Uvek je i bio,nekad do 10% a nekad skoro i 30%,sad imaju vise pumpi,ali pre par godina kad si u Srbiji na svakom putu imao pumpu na 30km precniku tamo si od ulaska na Scepan Polju imao prvu tek u Niksicu i druga se pripremala za rad pa je i cena mogla da bude "lepa".
Nisam predhodnih godina obracao paznju na pumpe gde moze da se toci TNG posto sam vozio dizelasa e sada nadam se da je sada situacija kao i kod nas malte ne na svakoj pumpi imas da tocis TNG . Cisto da znam jer ne planiram da tocim plin 2x do Cg vec tocim punu u Ns-u i taman mogu da stignem do mora sa njom a u povratku cu nataknovati i to je to do kuce. Jel vi imate bolji predlog mozda (ako ste cesce vec putovali za Cg a vozite na plin) ?
Kad sam isao na Ostrog pre par godina prva pumpa u CG je bila u Niksicu,a moja boca je mala da moze izvuci toliko,pa sam nasuo u Bajinoj Basti i dopunio u Niskicu.
Ja dopunim u Prijepolju na AMSS pumpi i imam dovoljno do pred povratak, a onda sipam ma INA pumpi na izlasku iz Tivta. Bolji je plin nego na Vuk komercu na raskrsnici Tivat, Kotor, Radovici. Obzirom da je relativno mali put kroz Cg i moja boca od 42l (32l efektivno) je dovoljna da dodjem do nasih pumpi.
Inace zbog spustanja ka moru prosle godine sam ostvario rekord od 6,2 l plina od Beograda do Radovica, a u povratku 6,8 l. Sve to bez klime, jer je u odlasku bila noc, a u povratku posle podne i kisa, te nisam koristio klimu. Plin je bio Eko, AMSS i INA, a u povratku sam dosipao ponovo na AMSS Prijepolje i OMV Gornji MIlanovac.
Prosle godine je bio 0,5 e kad je kod nas bio 39-42 din. Mislim da je kurs bio oko 90rsd.
Pozdrav
P.S. Ajte braco crnogorci, pisite gde je dobar plin. Spremam se uskoro za silazak, samo da prestane ova kisa da pada.
Ja racunam, da na otvorenom moze da mi bude potrosnja oko 8 8,5 l a verovatno i manje od 8l al aj videcemo a u bocu mi stane oko 55l plina tako da sigurno mogu da predjem 500km sto znaci do mora dobacujem pa da je ne znam ni ja gde e za povratak cu videti moram sipati na prvoj i opet sam miran. Nego mene nervira to dosipanje da bi mozda ustedeo par dinara jedino ako je ozbiljna razliku u kvalitetu ok onda cu i ja da dospem na izlasku iz Srbije i em bolji plin em pare ostaju kod nas pa kako god .
Dobar plin, h
Bez sale u principu svuda je skoro ujednacen, ja u PG sipam na nekoj CMC pumpi kod Delta City-a, sem toga u poslednje vreme ima plina i na drzavnim pumpama, tako da sipam i tamo.
Ko planira za CG ( Boka Kotorska ), a blizu je granice, najbolje je da ide preko Bosne. Ja idem već pet godina u Herceg Novi i okolinu ( Baošići ). Plin je jeftiniji uvek za 15-25 dinara po litri. Primer prošle godine : kod nas plin 54 din, a benzin 110. U Bijeljini ( pumpa Nešković ) plin 28 din, benzin 65 din. Potrošnja je bila nešto malo manje od 8 litara sa uključenom klimom ( motor 1.8, 90 ks ).
Kod nas naspem samo da dođem do Bijeljine i tamo sipam pun, onda imaš u Milićima ( tu samo dospem jer što se više spuštaš ka Trebinju plin je sve skuplji, ali čak i u Trebinju je bio jeftiniji nego kod nas ). Po povratku opet sve isto, samo što u Bijeljini naspem i pun benzina. Put me je izašao manje od 3000 dinara tamo i nazad ( 520 km u jednom pravcu, plus obilazak Kotora ).
Ove godine će biti drugačija strategija jer sada vozim dizel.
Dobar plin, h
Bez sale u principu svuda je skoro ujednacen, ja u PG sipam na nekoj CMC pumpi kod Delta City-a, sem toga u poslednje vreme ima plina i na drzavnim pumpama, tako da sipam i tamo.
Uopsteno o plinu. Ne odnosi se na CG.
Pa nije bas svuda dobar i ujednacen kvalitet plina. Mozda se leti manje to oseti, ali zimi mi kilometraza varira u odnosu na pumpe gde sipam. Ne osecam ja po snazi motora i samim perfomansama, ali po potrosnji se lepo oseti "kvalitet".
O kvalitetu u okolini Tivta govorim na osnovu preporuke gazde iz Radovica koji takodje vozi auto na plin, mada je njegov venturi, i profesionalni je vozac. Da uzmemo apriori da se razume u materiju. Tih 15-20 dana koliko boravim na moru je suvise kratko za neko istrazivanje i zauzimanje stava, pa se koristim tudjim iskustvima.
A moje iskustvo u Srbiji mi govori da je najbolja smesa na AMSS i NIS pumpama.
Serviser (benzinski) mi je skrenuo paznju o velikoj zaprljanosti benzinskog filtera. Posto sam sa cudjenjem rekao da benzin sipam samo na OMV-u, objasnio mi je da je bas dosta Opela, dizelki doslo sa vrisnutim pumpama i da su svi sipali na OMV-u. Preporucio mi je NIS, kao najbolji od generalno losih .... Po analogiji, ako su dva goriva losa zasto bi sad plin bio dobar, odustao sam od daljeg koriscenja njihovih usluga.
Eto to je moje iskustvo, koje ne mora nista da znaci.
Mozda je vase drugacije, zato smo tu da ih podelimo.
@Laguna 2002
mislis na 3000 din za plin tamo i 3000din za plin u povratku ??
3000 sve ukupno, tamo i nazad. Potrošio sam manje od 100 litara plina ( oko 91 - 92l ) puta 28 dinara. U Trebinju sam dosuo nešto skuplji ( ali je i dalje bio jeftiniji nego kod nas ), samo 20- tak litara da stignem do Milića gde je cena kao i u Bijeljini. A onda tamo i plina i benzina do " čepa ". Znao sam da je jeftinije gorivo u Bosni ( jer tuda idem već par godina ), ali kada sam video cene prijatno sam se iznenadio.
PS Ko ide neka se pazi policije u Goraždu i Sokolcu, znaju da zaustave bez ikakvog razloga ( tablice sa strane ) i da ubeđuju kako ste prekoračili brzinu i sl. Srećom 10 KM ( oko 500 din ) čini čuda.
Comment