Opasna namera države

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • tomamega
    CBC Senator XXL
    • 19.03.2009
    • 715
    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Re: Opasna namera države

@deki-askona

Već sam negde ranije napisao da liberalizacija tržišta naftnih derivata ne podrazumeva nikakvu promenu u akciznoj politici. Liberalizacija samo znači da derivati mogu slobodno da se uvoze. OMV će, recimo, moći da prodaje bezolovni iz svoje rafinerije, a neće kupovati smeće od NIS-a. Akcizna politika i dalje ostaje u suverenoj nadležnosti države u kojoj se gorivo toči. A znajući kakav nam je budžet, i da PDV i akcize čine ogroman deo budžeta (čak do 50%), nemojte očekivati nikakvo smanjenje, naprotiv. U zemlji Srbiji ne moraju da se plate razni porezi, ali da se vozi mora, i uzima se onde gde se može.

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

Pa, i marža na 1 litri ne može da bude 20 dinara...Ne kažem da je ista za sve vste goriva, ali je 20 dinara po litri previše.
      Treba videti koliko od ukupnog profita koji pumpa ostvari otpada na prodaju svega ostalog osim goriva.
      Ne mogu da se setim gde sam to čitao, ali sam upamtio da se OMV hvalio da mu veći deo profita donosi prodaja ostalih artikala na njihovim pumpama, nego što je to zarada na gorivu. Ok, to je uslovljeno i sadašnjim minimalnim maržama na gorivu...ali to pokazuje da su pumpe odavno napustile koncept po kome im je jedina zarada na litri goriva.
      Iz OMV-a retko kad izađem a da me na kasi ne ponude sa kroasanom, nekim novim sendvičem...ili šta su već odlučili da guraju taj dan.

Nakon liberalizacije tržišta dobićemo kvalitetnije gorivo...i nešto jeftinije...ali ne može biti nešto mnogo jeftinije jer ionako više od pola cene na pumpi ne zavisi od pumpažije i rafinerije.

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Meni se nešto po glavi mota elektro-motor.
        Šta mislite,vredi li pokušati?

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

Hirurgija je uznapredovala, mozda uspeju i da ti izvade to iz glave
          Izvini bilo je jace od mene. Otvori posebnu temu u vezi toga i ja cu biti revnosan posmatrac posto je ideja jako zanimljiva.
          Cak i da uvedemo eletropogon doskocili bi nam na obaveznom i nicim izazvanom produzetju registracije.
          Originally posted by Valent Vudriga
          ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
          Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Chubbs
            Everybody lies
            • 29.01.2006
            • 5807
            • Novi Sad
            • Audi A6 1.8T

ne mere to bez kabla. elektro motor je dobar ali za kosilicu, mikser, fen... za prevoz je . 6 sati punis, 2 se vozis i moras da pazis gde ces da ostanes da ne bi vuglio na ledjima do prvog stekera.
            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Stratos
              CBC Senator XXL
              • 10.09.2008
              • 2594
              • Novi Sad

Ha,evo samo je iskočilo,ne trba hirurgija!!!!

Uhhh,zašto izvini,ja sam se baš nasmejao!

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

eto svi se lepo nasmejasmo ..pa da se razilazimo.. treba zaraditi za kuluk
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Struja? Nije tehnicki, tehnolooski a vrlo lako ni logisticki problem. Najveci problem je kontrola drzave tj. kako da mi zalepi akcizu ako ja punim strujom auto kod kuce iz kucne mreze?!?
                  Ali i za to ce imati leka, GPS, belezenje kilometara, narukvice ili brnjice na nosu... Ma i to ce resiti samo da se drzava naplati...
                  Citroen Saxo, sa baterijama ima autonomiju od 100 tinak km (izmedju 80 i 120km sa jednim punjenjem). Puni se od 0 do 100% za 5 sati. E sad kome nije to dovoljno u 90% slucajeva po gradu? Jos ima mod za brzo punjenje 15 min za 15km... Ima vebasto grejanje i osim motora i baterija u sustini je isti Saxo. Nema promene ulja, nema benzina (osim za grejanje)... Od odrzavanja zamena cetkica na motoru Puni se na klasicnu elektroinstalaciju kucnu i napuni se nocu po jeftinoj tarifi. 100 tinak dinara za 100tinak kilometara
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• prle
                    CBC Senator
                    • 04.09.2006
                    • 223
                    • Beograd - Konjarnik

pričao meni vlasnik jednog auto zastupnika, da ne reklamiram kog...kada dođe elektro pogon, najverovatnije će biti situacija da se baterije na "pumpama" menjaju punim, a ti kao vlasnik istih plaćaš razliku u kapacitetu pune od one koje si ostavio, što se jelte da sve izmeriti prilikom pit stopa. to je neka ideja, ali do same realizacije ima da prođe još....

Comment

• todorr
                      CBC Član
                      • 03.10.2007
                      • 63
                      • Bgd

Sumnjam u to jer te baterije nisu ni malo lake pa bi za taj poduhvat bio potrebam mozda cak i viljuskar sto nije ni malo prakticno, sem toga i ta baterija kao i svaka ima svoj vek trajanja tj broj punjenja kao i cenu, pa nije fora da na pumpi ostavis svoju novu a dobijes neku na samrti ili obrnuto. Pre ce biti neki kablic i pinjenje kao u kaficima za mobilne Verovatno tada ni pumpe nece biti kao sada vec ce tu mogucnos dopune nuditi mnoga mesta kao nor, kafici, restorani, hoteli, bolinice, javne garaze i sl. Lupam tj pretpostavljam da ce tako biti.

A se vratim i na temu, ovo stvarno vise nije humano sta ova drzava radi, prave se fini kao ekologija i ostale gluposti a sve gledaju kroz dinar, tj kako vise da namaknu sebi i kako jos vise ovaj jadan narod da oderu. Ok potrebno je novca drzavi i to je sve ok ali bar nas pustite da taj novac zaradimo, nego te teraju da izgubis volju za bilo cim u ovoj zemlji i odes preko grane. Cim ljudi nadju neki nacin da ustede neku kintu kao npr plin tu se odmah nadje drzava da ti uzme to sto si ti ustedeo jer ipak je to njima potrebnije.

Comment

• Heinz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 1027
                        • Beograd, Voždovac
                        • Avensis 2.0 D4D

Originally posted by ekonomik
                        http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Vece-akcize-na-plin.sr.html
                        Šta preduzeti?
                        Ovo nije namera države, već nekih što drže pumpe koliko vidim. Evo još boljeg predloga: akciza na litar vode da bude 20 din, a na benzin 0, tako država ne bi bila oštećena.
                        Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Originally posted by prle
                          pričao meni vlasnik jednog auto zastupnika, da ne reklamiram kog...kada dođe elektro pogon, najverovatnije će biti situacija da se baterije na "pumpama" menjaju punim, a ti kao vlasnik istih plaćaš razliku u kapacitetu pune od one koje si ostavio,
                          I onda ces da trazis vezu kod pumpadzije (strujadzije?) da ti "ostavi jednu dobru" kad naleti

Ideja nije nova, u UK i Francuskoj, Reno, Nissan, i jos par proizvodjaca pokusavaju da proguraju upravo ovu ideju, ali mislim da je slaba vajda od toga...
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• djukic
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2005
                            • 2526
                            • Beograd

Svi razmisljate o "staroj tehnologiji". Zamislite delic novca od razvoja SUS motora da je otisao na elektro automobile?
                            SUS motor je u sustini kozmeticki napredovao, konstrukcijiski je isti od svojih pocetaka.

Mnogo novca=politike se vrti u nafti. Zato je i sad aktuelno ovo gubljenje vremena sa hibridima... Samo da se odrzi potraznja za naftom...

Comment

• ekonomik
                              CBC Senator XXL
                              • 28.01.2007
                              • 315
                              • Železnik

Škundrić nije vlasnik privatne pumpe (bar ne još) tako da je u pitanju namera države (min. energetike) i vlasnika privatnih pumpi za benzin, a nije taksista i vlasnika privatnih autogasnih pumpi
                              A što se tiče elektro-automobila, kad se izvuče još nekoliko biliona dolara preko nafte a lako dostupna nalazišta se isprazne, odjednom će biti načinjen revolucionarni pomak u njihovoj konstrukciji pa će sa punim baterijama moći da se prelazi 500 km i da se vozi brzinom do 200 km/h da bi vozačima bilo omogućeno da prekorače dozvoljenu brzinu i plaćaju kazne , prazne baterije će moći da se menjaju za pune na svakoj, sada benzinskoj, pumpi/stanici uz plaćanje akcize a neće biti izvodljivo njihovo punjenje kod kuće (ili će moći samo preko specijalnih priključaka uz plaćanje akcize )

Comment

• djukic
                                CBC Senator XXL
                                • 27.03.2005
                                • 2526
                                • Beograd

Da ali onda de se pojaviti CRACK, koji de omogucavati punjenje na kvarno iz kucne instalacije.
                                Sledeci korak drzave ce biti da oboji struju i da joj doda ukus pomorandze. E onda ce ovlascena lica (policija) da lizne auspuh da porveri da li si napunio kuci il na pumpi auto...

Comment

Working...
                                X