Svakako. B1/S1 znaci Bank1/Sensor1, prednji sensor na onoj strani motora gdje je prvi cilindar. Ako imamo cetverocilindricni motor onda je to automatski prednji sensor. B1/S2 je uvijek zadnji sensor. Dakle sensor koji si ti oznacio zelenom bojom je zadnji sensor, iza katalizatora.
Na V motorima imamo i B2/S1 i B2/S2.
Kad malo bolje pogledam dijagrame vidi se da stalno radi sa siromasnom smesom,pretpostavljam zbog vrednosti druge sonde,koja je zakucana na nuli,a prva je skoro uvek(sem na leru) na 1V ili S2 ne valja kao sto sam prvo pomislio ili je kat. los pa S2 uvek stoji na 0V i trazi siromasnu smesu zarad ekologije, koliko vidim trece ne moze biti
E sad me zanima kako proveriti dali je vrednost sonde stvarna ili sonda ne radi ?
Po ovom dijagramu, ubrizgavanjem kontrolise druga sonda vise nego prva. Da li sam u pravu ili gresim?
Dobro si procitao dijagram, iako nisi uzeo u obzir trim informaciju. Na osnovu
signala prednje L. sonde vidi se da je smjesa goriva prebogata. Na osnovu trim podatka vidi se da je smjesa komandirana bogatom, a kad se usporedi prva i zadnja snimka, vidi se da je uzrok signal zadnje L. sonde.
Postavljas dobro pitanje, kako razluciti izmedju katalizatora i zadnje sonde.
Postavljas dobro pitanje, kako razluciti izmedju katalizatora i zadnje sonde.
Posto je na prvom dijagramu napon zadnje sonde oko 0 , to ukazuje na sondu, jer da je ispravna znacilo bi da imamo mnogo O2 u gasovima iza kat-a sto je nemoguce...jer sadrzaj O2 iza kat-a mora biti manji nego ispred, posto se O2 trosi u katalitickim reakcijama na "dogorevanje" nesagorelih izduvnoh gasova, pa u ispravnom radu mora signal sa zadnje zonde biti naponski veci (manje O2) i stabilniji od prednje, sto se vidi na dijagramu iz drugog posta.
sta oznacava long term fuel trim a sta short term fuel trim?
ne mora da znaci,sonde uzimaju signal jedna pre jedna posle katalizatora,ako katalizator ne vrsi svoju funkciju signali ne bi trebali da budu slicni
Bas naprotiv, obzirom da su tada hem. reakcije slabijeg intenziteta pa ce sastav gasova a time i sadrzaj O2 biti slican na ocitavanju i pre i posle cata
ako je katalizator zapusen onda zadnja sonda nema sta da ocitava? da li sam upravu?
Ovaj auto sa grafova se vozi koliko ja vidim. Ako mu je cat malo i zapusen nije definitivno totalno stopljen da nista ne prolazi (jer ne bi mogao da se vozi).
Zadnja sonda je menjana.
Da je cat los, a zadnja sonda ok grafovi prve i druge sonde bi bili slicni, posto nisu...
Tocno.
ne mora da znaci,sonde uzimaju signal jedna pre jedna posle katalizatora,ako katalizator ne vrsi svoju funkciju signali ne bi trebali da budu slicni
Razmisli ovu situaciju malo bolje.
ali ako je vrednost druge uvek 0V kako mozemo da vidimo dal je ispravna ili ne (a da je ne menjamo) pitatanje je sad
Kako ce se zadnja L. sonda ponasati kad je katalizator hladan?
ako je katalizator zapusen onda zadnja sonda nema sta da ocitava? da li sam upravu?
Izgleda da svi izjednacuju neispravan katalizator sa zacepljenim. Mogu biti
nefunkcionalni i bez cepljenja. Visoka temperatura ispusnih plinova prouzrocit ce stetu takodjer. Kataliticka funkcija zavisi od stanja plemenitih metala nanesenih na sace jezgre. Prema definiciji katalizator treba omoguciti kemijsku reakciju a da ne bude pogodjen tom reakcijom.
U praksi smo daleko od tih idealnih uvjeta.
A da li trokomponentni kat ide iskljucivo sa drugom sondom jer je jedino to u stanju da odrzava trokomponentni kat kome odstupanja od samo 1% negativno uticu na naknadnu obradu?
Three-way kaatalizatori su koristeni i prije upotrebe zadnjih L. sondi. Katalizator je najefikasniji pri smjesi od L. 1 koja je najlakse ostvariva
pri konstantnoj brzini i opterecenju motora. Prelazna stanja su teza za kat.
Cilj je odrzati smjesu gdje ce rezultat biti najcisci ispusni plin.
Zadnji put sam zaboravio reci da ocuvanje katalizatora, pored kontrole funkcije istog, nije jedina funkcija zadnje sonde. Optimalizacija kataliticke funkcije starijeg katalizarora je jos jedna; izgleda da stariji katalizatori vole drugaciju smjesu.
LAF sonda i nove generacije katalizatora radjene su u funkciji cisceg ispuha. Nisi nego naucio jednu tehnologiju, vec su vani s drugom.
Comment