Dijagnostika za Alfu 145

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

u cemu je tajna? Dali zato sto su u svima Bosh kompjuteri ili nesto trece
    da li je OBD obicna serijska komunikacija ?

ako jeste nema tajne, potpuno je svejedno koji je kompjuter u autu jer je serisjki protokol poCOM portovima prakticno uvek isti bilo da je u pitanju telefonska centrala, alarm, protivpozarni sitem, kotao za grejanje, auto ili mobilni telefon....

iz iskustva jedini potencijalni problem u toj komunikaciji je eventualno potreban interfejs, odnosno da li je TTL nivo (5V) ili RS232 (12V) i potrebna konverzija preko recimo MAX 232 ICa.

i naravno softver, a tu i jeste rekao bih najveca nepoznanica oko upravljanja.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Stex, evo ti link pa vidi ako hoces da se zanimas ove ( i mozda narednih nekoliko zima)

AT90S2313 Microcontroller Development Board, buy AT90S2313 Development Board

Comment

• Valent Vudriga
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 2778
        • USA

VISA info je vrlo stur / skrt. Uljepsan je do krajnje mjere i skrojen tako
        da naglasi sve positivne karakteristike, a cak ima i zensko lice. Samo nedostaju dvije ......................kako da kazem....................................
        Demo snimke ne odaju nista o stvarnom kapacitetu instrumenta, a nedostatak zivog demonstracionog primjerka takodjer ne uljeva povjerenje. Mozda rade na tome.
        Jedan od problema je da proizvodjac testera poput Vise mora imati pristup
        OEM informaciji koji se placa. OBD II SA 16 PIN konfiguracijom ima tzv genericki dio koji je relativno lakse napraviti jer je univerzalan sto se tice komunikacije i interface-a. Zakon obavezuje OEM da omoguci svima pristup tom minimalnom nivou funkcije. Cim se izadje iz te sfere komplikacije pocnu. Obicno se dobije frakcija cijene za frakciju funkcije.
        Novi BMW tester ce biti 20.000 USA. Visin BMW paket je 500E.

OBD II je nastupio u USA 1996, a u EOBD 1999 ili 2000. Ako bi Visa pokrivala evropski OBD I, sumnjam da bi mogla biti tako jeftina. Koliko samo vrijedi Autodata unutar tog paketa?
        Koja je cijena legalnog Autodatinog CD-a kod vas?

Comment

• dranix
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 3079
          • Antwerpen/Belgium
          • Saab 9-3

Nedostaje procedura. Trebao bi Boca da nam objasni kako on to radi. Koji podaci su mu dostupni preko OBD-a? VISA kontroler nema tehnickih kapaciteta za nesto mnogo vise osim za komunikaciju. Prilozeni software i to jos na DOS platformi u danasnje vreme mi se cini neozbiljnim i nije nesto sto bi se moglo dalje razvijati. Imam mnogo razloga da mislim da je ceo VISA sistem jednostavno aplikaciona vezba a ne neki komercijalni produkt niti je autor i mislio da to komercijalizuje na ozbiljan nacin. Sve se cini kao da iza celog projekta nema nikoga. Ko to jos danas nema svoj site na netu a da mu je i malo stalo da nesto proda? Gde je ta dokumentacija? To sada imaju deca na svojim stranicama za kojekakve "gadgets" a mi pokusavamo da govorimo o nekom ozbiljnom produktu namenjenom profesionalcima. Ne znam, cudno je to. Mozda sistem radi na principu "kupi pa vidi". Ne zelim ovim nikako da kazem da je VISA beskoristan sistem ali je sve nekako previse obavijeno velom tajne. U kontroleru od 3-5 USD ne moze da ima velikih tajni, to stoji.

Vidite na ovom site-u: (malo je spor ali sacekajte)

Nasao sam takodje i punu listu automobila koju pokriva VISA ali mi ne prima .xls format i ne mogu da ga podignem

Comment

• Boki Ar
            CBC Senator XXL
            • 11.11.2004
            • 2827
            • Aranđelovac
            • Vektra

Visa

Ukratko...program čita/briše DTC,čita parametre i može da pokrene aktuatore.Koristim ga za vozila koja mi "Sykes" ne podržava.Na pr.izvesni "Punto" 90KS 1600ccm koristi GM Multec ECU ,Sykes ga nema u spisku podržanih , a Visa ga radi.
            Što se tiče kablova može se koristiti samo jedan univerzalni kabal,ako čovek zna gde treba da "ubode"...Lično koristim kablove od "Sykesa" (napravio "reducir") a kad baš nema druge (Citroen 30pin ili mercedes gde svaki pin vodi svoju politiku) "bodem" šta ću drugo...

Eto..ne znam kako još mogu da pomognem oko "ovog" problema,jedino Stex neka navrati pa da uradimo analizu te Alfe,onda neka vam on prepriča...
            Pozdrav svima!
            BP

Comment

• darko-sice
              CBC Senator
              • 01.11.2005
              • 200
              • Aleksinac

Sa visom mozete da citate greske,da ih brisete,da se ocitavaju parametri,na nekim autima moze se gasiti i airbag lampice..mislim ima dosta mogucnosti...imam ja spisak radjen u exelu pa mogu poslati ako nekog zanima...postupak je prost,visin interfejs koristi "+" , "-" , "k" i "l" liniju postupak je sledeci...znaci odaberete auto, pa ecu koji se u njemu nalazi...kada to obavite pojavljuje vam se sledeci ekran gde vam kaze da ukljucite kontakt ili upalite motor u zavisnosti da li ocitavate "zive" parametre,i onda dobijate mogucnost kao sto sam vec rekao citanja gresaka,brisanje tih gresaka stim sto imate uz svaku eventualno pronadjenu gresku i "help" sa opisom sta bi mogla biti ta greska...mislim u cemu bi mogao biti kvar...nadam se da sam mogao malo pojasniti ako ne potrudicu se da to bude opsirnije...
              POZDRAV

Comment

• Valent Vudriga
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 2778
                • USA

Radi li Visa graficki prikaz parametara na ovaj nacin?

Comment

• Boki Ar
                  CBC Senator XXL
                  • 11.11.2004
                  • 2827
                  • Aranđelovac
                  • Vektra

VISA

Ne ,ne ovako..to je DOS..ovako rade programi iz WIN OS na pr. OBD tool,
                  Digimoto i slične "igračke"...
                  BP

Comment

• dranix
                    CBC Senator XXL
                    • 04.10.2004
                    • 3079
                    • Antwerpen/Belgium
                    • Saab 9-3

Ja procitah kod Belorusa da VISA TAKODJE moze raditi i sa nekim Windows programima kao sto gore napomenu Boca (SCAN MASTER; PCM SCAN;POWERDYN OBD od boljih). U tom slucaju moze davati svaki interface na razlicite nacine rezultat merenja (graficki, numericki, statistiki itd). Pitanje je samo Valent kojom brzinom ide protok podataka i da li to izgleda kao da je kontinuirano ili na prekide. PC u principu moze sve ali ima ogranicenje brzine serijskog, paralelnog ili usb porta kao i samog interface-a. Zato i postoje razliciti (narocito po ceni) osciloskopi za PC recimo. Isto je i sa ovim stvarcicama. Odgovor na tvoje pitanje Valent je DA. U zavisnosti od upotrebljenog software-a jer u principu ni jedan interface ne radi nista drugo nego je interpreter izmedju PC i ECU i to za razlicite standarde. Sta Boca onda radi kad nema auta na listi? Pa nista. Uzme i cita RAW DATA direktno iz ECU. Kaze i on sam da treba znati gde ubosti koji pin a to uveliko prevazilazi automecanicarske procedure. Postoji naravno i uputstvo za neke automobile (novije) kako se i gde povezuje a sve na site-u proizvodjaca. Citajte malo koga zanima bas VISA. Ne znate ruski, a? Ili ne volite Ruskinje

Comment

• darko-sice
                      CBC Senator
                      • 01.11.2005
                      • 200
                      • Aleksinac

Ima mali softvercic nazovimo ga tako iako to u sustini nije...gde opisuje svaki konektor na vozilu,gde se nalazi na vozilu, i raspored pinova tako ako je sve ispravno u instalaciji i povezivanje nije tesko sa Visom...
                      POZDRAV

Comment

• dranix
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 3079
                        • Antwerpen/Belgium
                        • Saab 9-3

Ja znam. Skinuo sam demo od Belorusa. Ko nije bio tamo ko mu je kriv

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

ja vec imam software ,skinuo sam sa linka koji je dao dranix
                          3,5 mb VISA 1.48 isto boco ko kod tebe na ekranu...sad jos hardware da nabavim i neki pentium I ili II laptop, i pare da mlatim...
                          jeli Boco jel dovoljan pentium I ili treba nesto jace?
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Boki Ar
                            CBC Senator XXL
                            • 11.11.2004
                            • 2827
                            • Aranđelovac
                            • Vektra

VISA

Dovoljan je PI .Uslov -dva COM porta,obavezni su.
                            Pozdrav!
                            BP

Comment

• Saby
                              CBC Senator XXL
                              • 25.11.2004
                              • 408
                              • Horgos

Imam VISU isto, samo ga hvaliti mogu, sad cekam pcmcia na 2xrs232 sa dos driverima, al do tad mi radi samo K liniju na laptopu 486 DX sa jednim com portom, puno autima treba samo k linija, pa radi, napr.: Alfa 146, Vito, Corsa, Seat, Polo(al pola i seata radi i vag com savrseno sa visinom interfaceom) na mecku brise i airbag... Jako dobra diagnostika, za ne puno kesa, ne racunajuci laptop, sa 2 com porta laptop naci, jako gurav posao, ja nisam nasao
                              Fun starts @ 3000 RPM
                              Alfa Romeo 146 1.8 Ts

Comment

• Saby
                                CBC Senator XXL
                                • 25.11.2004
                                • 408
                                • Horgos

sad sam se bacio na nabavku Alfadiag sotvera, zbog jednog com porta, i zbog extra funkcija koje pruza, i pravi se interface, ako ima srecu, radice i sa usb na rs232
                                Fun starts @ 3000 RPM
                                Alfa Romeo 146 1.8 Ts

Comment

Working...
                                X