Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Od onih koji "brinu" o bezbednosti nas koji vozimo na gas (ovo mu dođe u stihu) ne može više čovek da se odbrani.
Čujem sad neki predlog da se na tehničkom ispituje instalacija. Nemam ništa protiv, i treba, ali ako opet bude 10€ ili 30€ onda čemu ono na 5 god.?! Ako poskupi pregled za 10% onda O.K. (ispitivanje curenja instalacije sondom, zašto bi pa više to koštalo).
Ako opet bude kao onaj (petogodišnji) nametnuti harač, odo ja u "dizelaše". Vozio jesam ali nikad razmišljao da posedujem neki.
Ako već EU ili koji vrag hoće da svi vozimo dizele (iz samo njima poznatih razloga) nema problema. Bar da ne zahebavaju narod i zamajavaju. Udri zakon pa bar znaš šta ti je činiti.
Ne, ne zezam se. Ako je do 5-6 god. star ... jeste najbolja kupovina (makar od 2015. dizel bio 10% skuplji od benzina, pa dobro mora i država od nečega da živi, a i zašto bi manja akciza bila na dizel kada više zagađuje okolinu).
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Ako opet bude kao onaj (petogodišnji) nametnuti harač, odo ja u "dizelaše". Vozio jesam ali nikad razmišljao da posedujem neki.
Ako već EU ili koji vrag hoće da svi vozimo dizele (iz samo njima poznatih razloga) nema problema.
Ja sam to vec ucinio pre godinu i po. Mora se razmisljati unapred
Nije ovde problem EU, vec ovi nasi koji zele da budu veci katolici i od Pape. Iz haosa se ide u preteranu regulaciju, i sve se lomi preko kolena..
Ja sam to vec ucinio pre godinu i po. Mora se razmisljati unapred
Nije ovde problem EU, vec ovi nasi koji zele da budu veci katolici i od Pape. Iz haosa se ide u preteranu regulaciju, i sve se lomi preko kolena..
Hvala. Mislio sam na ove naše "EU"-ovce (pa pošto nismo u EU ...)
ČUDAN.
Zapravo bi trebao da bude tipičan zimski (ili prelazni), tj. ono što se naziva 50:50 (zapravo 48:48 uz primese).
Ovo je idealno za prelazni period pa čak i zimu (dok zaista ne zagudi), npr. za 0 do 20°C (eventualno i do -10°C ali ne i više od toga, tj. manje).
RON je izuzetan (povećan sadržaj metana?) i teško je da bude bolje od toga.
Ipak:
1) mogao bi mogao da za par % poveća potrošnju (zbog male gustine).
2) nije baš vrhunski kvalitet jer ima nešto više C1+C2 ugljovodonika (metan i etan uz eten), više od 3% nije dobro makar sada bilo dopušteno; isto važi i za C5 (više ugljovodonike) koji je preko 2%. C3H8+C4H10 (u oba oblika) bi trebalo da bude bar 95% (što više to bolje).
U svakom slučaju za vreme kakvo je sad i kakvo sledi (hladnije ali bez ekstrema, tj. većeg mraza) vrlo dobro.
Specifična gustina (iliti zapreminska masa) je u najmanju ruku čudna. Za 50/50% smešu trebalo bi da bude oko 545kg/m3, onih 535 je (eventualno) zbog gasovite faze (metan).
Od onih koji "brinu" o bezbednosti nas koji vozimo na gas (ovo mu dođe u stihu) ne može više čovek da se odbrani.
Čujem sad neki predlog da se na tehničkom ispituje instalacija. Nemam ništa protiv, i treba, ali ako opet bude 10€ ili 30€ onda čemu ono na 5 god.?! Ako poskupi pregled za 10% onda O.K. (ispitivanje curenja instalacije sondom, zašto bi pa više to koštalo).
Ako već EU ili koji vrag hoće da svi vozimo dizele (iz samo njima poznatih razloga) nema problema. Bar da ne zahebavaju narod i zamajavaju. Udri zakon pa bar znaš šta ti je činiti.
Ne, ne zezam se. Ako je do 5-6 god. star ... jeste najbolja kupovina (makar od 2015. dizel bio 10% skuplji od benzina, pa dobro mora i država od nečega da živi, a i zašto bi manja akciza bila na dizel kada više zagađuje okolinu).
Jel se to opet Mirku Alviroviću javlja?! Koliko je to auta na gas otišlo u vazduh u zadnjih 10 godina, pa su oni najveći problem za bezbednost? Niko ne kaže da stvari ne treba uvesti u red, za početak da ovi sa tehničkih ne puštaju za jednu crvenu ove sa krševima i ugrađenim TNG uređajem kod Mome na pijac, pa im pišu pogon na benzin a oni i dalje teraju, a ja kad dođem meni će da izvrnu sve živo jer imam zelenu TNG nalepnicu i ugradio sam kod normalnog majstora sa sve atestom, jel treba i ja da izvadim jednu crvenu pa da pišu sve ok?! Nek Mirko vodi računa malo o bezbednosti drugih....
Jel se to opet Mirku Alviroviću javlja?! Nek Mirko vodi računa malo o bezbednosti drugih....
Jel' od Alvirka potekao predlog? Ja ne znam, pa zato pitam.
Ne spadam u branioce Alvirkovog lika i dela ali ako to nije njegov predlog, onda ga ne treba ni prozivati.
Generalno gledano, čovek pliva kako mora ali u tom plivanju i pokreće mnoga pitanja koja su važna za nas a i to je mnogo više nego što rade oni koji su zaduženi da to rade.
Pa evo, ja odgledah deo o TNG-u i hvatam se za poslednju rečenicu, parafraziram- ako se uvedu kontrole na teh. pregledu, onda će izostati atest i reatest, a samim tim i dodatno maltretiranje i davanje novca.
Jedino ne znam šta će na to da kaže zakonodavac i da li će se odreći prihoda koji sada imaju od atestiranja.
Comment