@neshaoct
Isti ta link sam i ja postavio, eno ga na vrhu strane.
Sve je to tačno što ti navodiš. Uz dopunu da je u svim tim zemljama cena TNG približno 50% od cene bezolovnog benzina, često i malo manje. Što se razlike u cenama među državama tiče, vidi tek benzin: od 0,99 € (Kipar) ili 1,00 € (Bugarska) do 1,53 € (Holandija). 0,54 €, dvaput više nego kod gasa . I niko nikog ne tera na ovu ili onu cenu ni u slučaju benzina niti gasa. Jedino što svi gledaju da gas košta približno polovinu cene benzina...
Da, neće EU nikoga terati na određeni procenat opterećenja dažbinama. Ali hoće na odnos cene benzin/gas od 2:1. Postoji i preporuka u vezi sa tim...
Upravo je tako kao što je ekonomik objasnio. @Neshaoct je sproveo opsežno istraživanje da bi objasnio da je izneo pogrešnu konstataciju u prethodnom postu oko razlike u ceni između bezolovnog i TNG-a.
Nadajmo se da je preporuka EU još uvek značajnija od mišljenja Bore Tatića... http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... %20benzina
>>citat: I Bora Tatić, zamenik predsednik Udruženja vlasnika privatnih pumpi, smatra da je smanjenje akcize na motorna goriva dobar predlog, jer je sada velika razlika u odnosu na TNG. On kaže da bi realna razlika u ceni između motornog i TNG trebalo da bude oko 30 odsto, odnosno da TNG košta 70 odsto cene benzina
Država hoće da podigne akcizu na TNG. Kukali ste kako to nije u redu...kako je to previše...kako je to ''opasna namera države''.
Kao što mi već duže vreme plaćamo ''evropsku'' cenu benzina i dizela...sad ćete i vi plinadžije osetiti evropski standard cena...
Ionako sada sipate najjeftiniji plin u odnosu na države EU...dok mi daleko od toga da sipamo najjeftiniji bezolovni ili dizel u Evropi.
Sadašnjih 15.23 za Kg će podići na 25.23, odnosno sa 8.3 dinara po litri na oko 14 dinara...pa će gas biti oko 54-55 dinara.
Ako benzin padne za 10 dinara...biće 106 i eto vam tih vaših 1:2, pa kada već znate da treba tako da bude i da je preporuka EU takav paritet između bezolovnog i gasa, šta se onda bunite za poskupljenje...
Ja da sam vlast...bio bi još gori što se cene gasa za automobile tiče, podigao bi je toliko da se njegova ugradnja vrati posle pređenih 30.000 Km pri potrošnji 10l na 100 Km
Gas već jeste 55 dinara na većini pumpi u Beogradu. Tako da nema prostora za poskupljenje, naročito ako benzin pojeftini
Ako vi, gospodine, jeste za poskupljenje gasa, ja nisam. Nisam ni za poskupljenje benzina. Ja sam za poskupljenje cigareta. A benzin, dizel i gas da pojeftine. Neću više da se ponavljam... Evropa je na našoj strani
Podrzavam svaku rec iznad, APSOLUTNO. Cigatere neka idu i 300% to je cist luksuz. Takodje bih voleo da pojefiti i benzin i plin, jeino mi nije jasno zasto se neki raduju poskupljenju plina, kao da njih neko bije po usima da voze na benzin ili da nece niko da im ugradi? Mozda sam glup ali stvarno ne razumem ni to niti kakve ce koristi imati od toga. Ja bih voleo i dizel da pojeftini i ako ga nisam ni jednom u zivotu sipao niti cu, neka se voze jeftino oni koji voze na njega, meni ni iz dzepa ni u dzep a mnogima bi bilo lepse.
Ma, ima tu prostora da se još diže...70% od cene bezolovnog, kao što reče Bora...
Cigare se prave u ovoj državi, duvan se uzgaja i dosta ljudi živi od njega. Plus što su obećali tim multinacionalnim kompanijama prilikom prodaje određeni iznos akciza i to napisali u ugovorima.
A, najvažnije...država želi da uzme i na jednoj i na drugoj robi najviše što može...a, ne da smanjuje na jednoj (gas i derivati nafte) da bi na drugoj (cigare) to nadoknadila.
Npr:
TNG 70 dinara
Bezolovni 100 dinara
1.500 dinara uštede na svakih 50 litara.
50 litara neka bude dovoljno za 500 Km.
5.000 Km daje uštedu od 15.000 dinara...odnosno 30.000 Km daje uštedu od 90.000 dinara. Kakav god da je gas ugrađen, njegova cena bi se vratila za manje od 30.000 pređenih kilometara. To je sasvim dovoljno.
Nakon toga je čista zarada.
Originally posted by todorr
...jedino mi nije jasno zasto se neki raduju poskupljenju plina...
Zato što je ovoga puta uzročno/posledično povezano, tj. koliko vama dignu akcize pa tako i prihode u budžet od TNG-a, nama će da spuste.
Nije mi jasno ako već voziš ono sr*nje sa avatara što nisi ugradio TNG uređaj (i ko ti brani), odnosno, ako nisi uradio ovo napred navedeno, što nisi umesto 16v kupio JTD ili MultiJet?
PS: Izvini, ali je*o te Bora T.
PS2: Kako služe bobine? (sorry za off)
Neshaoct, ti da si vlast bio bi red u državi samo tako, svi bi napustili državu i ti kao jedini gradjanin bi bio sasvim ok
Sad ne znam tačno da li je propis ili preporuka evropskog parlamenta (mrzi me da čitam) ali doskora je bilo propis da gas može biti do tog procenta, može manje ali ne može više.
Da li će naterati neku državu, pa narvno da hoće, naveo sam ti primer Slovenije, tri pumpe u celoj državi Maribor, Ljubljana i RIjeka valjda i tada sam i mu gradjivao gas jer im se ipak isplatilo, cene ljudi novac. Imali su preporuku da moraju izgraditi 42 pumpe za TNG kao uslov za prijem u Evropu. Skoro je bio neki slovanac na servisu pa sam ga pitao, nisu toliko napravili ali je broj blizu. jenostavno, Belgijanac kao gradjanin Evrope krene na odmor u Grčku i želi da prodje baš Kroz Sloveniju, mora imati iste uslove snabdevanja. Ladno ali standard.
Svi vi koji mrzite plin, dodći će dan kad ćete ga morati ugadjivati čak i kao dodatnu investiciju, neisplativu kao danas, benzin je stvar prošlosti, Djekna nije još umrela a ne zna se kadće... Nisam zlurad ali je to jednostavno tako. TNG u ovom slučaju može da se zameni sa strujom, vodenom parom, drvima ili bilo kojim alternativnim gorivom pa makar i solarnom ćelijom...
Pojenta priče jeda državi treba para, povećanje cene benzina nijepopularno, nije ni gasa ali su još uvek u debeloj manjini. Pumpadžije kojenemaju TNG na pumpi, gube deo profita time i država ali njih to ne tangira (pumpadžije) i ko je kriv, gas, treba ga utući dok je mali.... E pa zakasnili su malkic.
Verujem da bi uvodjenjem reda u prodaju svih derivata uključujući i TNG dobili znatno više priliva sredstava nego povećanjem nameta. Od plaćanja dažbina koje se sad ne plaćaju do povećane potrošnje jer je jeftinije. Ali... Ko sme da dira ono što se ne dira a drugo ili prvo je što je 206 odavno na temi napisao, nema ko da upali i drugu vijugu, mada bih ja to pre rekao da ih bole uvo i za prvu vijugu, njima je dobro kako god...
advokatima bih uveo fiskalnu kasu i porez od jedno 98%.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
...što nisi ugradio TNG uređaj (i ko ti brani), odnosno, ako nisi uradio ovo napred navedeno, što nisi umesto 16v kupio JTD ili MultiJet?
Neću da ugradim TNG. Neću zato što je to moj izbor. Isto tako nisam kupio dizela, jer je i to moj izbor.
Prosto, prilagodio sam se cenama, razlici u održavanju benzinca i dizela, rizika da kupim polovnog dizela u mnogo gorem stanju nego polovnog benzinca (zbog veće kilometraže sa kojom dolaze kod nas i jedni i drugi)...i to je to.
Isto tako ćete se i vi plindžije sada prilagoditi novim akcizama...i opet sasvim lagodno voziti vaše automobile čak i da cene TNG-a bude 70% bezolovnog (ali neće jer nismo dovoljni Bora i
ja ).
Jel' problem...jel' ti nije dovoljno ako se cena ugradnje gasa vrati posle pređenih 20.000 Km?
Jel' treba da se vrati posle 3 punjenja?
Originally posted by Chubbs
advokatima bih uveo fiskalnu kasu i porez od jedno 98%.
Pojenta je da plin mahom ugradjuju ljudi zbog ekonomije, baš ti koji nemaju para i to im podiže kvalitet života. ne sekiram se za one što kupe auto od 20k evra pa ugrade plin.
Vi koji vozite auto na benzin a imate izbor, niste za žaliti i nemate pravo da navijate da onima koji voze na plin bude gore da bi vi i dalje mogli da se určite...Ako evropa odvaja milione evra za dotaciju ugradnje plina to radi iz više razloga ali to nije za ovu temu.
Samo komentar na zluradost...
Mi možemo biti zluradi jer vi imate izbor, kao što napisano, gubi se deo prtljažnika, dodaju se bar početni troškovi i neko trpi zbog toga da bi se jeftinije vozio. Pravila su uvek jasna, to je dugoročna investicija i ne menja se preko noći dekretom da bi bilo izvesno kad će se isplatiti. Dotle vi te pare slupate na felnice, preskvlakice i tako to i to je ok....
Neka bude dosta oko teme plin vs benzin, ima toga dosta ili otvori novu temu.
Pojenta priče jeda državi treba para, povećanje cene benzina nijepopularno, nije ni gasa ali su još uvek u debeloj manjini. Pumpadžije koje nemaju TNG na pumpi, gube deo profita time i država ali njih to ne tangira (pumpadžije) i ko je kriv, gas, treba ga utući dok je mali.... E pa zakasnili su malkic.
Verujem da bi uvodjenjem reda u prodaju svih derivata uključujući i TNG dobili znatno više priliva sredstava nego povećanjem nameta. Od plaćanja dažbina koje se sad ne plaćaju do povećane potrošnje jer je jeftinije. Ali... Ko sme da dira ono što se ne dira a drugo ili prvo je što je 206 odavno na temi napisao, nema ko da upali i drugu vijugu, mada bih ja to pre rekao da ih bole uvo i za prvu vijugu, njima je dobro kako god...
Sad malo ozbiljnije...država trenutno gubi mnogo para od bezolovnog i dizela jer ga sada u Srbiji kupuju samo oni koji su na više od 50Km od granice. Može da smanji akcize i to će dovesti do povećanja prodaje, ali se to ne događa odjednom. Dok se efekti osete...prođe mesec ili dva, a penzionerima se ne može reći...e, sad će vam malo kasniti penzije, ali čim se narod vrati na naše pumpe, dobićete opet na vreme.
Državu jedino briga da ukupni saldo bude veći...što poveća na plinu, smanjiće na benzinu...od tog smanjenja na benzinu dobiće veću potrošnju benzina...a, potrošnja gasa se neće smanjiti pa će tu imati realno povećanje prihoda odmah.
Potrošnja gasa se neće smanjiti jer je i cena od 70% od bezolovnog (ali, opet kažem, neće se podizati do tog nivoa) sasvim isplativa i dalje.
Ponovo pitam...jel' nije dovoljno da se posle pređenih 20.000 Km vrate pare koje su date za ugradnju gasa?
Comment