Opel Astra 1.6 16v - tromost

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alexa_ns
    CBC Član
    • 16.07.2008
    • 13
    • NS

Opel Astra 1.6 16v - tromost

Radi se o Opel astri 2001. godište 1.6 16v, oznaka motora Z16XE.
    Ugraden je auto gas sekvencijalni.

Imam sledeci problem.
    Kada je motor hladan, ali i po postizanju radne temeperature vuce linearno i "oštro".
    E, sad ne mogu da otkrijem u kom momentu niti šta to izazove, ali kao da je motor prigušen, ide on u obrtaje i postiže brzinu ali nije to to.
    Jednostavno fali ona "oštrina" tj osecaj kada povuče.
    Možda je opis problema konfuzan, ali da pokušam da objasnim kada se to javlja.
    Npr krenem iz Bgd za NS (garaža na Obilecevom vencu, Brankov most, Zemun), sve vreme lepo povlaci, gužva u saobracaju i u Zemunu kao da postane trom.
    Znaci ne javi se to po postizanju radne temperature, nego kao da se nesto pregreje u kreni-stani režimu ili tako nešto. Izadem na auto put, postiže obrtaje i bez problema mogu i 180 (ne vozim toliko brzo ali vidim da može).
    Tokom vožnje auto putem kao da se nešto ohladi i ponovo lepo ubrzava.
    Ovaj problem se ne javlja uvek, cak ni u doticnim situacijama.
    Takode sam primetio da je problem ucestaliji preko leta, tj kada su spoljne temperature visoke.
    Ne pokazuje greške, Opel tech 2 takođe nije nalazio greške.
    Da malo objasnim šta meni znaci pojam "ubrzava". Znam da ovi 16v motori najbolje vuku na 3500 rpm, ali imaju oni sasvim solidan obrtni moment i od 2000 rpm.
    Znaci meni je ubrzanje onaj osecaj na magistralnom putu kada npr preticete kamion i imate sigurnost da ce i na 2500 rpm odlucno da povuce, a ne da pritiskate papucicu gasa a ono mlak odziv.

Problem se manisfestuje i na benzinu i na autogasu, stim da imam utisak da je na benzinu više izražen, i postojao je i pre ugradnje auto gasa.

Takode mi se javlja još jedan problem koji je možda povezan sa gore navedenim. Kako su se temperature spustile ispod 5 stepeni, posle dužeg stajenja auta, više od 8 sati,
    vergla nekih 2-3 sekunde tj nekoliko okretaja anlasera.
    Znaci nevažno da li je +2 ili -18, kao pre neko jutro, treba mu 2-3 sekunde.
    Iznad 5 C pali na prvi okret anlasera. Pali dobro na ovim minusima, može i nekoliko sati da stoji na -10, ali ne duže od 8 sati.
    Ista situacija je bila i prošle zime.

Na ovaj drugi problem sam se navikao, ali me prvi nervira i nije prijatan ponekad u gradu kod npr levog skretanja u raskrsnici.

Pozdrav!
  • mixer
    CBC Senator
    • 13.04.2005
    • 202
    • Skopje

Re: Opel Astra 1.6 16v - tromost

Pošto niko ne odgovara cenjeni ,eve mene.Da se meni ovo dešava proverio bih kompresiju.TJ sumnja je pala na ventile.
    Jahači magle

Comment

• tomamega
      CBC Senator XXL
      • 19.03.2009
      • 715
      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Potpuno te razumem šta pričaš, pošto sam i ja primetio istu stvar. Imam Corsu sa istim motorom, ali slabijim 1.2, 16v. Čudo jedno koliko se oseti gubitak snage leti, kada je temp malo iznad radne i kada se baš muči. I to ne mora da bude samo leti, i kada se ide uzbrdo malo duže, kao da izgubi na konjaži, pa kad se malo ohladi ponovo dobije. Ja sam skontao da su tako konstruisani ti motori, grešaka nikakvih nema kod ECU, a to je možda malo i subjektivan osećaj, jer moja žena ništa ne primećuje (dobro, jednom je vozila i sa ispuštenom gumom pa nije primetila ).

Comment

• comi 1342
        Moderator
        • 28.09.2005
        • 1126
        • NS
        • Giulietta ,PUG 106,

Jeste li proveravali :

"Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
        "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• mixer
          CBC Senator
          • 13.04.2005
          • 202
          • Skopje

da da ovo bi moglo da bude rešenje vašeg pr oblema
          Jahači magle

Comment

• alexa_ns
            CBC Član
            • 16.07.2008
            • 13
            • NS

Jeste li proveravali :
            Hmmm, imam neku staru autodatu u kojoj nema navedene slike. Ne znam kako da proverim ispravnost tog senzora, ili da ipak to prepustim servisu.

Hvala puno na odgovorima!

Pozdrav!

Comment

• tomamega
              CBC Senator XXL
              • 19.03.2009
              • 715
              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Nisam ništa proveravao, jer ne izbacuje nikakvu grešku na Tech2. Spomenuću to serviseru sledeći put. Ovde inače kaže i da padaju obrtaji motora na leru i da teško pali i da auto cima pri vožnji. Ja nemam nijedan od tih simptoma, ali videćemo. Hvala u svakom slučaju.

Comment

• Tebra
                CBC Početnik
                • 27.01.2011
                • 5
                • NBGD

Da li si resio problem?
                Imam isti problem sa mojom Vectrom. Kada je hladna, mnogo lepse povlaci neg kad postigne radu temperaturu. Imas li resenje?

Comment

• GM
                  CBC Član
                  • 01.04.2005
                  • 79
                  • Beograd
                  • Opel Astra, 1.6

Originally posted by alexa_ns
                  Takode mi se javlja još jedan problem koji je možda povezan sa gore navedenim. Kako su se temperature spustile ispod 5 stepeni, posle dužeg stajenja auta, više od 8 sati, vergla nekih 2-3 sekunde tj nekoliko okretaja anlasera.
                  Kod mene je taj problem bio izrazeniji. Verglao je i po 5-6 sec na niskim temperaturama. Problem je resen ciscenjem (mehanicki) dizni. Lepo (mirno) je radio u leru i gas je takodje lepo primao, ali kaze majstor da su dizne bile zaprljane. Takodje vozim na plin, a motor je isti z16xe.

Comment

• Keketarac
                    CBC Senator XXL
                    • 01.09.2007
                    • 588
                    • Novi Sad
                    • Seat Ibiza 1.2 TSI

Slicno pitanje, ali je u pitanju drugi auto: Dacia Logan, motor 1.6 8v, K7M 710. 90 KS pri 5500 rpm, 128 Nm pri 3000 rpm. Presao 120.000 km.

Subjektivan osecaj u voznji je kao da ima max. 75 KS, od prvog dana, i na benzin i na gas. Redovno servisiran, filteri, stelovanje ventila svakih 30.000 km. Ne prijavljuje greske niti pali check engine.

Da li ja previse ocekujem od njega, ili je motor (menjac) ustinut u fabrici? 90 KS u Renaultima ide mnoooooogo bolje, cak i 75 KS. dCi 65 KS me upropasti po Fruskoj Gori.

Comment

• Stratos
                      CBC Senator XXL
                      • 10.09.2008
                      • 2594
                      • Novi Sad

@Keketarac
                      Subjektivni osećaj ne vrlo neprecizna sprava za merenje.
                      Predložio bih ti da na odgovarajućoj deonici puta ispitaš maksimalnu brzinu (na benizn i na gas,po mogućstvu) mereći je pouzdanijim meračem kao što je neka navigacija i rezultat uporediš sa fabričkim podatkom.
                      Ovaj način mi pade napamet kao najjednostavniji i najjeftiniji,pod uslovom da ne fasuješ nekakav radar tj prijavu...

Comment

• Keketarac
                        CBC Senator XXL
                        • 01.09.2007
                        • 588
                        • Novi Sad
                        • Seat Ibiza 1.2 TSI

To sam isprobao, max. brzina je ista i na benzin i na gas, izmedju 175-180 km/h po brzinomeru, sto po navigaciji dodje 160-165 km/h (preko 100 laze preko 10 km/h).
                        Fabricki podatak je 175 km/h.

Comment

• Stratos
                          CBC Senator XXL
                          • 10.09.2008
                          • 2594
                          • Novi Sad

Nebih ja tu niš' dir'o. Razliku od tih 10km/h potraži u uslovima puta i kvalitetu goriva.
                          Eventualno ekg snimak kod adekvatnog doktora ...

edit: Gledam grafik efekta motora i vidim da je to do max. 64kw a to je 87ks. Znači 3 ks smo našli.

Comment

• Keketarac
                            CBC Senator XXL
                            • 01.09.2007
                            • 588
                            • Novi Sad
                            • Seat Ibiza 1.2 TSI

Onda nista ne diram.

Polako ali tromo

Comment

• Tebra
                              CBC Početnik
                              • 27.01.2011
                              • 5
                              • NBGD

Kod nas je problem sto se auto drugacije ponasa kada je hladan i kada je zagrejan.
                              I ono sto je najcudnije je sto hladan bolje vuce, a treba da bude kontra.
                              Moj auto kad je hladan bas zdravo vuce - malo pipnem gas on fino lepi za sediste, a kada se zagreje na radnu temperaturu ne moze tako da zalepi pa makar i pun gas dao.

Comment

Working...
                              X