GH19/15 XxY/Z pa sve to na 2, napon sonde- sirok je to pojam

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Valent Vudriga
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 2778
    • USA

Lambda 1 je idealni omjer smjese u odnosu na proizvodnju stetnih plinova u motoru te za optimalni ucinak katalizatora. Za potrebe razlicitih temperaturnih uvjeta i zahtjeva za snagom, ili stednjom goriva, taj se omjer varira po potrebi.

Efikasnost sagorijevanja nije 100% bez obzira na omjer smjese. To je teorijski koncept za sada neostvariv na SUS motorima. Znaci da imamo ostatke gorivog materijala i kisika u ispuhu.

Lambda sensor ne mjeri kisik u ispusnim plinovima, vec na odredjeni nacin mjeri omjer smjese. Kisik je samo mali dio te jednadzbe. Elwood ce vec pronaci formulu za to.

Filozofski odgovor na filozofsko pitanje: ne mora lambda sve da zna, tu je ECU da misli umesto nje.
    Ako smo vec stigli do filozofije, hajde da kazemo da ECU "misli" pomocu signala Lambda sonde.

Comment

Lambda sensor ne mjeri kisik u ispusnim plinovima, vec na odredjeni nacin mjeri omjer smjese. Kisik je samo mali dio te jednadzbe. Elwood ce vec pronaci formulu za to.
      Stvarno? Dakle sada nam treba neka jednacina a.k.a matematicki model generisanja napona na senzoru? ASAP

Comment

• Valent Vudriga
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 2778
        • USA

Kao sto rekoh prije, ja sam obican mehanicar. Vise mislim rukama nego glavom. Formule cu ostaviti tebi; lakse je sjesti i cekati gotov proizvod.

Ipak, ako ti opises svojim rijecima, bar u osnovnim crtama, sto se dogadja unutar L. sonde, na koji se nacin mjeri smjesa, ja cu ti prepisati formulu. Imas 12 sati.

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Pobogu koliko komplikujete stvari...

Nego, da vas pitam, da li je moguce da naponski signal sa sirokopojasne lambde busde linearan, dakle da grafik funkcije napona i A/F odnosa bude linearan? Znaci pocetna tacka A/F 10:1 = 0.2V, krajnja tacka A/F 20:1 = 1.2V, i linearan grafik izmedju?
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Valent Vudriga
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 2778
            • USA

Da. Velika je razlika u nacinu rada klasicne i sirokopojasne sonde.

Comment

nisam posecivao forum rok je prosao sad cu morati da nabacam podatke,a jednacinu/funkciju cu posebno ispitati kad budem imao vremena
              Ovo je par slika koje sam trebao postaviti u prethodni post

Lambda=(actual induced air mass)/(theoretical air requirement)

na slici su karakteristike klasicne sonde.Primecuje se koliko je uzak lambda window.Sa A/F izvan ovog opsega generisan napon se prakticno ne smanjuje ili povecava.Iz ovog razloga klasican lambda senzor ECU daje podatak o rich ili lean mixture ali u principu ne i do koje mere je rich ili lean! Sa motorima koji razvijaju max. snagu sa A/F odnosom 12:1-13.5:1 narrow band ili klasicna sonda je izvan svog opsega

diagram sistema upravljanja

sledece je jednacina i princip generisanja napona

Comment

Dakle jednacina je tu,u obliku za koji treba imati znanje iz elektrohemije i oksidoredukcionih procesa.Nazalost tako radi i nema drugog nacina da se objasni.
                Ipak u kratkim crtama uz oznacavanje konstanti u jednacini,i veza sa konstrukcijom senzora.

Lambda sensor = oxygen sensor = potentiometric gas-sensor

Slika 1

Na slici 1rinciple of a potentiometric sensor for gases
                The signal is measured as the potential1 difference (voltage) between the working electrode and the reference electrode.
                The working electrode's potential must depend on the concentration of the analyte in the gas phase.
                The reference electrode is needed to provide a defined reference potential.
                Example: The l -Probe
                In this device the working electrode and the reference electrode consist of thin layer of porous platinum.
                Yttria-stabilized zirconia, an oxygen-ion(O2-)-conductor is used as the electrolyte.
                ************************************************** *************************
                Elektrode su napravljene od tankog poroznog sloja od platine(Pt),a elektrolit izmedju je u cvrstom stanju cirkonium-dioksid(ZrO2) koji ima osobinu da provodi jonizovane atome kiseonika.
                Spoljna elektroda je jos dodatno presvucena posebnim poroznim keramickim slojem(Spinell coating) u svrhu zastite.
                Sta je vazno? Radna (working) odnosno spoljna elektroda je izlozena dejstvu izduvnih gasova,
                a referentna(reference) koja je deo unutrasnjeg zida sonde(na slici) je izlozena dejstvu kiseonika iz atmosferskog vazduha(koncentracija 21%) !
                Ovo je na neki nacin izvedeno u konstrukciji senzora.
                Temperatura(T) na kojoj dolazi do reakcije je visoka,ali i neophodna za rad senzora
                tako da se od pocetka primene radi na tome da sonda sto pre postigne radnu temperaturu.
                Senzori sa grejacem su prvi put upotrebljeni jos 1982. i oni su radnu temp. od 400 C postizali za 30 sekundi od startovanja hladnog motora.

Slika 2oprecni presek klasicnog senzora sa grejacem(HEGO)

Slika 3: 1-(ceramic coating) je elektrolit u cvrstom stanju ; 2-spoljna i unutrasnja elektroda

I konacno:
                ************************************************** *****************************************

Nernstova jednacina (Walther Nernst 1864-1941,Nobel prize 1920."in recognition of his work in thermochemistry")

...primenjena na lambda senzor,potencijal celije = napon senzora izracunava na sledeci nacin:
                R-gas constant
                T-temperature (in K)
                p(O2, reference) parcijalni pritisak* referentnog (spoljnog) kiseonika
                p(O2, exhaust) parcijalni pritisak* kiseonika u izduvu
                ln = logaritam osnove -e-

*ukupan pritisak smese gasova je suma parcijalnih pritisaka svakog pojedinacno(Dalton's law).
                Parcijalan pritisak je proporcionalan koncentraciji gasa!Detaljnija izvodjenja:

(U nastavku planarni i wide-band lambda senzor)

Comment

• Valent Vudriga
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 2778
                  • USA

VV
                  Ipak, ako ti opises svojim rijecima, bar u osnovnim crtama, sto se dogadja unutar L. sonde, na koji se nacin mjeri smjesa,
                  Petica za trud, ocigledno je da si uporan i da znas istrazivati / citati.
                  Jedinica za rezultate testa. Prije svega, trazio sam da svojim rijecima i u osnovnim crtama opises zbivanja u sondi. Ocigledno da se to neda izvuci iz svih silnih formula koje si ti postavio, bar ne nama laicima, kao ni samom tebi.
                  Elwood:
                  Dakle jednacina je tu,u obliku za koji treba imati znanje iz elektrohemije i oksidoredukcionih procesa.Nazalost tako radi i nema drugog nacina da se objasni.
                  Dali ti posjedujes to znanje? Ako da, zasto nemozes, svojim rijecima, opisati taj oksidoredukcioni elektrokemijski proces.

Sto se oksidira/reducira i kako se time dobiva struja?

Svi govore da Lambda sonda mjeri kisik u ispusnim plinovima. Dali L. sonda moze oksidirati/reducirati kisik u ispusnim plinovima?

R. Bosch je napravio zavjeru po tom pitanju od samog pocetka. Ovdje u USA koristi se naziv oxygen sensor koji takodjer unosi zabunu, bilo bi ga bolje zvati hydrogen sensor, ili carbon monoxide sensor.

Bilo bi adekvatnije da ga nazoves pecnicom. Ma salim se.

Comment

• Valent Vudriga
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 2778
                    • USA

Hej Elwood, da ne zaboravim......................................... ......................
                    Ma sto sam ono htio pitati???? Znam da je bilo nesto u vezi s nekim signalom. Shit, those old days. No way I'm going to remember that.

I watched a good movie yesterday. It was called "Tortured by formula".
                    Or was I dreaming that. O, doesn't matter anymore.

Comment

hehe to su javno dostupne informacije koje mogu biti od koristi onima koje zanimaju osnovni principi rada.Ili ne ako kazes da je u pitanju zavera
                      Nisi mi dao vremena da se time ozbiljnije pozabavim i napravim neka poredjenja.Gornja jednacina je osnovna i odnosi se na koncentraciju kiseonika,a pretpostavio sam da ima puno drugih procesa koji uticu na rezultat.
                      ovo je link na jedan SAE dokument koji se time bavi detaljno na 17 strana.

za krajnjeg korisnika je najbitnija karakteristika A/F vs voltage.Od toga zavisi kako ce projektovati sistem upravljanja,a postoji i izbor wide-range senzora.
                      ...
                      Anyway cela prica je pocela sa slikom napona klasicne (narrow-band) sonde.
                      Ja sam se bavio analizom tog signala kao da ne znam sta je u pitanju.Nisam dobio odgovor na pitanje zasto je taj signal periodican.
                      E sad moja (smela) pretpostavka,a u vezi sa tim i A/F vs. voltage karakteristikom klasicne sonde u opsegu lambda window(na slici gore)...
                      Ako pretpostavimo da je na tom uskom segmentu karakteristika linearna kao sto izgleda i da je princip upravljanja takav da ECU naizmenicno menja A/F ratio u okolini vrednosti lambda=1 (na linernom delu) kakav ce biti izlazni napon sonde?
                      Ocigledno da za lambda=1 postoji neki-referentni napon.
                      Da li ce napon sonde na isti nacin i sa istom frekvencijom kojom ECU menja A/F odnos oscilovati oko te referentne vrednosti?

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Nisam dobio odgovor na pitanje zasto je taj signal periodican.
                        a ti si to negde pitao

odgovor je prost- ECU periodicno ubrizgava gorivo u cilindar.
                        protok izduvnih gasova je konstantan.
                        rezultat je da se sastav izduvnih gasova periodicno menja unutar nekih granica.
                        senzor lambde konstatuje stanje siromasnije i stanje bogatije mesavine nastale (grubim) odmeravanjem procenjenog goriva koje se ubrizga u svakom ciklusu sagorevanja.
                        ECU ne zna koliko treba da ubrizga kolicinski (maseno) a povratnu informaciju o korekciji kolicine dobija upravo od sonde lambda.
                        pa ubruzga malo vise (manje) pa u sledecem ciklusu malo manje (vise) pa opet itd.

a vrati se i na teoriju termodinamike i hemije u SUS motoru, i stalno promenljivog odnosa masa kiseonika i gorive materije potrebne za pravilno sagorevanje.

promenljivo sagorevanje, odlozeno upravljanje kolicinom goriva preko povratne petlje i sonda mora da generise prosto periodicni signal u zadatim granicama.
                        obicna sonda 0.2-0.8 Volti.
                        wide band 0-5V.

osciloskop sa memorijom otkriva ono sto slozena matematika trazi uz mnogo papira i mozganja za emulaciju hemije
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

@elwood- imam za tebe jedno pitanje -
                          kako bi se ponasala lambda sonda sto se signala tice na dizel motoru.
                          i koliko treba da bude a/f ratio da bi zadovoljio hemisjke oksido redukcione procese sagorevanja ?

recimo da npr to mi nije jasno.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• 206
                            Admin od ispočetka :)
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Ako se vec frljamo citatima sa neta...

Rekao bih da je tu objasnjen onan oksidoredukujuci deo procesa

Nego, koje je u stvari pitanje postavljeno ovde?
                            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Valent Vudriga
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 2778
                              • USA

206:
                              Nego, koje je u stvari pitanje postavljeno ovde? Zbunjen
                              Ispravno plasirano pitanje. Pocelo je jedostavnim pitanjem o nepostojecoj
                              AC komponenti i dijagramom signala cirkonijeve lambda sonde. Zatim je duh pobjegao iz boce i umjesto da se sve usmjeri na rijesenje, doslo je do "torture s formulama".
                              Brick:
                              osciloskop sa memorijom otkriva ono sto slozena matematika trazi uz mnogo papira i mozganja za emulaciju hemije Smesko
                              Zahvaljujem. Elwood zajasio na haubicu da bi dotukao muhu. Sonda mjeri smjesu. Signal smjese oscilira => smjesa oscilira. Zasto, to je drugo pitanje.

Cijelo vrijeme se pokusavalo "zauzdati" Elwooda; ja sam pod kraj izgubio
                              volju. Elwood, you have been beating around the bush all the time. Vrtio si se k'o maca oko vruce kase.
                              Elwood:
                              Ja sam se bavio analizom tog signala kao da ne znam sta je u pitanju.Nisam dobio odgovor na pitanje zasto je taj signal periodican.
                              To je bio tvoj zadatak s obzirom da si tvrdio da signal ima AC komponentu i nadrobio cudo formula.

Dobra strana je da je postavljeno dosta materijala, losa da ce za mnoge biti previse zbunjujuce. Nije apsolvirana ni klasicna cirkonijeva sonda, uprkos silnim web stranicama i prijevodima, a vec se pocelo spominjati sirokopojasnu.

Istini za volju, ja sam bio zaintrigiran do koje granice ce ici Elwoodovo navodjenje svih cinjenica koje bi mogle biti povezane s doticnom temom. Elwood, ubuduce cu zazvati svoje moderatorske prerogative i traziti da se suzdrzis od ovakvog pristupa temama. Cijelo vrijeme dobivao se osjecaj da komuniciras sa samim sebom, ne drugim sugovornicima.

Zapamti,
                              svojim rijecima i u osnovnim crtama
                              . I tek kad si uvidio da su sugovornici na istoj "frekvenciji", onda se ide dalje. U komunikaciji se mora uspostaviti neka nit koju treba sljediti do kraja.

Postavio sam ti toliko precizno usmjerenih pitanja i dao toliko tragova, sam si naveo toliko referentnog materijala. Istini za volju, tvoj zadnji napis te izvukao. Bio sam vec spreman da te "otpisem". Vjerujem da sad, kad smo se upoznali malo bolje, imamo vece sanse za buduci dijalog.

Sto se tice ove diskusije u vezi L. sonde, nadam se da se mozemo suzdrzati od beskrajnog razvodnjavanja.

Comment

• Valent Vudriga
                                CBC Senator XXL
                                • 02.04.2005
                                • 2778
                                • USA

Boshova literatura za javnost ponudila je pojednostavljeno objasnjenje da L. sonda mjeri kisik u ispusnim plinovima. Otuda i naziv oxygen sensor.
                                Ako pitate 95% mehanicara ovdje cut ce se ista tvrdnja. Pojednostavljeno do kraja da bi bilo upotrebljivo. Dumbing down, in English.
                                Citat iz clanka:
                                battery which generates a voltage based on the differential between the oxygen content of the exhaust gas and the oxygen content of the ambient air. By this method it measures the amount of oxygen in the exhaust stream,
                                Isti autor napisao je i ovo:
                                why Bosch named their oxygen sensor a Lambda sensor. At a lambda of 1.3 and above (about 19 to 1 fuel to air ratio), there's just too much fuel and the mixture won't ignite.
                                Lambda 1.3 predstavlja 30% mrsavu smjesu.

Da ne duzim.

Vazno je naglasiti da se mjeri smjesa, ne kisik.

Rekli smo da efikasnost sagorijevanja SUS motora nije 100%-na. U ispuhu imamo molekule HC, CO, H2 i O2. Platinska elektroda izlozena ispusnim plinovima djeluje poput pecnice, katalizatora, koristi kisik iz ispusne cijevi za oksidaciju preostale gorive materije. Uceno receno, nastoji postici termodinamicku uravnotezenost. Kad potrosi taj kisik dobiven nepotpunim sagorijevanjem u motoru, pocet ce "vuci" ionizirani kisik sa atmosferske strane dobiven uz pomoc platinske elektrode koja je izlozena svjezem zraku. Struja se proizvodi na osnovu razlike izmedju pozitivne elektrode na strani svjezeg zraka i negativne elektrode na ispusnoj strani.

Nije najsveobuhvatnije objasnjenje, no ja padam sa stolice.

Comment

Working...
                                X