misli mda su u nekoj zakonskoj obavezi da se drze ispod 60% cene benzina.jos su tu negde.
bolje kao forum da napravimo neki dopis ovima iz zastite potrosaca,da se kontaktira Alvirko,neki medij ?
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Bejah u EU "trećeg reda" (BG) ... na tamo osmeh na licu (zbog cene TNG-a) a po povratku "hladan tuš"!
Evo i konkretnih podataka:
Pri odlasku (pre 2 nedelje) cena od 1,15 do 1,19 leva (0,59 do 0,61€, po kursu 1,94 po kom sam menjao inače je po zvaničnom i manje).
Po povratku ("strašno poskupljenje") od 1,17 do 1,21 lev (0,60 do 0,62€/l) ... na AP (Trakija) 1,22 (što je potpuno suprotno "našim običajima" gde je cena na AP veća po 5% (i više) dok je tamo tek 2-3% (dobro, u najgorem slučaju 4,5% ali to je kod nas najbolji, na "starom AP" 1,20 do 1,21 inače).
Dan-dva pre polaska kod mene 83,90 a na sam dan polaska 84,90 (hvala NISu ! ... i "državi Danskoj" ... baš mi ulepšaše polazak ... a ja b*d*la sipao pun rezervoar, bolje na benzin da sam išao do granice, tj. prve pumpe (12km dalje)).
Po povratku ... imam šta da vidim: 87,90 ("konkurencija" je verovatno uskladila cene ... "F*ck the Poor"). Lepo! Ma divota živa!
Dakle, (po prodajnom, tj. nama kupovnom, kursu) 0,75€/l!! (nazdravlje!). Kao u Sloveniji (jednoj od najskupljih u Eu po ovom pitanju) ... da i standard je blizu ... ma nismo džabe nekad bili u istoj državi ... moramo se uskladiti.
Zašto i kako 25%? Znamo svi ali bolje bi bilo da ne znamo, bar bi se manje nervirali.
Pri svemu ovome bitno je napomenuti da je benzin praktično iste cene kao i dizel (par % gore-dole), npr. 95-ica 2,55 (oko 154 din.)
Evo i posebnog "šlaga na torti":
Gazprom (gazda na NIS) je u Bg najjeftiniji (1,17 u povratku) a ima i akciju (petak i subota, što sam iskoristio) sa -5st. (-2,5 euro centi) pa sam sipao za 1,12! (0,57€ po zvaničnom kursu). Tamo moraju osvajati tržište (novi a već je tesno) a ovde imaju (praktično makar latentno) monopol.
I za kraj (e da bar jeste, biće toga još, nego ne mogu svega ni da se setim) jagoda na šlagu (torte):
Kvalitet je NEUPOREDIVO BOLJI tamo!! Ali (i "slovima") n e u p o r e d i v o!
Ne kažem da je ovde baš totalno š*jze ali je "zadovoljava" (2-) do "dobar" (3-), računajući da je na granici (ponekad i ispod) EN 589.
Drastična razlika, koji ne mogu kvantifikovati (trebala bi detaljna analiza a naročito Dyno-Test mašina, ali bih se opkladio da razilke ima).
P.S.
Nemojte se nervirati, još je leto! (sačuvajte živce za sezonu jesen/zima)
Postoji preporuka (ili čak direktiva) EU o max. ceni koja iznosi 60% od cene standardnog 95 benzina. To se tamo strogo poštuje (leti je mnogo manje, trenutno oko 50%, Npr. Slovenija 52% a Bugarska (pominjana) 46-48%).
Kod nas je već dugo blizu granice (sad 57-59% doduše negde i manje) pa se tu (na žalost) ništa ne može uraditi (inače dobar predlog), bar ne pre nego što se granica pređe. No, snaći će se oni - poskupeće (i) benzin (preventivno ili kurativno, svejedno) pa će ostati na 59% (odnos cene).
P.P.S.
Moram da naglasim da su tamo cene (sad) ne samo uporedive sa našim (za robu široke potrošnje) nego su često i veće (npr. mleko i hleb, i mnoge druge ali ova dva proizvoda su za klasično poređenje). Npr. do pre 2 god. u Carrefour-u sam se oduševljavao cenam nižim nego kod nas a sad su bile kao (npr.) kod nas u Tempu (neke više neke niže) ili blago više.
Ovo zbog toga da se ne pomisli da eto "jadni i bedni" Eu-ovci ionako imaju niže cene nego mi.
Dakle razlika u ceni TNG-a (ne goriva uopšte) je potpuno nen*rmalna. Čista pljačka!
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment