Novi momenti u vezi narucivanja Autocoma iz Kine,naime do sada sam uvezao par komada bez problema ali kako kazu na carini stupio je neki novi zakon o pravu na uvoz i odmah problemi.
Umesto autocoma stiglo mi pismo sa carine u kome pise"u roku od osam dana potrebno je da podnesete DOKAZ O PRAVU NA UVOZ,s'obzirom da prispela roba ne moze da predstavlja predmet domacinstva niti predmet za licne potrebe primaoca".
"Ukoliko u ostavljenom roku ne dostavite trazeno,posiljka ce biti vracena u inostranstvo.
carinski sluzbenik:
Melanija Tomic 10680
Na carini putem telefon su mi obrazlozili da mogu da uvezem i Autocom i kablove samo ako imam registrovanu automehanicarsku radionicu......
Posle par dana natezanja ostalo je po njihovom i uredjaj i kablovi su vraceni za Kinu.
Znaci cisto da znate sta moze "po novon" da se desi...oprez..
Bilo je neminovno da ce do ovoga doci, sto u neku ruku cak i podrzavam.
Jednostavno je u pitanju zloupotreba (ne mislim sada bas na Simonen clana, ne znam cime se bavi) od strane fizickih lica.
Ukoliko narucuju komad po komad i prodaju na crno stvaraju nelojalnu konkurenciju i rade u sivoj zoni izbegavanjem placanja carine i pdv-a. Jednostavno onaj ko uvozi tu robu da je prodaje u Srbiji, kada na nabavnu cenu doda carinu, pdv, troskove speditera i svoju marzu dodje daleko iznad cene sa kojom moze da se prodje ako narucis komad. Ne treba da se zavaravamo da neko ko naruci 10 komada dobije 50% popusta pa da mu se isplati, jednostavno na 10 komada je popust mozda 10-20%. Popusti se ostvaruju na kolicine od 100 komada pa navise (u zavisnosti od vrednosti robe) a tu kolicinu u Srbiji ne mozes prodati tako lako.
Takav smo narod kakav smo, svaku rupu cemo iskoristiti, pa na kraju ispasta vecina.
Zato ovi na carini i klepaju odokativnom metodom jer mnogi zloupotrebljavaju sistem, dok oni koji se trude da rade legalno ispastaju i finansiraju drzavu.
na carini su poceli da naplacuju pdv na sve, po slobodnoj proceni vrednosti proizvoda, sto do sada nije bio slucaj. Pored pdva, naplacuju i otvaranje posiljke. Posta je pocela da naplacuje troskove slanja od carine do mene i to po nekim, samo njima poznatim tarifama, pa se sad desava da kupis nesto za 5 eura sa beslplatnom dostavom i onda ti naplate jos 4 eura kojecega. Sve to do nedavno, pre halabuke oko pejpala nije bio slucaj. Kupovao sam i pre, kupujem i sada pa mogu da uporedjujem. Ni na jedno od ovih naknadnih nameta ne mozes da se zalis, jer ti postar donese na noge i kaze daj pare... ok, svako ce se zajebati jednom pa sledeci put nece porucivati. Na stranu sto su svaki dan sve veci strucnjaci na carini pa znaju cemu sluzi autocom iz kine i da ne moze da se koristi za licnu upotrebu. Zasto ne mogu ja da budem hobi dijagnosticar i da cackam moj auto do besvesti...
a mogu da napravim i poredjenje sa svetom, kupio sam 50 komada necega, vrednosti oko 150 eura i greskom otislo u London umesto u Srbiju. Isporucili na zadatu adresu bez pitanja, bez dodatnih troskova, carine poreza i ne znam cega sve.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
To sto neko podrzava ove izmisljene zabrane uvoza najbolje odslikava nas kao pojedince a i nas kao drzavu da je tako nazovem.Sve sto je u normalnom svetu normalno kod nas je nenormalno,amazon,ebay puni su takvih uredjaja....pa to ljudi iz normalnih zemalja kupuju bez problema,ja sam licno video na sajtu da je neki Spanac kupio 3x po 10 autocoma npr.To kada bi neko iz nesrecne Srbije pokusao mislim da bi odredjenj ljudi dosli direktno na vrata da vode doticnog na posmatranje.Evropa bez granica,slobodan uvoz bla,bla,bla.
Samo se pitam ako je to zaista normalno,kome onda oni prodaju tolike kolicine uredjaja....verovatno nekim nenormalnim zemljama.
Ja ne znam kakav je zakon u Spaniji, pa ne znam kako pojedinac narucuje 10 komada, ali je sasvim logicno sta ce da radi sa tih 10 komada, sigurno nisu za licnu upotrebu. Ako drzava podrzava tako nesto, tj. prodaju na crno, onda podrzava i sivu ekonomiju.
Ja podrzavam "normalnu" drzavu, pod koju ne ubrajam derikoze. Znaci uvoz jednog uredjaja za licnu upotrebu je sasvim ok, ali uvoz 10 komada, kao fizicko lice, po povlascenim uslovima u odnosu na firme, izbegavanje placanja poreza na ostvareni profit nakon prodaje istih...hmmmm, pa onda je najbolje da svi koji imaju firme pozatvaraju iste, zasto bi oni finansirali drzavu kad su pojedinci pametni.
Ja se ne bavim dijagnostikama, ne prodajem ih ni na ovaj ni na onaj nacin, ali razumem privatnike, one koji imaju registrovane firme i na cijim ledjima ova drzava visi.
Problem u nasoj drzavi nije samo carina ili uvoz, problem je sasvim kompleksan. Svako na ovom forumu ko je privatnik dovija se na razne nacine da manje plati porez drzavi, da smanji troskove, na kraju krajeva i da budu povoljniji, jer Pera i Zika iza coska rade na crnjaka pa su jeftiniji. To je nesto sto treba regulisati, ali i omoguciti ljudima da rade i zaradjuju, malo reformisati taj nas drzavni aparat, i te neradnike naterati da rade malo.
Odjednom napraviti promenu je nemoguce, treba zaista biti Hudini.
Evo dacu jos jedan primer, sta treba izmeniti. Svi ste primetili da u svakoj ulici, pa i najmanjoj, postoji bar 5 frizerskih salona. Meni deluje da ko ne zna sta ce da otvori, a taj otvori frizerski salon (zene trose pare, sta ces ). Logicno je da ne mogu svi saloni raditi dobro i tu se vise ne dolazi do utrkivanja u kvalitetu usluga, vec se gleda ko moze vise da stegne kais, ko ce za manje para da fenira, jedan salon drugom hleb otima, i to bukvalno, kao dovoljno im je, a jedva cekaju da onaj drugi zatvori. Ali nije tu kraj, cim taj zatvori, eto drugi otvori. U Svajcarskoj to recimo ne moze tako, ako u odredjenom krugu postoji vec frizerski salon, ti ga tu ne mozes otvoriti, sibaj dalje, trazi drugu lokaciju.
Generalno, cela tematika je kompleksna. Srz problema je mala platezna moc, i to da mi zapravo i nismo potrosacko drustvo.
Da imamo plate 1500 eur sve bi se okrenulo. Ljudi bi kupovali i trosili robu, bukvalno. TV bi menjao svake 2-3 godine, kupio bi tu dijagnostiku kod prodavca i posle godinu dana bi je zagubio pa kupio novu. Zasto ne bi narucio iz Kine? Pa zato sto bi cena kod nas bila ista kao kad narucujes iz Kine, jer bi taj prodavac prodavao 1000 komada godisnje (mozda sam preterao ).
Jednostavno znam iz licnog primera da to tako ide, ali sa nekom drugom robom. Mi smo malo i jadno trziste.
Poenta je u tome sto ne mozes uvesti ni jedan komad ako nemas prijavljen servis...
ne mozes uvesti ni kabal fiat 3pin 1kom ako nemas servis,isto vazi i za elm bluetooth koji kosta 10$ ,garnituru gedora 1kom.
Meni je licno vracen za Kinu i 1 elm i 1 kabal fiat 3pin.
Znaci jedan jedini kabl ne mogu da uvezem,izvini ali mene to podseca na Rumuniju kada je predsednik bio Causesku.
Pa dobro, ja nisam rekao da je to ispravno, ali svi znamo zasto se to pocelo desavati.
I ja sam hteo sebi da uzmem jedan komad ovoga i onoga pa sad necu moci zato sto je nekom svake nedelje stizao isti proizvod na adresu, nebitno da li je to dijagnostika, kabel, majica, patike, maska za mobilni,... Ali to je Srbija.
Poenta priče je da neki tamo nema uda (tojaše) da opali po onom kome treba pa udari po svima. Siva eko0nomija je ne rešava tako da meni brani da uvezem neki ili nekoliko komada nego tako da me pita šta sam posle radio sa njima. Ako nisam ništa onda ok a ako jesam a nisam platio dažbine, onda ćorka... Kraj priče...
Ni posle toliko godina od "sloma" socijalizma nismo u stanju da dokazujemo ko jeste kriv nego je i dalje svi su krivi dok sami ne dokažu da nisu. Jadno...
Poenta je u tome sto ne mozes uvesti ni jedan komad ako nemas prijavljen servis...
ne mozes uvesti ni kabal fiat 3pin 1kom ako nemas servis,isto vazi i za elm bluetooth koji kosta 10$ ,garnituru gedora 1kom.
Meni je licno vracen za Kinu i 1 elm i 1 kabal fiat 3pin.
Znaci jedan jedini kabl ne mogu da uvezem,izvini ali mene to podseca na Rumuniju kada je predsednik bio Causesku.
moze dase uveze bez problema ali ako carinik ukuca ime I prezime primaoca paketa I vidi daje dotici vec x puta uvozio istu stvar to moze da okarakterise kao robu za preprodaju I od uvoza nema nista.
Ne treba da imamo toliko, dovoljno je i 500e, ali da rade i muz i zena u porodici. to bi bilo 1000e i nikom ne bi padalo na pamet da bude ono sto nije (frizer, pekar, taksista, plinadzija, automehanicar, kelner...] vec bi radio ono za sta je ucio skolu, donosio kuci platu i ziveo taman toliko da ima za osnovne potrebe. Ali ovde u ZS[zemlji Srbiji, ili po mome ZONI SUMRAKA], malo ljudi radi i zaradjuje platu, pa onda imamo sve nabrojano.
A sto se teme tice "ne daj boze da se vlasi sete" kako se naplacuje, sada ce ZS da Vam objasni.
Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!
moze dase uveze bez problema ali ako carinik ukuca ime I prezime primaoca paketa I vidi daje dotici vec x puta uvozio istu stvar to moze da okarakterise kao robu za preprodaju I od uvoza nema nista.
Naravno da može ali kao što reče Chubbs doneli mi neki dan jednu kamericu i naplatili troškove 650 dinara. Vrednost kamere 30 evra, pre mi donosili osciloskop i naplatili ništa ili 120 dinara. Vrednost osciloskopa (polovni) ne bih da cenim ali znatno više od kamerice.
Stigao mi je Autocom iz BG. Testirao sam ga i radi, nema blutut al mi i netreba
Svaka preporuka za prodavca. za 110 e nije bilo potrebe da imam probleme kao kolege na forumu
Comment