Autom na gas kroz Evropu - moje prvo iskustvo sa gasom

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

koliko sam cuo, ako ti auto trosi 10l benzina, trosice valjda 1l metana
    bilo bi skoro pa perpetum mobile... mislim da je odnos negde reda 10 litara benzina je 800 litara metana.

u svakom slucaju obracunska jedinica metana je standardno 1.000 litara kao minimum, i to kosta kod nas oko 14 dinara neto + porez.

znaci 1 litar je 0,017 dinara (ili tako nesto).

na auto pumpama se metan ne prodaje na litre nego na kilograme kao merenoj jedinici.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Reutlingen),
      evo pogledao sam-

72760 Reutlingen (BW; Auto Hafemann GmbH (Daewoo-Vertragshdl.); Mittnachtstrasse 44; Mo-Fr 7.00-12.00/13.00-18.00, Sa 9-12)

ovo bi trebalo da je tovje mesto, (osim ako nema vise Reutlingena).

daj PLZ kod pa cemo naci nesto sto ti je povoljnije.

meni nije problem ni tih 40tak km, na 500, to je gotovo lokal i za nase uslove...

sada je trenutno 854 LPG pumpe i 579 CNG pumpi u Nemackoj (stanje na dan 01.08.2005).

u ovim mestima su u toku radovi na otvaranju LPG pumpi, ne znam koliko je tebi blizu neka od njih...

Reutlingen Uetze, Starnberg, Paderborn, Tostedt.

naci cemo mi neko resenje za tebe, siguran sam.[/quote]
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4098
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

pa znaci kako rece Brick....izadje oko duplo jeftinije na CNG nego na LPG...
        stim da je instalacija skupa...
        znaci..otom potom..
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• BRABUS
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2004
          • 2399
          • London

Brick....ta pumpa ne postoji vise verovatno, jer su mi na ARAL pumpi, koja je na 200-tinak metara odatle dali listu sa pumpama na kojoj ove nema. Valjda bi me tamo poslali Provericu sutra u svakom slucaju. Hvala !!

Ne vozim stalno na gas, samo sam sada dosao ovde caletovim kolima i sutra se vracam. Prolazila mi je i ranije ideja da vozim na gas ovde...ali sam je sad odbacio. Jeste jeftinije (super je 1.25-1.3 ovih dana), ali je i nedostupnije znacajno. Da ne pominjem mesto u gepeku, zbog cijeg nedostatka ce mi auto biti kao kod svakog klasicnog gastosa koji se vraca u Srbiju, da zida kucu

Comment

• BRABUS
            CBC Senator XXL
            • 15.10.2004
            • 2399
            • London

Da...i idem sada drugim putem, kroz Sloveniju i Hrvatsku...pa cu da napisem iskustva stro se pumpi i dostupnosti gasa usput tice.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Metan je zemni gas isto kao i propan ili butan. LPG se dobija iz prirodnih nalazišta i derivacijom nafte. Prirodna nalazišta su u okolini Elemira kod Zrenjanina i u susednoj Hrvatskoj neko polje na I čini mi se.

Metan se prečišćava jer nikad nije sam već sa ostalim gasovima pa se i tu dobija LPG kao nusprodukt.

Ekvivalent autonomije vožnje na Metan i LPG je otprilike tu negde samo je izraženo u drugim jedinicama.

Da bi se to postiglo potrebno je Metan sabiti pod velikim pritiskom da bi se dobilo više kilograma u manjim rezervoarima. Zato su od debelog lima i teži od rezervoara za LPG. Pritisak je od 200 do 250 bara dok je kod LPG od 4 do 8 uobičajen. Rezervoari za CNG su obično manji i ima ih više mada ima i istih ovakvih kao za LPG.

Punjenje CNG je sporo kad se radi u kučnoj radinosti jer je potreban snažan kompresor a to može da ima samo pumpa koja prodaje CNG pa tu punjenje ide samo malo sporije od LPG-a. Na zapadu imaju male kompresore koji pune celu noć pa se sutra voziš. To je u kućnoj radinosti.
              Rezervoari za CNG i postrojenje za punjnje, kompresor itd... su višestruko skuplji od pumpe za LPG koja je prosta ko pasulj i daleko jeftinija od pumpe za benzin.

Kako reče Boost, pumpe za CNG su prelazno rešenje za vodonik i zato jedan deo Nemačke ide tim putem kao i dobar deo nekih drugih zemalja ali se u njima uporedo razvija i LPG sistem pumpi.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• apoolon
                CBC Član
                • 02.02.2005
                • 32
                • sarajevo

dukili Posted: Tue 30 Aug 2005 03:01 Post subject:

--------------------------------------------------------------------------------

u hrvatskoj sam isto retko nailazio na plin, u zg sam tocio na nekoj zuto-crnoj pumpi blizu petlje na autoputu (svaki put je mrak kad idem, ili me prijatelj telefonom navodi pa sam zaboravio kako se zove). plin im je odlicnog kvaliteta, auto ide dosta bolje i manje trosi.
                To je Tifon pumpa....

Comment

• BRABUS
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2004
                  • 2399
                  • London

Evo vratih se nocas...
                  U austriji ima na jednoj pumpi pre Graza (20-ak km od Graza), OMV - Na auto putu A9, cim se predje tunel koji se placa. Inace, kosta 68 centi. Posle sipao na AVIA u Bg, 35 dinara.

Sve u svemu, jeftinije je od dizela, ali ne znacajno....Po nemackim i austrijskim cenama, 100km me kostalo 6,6e u proseku, a sa dizelom me kosta, kad idem Alfom 7e. Tu pada i glavni argument...

Sto se mene tice, voznja na gas nema nekih narocitih prednosti...tj kompenzuju se sa nedostacima, na dugim putevima van zemlje....po gradu i po srbiji je OK....

Comment

• BgBoy
                    CBC Član
                    • 14.09.2008
                    • 26
                    • Beograd

Re: Autom na gas kroz Evropu - moje prvo iskustvo sa gasom

Evo i mog skromnog doprinosa, dođoh pre par dana, mođda će n ekom biti od koristi.

Relacija: Beograd - Berlin via Budapest, Bratislava, Prag, Dresden. Situacija je dosta bolja sto se tiče LPG-a, naročito u Nemačkoj (istočni deo, verovatno zbog blizine Poljske). Pošto mi je autonomija 300-400 km, napunio sam na poslednjoj pumpi u Srbiji (MOL na Horgošu). Sledeća gde sam tankao je kod Gyora u Mađarskoj, pre odvajanja za Bratislavu i Austrijske granice, 334 km od Horgoša. Odatle do Praga LPG pumpe nisu baš česte, ne znam da li sam video i jednu osim u Bratislavi OMV (u povratku mi na tom OMV-u nije hteo točiti plin jer priključak za punjenje nije izveden gde i za benzin, beć je ispod branika. Ubeđivanje da imam atest i da mi se to nigde nije desilo nisu pomogla, pokazivao mi je neki papir, navodno bezbednosni razlozi ).

U Pragu (oko 700 km od Horgoša), tačnije na obilaznici oko praga ima nekoliko pumpi, najbolja iskustva imam sa LUKOIL-om mada ne znam kako mi je uspeo nadrukati 45 litara u rezervoar od 48 (a nije bio prazan ). Imao sam osecaj da mi auto ubrzava kad vidi uzbrdicu .

Kad se uđe u Nemačku, kome je gusto, može po plin u Dressden, viddeo sam na nekoliko pumpi u samom gradu. Na autoputu u Nemačkoj ima ga svaka treća pumpa. Nemci imaju poseban standard za auto gas, adapter se dobija na pumpi uz kauciju 20 EUR.

Cene: oko 50 % cene benzina, u mađarskoj i češkoj oko 70 centi, u nemačkoj oko 80.

Comment

Working...
                    X