Astra 1.8 i autogas

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Srdjan
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 2416
    • Bajina Basta/Beograd

Re: Astra 1.8 i autogas

Originally posted by bax76
    Drugim recima, ispade da je venturi bomba na tockovima, kad ima mogucnosti da se ugradi Sequent.
    Zivo me zanima, zasto se onda ne obustavi ugradnja venturija u karburatorske, i mono-point sisteme?
    Zato sto na karburator i monopoint ne moze sekvent. I sto venturi na tim sistemima radi odlicno i nema detonacija, ako se i nekad dese to neces ni osetiti a kamoli nesto ostetiti na motoru. Ja za 150.000km nisam doziveo sta znaci detonacija na karburatoru, to je po meni nepoznat pojam. Da li se desava?? Teoretski verovatno moze da se desi ali u praxi verovatno ne. Ne znam da li su serviseri imali iskustva sa detonacijama venturija na karbu ili monopointu. Po meni po pitanju odrzavanja i jeftine voznje na gas ovo je najbolje resenje. Palis na gas direktno, ne cekas nikad da se motor zagreje na benzin. Ali malo nas zeza sto nema vise monopointa...
    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• *IvanT*
      CBC Senator XXL
      • 30.01.2005
      • 3234
      • Srbija, Beograd, Kara

Kod karburatorskih i mono point sistema se gas dozira praktično na istom mestu kao i benzin. Usisne grane takvih motora su konstrukciski male zapremine i na koje god gorivo da rade, pune su zapaljive smeše, pa i kada se nekim čudom desi detonacija prolazi bez posledica. Naravno detonacija može da se javi kako na benzinu, tako i na gasu.

Kod motora sa multi point ubrizgavanjem, benzin se dozira na kraju usisnog voda i ispred usisnih ventila. Usisne grane su im po pravilu velike zapremine, mnoge imaju varijabilnu geometriju, tako da je mogućnost da dođe do detonacije veća nego kod karburatoskih i mono motora.

Do detonacije ne mora nikada da dođe, a ukoliko je varnica loša može da se dešava svakih 5 sekundi. Pravila nema i ko vozi na venturiju, treba da "nuči" da vozi sa takvim sistemom.

Zbog svega ovoga gde može sekvencijalni sistem, isključivo sekvencijalni i to je to. Kod mene je tako...
      http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• bax76
        CBC Senator XXL
        • 07.11.2006
        • 605
        • BG

OK, hvala na pojasnjenju.

Comment

• Delija
          CBC Senator XXL
          • 29.08.2005
          • 310
          • NS
          • plavi auto

Originally posted by Delija
          @Ivan
          Pretpostavljam da je instalacija vrlo slicna kao za venturi (boca naravno ostaje) - kolika bi otprilike bila cena za "prepravku" na sekvent?

Originally posted by *IvanT*
          ...Pravila nema i ko vozi na venturiju, treba da "nauči" da vozi sa takvim sistemom...
          Zamolio bih i malo pojasnjenje u vezi ovoga. Da li to znaci da treba prilagoditi stil voznje i kako? Jel se misli bez "patosiranja" gasa ili jos nesto?
          Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Comment

• *IvanT*
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2005
            • 3234
            • Srbija, Beograd, Kara

Da, upravo se misli na to, takav stil vožnje ne odgovara venturi sistemima.

CENE!

Kako ne primećujete da javno na forumu niko od nas servisera ne piše o cenama niti hoće da piše o tome. Zato nema odgovora, zato nestaju postovi na tu temu... ipak ovo nije pijaca niti će postati.

Comment

Originally posted by Srdjan
              Originally posted by bax76
              Drugim recima, ispade da je venturi bomba na tockovima, kad ima mogucnosti da se ugradi Sequent.
              Zivo me zanima, zasto se onda ne obustavi ugradnja venturija u karburatorske, i mono-point sisteme?
              Zato sto na karburator i monopoint ne moze sekvent. I sto venturi na tim sistemima radi odlicno i nema detonacija, ako se i nekad dese to neces ni osetiti a kamoli nesto ostetiti na motoru. Ja za 150.000km nisam doziveo sta znaci detonacija na karburatoru, to je po meni nepoznat pojam. Da li se desava?? Teoretski verovatno moze da se desi ali u praxi verovatno ne. Ne znam da li su serviseri imali iskustva sa detonacijama venturija na karbu ili monopointu. Po meni po pitanju odrzavanja i jeftine voznje na gas ovo je najbolje resenje. Palis na gas direktno, ne cekas nikad da se motor zagreje na benzin. Ali malo nas zeza sto nema vise monopointa...
              Komšo, može ovo prebacivanje da se menja (da ne čekaš dok se zagreje na benzin). Sistem prebacuje na plin kad rashladna tečnost postigne temperaturu 40c*. Ima jedan mali termodavač na raspršivaču, koji je povezan sa kompom od plina. Zakače ti komp u servisu gde si ugradio plin i promene podešeno (nije preporučljivo). Ovo je napravljeno iz sledećeg razloga: Na temperaturi ispod nule membrana u raspršivaču nije toliko elastična dok se motor ne zagreje, tj dok topla rashladna tečnost ne počne da kruži kroz raspršivač, a tek ako ubaciš plin u hladan raspršivač membrana postaje još manje elastična i može da pukne (nije bitno koji plinski uređaj). Sad će neko reći, ja zimi palim na plin, uopšte nemam benzina u rezervoaru, znam takve slučajeve, ali dokle. Posle se čude što se gasi na leru, što auto mnogo troši i sl. Ja lično bih otišao kod ovih mojih u servis da mi podese prebacivanje na 20c*, sasvim dovoljno, ali ako hoćeš garanciju ništa od toga. E da, Ugradnju sekventa sam platio 530 eura obična boca 60 lit. a točak boca u istom servisu je 580 eura.

Comment

• Delija
                CBC Senator XXL
                • 29.08.2005
                • 310
                • NS
                • plavi auto

Apsolutno mi je to jasno i kada postavim takvo pitanje ocekujem odgovor na 'private'
                Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...

Comment

• *IvanT*
                  CBC Senator XXL
                  • 30.01.2005
                  • 3234
                  • Srbija, Beograd, Kara

OK, ali ja na taj način neću nikada odgovoriti.

@magic16v

Super, ti si izmislio toplu vodu!

Comment

OK, ali ja na taj način neću nikada odgovoriti.

@magic16v

Super, ti si izmislio toplu vodu!
                    Ti si neka pametnica na forumu, a? Neka treba nam i takvih da nas zasmejava. moderatorčić...

Comment

• Delija
                      CBC Senator XXL
                      • 29.08.2005
                      • 310
                      • NS
                      • plavi auto

@magic16v
                      Ne znas s kim se "grudvas"

@Ivan
                      Ne razumem zasto, ali postujem svaciji stav i princip. U svakom slucaju veliko hvala na ostalim "tehnickim" odgovorima
                      BTW, koliko vidim na forumu ima dosta "profesionalaca" i vrlo retko ko sebe direktno reklamira - uglavnom ide ono "dobar glas daleko se cuje". To mi se jako svidja. Extra!

Comment

• *IvanT*
                        CBC Senator XXL
                        • 30.01.2005
                        • 3234
                        • Srbija, Beograd, Kara

koliko vidim na forumu ima dosta "profesionalaca" i vrlo retko ko sebe direktno reklamira - uglavnom ide ono "dobar glas daleko se cuje". To mi se jako svidja. Extra!
                        Upravo zbog ovoga što si napisao. Bilo bi strašno glupo nekome ko pita za ugradnju odmah slati PP tipa "e, aj dođi kod mene košta te xxx€". Ako ikada spadnem na taj nivo, znači da sam propao.

Ko je taj magic16v?

Comment

• Delija
                          CBC Senator XXL
                          • 29.08.2005
                          • 310
                          • NS
                          • plavi auto

Upravo se vratih sa autoputa i nisam izdrzao da se malo ne "poigram" , posto su vremenski uslovi bili idealni i jedva negde po koji auto...

U autu nas trojica (zajedno nekih 300 kila ), ukljucena klima i max brzina ravno 200km/h (po "satu", naravno) i sa benzinom i sa gasom. Mereno na ravnom - treba mu "malo" vremena da stigne do te cifre. Malo mi je cudna ista cifra s obzirom da nije sekvent u pitanju - na benzinu je subjektivno malo brze dosao do te cifre.

Cela voznja BG-NS i nazad sa prosekom od nekih 150km/h tamo gde moze (uz "izlete" preko te brzine), tj. gde nisu radovi na putu, suzenja i slicno (recimo nekih 70% puta) - prosecna potrosnja gasa nekih 11.5 litara / 100km (racunato bez 30km na benzinu + mali deo voznje je po Novom Beogradu uz par semafora).
                          Pre toga (poslednja 2-3 dana - nekih 150km) u gradu (NS) uz "igranje" tipa jurcanje pri kretanju na semaforima, saltanje na 4k i slicno - prosecna potrosnja gasa tacno 15 litara / 100km.

Jel to iole OK potrosnja?

p.s. Sad kad sam ga "istestirao", pocinjem da ga vozim normalno, penzionerski...

Comment

• *IvanT*
                            CBC Senator XXL
                            • 30.01.2005
                            • 3234
                            • Srbija, Beograd, Kara

Teško je napamet reći da li je potrošnja OK, mada cifre "govore" da smeša ne bi trebala da bude siromašna. Ja uvek uz venturi savetujem štelovanje gas analizatorom, kako se ne bi vozilo sa siromašnom smešom, koja trajno može da ošteti motor.

Comment

• Ji 4Tze
                              CBC Senator XXL
                              • 04.05.2006
                              • 806
                              • bg
                              • Honda CR-V 4WD

P tek ćeš sad da mu gaziš pedalu kakvo šaltanje na 4k? na koliko mu je crveno, na koliko je blokada?

Comment

• bax76
                                CBC Senator XXL
                                • 07.11.2006
                                • 605
                                • BG

Teško je napamet reći da li je potrošnja OK, mada cifre "govore" da smeša ne bi trebala da bude siromašna. Ja uvek uz venturi savetujem štelovanje gas analizatorom, kako se ne bi vozilo sa siromašnom smešom, koja trajno može da ošteti motor.
                                A ima li nacina da znam da je smesa nastelovana siromasno?
                                Motor je 1,4 TU monopoint, odlicno ide. Lovato venturi.
                                Ler gas je zakucan na 900rpm, s tim sto pri ubacivanju u ler,obicno malo svuce na 700. pa vrati na 900.

Inace ono sto me je povuklo da ovo pitam, je cinjenuca sto kad na auto putu sibam preko 120-130, obicno se upali check engine, koji se ugasi pri malom pustanju pedale gasa?

Comment

Working...
                                X