pozdrav, posedujem oktaviju 2002 god. 1,6 benzin -plin, uocio sam jedan problem. Auto mi je vukao u desnu stranu, ne drasticno ali kada pustim volan posle oko 15 metara pocne da skrece sa putanje. Odem da uradim optiku(centriranje trapa) kaze losi ti silen blokovi. Ja kod majistora zamenim blokove, prednje i zadnje amortizere sa svim tim sastavnim delovima(soljica, lezaj i ta guma u obliku spirale za zadnji amortizer). Kupim nove gume napred i sav radostan na optiku(lasersku) reko sve novo i to je to. Uradi covek optiku kaze covek sve ok, ja u auto da provozam on jos uvek vuce u desno. Vratim se kaze on ovde je sve ok da garantuje svoj rad, i da je mozda udaren u neki tocak, i zato vuce. Ja sav skenjan napustim radionicu. E sad sta sam primetio a na sta nisam obracao posebnu paznju: Ponekad kad stanem sa autom volan mi se malo navrne u desno iako se auto nekrece vec stoji u mestu! Ima li neko ideju sta to moze biti? auto sam kupio u martu ove godine i od tada nije udaran. majistori gledali nevide nista da je udareno ili pomereno. Dali je moguce da je u pitanju servo volana ako postoji mogucnost da je to u pitanju kako da to proverim eventualno otklonim kvar ? Ja sam iz Kikinde a ovde su majistori u PM svi znaju samo ono "kupi novo i resicemo ako nije ovo probacemo da zamenimo ono". Iskezio sam se 350e a problem mi je nazalost jos uvek prisutan, pomagajteeeeee
servo ili ...
Collapse
X
-
Ako rotacija gume dozvoljava, zameni levi točak za desni pa vidi šta se dešava.
-
-
To bi isključilo krivu felnu ili krivu gumu.
Princip je da se auto sam nacentrira na pravac ako je sve ok. Da bi to mogao letva ili bilo koji prenos volana mora imati dovoljno "lufta" da se točkovi mogu sami pomerati nezavisno od toga što čvrsto držiš volan. Naravno zazor mora biti u granicama tolerancije ali u stvarnosti točkovi stalno beže levo desno ali ti to ne primećuješ.
Ako vuče na neku stranu nešto mora biti različito, udarena viljuška, različito osovinsko rastojanje sa leve i desne strane, iskezečena karoserija (nije pravougaonik) i sl...
Nemam podatke sa optike ali postoje tri ugla koja utiču na preciznost trapa i da bi auto vukao na neku stranu neki od tih uglova nije dobar ili je kraće osovinsko odstojanje na strani na koju vuče.
Ne znam kako da ti pomognem sem ovog opisa mogućnosti.
Comment
-
-
Naravno i put mora biti ravan! Ako majstor, koji je radio optičko, kaže, da je sve u redu, može biti greška u prenosu: homokinetički zglob, ležaj točka, a i u samom točku (gumama). Stanje guma: tip, starost, habanje, napumpati kako je propisano. Balansirati točkove. Ispitati kočnice u servisu. Amortizere takođe.
U svakom slučaju, pri navedenim greškama, oseća se "vučenje" na upravljaču!
Comment
-
-
gume su nove, tigar wintera M+S, amortizeri novi, a kada se radi optika oni proveravaju pritisak u gumama jer je to najosnovnije, kocnice u redu jer sam isao na tehnicki 5 septembra jer sam tad registrovao auto. Sad sam dosao od drugog majistora za optikureko mozda je majistor los ili aparatura, medjutim i ovde kazu sve je u redu ali zasto vuce ni oni neznaju. Kaze da treba sve da rasture, viljusku, amortizere itd pa da sve prekontrolisu pa ce onda mozda naci kvar, MOZDA! a sve ja to naravno placam, katastrofa Probacu da nadjem druge gume na felnama koje odgovaraju pa da zamenem tockove, kaze takjj na optici da su Sava i tigar najlosiji i da su vec imali problema zbog toga sa optikom. bem ti posao
Comment
-
-
Ako su gume ili točak krivac, zamenom levog za desni bi se promenio smer skretanja.
Comment
-
-
To se sređuje prilikom centriranja trapa! Ako si pazio u kratkom roku obavio dva puta i majstori tvrde, da nema problema.
E sad, pitanje je u kojem stepenu to se dešava, da li pri određenim brzinama, usled obrtnog momenta? U kojem stepenu prenosa je izraženije? Da li trese upravljač?
Da li si pokušao, da pri brzini iznad 100 km/h isključiš prenos i vidiš, da li i dalje vuče u stranu?
Da li se to dešavalo pre zamene amortizera?
Da li je nešto rađeno na prednjem trapu, prenosu diferencijal->točak (poluosovine,zglobovi)?
Nije isključeno, da problem izaziva i zadnje vešanje!
Comment
-
-
Nema odredjene brzine, uvek se ponasa isto , upravljac je savrseno miran, nisam probao da vozim 100 km pa da izbacim iz brzine , ali cu probati vec sutra. To se desavalo i pre svih zamena stavise hobalo(jelo) mi je desni gumu sa spoljne strane, pa sam mislio da je optika. Nisam toliko pridavao znacaj jer su gume stare i imao sam nameru da ih svakako menjam novima. Nista nije dirano oko zglobova, poluosovine. Ovo ti je da posizis
Comment
-
-
pa ako ti je jelo gumu sa te strane ,to se prvo menja kraj spone,rame ,viljuska sta vec imas. ako jedan ne nadje odes kod drugog opticara-majstora. nije ti on jeo gumu bezveze.nek sedne vas nekoliko u kola kad gleda optiku,trap.Last edited by zoranbg; 05.09.2014, 22:33.Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Originally posted by macisro View Post... To se dešavalo i pre svih zamena štaviše habalo(jelo) mi je desnu gumu sa spoljne strane, pa sam mislio da je optika...
Ova greška se manifestuje vučenjem u jednu stranu pri ubrzanju i vučenjem u drugu stranu pri kočenju. Paralelizam u ovom slučaju nema uticaja na pravac kretanja.
Ako nije zabrinjavajuče, ne radi ništa! Ako je jako izraženo, stvara probleme u vožnji, treba ti dobra autolimarska radionica, koja se bavi revizijom šasije.
Da bi bilo jasnije, evo, kako stvari stoje sa reno lagunom:
Comment
-
-
vec sam isao kod dva majstora -opticara kao sto sam i naveo gore i obojica kazu da je sve sto se tice optike u redu: spone, balans stangla, rame itd znaci nista nema lufta ni malo da bi se posumnjalo na taj deo. Kada sam radio prvi put optiku radio sam kod majistora koji ima lasersko podesavanje znaci stavi na tockove te table sa tackicama, ispred auta se nalazi greda sa laserima, ukuca parametre za vozilo znaci godiste, model tip i gde komp uporedjuje vrednosti sa fabrickim. Kod drugog sam nosio on radi na onom starom principu na predne tockove felne stavi neku "kutiju" na zadnj tocak neku tablu sa nekim vrednostima i gde svetlost iz te kutije pokazuje vrednosti na tabli. Znaci isao sam na dve razlicite optike i isto su zakljucili. Videcu od ponedeljka da oteram auto kod tog drugug pa ce da poskida sve od amortizera solje lezaja, silan blokova do spona pa nek sve pregleda. Znam da ce to posteno kostati ali kada me uzasno nervira sto vuce. Iamo sam juga vise stojadina, opela kadeta i ni sa jednim nisam imao nikada takvih problema a ispod su oktavije za 100 klasa. Inace nestvara probleme u voznji vec sam ja cepidlaka i volim da je sve pod konac. obavezno cu sutra probati da poteram do 100 km pa izbacim iz brzine i vidim sta se desava
Comment
-
-
daj ti njemu da provoza,nadji takog koji hoće. pa nek vidi sam.
ja sam imao sličan manji problem na puntu. imao sam osećaj da mi se volan lakše mota na desno. išao na optiku sve u redu,jedan drugi mi rekao da kao treba obe viljuške da menjam,uredu su kad se proverava,ali kao kad namotam do kraja imaju neki zarez.to već nisam razumeo.išao sam za grčku ništa nisam menjao,taj osećaj se izgubio ili se nešto sleglo.uglavnom sve je sad uredu.
nek provoza neki majstor taj auto.Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
vozali su i jedan i drugi majistor i svi se slazu da vuce ali neznaju zasto, prvi radi samo optiku znaci nije mehanicar, a drugi ima iskustvo 25 godina i ka mehanicar i opticar, uzdam se u njega da ce naci "kvar" i resiti me agonije i isprazniti novcanik
Comment
-
Comment