Crk'o obrtomer?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Garwor
    CBC Član
    • 04.01.2006
    • 40
    • Beograd

Crk'o obrtomer?

Pozdrav. Muka velika: danas htedoh uciniti dobro delo i posuditi struje iz akumulatora nekom liku da upali svoj auto. Ali nikad to nisam radio pa nisam znao kako se to tacno radi, pa pustih njega, reko zna valjda covek, al on prvo skinu + klemu (moj auto je bio upaljen), jer ima neku plastiku preko pa nije mogao da zakaci svoj kabal, a - klemu smo malo razlabavili i nakaci on nekako kablove, al tu cvaknu nesto i moj auto se ugasi odma. Onda smo probali da vratimo obe kleme da vidimo dal je sve ok kod mene, al dok smo privrtali kleme, neki cudni zvuci su se culi iz motora, bas sam se zabrinuo, verovatno usled nekoliko gubljenja i dobijanja kontakta, par puta se svetla palila (posle sam skontao da mi je kljuc ostao u polozaju kad je auto upaljen, u pitanju je citroen xsara '98, ima dva polozaja kljuca, jedan za kontakt, i drugi za test uredjaja), vratih kljuc, pritegnusmo kleme, i upali auto. Ode onaj lik srecan, krenuh i ja, kad primetih da meni kazaljka obrtomera visi nadole, mrtva, i to na desnu stranu, ne znam kako je skocila cak tamo. A mozda i za benzin, ne mogu se setiti sad. Znaci auto ide, ali obrtomer ne radi. Nesto sam spalio, ali sta? Da li je neki osigurac ili je nesto ozbiljnije?
    Hvala.
    Be quick or be dead!
    1.8 Citroen Xsara VTS '98
  • Fabia & Avensis
    CBC Senator
    • 25.05.2006
    • 215
    • Podgorica - MNE!

Komad u alternator koji salje podatke obrtomjeru.
    DRIVE A BMW IF YOU WANT TO BE SOMEBODY
    DRIVE A LEXUS IF YOU ARE SOMEBODY

Comment

• Garwor
      CBC Član
      • 04.01.2006
      • 40
      • Beograd

Ne razumem, treba da se menja?
      Ali evo jos nekih zanimljivih informacija: jutros krenem na posao i ustanovim da ni radio ne radi, ustvari ukljuci se, ali ispise CODE i posle toga 4 crtice, kao da ocekuje da se ukuca neki kod. I tako vozim na posao bez radija i obrtomera (bas bezveze) i upadnem u guzvu i zastoj jedno 20 minuta, i gadno se iznerviram, i rek'o sad cu da pocepam gume na semaforu, nagazim gas, al zaboravim da tu ima grbav prelaz preko tramvajskih sina, i auto poskoci, i vidim da je proradio obrtomer! Sad treba da nadjem jos vecu rupu za radio, ili postoje neka alternativna resenja? Sta raditi?
      Be quick or be dead!

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Posto si otkacinjao accu i radio je ostao bez napajanja, treba ti samo ukucavanje koda za aparat i radice kao pre!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Garwor
          CBC Član
          • 04.01.2006
          • 40
          • Beograd

Da, ali auto je kupljen kao polovnjak, nemam pojma kako da nadjem kod. Da su tri cifre pa da idem redom, ali 4...
          Be quick or be dead!

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Izvadis radio i odneses kod nekoga ko se time bavi da ti ga dekodira ili iscita kod... I naravno posle ti objasni kako se taj kod ukucava...
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• novice
              CBC Član
              • 22.11.2006
              • 51
              • Beograd

Napisi koji je model radija u pitanju kao i njegov serijski broj pa ce ti mozda neko "sracunati" kod.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

zaglavila se mehanicki kazaljka obrtomera, desava se (retko ali eto moze).

radio je zakljucan, treba ti brava/sifra.
                bez obzira sto je auto polovan ona se mora uneti.

posto se trazi samo 4 cifre, a i po godistu, sasvim je moguce da se radi o prostoj diodnoj matrici.
                treba skinuti radio, otvoriti kutiju i na stampanoj plocici pogledati raspored dioda. po rasporedu se odmah zna i kod.

ako je sifra u EPROM-u uz broj sasije i dokaz o vlasnistvu odes do Citroen dilera i on ti iz baze podataka procita kod.

btw, za ubuduce nikada (bas nikada) se ne skida niti jedna klema sa aku kada se daje ili prima struja za pozajmljivanje.

imao si srece da nisi spalio kompjutere ovaj put.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• Boki Ar
                  CBC Senator XXL
                  • 11.11.2004
                  • 2827
                  • Aranđelovac
                  • Vektra

Može da se izračuna kod radija po serijskom broju...
                  Za ostalo..već je rečeno..

Pozzzzz
                  BP

Comment

• Garwor
                    CBC Član
                    • 04.01.2006
                    • 40
                    • Beograd

Hvala na informacijama. Videcu da iskopam taj broj nekako.
                    Be quick or be dead!

Comment

Working...
                    X