Treba mi šema interfejsa za dijagnostiku moje Alfe 145 sa 1.4TS motorom i Bosch 2.10.03 ECu-om. Ništa nešto, hi tech, što jednostavnije da mogu da radim dijagnostiku sopstvenog auta koji nije OBD 2 kompatibilan.
Dijagnostika za Alfu 145
Collapse
X
-
Daj nam link gde si nasao tu neispravnu semu
Druga je stvar sto neki interface-i rade pomocu mikrokontrolera koji su zasticeni od kopiranja pa moras da kupis bar programirani kontroler a ostalo eventualno napravis sam. Najcesce je to slucaj sa semama iz Elektora. Kad bi stvarno postojale namerne greske niko nista ne bi ni kupovao a ni citao. Ponekad gresaka ima ali se otkrije to prilicno lako a uglavnom se ispravi u sledecim brojevima casopisa.
Ima zaista i toliko programa da simulaciju danas da se moze i tako probati ispravnost nekih sema. Naravno da ne treba shvatiti sve zdravo za gotovo i razocarati se odmah ako ne proradi a predhodno se nije izvrsila funkcionalna analiza.
Za sva integrisana kola imas i aplikacione seme date od samih proizvodjaca pa se vidi gde sta mora da bude povezano. Za mene je vaznija ideja nego greskice a da se treba time malo ozbiljnije baviti to stoji.
Kod OBD postoje razliciti standardi i liste automobila sta radi pod kojim standardom i samo neki noviji interface-i rade sa bilo kojim tj. univerzalni su. Naravno da sve kosta. Ako uzmemo u obzir da je samo OBD kabl vec prilicno skup, ostalo i nije tako. Alat nikada nije skup ali je uslov da se cesto (svakodnevno) koristi i tada ga veoma brzo otplate musterije. Medjutim, za privatnu upotrebu je to prilicno skup sport kao i svi drugi "sportovi".
Ne zelim da tvrdim da se seme ne naplacuju mada ja to nikada nisam radio niti mi je iko ikada trazio da platim (imam dobro drustvo). Znas li ti koliko kosta ovaj forum? Koliki je radni sat ljudi koji nesto znaju? Izracunaj koliko smo svi mi ovde ulozili VREMENA i ne trazimo ni hvala a kamoli da nam se plati. Ne znam da ti kazem zasto sve to. Mozda ti odgovori neko drugi sa foruma.
Comment
-
-
Ma Darko nisam ja mislio da ti trazis da ti se nesto plati. TI si mene pogresno razumeo. Ja samo nikako ne shvatam da se seme prodaju osim ako to nisu stotine fotokopiranih stranica sto ipak nesto kosta. Ne kazem da je lako doci do pojedinih sema ali ne shvatam sta to znaci da su seme neispravne. Ja nisam nailazio na tako nesto. Kao sto vec rekoh, postoji nacin da se autori zastite a to je upotreba mikro kontrolera bez slobodnog citanja sadrzaja. Mnogi zanimljivi komercijalni proizvodi su razbijeni po pitanju software-a a industrijska spijunaza i piraterija broji stotine hiljada na sve spremnih vrhunskih strucnjaka sa veoma sofisticiranom opremom. Ne sme se kopirati ali se kad se razbije nesto zanimljivo napravi isto na drugi nacin. Nazalost je uvek kasno jer je trziste vec zasiceno robom originalnog pronalazaca. Hocu da kazem da nema tajni vec je sve samo pitanje vremena.
Comment
-
-
Originally posted by darko-siceNisi me ti razumeo...ne trazim ja da on meni plati...ali iz licnog iskustva znam da je ispravnu nece tako lako naci...
POZDRAVDo not underestimate the power of the Dark Side
Comment
-
-
Covek radi samo nemacki program i za njih ima sve potrebne dijagnosticke alate. Dobar mi je drug i samo meni odrzava Alfu, inace ih ne prima u radionicu. Zato mi i treba dijagnostika, ne za profesionalnu upotrebu nego za sopstveni auto. Kako vidim ovde se "cuva znanje" i izgleda da ce morati da padne poseta braci Rusima, tj. njihovim forumima. Ako nesto nadjem, kacim link ovde.Do not underestimate the power of the Dark Side
Comment
-
-
Alfa 145
Vidi Stex...kada budeš u prolazi (ili "kastile" ) dodji i imaš od mene pregled svih sistema na tvom vozilu , naravno za dž...
Tâčnu shemu VISE koja radi ima vrlo mali broj ljudi,koliko mi je poznato i to čuvaju kao "zmija noge".Hoću da kažem da meni interfejse pravi elektroničar.
Stvar nije naivna...šta ako nešto podje po zlu,pa izgoriš sebi nešto na vozilu,ne dao Bog...Onda bude kriv onaj ko ti je dao shemu,pominje mu se familija i sl..
Ne zaboravi da ti uz interfejs treba i program koji radi,te kablovi za priključenje.
Ako kod "braće" nadješ nešta korisno,unapred hvala za link...
Pozdrav!
BP
Comment
-
-
Ja sam se malo salio u predhodnim postovima ali je stvar malo ozbiljnija oko dijagnostike i eventualno su moguce stete ako nesto nije u redu.
Evo vam link gde mozete da nadjete univerzalni alat sa interpreterima za sve standarde. Racunajte da nema kopiranja jer je sve u programiranom kontroleru.
www.ozenelektronik.com/
Sema je izasla u Elektoru 7/8 2005 a radi sa Digimoto software-om od cega je "lite" verzija besplatna. Moguce je kupiti od Elektora programirani kontroler i plocicu. Cena je cini mi se oko 50-tak britanskih funti.
Ima naravno i primitivnijih OBD sistema ali nisu univerzalni a materijal kosta isto ako se prave tri komada da bi se pokrila sva vozila (protokoli).
Vidim ovaj Visa Uniscan se "bocka". Pa naravno kad je i OBD konektor nelogicno skup. To je sta je, pa ko voli neka pravi. Sva sreca sto ja nemam auto kome takva vrsta dijagnostike treba.
Comment
-
-
www.carhelp.info/forums/index.php Potrebna je registracija i znanje ruskog jezika.Do not underestimate the power of the Dark Side
Comment
-
-
Naravno,
i to da napises bar jednu poruku da se otkljucas pa tek onda download. Trazi da ti neka Ruskinja posalje tastaturu
Vidi ovde cenu
Comment
-
Comment