Dijagnostički Skeneri

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Igor_sd
    CBC Veteran
    • 23.12.2007
    • 146
    • Smederevo
    • 607 2.2 B tiptronic

Re: Dijagnostički Skeneri

Na mnogo mesta u forumu sam naisao na polemiku originalni ili kineski, razlike u radu i sl. Resio sam da kupim i ja ponesto pa se raspitivao i evo saznanja do kojih sam dosao raspitujuci se o "izvornim" i "kineskim"tzv. klonovima. Unapred, ne zamerite na duzini posta, ne moze u dve reci.
    Izvor su dve razlicite price, jedna je od coveka koji je iz Kine uvezao mnooogo kontejnera kojecega. Da ne bude reklama za ionako monopolisticku firmu neka ostane anoniman inace sam sa njim jako blizak i nikada me nije slagao. Druga prica je od skolskog druga koji radi R&D u Philips-u u Holandiji.
    1. Uvoznik, tvrdi da ce kinez za ozbiljnu kolicinu da napravi takvu cenu i uslove da to ispadne jeftinije od samih sirovina kada se kupuju na veliko. (Ovo nam je poznato) Imaju pretezne specijalizacije po geografskim regionima. Npr. Fochan je baziran na keramici, granitima i sl. Guangdzou elektronika, itd. Ukoliko odete i imate firmu koja je likvidna sa puno nula u nizu, raspittujete se za keramicke plocice, odvesce vas u "Ceramic City" koji je veliki otprilike kao nas Cacak. Trebace vam mesec dana da nacnete da obilazite grad jer nema ni jedne stambene zgrade. Megalomanski prodajni saloni, poslovne zgrade i hoteli. Ponudice vam sve! Sirovine za plocice, glazure za plocice, polufabrikate a plocice, tehnologije za plocice, masine za proizvodnju plocica, projektovanje i asembliranje cele fabrike za plocice i naravno i same plocice. Ukoliko zelite, na plocicama moze da pise "Mercedes", "Microsoft", "Coca-Cola" i za sve to dobijete i uredne papire od tih izvornih kompanija. (mozda sam malo preterao sa teskim brendovima ali shvatate sustinu) Cak je jednom prilikom insistirao da mu kinez kaze kako rade to sa brendovima i tek posle mnogo opustanja uz viski, jedan od njih je prelomio nesto kao:"Kina je nuklearna sila! Dok moj porez sa mnogo cifara potpomaze da se to odrzava i razvija, moja drzava ce meni to da omoguci!" Verovali ili da!?

2. Drugar iz Filipsa, kaze da se njihov razvoj sastoji od algoritma elektronske sprave, dimenzija, sigurnosti i mehanickih zahteva. Za sve ostalo, pogadjate, spakuju se pa pravac Kina. Tamo njih nekoliko ostaje i ASISTIRA na razvoju koda ili cele aplikacije a sve ostalo rade Kinezi u Kini. Kada Kinez sklapa ugovor, cenu u odredjenom procentu diktira i vreme za koje ne sme da oda poslovnu tajnu, tj. vreme za koje ne sme samostalno da pocne sa proizvodnjom iste robe. Vreme "NIKAD" je jako skupo a i svakako bi se nasla kopija pa su i porucioci svesni toga i nalaze ekonomsku sredinu.

Na osnovu svega ovoga, bio sam skoro sasvim siguran da je identicna stvar i sa autoindustrijom i dijagnostickim alatima. Intenzivno sam poceo po netu da jurim kineze po MSN i Facebook-u i nasao zenu koja radi nabavku u Hongshenghk-u, nama poznatijem kao "CarOBD II" Ona kaze da ne zna ko je inicijalni narucilac opreme, fabrika iz evrope ili neki trgovac piratski nastrojen ali da se svi dijagnosticki alati prave u DVE fabrike u Kini a ostali ih samo preprodaju. Cak i milion njih na alibabi i slicnim sajtovima. To znaci da nema dobar-los kinez nego se razlikuju samo u marketingu. Jedna fabrika je bazirana na americkim, druga na evropskim automobilima a za japance, koreance, razne citace i pisace za kilometraze i njima slicne stvari rade obe po nesto.
    NAJVAZNIJE:
    Ono u cemu se razlikuju originali i klonovi su konektori, podnozja za IC (gde ih ima) i kablovi. Razlikuju se i po probnom uzorku, jer se za porucioca ozbiljno testira svaki deseti a ovako svaki stoti komad. Osnovno testiranje prodju svi. U inicijalnoj kolicini moraju da zadovolje standard narucioca, u sledecoj ekonomski interes. Softver u smislu biosa (sadrzaji eeproma i mikrokontrolera) su identicni kao i kod originala u trenutku kada je uredjaj narucen. Kasniji update moze i ne mora da bude isti. Cime se stite narucioci? Softverom koji se instalira na PC u varijantama gde je sam uredjaj "PC based" i za njega Kinezi nemaju nikakvo autorsko pravo. Time se i opravdava to sto su samostalni uredjaji navodno bolji jer u njih ne guramo razne piratske, krekovane verzije softvera nego su onakvi kako ih je narucilac isprojektovao. To objasnjava i zasto sve vise njih ide na PC based kada je serviseru mnogo lakse da nosi handheld varijantu.
    Sustina je, kada kupite Kineza, dobro proverite kablove i konektore ili pojedine zamenite i imate originalnu spravu.

MOLIM sve citaoce da ceo tekst ne shvatre zdravo za gotovo, vec kao moju licnu studiju o doticnoj problematici na osnovu iznetih cinjenica. Ako ko pronadje logike u ovome sto ispisah i posluzi mu u praksi, dodje mi pola kafe za nespavanje jer ovoliko studiozno nisam spremao ni seminarske na faksu.

Comment

• Boki Ar
      CBC Senator XXL
      • 11.11.2004
      • 2827
      • Aranđelovac
      • Vektra

Dobro je ovo sročeno, jeste duži post ali si lepo opisao.
      Svaki dan šalju mailove, nude SVE. Onda se nas par drugara "odvažimo" i naručimo nekih stvari. 3/4 od kupljene količine nije upotrebljevo. Sve to "liči" ali ne radi. Ni da ga baciš ni da reklamiraš slanjem natrag, ne isplati se.

Lemovi od nekog materijala koji nije video kalaja, raspada se. Od 16 pinova nedostaje 3... i td.. i td...

Neka ovo iskustvo posluži svima koji pročitaju... neću javno da pišem koja je firma isporučilac, ali nije "leva", jedna je od jačih iz Šenzena...

Ova tema je polako zaokrenula u off, nije kasno da je vratimo na pravi kolosek...

Pozdrav!
      BP

Comment

• Gavra
        CBC Senator XXL
        • 06.03.2008
        • 2031
        • Beograd

Boco..

pa mi to pricamo vec godinama ali uvek neko misli da moze za cenu jednog televizora da kupi skener.....(ne odnosi se ni na koga konkretno)

Receno je vec vise desetina puta,ko nam ne veruje morace da plati kao i mi ..svako svoju skolu mora da zavrsi......za svoje novce da bi zapamtio

u zadnje vreme dosta njih se zali da na forumu treba da podelimo iskustva i kad to uradimo onda nismo u pravu

Najbolje za svakoga da plati (u ovom slucaju) da bi shvatio o cemu se prica.
        Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• Igor_sd
          CBC Veteran
          • 23.12.2007
          • 146
          • Smederevo
          • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by Dr Boca

Ova tema je polako zaokrenula u off, nije kasno da je vratimo na pravi kolosek...
          Jeste blagi OFF, ali neka spasi jednoga, pa je vajda.
          I moram da iznesem i saznanje od sinoc. Covek mi pokaze njegove INNOVICE za robu koju uvozi iz Kine. (Necu detalje, upropasticu posao nekome, bas vezano za auto tehniku.) Izvesna sprava, bolje reci kit, njega kosta fco Kina 14$. On uvozi po 100 kom. Prodaje distributeru, nasem coveku koji to prodaje kao original po ceni od ~160€. Naravno, ako ne valja, odmah zameni drugim i periodicno spakuje pa im vrati sve neispravne i tako u krug. Njegovo iskustvo je da oko 50% ne valja, od tih sto ne valjaju sam kompletira jos oko 20% a 30% vraca na reklamaciju u Kinu.
          Njega bi, kao dugogodisnjeg aktivnog clana neke njihove trgovinske asocijacije, Lexia 3 koju sam ja nasao za 220$ kostala okruglo 100!
          3/4 kako rece dr. Boca, taman ovde cena od 500-600 koliko se hvale da su originali.
          Kome verovati i kako prepoznati original? Cak taj sto ih prodaje kao originale stvarno i zastupa proizvodjaca, samo sto od njega kupi svaki deseti ili pedeseti uredjaj a ostalo slepuje Kineze.

Comment

• Valent Vudriga
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 2778
            • USA

[quote=Igor_sd]
            Originally posted by "Dr Boca":1g59h2ci

Jeste blagi OFF, ali neka spasi jednoga, pa je vajda.
            I moram da iznesem i saznanje od sinoc. Covek mi pokaze njegove INNOVICE za robu koju uvozi iz Kine. (Necu detalje, upropasticu posao nekome, bas vezano za auto tehniku.) Izvesna sprava, bolje reci kit, njega kosta fco Kina 14$. On uvozi po 100 kom. Prodaje distributeru, nasem coveku koji to prodaje kao original po ceni od ~160€. Naravno, ako ne valja, odmah zameni drugim i periodicno spakuje pa im vrati sve neispravne i tako u krug. Njegovo iskustvo je da oko 50% ne valja, od tih sto ne valjaju sam kompletira jos oko 20% a 30% vraca na reklamaciju u Kinu.
            Njega bi, kao dugogodisnjeg aktivnog clana neke njihove trgovinske asocijacije, Lexia 3 koju sam ja nasao za 220$ kostala okruglo 100!
            3/4 kako rece dr. Boca, taman ovde cena od 500-600 koliko se hvale da su originali.
            Kome verovati i kako prepoznati original? Cak taj sto ih prodaje kao originale stvarno i zastupa proizvodjaca, samo sto od njega kupi svaki deseti ili pedeseti uredjaj a ostalo slepuje Kineze.[/quote:1g59h2ci]
            Nisam siguran dali sam dobro razumio. Dali se htjelo reci da prodavaci reklamiraju skenere kao originale, a prodaju kineske klonove.

Comment

• Boki Ar
              CBC Senator XXL
              • 11.11.2004
              • 2827
              • Aranđelovac
              • Vektra

100% pitanje na mestu.

@ Igor_sd ako već ovo pišeš, reci nam o kom se uredjaju radi, bez pardona...

U konkretnom slučaju, naručio sam neke stvari za koje sam mislio da je "nemoguće da ne rade"...ali... Konektor sa otvorenim krajem i 16 žica... 3 nedostaju, uopšte nisu spojene u zatvorenom kraju koji je zaliven. Samo dajem primer...

Comment

• Igor_sd
                CBC Veteran
                • 23.12.2007
                • 146
                • Smederevo
                • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by Valent Vudriga
                Nisam siguran dali sam dobro razumio. Dali se htjelo reci da prodavaci reklamiraju skenere kao originale, a prodaju kineske klonove.
                Ne radi se o uredjajima za autodijagnostiku, samo povlacim paralele sacenama, pre bi se reklo autokozmetika.
                Ne znam za druge, ali ja nikako ne bi smeo da stisnem petlju i da prodam s*anje nekome kao original, pa on sa time napravi s*anje na kvadrat na automobilu od 50.000€, pa tako njih nekoliko, pa dodju da vide kako sam, kako zena, kako deca...

.

Comment

• Boki Ar
                  CBC Senator XXL
                  • 11.11.2004
                  • 2827
                  • Aranđelovac
                  • Vektra

Al' nas baci u rebus... Dobro je te se ne radi o dijagnostičkim uredjajima...

Ok, kad smo već ovde da prozborimo koju i vratimo temu na kolosek. Ima li koga da je skoro kupovao nešto novo? Ima li koga da razmišlja o kupovini?

Texa ima neke nove modele, Brain Bee takodje, sve su PC verzije, no ostalo je i "ručnih" (kao Texa Axone direct), no ovi drugi su skuplji dosta...

Dalje?

Comment

• Igor_sd
                    CBC Veteran
                    • 23.12.2007
                    • 146
                    • Smederevo
                    • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by Dr Boca
                    Ok, kad smo već ovde da prozborimo koju i vratimo temu na kolosek. Ima li koga da je skoro kupovao nešto novo? Ima li koga da razmišlja o kupovini?
                    Ja sam porucio iz Kine Lexia 3 i ovaj novi ELM327. Treba da stigne za koji dan. Razmisljao, vagao, kontaktirao, raspitivao se i po drugim forumima za iskustva.... ELM ne moze da ne valja, mikrokontroler je taj koji jeste, njegov source takodje, treba izabrati dobar softver i tu nema sta da ne radi. Limitiran mogucnostima ali precizan. (bar me tako ubedise vestti govornici)
                    Uz Lexia-u ide i najnoviji Peugeot planet 2009 (22.14) a za Citroena V4.5. Ne znam sta je u njima novo ali kad stigne, pitajte sta vas interesuje pa javljam.

Lomio sam se za Actia multi diag, ali svestan cinjenice da se nikada necu profesionalno baviti dijagnostikom, odustao sam (mnogo je skuplji). Mada su svi saveti bili u korist bas ovog sistema.

"Kocka je bacena" videcu kad izvadim macku iz dzaka.

Comment

• Igor_sd
                      CBC Veteran
                      • 23.12.2007
                      • 146
                      • Smederevo
                      • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by JAPANX
                      samo da ne bude i macka bacena
                      Jako dugo sam u poslu za koji godinama nije bilo nikakve literature ili bilo kakvog izvora znanja. (barem ne pristupacnog u Srbiji) Metode ucenja su nam bile pokusaj-promasaj. Nekad jeftino, nekad skupo, znanje smo platili.

Jako cesto sam kolegama umeo da kazem:"Koliko ima nacina da pouzdano saznamo?"

Comment

• Vidan KV
                        CBC Senator XXL
                        • 24.10.2007
                        • 432
                        • Kraljevo
                        • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Ko kaže da nije bilo literature?Još 1990. je imala da se nađe knjiga "Ubrizgavanje benzina" grupe autora.....pa zatim par knjiga kragujevačkih inžinjera koji su radili na projektu Yugo Efi,itd.....problem je bio što je marketing izdavača bio katastrofalan pa se reklama uglavnom svodila na neke usmene preporuke kolega....po meni još veći problem je bilo to što na adekvatan način nije bilo više mogućnosti za kvalitetan praktičan rad....a da ne pominjem već i sve one zajebancije koje su nas pratile svih tih godina......pozzzz

Comment

• Igor_sd
                          CBC Veteran
                          • 23.12.2007
                          • 146
                          • Smederevo
                          • 607 2.2 B tiptronic

Originally posted by Vidan KV
                          Ko kaže da nije bilo literature?Još 1990. je imala da se nađe knjiga...
                          Ja lepo napisah, posao kojim se bavim, nigde nisam rekao da se bavim autodijagnostikom ili mehanikom. Sta vise, naglasih u prethodnim postovima.
                          Inace, koliko vidim, sem opstih smernica i generalnih uputstava, jako, jako je tesko i danas naci literaturu za neki visi stepen modifikacija i sofisticirane probleme. Npr. prosle godine je covek (i jos ko zna koliko servisa, majstora i vracara) izginuo jer su mu svi skeneri dijagnostikovali pogresno. Kad sam krenuo da analiziram problem do najsitnijih detalja, sasvim slucajno sam na forumu o elektronici nasao da kolo u ECU (interpreter zaduzen za komunikaciju) ima bug i da tu i jos nekoliko jako retkih gresaka prijavljuje sa pogresnim kodom. Tako nesto, sumnjam da ce se naci u ikakvoj literaturi.
                          Odosmo sad sasvim skroz u OFF. Ako neko ima volje da nastavimo razmenu iskustva oko nabavke, komparaciju "originala" i kineza, daj da krenemo sa novom temom ili na PP ako se radi o pojedinacnom slucaju.
                          Hvala na razumevanju.

Comment

• goran1981
                            CBC Član
                            • 23.11.2009
                            • 40
                            • srbija

Kakva su vasa misljenja po pitanju rucnih skenera na primer ovaj ili neki njemu slican

http://cgi.ebay.at/Deutsch-CAN-BUS-Diag ... Elektrogeräte?hash=item3caa48812d

Comment

• Boki Ar
                              CBC Senator XXL
                              • 11.11.2004
                              • 2827
                              • Aranđelovac
                              • Vektra

Iskreno, ovo je igračka. Ako ti treba za bilo kakav ozbiljniji posao - zaboravi.

Pozdrav!
                              BP

Comment

• goran1981
                                CBC Član
                                • 23.11.2009
                                • 40
                                • srbija

Ovde ste spomenuli elm 327 mozete li mi reci kakve su mogucnosti sa njim i koji opeg vozila moze da radi ovo sam nasao na netu i zanima me dali je bolja verzija usb ili rs 232

http://cgi.ebay.at/Auto-USB-Diagnose-In ... Elektrogeräte?hash=item2c5359e454

Comment

Working...
                                X