Rano počela zima ove godine...
Trenutne cene gasa i kvalitet istoga?! Deo 2.
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
mozda su ove cene sada ,preventivna ugradnja
tako rade.. da imaju kinte , i kapitala za nabavku skupljeg gasa.
nikad oni u minus ,samo u veci ili manji plusLakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Originally posted by radebgyu View PostA Srbija gas trazi poskupljenje za 15%
Nego, sto se tice kvaliteta goriva u Srbiji...
Comment
-
-
Bor:
NIS - još uvek na 60,9
Lukoil - vratili sa 60,9 na 62,9
Za druge nisam još video.
U Bugarskoj: 0,64 do 0,65€. Kvalitet bolji (čak i Lukoil od Lukoil-a).
Osim toga imaju "zezalice" tipa: kupiš 20lit. litar besplatno, potrošiš više od 3€ u prodavnici, popust 5% (Shell), itd.
Inače (nije tema ali ne mogu da odolim):
ED je 1,22€ dok je benzin 1,23€ (EN 228, 95 oktana) pa do 1,36€ za 100 oktana (recimo 98 oktanski je 1,31).
Pominjao sam druga goriva jer su oko 10.08. pojeftinila za 3,5% dok TNG (LPG) nije (pojeftinio). Vrlo zanimljivo jer je zima relativno daleko. Kod nas druga goriva ne pojeftiniše (postoji i Dorin post o tome) a TNG blago poskupljuje.
P.S.
Skoro prazan rezervoar (sa litar-dva, kazaljka na nuli) sam tamo punio 26lit. dok ovde redovno 27 do 29. Valjda i to ulazi u cenu.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Mali off: da li neko zna koliki je minimalni propisani pritisak prilikom točenja TNG na pumpama? Sipao sam pre neki dan na Lukoilu gde je bilo 5 bara, nešto mi je to premalo.Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)
Comment
-
-
Zaista je teško reći. Propisani? Verovatno postoje propisi ali ne treba zaboraviti da je konverzija u tečnost kod smeše propan-butan (ili bilo koje druge) uslovljena: sastavom i temperaturom.
Pritisak koji navodite je zaista sumnjivo mali. Tačno je da "letnji" TNG ima više butana (i do 40%) te je potreban manji pritisak zbog toga. Sa druge strane veće letnje temperature to uglavnom anuliraju (iako je TNG skladišten podzemno) jer je pritisak u samoj boci u kolima veći nego zimi. Tako da zimski (70-30) uglavnom bude pumpan na sličnom pritisku.
Zaista ne znam tačan podatak ali uobičajeno je da pritisak bude (makar) 7 bar(i).
Pritisak TNG smeše (70% propana, 30% butana) je, na 15cel., nekih 6 bar (šest i "nešto").
Najbolje je pitati Doru, našeg administratora. Ako neko zna o TNG-u to je onda on.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by Heinz View PostMali off: da li neko zna koliki je minimalni propisani pritisak prilikom točenja TNG na pumpama? Sipao sam pre neki dan na Lukoilu gde je bilo 5 bara, nešto mi je to premalo.
Poenta je da se pritisak smese krece u opsegu od 2 do 8 bari (moze i malo vise i malo manje , u zavisnosti i od godisnjeg doba,kolicine ostalih gasova (propilena itd )) , ali pritisak punjenja zavisi od pumpe za pretakanje (ili pumpi,u zavisnosti od sistema)... taj pritisak od 5 bari mi bas malo deluje ... normalan je oko 11 bari... a samo stelovanje se vrsi na bajpasu pumpe...
Comment
-
Comment