjutim ide vreme kad to nije dovoljno jer ljudi imaju loše automobile a toga nisu svesni "jer rade". Problem nastaje kad počne loptanje izmedju mene i nekog servisa za mehaniku ili elektriku da to ipak ne radi kako treba. Lopta je naravno mušterija ni kriva ni dužna. Uglavnom moram sam da rešavam probleme koji ne bi trebali biti u domenu mog posla.
Od opreme bi mi pomogao osciloskop, neki bar minimalni tester da utvrdim imali grešaka i koje su i gas analizator. Svrha mi je da bar utvrdim kvar i pošaljem na obradu u odgovarajući servis.
Moje dugogodišnje iskustvo kaže da nemam iskustvo, to jest, oprema nema nikakvog značaja ako prvo ne zna da se koristi a opet i ako zna, treba imati iskustva u rešavanju problemema.
Isto tako moje iskustvo govori da mnogi servisi imaju skupu i pravu opremu ali nemaju pojma šta će sa njom. Nema dovoljno stručnih ljudi.
Majstori se ne razumeju u "kompjutere" a komšijin mali koji se razume u to čudo nema pojma kako motor radi pa se oslanja na greške koje su upisane a to je u većini slučajeva promašaj koji košta mušteriju.
Comment
-
-
boj ne bije svetlo oruzije vec boj bije srce u junaka.
u rukama mandusica vuka svaka je puska ubojita.
ovo danas je kao da mandusicu das raketu zemlja vazduh zemlja da gadja nekog 450km daleko....
bio sam danas u jednom servisu gde ima dosta opreme (i skupe) ali samo jedan majstor radi sa njom (ima ih dvojica) jer drugi jos nije savladao kako se to radi. ostalo osoblje (5-6 majstorcica) uglavnom koristi cekic i odvijac. gledajuci onaj uredjaj (mesavina osciloskopa voltmetra i stroboskopa - digitalno na lcd) naucio sam nesto za ono vreme dok su meni nesto trazili. verujem da bi za najvise mesec dana ukapirao bar 80 % uredjaja kako se koristi i cemu sluzi.
moze se to koga zanima i ko zeli a tek kad to spojis sa iskustvom ....."If everything seems under control, you're just not going fast enough."
Comment
-
-
Jupps, eto ja sam Dori sredio osciloskop, da bar ima nesto da krene.
Dodushe software (improvizacija) verzija za PC ali odradjuje stvar posebno kad se zna kako jedan signal treba da izgledaAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Ovdje se mogu kupiti stampane kartice za PC za nekih $50. Ja sam poceo s kvalitetnim osciloskopom i nemam ideju o mogucnostima tih jeftinih naprava. Ako instrument nemoze adekvatno reprezentirati elektricni signal, moze doci do vrlo neugodnih situacija. Jeftiniji model s manjim kapacitetom logicna je opcija za pocetnike koji moraju poceti od pocetka, no ja nebih isao ispod odredjenog minimuma. Tko se ozbiljno zeli angazirati trebao bi poceti s dvokanalnim instrumentom. Unutar te kategorije takodjer postoje velike razlike u opcijama. Da ne duzim, imas li specifikacije ili slike? .................................................. ........................
[b]Vazno je zapamtiti, za razliku od citaca kodova i paramatara kompjutera koji pokrivaju samo manji dio marki i modela, osciloskop je instrument univerzalno upotrebiv na svim vrstama i modelima automobila. Jednom kad se uvide mogucnosti, odluka je vrlo jednostavna.
Comment
-
-
Evo i ja da se prikljucim,i kod mene je osnovno zanimanje auto elektricar pored ugradnje plina koji je sad toliko aktuelan da ovo prvo potpuno zaboravljam.Posto radim u malom mestu dijagnostika mi nije toliko bila potrebna ali sve vise i vise mi treba.
Naravno da sam pravio par interfejsa sa max 232 koji rade dobro i isprobani su u vise slucajeva sa nekim starijim programiva tipa Vag com i na VW porodici.Sada mi je potreban i neki programcic za Opela na primer ali mi plin nedozvoljava da se malo vise pozabavim time pa sve to ceka malo rasterecenije dane.
Ovaj forum je dobar i naravno bice od pomoci svim ljudima svog zanata ako su i oni spremni pomoci drugima,jer dijagnostika je bliska buducnost jer nijedan mehanicar nece moci bez nje da radi bilo koji ozbiljniji auto i ako nebude pratio napredak u toj auto servis industriji moci ce da radi samo traktore i to one starije jer i ovi novi imaju svoje racunare i svoje dijagnostike.Pozdrav iz zadnje tacke na ovoj planeti,Krupnja.
Comment
-
-
I imati osnovne pojmove sta sva ta elektronika ustvari radi
Danashnji motori su u principu kao video aparati sa gomilom logickih komandi i kontrolnih tachaka.. iz iskustva znam da su Radio TV mehanichari koji su se preorijentisali na auto elektroniku i malo se upoznali sa temeljima SUS motora vrlo dobri u resavanju problematike.
Dakle, sve ima svoju logiku, tvrdoglavost se neisplati, mora se popustiti i prihvatiti "tudj" pravila igerAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Klasican primer:
Servis u Kragujevcu, BOSCH dijagnostika (placen uredjaj oko 5000E cini mi se), ALFA 145 1.4 auto, gusi se mnogo dok ne dostigne radnu temperaturu.
Zakacimo diag. na auto, procita ECU, sve super...
Gazda otvori pracenje lambde i protokomera i gleda, gleda, ceska se, gleda...i kaze:
"Pa sta mislis Manda, ova lambda stalno daje 0.7V, ne bi trebalo tako?"
i meni dodje da mu kazem da zatvori radnju (koja mu donosi BRDO para pa je glupo zatvarati) i da ode u pekare ili grobare...Ne kapiram...Gde mu je neka tabela sa referentnim vrednostima za odredjen broj obrtaja, sto mene kao korisnika pita sta ja mislim, sto se cese...Ivan Mandic
www.spotkg.com
Comment
-
Comment