TNG u hibridni automobil

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jomini
    CBC Senator XXL
    • 11.03.2007
    • 490
    • Novi Sad

TNG u hibridni automobil

Nešto bih vas sve pitao. Da li postoji opcija da se u automobil s hibridnim pogonom ugradi TNG? Negde sam ovde video već to pitanje jednom davno, ali ubih se tražeći i sad ne mogu da nađem...
    Motiv za ovo pitanje sam našao nakon neke priče o vrstama hibridnih pogona. Naime, Toyota u svoje automobile postavlja hibridni pogon u kojem može da se vozi samo na struju, a po potrebi (pre brzine pre 50km/h) pali se SUS motor i nastavljaju zajedno, dok Honda ima sistem konstantnog rada SUS motora kome stalnu asistenciju daje električni motor i baterija.
    E sad, u Toyotinoj varijanti verujem da bi bio problem to konstantno paljenje i gašenje SUS motora ukoliko ima ugrađen TNG, zar ne?
    A ako je tako, onda u Hondinoj varijanti gde stalno radi SUS motor (znači nema paljenja i gašenja SUS motora), ugradnja plina ne bi bila, da tako kažem, otežavajuća okolnost i opterećenje sistema.
    Da li je neko čuo ili video za kombinaciju plina i hibrida? Našao sam neki Civic hibrid, polovan, pa ako bi u toj varijanti bila moguća i ugradnja plina, dobro bi došlo za taksiranje.
    San ispunjen. Impreza Turbo.
  • Valent Vudriga
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 2778
    • USA

Re: TNG u hibridni automobil

http://www.greencar.com/articles/previe ... hybrid.php

Comment

• barda74
      CBC Član
      • 14.07.2009
      • 52
      • Beograd

rade hondini hibrdi na gas bez problema, imaš gore link za par komada koji su prešli već neke ozbiljne km. Znam da je Zavoli radio (video u nekom njihovom godišnjem izveštaju) pa se raspitaj kod njih.

Evo nađoh link. Imaš u ovom pdf-u tekst o Hondi hibrid.

Comment

• jomini
        CBC Senator XXL
        • 11.03.2007
        • 490
        • Novi Sad

Znači dobro sam pretpostavljao da je kod Honde tj. Hondinog principa hibrida TNG ima smisla... Kod Toyote bi to verovatno bio problem s obzirom na često pokretanje i gašenje SUS motora.

Comment

• jomini
          CBC Senator XXL
          • 11.03.2007
          • 490
          • Novi Sad

Evo jednog problema za celu priču: navedena Honda ima start/stop sistem, ono da se gasi kad stane auto, a kad se pusti kočnica, pali se motor i kreće... I tu dolazim do slične situacije kao s Toyotom da će TNG biti u stvari problem. Na 5 semafora će se motor upaliti i ugasiti 5 ili više puta, a nakon svakog paljenja ide automatsko prebacivanje na plin. Šteta. Jedino ako se taj start/stop može isključiti.
          Radi se o ovoj Hondi: http://www.polovniautomobili.com/oglas2 ... 14_hybrid/ Ne znam kako je to rešeno i kako se ponaša TNG u hibridima iz gornjih linkova...

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Gledano na papiru toyota je hibrid, a honda je kers (kao u formuli 1)... auto iz oglasa je 6 godina, ako je vreme za menjanje baterija, onda je pitanje isplativosti investicije (ako ih ima, ne znam kako akumulira energiju), nisam hondu toliko detaljno proučavao odbilo me je to što sve radi benzinac, nema kretanje na elektro i tako još neke stvari.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• jomini
              CBC Senator XXL
              • 11.03.2007
              • 490
              • Novi Sad

Uvežena iz Amerike je... Ima sve papire o carini, poreklu auta. Piše da je garantni rok za baterije 10 godina. Znam da mi to ne znači ništa, ali daje neko poverenje za neki naredni period.
              A mene je baš privuklo što nije hibrid već poput KERS-a kako si lepo primetio, a sve to baš zbog ugradnje dodatnog plina. Pazi, to je onda 5 litara plina na 100km... Skroz ok za taxi npr. A kilometraža 45000. Nije ni registrovan, to mu je treći auto i previše mu je.

Jedino što me zanima je kako TNG sistem reaguje na relativno često paljenje-gašenje jer ima start/stop sistem (može li se to isključiti na kolima koja to imaju?), pa je onda isti đavo kao da sam uzeo Toyotin hibrid koji se pali na preko40 ili 50km/h, a kad padne, onda se gasi.
              Pa ako bi neki "plinaš" mogao da mi kaže kako to često paljenje i gašenje utiče na ceo sistem. Smeta li i koliko?

Comment

• barda74
                CBC Član
                • 14.07.2009
                • 52
                • Beograd

Koliko ja razumem ovaj google prevod on na semaforu kreće direktno na plin.
                Sa druge strane noviji sistemi (bar ovaj moj Stag premium) nakon paljenja vrućeg motora posle 3sec prebace na plin. Nije kao ranije, čekaš min 30sec, pa gas preko 1-2000 obrtaja, pa ga zamoliš, pa nemoj veliki gas jer će da poludi.... Odmah prebaci i teraj.

Od ovih što se kod nas ugrađuju sigurno je radio Zavoli, imaju već urađen fajl za taj auto u bazi softvera. Radi sa dodatkom goriva, a verovatno može i bez toga. Cimni nekog od ovih što rade zavoli kod nas sigurno imaju informacije.

Vidiš da ih ima sa preko 100k km za 2 godine i nema problema mislim da je to dovoljno.

Comment

• jomini
                  CBC Senator XXL
                  • 11.03.2007
                  • 490
                  • Novi Sad

Originally posted by barda74

Koliko ja razumem ovaj google prevod on na semaforu kreće direktno na plin.
                  Sa druge strane noviji sistemi (bar ovaj moj Stag premium) nakon paljenja vrućeg motora posle 3sec prebace na plin. Nije kao ranije, čekaš min 30sec, pa gas preko 1-2000 obrtaja, pa ga zamoliš, pa nemoj veliki gas jer će da poludi.... Odmah prebaci i teraj.
                  Pa jasno je da se zagrejan motor prebacuje na plin već posle par sekundi, ali opet je to neko cimanje, bar onako laički, po meni... To je bar 100 puta dnevno u taxiju.
                  Ako postoji neka varijanta kako ovde piše, da ide odmah plin, bez benzina, onda je druga priča.
                  Videću ako se budem upuštao u sve ovo da se prvo raspitam u ZAVOLI-ju u Futogu.

Comment

• barda74
                    CBC Član
                    • 14.07.2009
                    • 52
                    • Beograd

Ja bi ih nazvao sve redom koji rade Zavoli , čak sam čuo da su neki ovde u BG već radili 2 kom. Informacija je iz 2.ruke ali vredi proveriti.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Ne mislim ništa loše da ne bude opet frke, Zavolijev softver ne dozvoljava prebacivanje na gas minimum 25 sekundi ako je motor bio ugašen. Topao ili hladan, svejedno...Možda za te hibride ima poseban softver ali ovaj klasičan je takav.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• simbioza
                        CBC Član
                        • 07.05.2010
                        • 17
                        • NS

A koja je logika za ogranicavanje min. vremena prebacivanja? Drugim recima, koji bi (eoretski) bio negativan efekat preranog prebacivanja?

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Taktika je da se da vremena da se sistem napuni gasom i stabilizuje rad motora. Otvori se ventil za gas i kad je sve ok, prebaci na plin...I dobro i nije, zavisi kome šta treba, mušterije žele da en potroše ni gram benzina pa im to često smeta a za sam motor mislim da to i niej tako loše kao što nije loše ni ako prebaci odmah kad je sve inače ok.
                          Svaki proizvodjač ima svoju filozofiju zašto je baš to dobra stvar na taj način.

Ovo sam napomenuo zbog toga što ako se stvarno gasi motor na svakom ćošku, malo će to ići na plin...

https.autogas.rs

Comment

• jomini
                            CBC Senator XXL
                            • 11.03.2007
                            • 490
                            • Novi Sad

Originally posted by Dora
                            Ovo sam napomenuo zbog toga što ako se stvarno gasi motor na svakom ćošku, malo će to ići na plin...
                            To je i meni laiku palo na pamet. Otud i tema. A može li to START/STOP da se isključi na automobilima koji imaju tu funkciju?

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

To će morati da ti odgovori neko iz Zavoli tabora.. Ja nisam video sofver a ni ugradjivao u takav auto..

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X