Sta je ovo danas...
Trenutne cene gasa i kvalitet istoga?! Deo 2.
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
zakon ponude i potražnje podiže cenu!
BTW - daleko je zima, u septembru najavljuju letnje vrucine.Long Live CBC!!!
Comment
-
-
Prijatelju, 70 posto cene LPG-a, je drzavni namet i nema veze sa berzom. Kada sam prvi put vozio na plin, pre 15 godina, govorilo se da su glavni sastojci ovog goriva, otpadni proizvodi prilikom prerade nafte i da ga ima toliko, da ne znaju sta ce sa njim. A onda, se upotreba omasovila, i drzava je prepoznala jos jedan proizvod preko koga mogu da pune kasu, iz koje treba da se namiri par miliona parazita u ovoj zemlji.Last edited by banekg; 26.08.2013, 07:01.Long Live CBC!!!
Comment
-
-
Originally posted by banekg View PostSta je bre ovo, ljudi - od jutros po Kg-u, gde pogledam 74.40, 74.90...zasto sada, koji je razlog? Gazda MaxPetrola mi kaze, da do Nove godine ide na 90, a mozda i celih 100. Profesoreee!?!?!?
Koliko se sećam ne bi trebalo da ima novih vanrednih povećanja akciza pre kraja (ili sredine) 2014. osim redovnog usklađenja (crnog) prvog februara. Ovo će biti primenjeno samo u krajnjoj nuždi no mala je verovatnoća. Dakle ovo bi jedino poguralo cenu TNG na toliko (računam da ni kurs sa sadašnjih 112-115 bar do nove neće mnogo otići ... možda do 114-117 pred kraj zime).
Cena od 90 (89,90) je već moguć (čak i verovatan) razvoj događaja.
Zašto?
I kako sada počinje (na +35°C)?!
Razlog je povećanje cena nafte (puzavo ali već zadnjih mesec dana uz stani-kreni, malo nazad (sad sve manje nazad)).
Nafta je (Brent) već na oko 111$ (83€) za burence (iako je od jutros -0,2%) što veze nema sa životom.
Naime, nije ni do zime a nije ni do konkurencije. Kartel (žestoko) uzvraća udarac!!
Pošto je Kina najavila (i to se potvrdilo) pad proizvodnje, prvo su na trange-frange napumpane berze i spektakularno najavljen početak kraja krize uz prve realne (malo sutra) cifre oporavka. Mali padovi zbog realnih podataka su štelovanjem statistike ili dogovorom (zaposlenost, proizvodnja, profiti kompanija) bili poklopljeni a jedino su berze blago rasle zbog pada prodaje hartija od vrednosti inače sa "nultim rastom", padom maloprodaje i ostalim ovo ne bi bilo moguće (osim kratkotrajno zbog mnogih "šatro" investicionih fondova, kojima se pere pokraden (uglavnom državni) novac).
I da skratim priču:
Kina usporava rast, bakar pada poprilično, nafta malo manje, zatim se oba oporaljaju uz rast cene čelika (?!).
Na šta vam ovo liči? Na zvuk ratnih bubnjeva. Pošto je plan A (građanski rat u Egiptu) očigledno propao, sad ide plan B (ili je od početka bio A?): udri po Siriji!! (koga i kako, to nema veze - ko Maksim po diviziji).
Ko će profitirati od tog rata? (Superhik ponovo u akciji)
Ironično je da kad nafta može biti i svih 80$ (najviše zbog tzv. frakinga (Hydrocarbon fracing) ili u slengu fuckin*-a, koji je već oborio cenu prirodnom gasu, ali ne i kod nas a i u Evropi manje nego u USA) cene guraju na preko 110$. Da li je tip koji je tvrdio (na Bloomberg-u) da nafta po ponudi i potražnji može i niže (pa i do 50-60) još živ ili bar nije smešten u mentalnu instituciju - zaista ne znam.
TNG je ipak i pre svega naftni derivat što često zaboravljamo jer mu cena ne ide linearno sa drugim derivatima (iz mnogo već spominjanih razloga). Nafta bi dakle mogla da ode i do 120$ i to bez rata (IF that THAN no war; tj. ide nekoliko bombardovanja da se "vlasi ne dosete"). Kako god, očekujte i rast cena benzina i dizela (dva po dva pa do 202). Zašto je TNG prvi poskupeo (usred leta kad mu vreme nije)? Pa, prosto: rezerve ovog goriva su višestruko manje (u danima) od ostalih "tekućina".
Danas sam zadnji put u životu sipao po 68,40 jer već za dan-dva ide to na 69,90 (još jedno sipanje ispod 70) a posle sigurno preko (biće 72-80 u sred vrelog septembra, na 25-33 celzijusa).
P.S.
Oil shale i sand (i sličnan otpad od sirovina) trebaju da osiguraju zavisnost od nafte još najmanje 50 godina i proizvodnju iste još 150. Troškovi su veći nego za klasične izvore pa traže cenu od min. 100$/barelu za "masnu" zaradu (a kako bi se nafta pa proizvodila, bez ekstra profita? Onda će prodati naftna polja "sirotinji raji").
Osim toga, u poslednjoj deceniji su se veliki naftaši okitili promašenim projektima kao nikad do sada* (niko smenjen, niko dao ostavku ... podseća na nešto nama blisko) što uz smanjenu potrošnju na Zapadu, boli do koske! Ovo se mora vratiti na poznate i dobro razrađene načine (daj mi one planove iz 50-tih) samo se sada oni kriju a ne vlade država a pre je bilo obrnuto.
* Pominjao sam promašeni projekat na Kaspijskom jezeru a još je značajnije to što su svi Mejdžorsi (do jednoga, neki više neki manje) pali baš na ispitu fracking-a, pokazavši se tromim poput dinosaurusa i plus sa lošom organizacijom (kao da su državne firme ... takve su praktično i postale sklopivši pakt sa vladam širom sveta) gde su mali američki preduzetnici profitirali MILIJARDE $ (neki više i od Shell-a i ExxonMobil-a zajedno).
Preletanje iz državne administracije u upravne odbore naftaša i obrnuto (slučaj i sa bankama, pa posle se pogađajte tri puta čije interesi isti brane, širom sveta ... a mi glasamo ko nezdravi) je poprimilo razmere VENTILATORA (pravi promaju).
Ništa se ne sekirajte, "braća" (mislim među sobom) naftaši (braća po nafti) će braniti cenu nafte od 100$ za barel ... braniće je životom (svojih pacijenata, pardon, korisnika) ... do poslednjeg! (uz "Remember the Alamo!", samo da vidimo ko će to poslednji da uzvikne, oni ili oni drugi) ... trenutno smo mi u Alamo tvrđavi (i još naoružani praćkama) ... ima da nas jašu kao nikad do sad no nadam se da će pustiti magare do zelene trave (da će 120-125$ biti reper po kome će popuštati akciju "Sirijana").Last edited by expendable; 26.08.2013, 11:40.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Pošto su se sva tri dobavljača "dogovorila" (može i bez navodnika, zavisno od toga koliko ste naivni) oko cene od 68,40 i svi je imali skoro ceo avgust, sada je "krenulo" (na gore, po nas naročito):
Knez - 69,90
Lukoil - 71,90 (jutrašnje poskupljenje)
NIS - 68,40 ("još samo danas u vašem gradu")Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
P.S.
Nafta je (Brent) na 115$ (86,5€) a WTI 110$.
Očekujte rast cena pre svega benzina i dizela čak i pre i više od TNG-a.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by expendable View PostP.S.
Nafta je (Brent) na 115$ (86,5€) a WTI 110$.
Očekujte rast cena pre svega benzina i dizela čak i pre i više od TNG-a.
Inace, 73,9 Knezpetrol i Europetrol u Senti, i Fenex u Adi, 72,9 NIS u Senti.
Comment
-
-
Jedna pohvala NIS-u:
TNG poskupeo ali samo za 0,50 pa je sad 68,90. Čak je i Knez posle ovoga spustio za dinar pa je na istoj ceni. Lukoil - 71,90.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Nisam bio na pumpi jedno nedelju dana, kad eto ti nove cene kod mene u kraju - 74.90, EKO Skojevsko naselje.
Sta ga znam...i prosle godine u ovo vreme je kostao otprilike toliko na istom mestu, 75.90, dinar je bio oko 117 ali zato nije bilo oktobarske akcize....blah. U svakom slucaju, mogu samo dobronamerno da zavidim onima kod kojih je gas jos uvek ispod 70 dinara.Mada ruku na srce, u Beogradu ove godine nikada nije ni isao ispod 70.90, ne racunajuci krajnje obode grada.
Comment
-
-
Zaista mislim da je dobronamerno, kao što sam i ja zavideo (ali bez zlobe) mnogima u Vojvodini jer je Bor do ove godine (donekle prošle) bio među skupljima. Ovo je i bilo logično jer je transport bio dodatak na cenu.
Mislim da je sad (osim veće konkurencije) uzrok i veća potrošnja TNG od strane rudnika (koji naravno pretežno troši dizel, ali ima desetine niva i drugih putničkih vozila) i geologa (nekoliko firmi tipa istrage sa velikim voznim parkovima). Tako da je sad logistika na strani grada koji nije baš u tranzitu (verovatno treba prodati neku količinu da bi se sve uklopilo, ispunile ugovorne obaveze, a ranije je dobar deo TNG-a kupovan u Zaječaru, pa bar 20-tak%). Stvar je i u manjim troškovima (jeftinije grad. zemljište, opštinske takse i slično) mada je to verovatno pod no. 2 (verovatno ima i boljih gradova u ovom pogledu).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Bor:
NiS - 69,90 (+1,00)
Knez - 70,90 (+1,00)
Lukoil - 71,90 (±0,00)Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by banekg View PostPrijatelju, 70 posto cene LPG-a, je drzavni namet i nema veze sa berzom. Kada sam prvi put vozio na plin, pre 15 godina, govorilo se da su glavni sastojci ovog goriva, otpadni proizvodi prilikom prerade nafte i da ga ima toliko, da ne znaju sta ce sa njim. A onda, se upotreba omasovila, i drzava je prepoznala jos jedan proizvod preko koga mogu da pune kasu, iz koje treba da se namiri par miliona parazita u ovoj zemlji.
За разлику од алкохола и дувана, који ће почетком фебруара поскупети за нови износ акциза (односно раст инфлације у прошлој години од 12,2 одсто), возачи не морају да брину. Гориво неће ове године поскупљивати по основу повећања државних захватања у сваком литру бензина и дизела, већ ће акцизе на ову „луксузну” робу остати на прошлогодишњем нивоу, како предвиђа и нови Закон о акцизама. Држава...Last edited by Cika Sima; 05.09.2013, 00:13.
Comment
-
-
Bor:
NIS +1,00 (70,90)
Lukoil, prvo -3,00 (te 68,90 što još stoji na sajtu) a posle +1,00 pa je od juče 69,90.
ED i Benzin su po 149,90.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment