Evo vec par mjeseci obilazim forum ali nikako da se usudim da postavim pitanje posto nisam mehanicar i nebavim se tim poslom. Elektronicar sam, ali ne za auta (i nemam namjeru da mijenjam profesiju). Medjutim imao sam problem slican TiCo-vom koji, prije 10-tak dana je prerastao u mozda mnogo veci. Kupio sam audi 100 2.0e (u saobracajnu pise Tip: C4AAD2 ma sta to znacilo, 92. godiste, sa k glavom) sa ugradjenim plinom (ugradjen u cacak, tako mi je rekao lik sto mi je prodao auto). Imao je gresku kad pali na benzin, trebalo mu je malo dati gasa (svaki put kad pali) da bi upalio, medjutim kad upali radi ok (sam prebaci na plin ili kad ostavim na benzin). Htio sam da i to radi ok pa sam otisao kod majstora. Cacne on k glavu i to napravi. Otkako je cacnuo k glavu, auto radi ok na benzin ali na plin se gasi, stanem na semafor on se ugasi, jednostavno nema ler gas. Pocnem da vozim samo na benzin (jer nisam imao vremena da idem kod majstora za plin tada) i sto duze vozim sve mi se veci problem stvarao sa lerom, kad stanem na semafor ili upalim klimu pocne da pada ler do te mjere da se pali lampica od ulja. Majstor (ne za plin nego onaj kod koga sam prvoga otisa) opra motorcic koji regulise ler, ali nije to, opet cacnu glavu, nije ni to, izmijenjaj sva sumnjiva crijeva ukljucujuci i ono rebrasto na usisnik za vazduh ali nije ni to (posle svake od navedenih intervencija sam vozio po dan-dva da probam). Na kraju uze unimjer i izmeri lambdu, ona pokaza neki napon 0.4-0,5v u svim rezimima rada motora, ona je problem, rece on, ali da ipak podjem kod nekoga na kompjuter da to utvrdi za sigurno. Idem od majstora do majstora koji se deklarisu kao "komjuterska dijagnostika" auta i svi mi kazu da je to za ovaj auto nepotrebno jer on ima mehanicko ubrizgavanje, bla, bla,.... Tako ocajan pocnem da visim po internetu i citam forume, redom sve. Naidjem na ovaj forum, naidjem na semu elektricnu, naidjem na servisno uputstvo i pocnem raditi ono sto znam. Unimjer u ruke i mjeri. Na kraju, postoji potenciometar na dnu osovine od leptira gasa koji klikne kad se osovina vrati u polozaj mirovanja (kao kad se makne noga sa gasa i auto treba da radi na leru). Prekidac klikne ali unimjer kaze da do spoja nije doslo, na semi se jasno vidi da postoje dva pekidaca, idle speed i ful throttle. Kod mene radi ful throttle, jednostavno, leptir u krajnji polozaj (gas do daske) unimjer registruje kratku vezu cega na idle nema. Mjerio sam kod drugara na A6 2.0 16v (skoro isti kao moj, cak i potenciometar izgleda isto) i u idle speed polozaju imam kratku vezu na unimjeru. Ne budem lijen uspijem da nekako skarabudzim mikroprekidac da prekida isto kad i ovaj na osovini. Vozim nekoliko dana i sve ok. Ler ok. Upalim klimu ler ne pada. Problem rijesen. Medjutim probam da vozim na plin, kako dam gas pocne mi pucati u usisnik. Taj dan je puklo tacno dva puta (samo kad naglo dodam gas) u razmaku od otprilike 5 minuta. Posle drugog pucnja, nakon mozda 10-ak minuta, auto je poceo da radi kao na dva klipa, nemoze da povuce, gubi snagu. Prebacim na benzin, problem ostaje, samo sto je sad jos poceo i da dimi. Stanem pored puta, auto radi na leru ali isto kao na dva klipa. Citav se trese, nece da povuce. Gledam temperaturu vode, ok, pritisak ulja, ok. Odvucem se tako nekako do majstora (opet onog prvog). Zamijenim kablove, razvodnik, ugasim motor za ler i sad mogu da vozim na plin a na benzin trebam da dam gas do daske i da popustam po malo dok verglam da bi upalio i opet nemirno radi (ima zvuk kao harley-davidson coper), nema lera uopste (ler motor ukljucen prije verglanja) a kad verglam zam da verglam i po citavih 20-tak sekundi. Na plin ok, pali na pola kljuca (narodski receno), isto radi malo nemirno ali vuce normalno, sa povecanim lerom (jer je ler motor iskljucen). Na kraju. Interesuje me misljenje vase. Dali je protokomjer crkao ili mozda nedajboze ecu ili sta vec ima? Vec sam se cuo sam majstorom (ovo je sad drugi) ali necu otici dok ne vidim sta mislite.
Hvala na strpljenju koje ste izdvojili da procitate ovo sto sam napisao.
Hvala na strpljenju koje ste izdvojili da procitate ovo sto sam napisao.
Comment