Plin/TNG - prepunjen i sad ne radi...

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • petargolubovic
    CBC Početnik
    • 22.10.2011
    • 9
    • Beograd

Plin/TNG - prepunjen i sad ne radi...

Danas mi je pumpadzija u Mariboru prikljucio pumpu na potpuno praznu bocu i sipao 55l u bocu od 55l! Kako nije mi bilo bas jano, al' nadjoh neki info da to moze da se desi kad je boca prazna pa plovak ne odreaguje i zatvori ventil.
    Prvo sam mislio da pumpa mozda laze, ali kako sam startovao motor i auto prebacio na gas, merac/prekidac u kabini je poceo da pisti i vratio se na benzin. Svi dalji pokusaji da se prebaci na gas su prosli isto - cim prebaci pocne da pisti i vrati na benzin. Prica se zavrsila voznjom do Beograda na benzin, posto gas i dalje odbija da proradi - bip bip bip i vrati na benzin.

Moja pretpostavka je da neki sigurnosni ventil sad sprecava da motor pocne da radi na plin bas u trenutku kad prebaci, ali ne znam sta da trazim. Uredjaj je Bigas, multi (mislim, 6 brizgaljki, montiran u Belgiji). Imam utisak da kad bih ispustio tih dodatnih par litara (punjen je ranije do 48-49 bez problema) iz boce problem bi se sam resio, ali autogas bas i nije moja oblast tako da ne znam sta moze da se proba.
    Jel neko ima prelog - ili preporuku za majstora koji ce ovo da resi u 5 minuta (i bez dranja)?

Pozdrav & hvala,
    Petar
  • chobo13
    CBC Senator XXL
    • 01.05.2009
    • 1274
    • pozega,srbija
    • AUDI,VW

Odg: Plin/TNG - prepunjen i sad ne radi...

mislim da ti je zaglavio ventil na samoj boci ili izmedju boce i uredjaja,pogotovo ako su zaprljani i malo veci pritisak,tad se desi da zaglave.moze biti al ne mora da znaci.

Comment

• Plinadzija
      CBC Senator XXL
      • 29.07.2008
      • 1514
      • Paracin

Ja sam imao slucaj da zaglavi sigurnosni ventil za lom cevi. Otvaranje boce ispustanje pritiska...
      UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• petargolubovic
        CBC Početnik
        • 22.10.2011
        • 9
        • Beograd

Jel to ispustanje pritiska nesto sto moze da se odradi u sopstvenoj reziji - ili mora majstor?

Jos hocu da probam hoce li da radi kad je sve hladno - mozda je pritisak manji, ali ako ne bude htelo treba nesto drugo da se proba. Mislim da znam sta je sigurnosni ventil na boci, al 'pritiskanje pipka' nije delovalo na njega, ne cuje se da ispusta gas...

Hvala jos jednom,
        Petar

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Druže Petre, nemaš pojma o čemu se priča i o čemu pričaš. Ispuštanje pritiska svakako nije za bledog amatera jer ćeš nastradati od lako do teško, zavisi koliko budeš uporan. Ako nemaš para za više od 5 minuta majstora, vozi na benzin i rešen problem.

Treba da budeš sretan ako se neko uopšte upusti u popravku tog trtemrte uredjaja koji niko ovde nije ugradjivao. Plus je prešao od zla oca i još gore majke kilometara i sad je odjednom neopravdano crko jer se prepunio, sigurno je to razlog...

Čak i da jeste, idi kod nekog majstora jer kako rekoh, nastradaćeš a posle će biti skuplje da se lečiš nego da platiš 12 munuta majstora.

Usput, da bi se znao pravi razlog, treba samo prikopčati na komjuter i javiće se samo zašto kaže bip, bip, bip...

Jel neko ima prelog - ili preporuku za majstora koji ce ovo da resi u 5 minuta (i bez dranja)?
          Ajd sad majstori Beogradski da vas vidim, svi da ste ostavili alat za dranje kod kuće

Inače, da bi znao šta mu je, treba odvrnuti polako holender do ventila (napred) i ako curi gas, znači da dolazi od boce i shodno tome nemicati i nedisati i ne dirati je....
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• petargolubovic
            CBC Početnik
            • 22.10.2011
            • 9
            • Beograd

O, da, nemam - zato i pitam - mislim da sam stavio i da nije moja oblast u pitanju.

Elem, ako to ne moze da se sredi u licnoj reziji, OK, zato sam i pitao (o gasu znam malo vise nego o kineskom). Ako ne moze, onda kod majstora - mada Doro nisi morao bas tim tonom, sad citam dobre komentare za tvoj rad. Ne znam cemu padanje u vatru u vezi dranja - ja, kao i svako drugi, ne bih da me oderu, pa velim mozda ovde neko zna kako to izbeci, tj. ne bi voleo ako je lak posao da mi neko proda remont uredjaja. (isto tako moguce da posao nije lak, al mislim da pod dranjem svi podrazumevamo mnogo za banalni posao, ne za ozbiljan).

Uredjaj je ugradjivan u inostranstvu, radio je kako treba 3.5 godine, skoro je servisiran. Bigas pise na delovima pa znam, mada ne dalje od toga. Posle tog punjenja do max. poceo je da bip bip bip kad prebaci i nece dalje, pa mi je logican zakljucak - nesto mu se to punjenje nije svidelo. Naravno, uvek postoji sansa da je nesto drugo 'odapelo' bas tada, ili ga to punjenje poguralo da odapne.

Aj' sad na prijateljskije note ako moze, ja stvarno nemam oko cega da se svadjam...

Pozdrav,
            Petar

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Nisi shvatio, ton je bio extra prijateljski za moje uslove

Odeš u bircuz pun pandura i pitaš koji je pošten da mu daš ključeve jer su ostali gejovi pa ne bi da te vaćare... Nisi ti jedini, sve vas je više takvih, valjda ovo ludo vreme utiče na sve....

1. Ako je skoro servisiran neko ima (taj) ima softver i interfejs za njega.
              2. Softver će odmah uočiti zašto radi bibpbibpbibp...
              3. Bipbibpbip može raditi:
              3.a. Stvarno nema pritiska (zaglavio multiventil, mada lično mislim da nije)
              3.b Ima pritiska ali je crkao merač pritiska, naduvao ga nevaljali pumpadžija u Mariboru ali onda imaš problem sa ventilom od pre)
              3.c. Neki drugi električni kvar pošto to svaki proverava pre puštanja u pogon, bilo koji senzor ili dizna u maleru..
              3.d. Vile znaju....

Ako nema interfejs i softver kako je radio servis?

https.autogas.rs

Comment

• petargolubovic
                CBC Početnik
                • 22.10.2011
                • 9
                • Beograd

Aha, OK - meni zazvucalo k'o da vices na mene, pa se pitam zasto kad samo trazim informaciju - ne radi stvar a radila do juce, verujem ne bi ni ti bio mnogo srecan kad ti se nesto pokvari tek tako. A za forum sam mislio da su vecinom obicni ljudi ko ja i po neki strucnjak - nisam znao da je 'pun pandura'...

Znaci to bi trebalo na komp pa da kaze sta mu je, nema nekih poznatih/uobicajenih krivaca koji mogu ovo da izazovu, tipa '90% je to i to u pitanju'?

Probao sam ga sad hladnog, ista stvar - bip bip bip.
                Ovaj sto ga je ugradjivao i servisirao je imao softver za njega (auto je iz 1996 pa je i gas uredjaj neki za te starije motore), pretpostavljam da je to standardna Bigas stvar...

Anyway, hvala na savetu ako imas neki - ako ne sutra cu da vidim ko time moze da se pozabavi...

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Ma otkud bih vikao, nije mi to u prirodi uopšte
                  A panduri... Pa ne očekuješ valjda realno da ti odgovori neki amater kad i ja pogledam na internetu šta je to sokoćalo i utvrdim da sam tu sliku pre držao na sajtu.

Šta može biti odgovrio sam ti pod tačkama 3...
                  Kako možš proveriti da li stvarno ima pritiska ili cvrči senzor sam napisao u prethodnoj poruci mada ti to neće baš pomoći u životu...

https.autogas.rs

Comment

• petargolubovic
                    CBC Početnik
                    • 22.10.2011
                    • 9
                    • Beograd

Samo za informaciju rezervoar za gas u mom TNG sistemu nije multiventil tip vec verzija sa 4 rupe (kao na slici), tako da pretpostavljam da multiventil koji ne postoji nije uzrok kvara...

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Postoji i tu samo je malo razbacan po toj kutiji
                      Proveri da li se čuje otvaranje špulni (ventila), to možeš sam ili uz nečiju asistenciju.

https.autogas.rs

Comment

• neshamazda
                        CBC Član
                        • 29.05.2009
                        • 27
                        • Kragujevac
                        • Mazda Lantis 1.5

Desavalo mi se isto u par navrata, i majstor mi je telefonski ispricao sta da uradim - treba odviti (malo i oprezno) maticu na isparivacu (na cevi koja doprema plin do isparivaca) i naravno, plin ce sisteci isticati. Nakon nekoliko trenutaka zavrnuti maticu, proveriti da nema vise curenja (sistanja) plina i probati da palis auto. Ako opet nece, ponoviti. To se desava jer usled veceg pritiska u boci elektroventil na isparivacu ume da zaglavi i ne pusta plin pa se ni ne moze prebaciti na to gorivo, tj auto se gasi cim se prebaci na plin. Za ovaj zahvat ti treba kljuc 14-ca i mirna ruka.
                        NARAVNO, OPREZ PRI RADU, DA NE IZAZOVES VARNICU I DA TI PLIN NE NAPRAVI PROMRZLINE NA RUKAMA! Ovo je resenje samo za prvu pomoc, na putu, a cim prebaci na plin - pravac kod majstora!
                        Pozdrav!

Comment

• petargolubovic
                          CBC Početnik
                          • 22.10.2011
                          • 9
                          • Beograd

@neshamazda - to vec zvuci kao dobra ideja/nesto sto bih mogao da probam, hvala!!

Dogovorio sam sa majstorom koji radi Bigas da pogleda - i on misli da je nesto jednostavno posto je posle pre-punjenja prestalo da radi, ali ima termin tek u subotu, tako da cu ovo da probam veceras.

Vidim da cev koja doprema plin ima solenoid koji moze ovo da blokira - jel pritisak treba ispustiti pre tog solenoida ili posle/direktno na isparivacu? (Probacu verovatno i jedno i drugo).

Cevi imaju belicastu trakicu na navoju - to je pretpostavljam teflon, i ako se malo odvije pa zavije ne bi trebalo da to bude osteceno, jel tako?

(Vec cujem u daljini doru kako vice iz sveg glasa kako on nesto ne odobrava sad - ko da sam trazio odobrenje a ne pomoc. A bas steta, trebace mi neko da ugradi gas u podmladjeni V8 model ovog istog Jaguara sledece godine, samo me vika ic ne inspirise, malo sam alergican na taj komunisticki customer care rezim...)

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Vidi, naravno da ne odobravam nešto što ipak može naneti štetu tebi ili okolini a stvar je u neznanju i Marfiju, kad ne treba curiće sigurno, kad ti bude trebal oza lek, na odvijen holender neće izaći ni puvanjak...

Pomogao sam mnogima savetom ali je ipak moje pravo da ocenim šta ko zna i koliko treba da čačka.

Što se ostalog tiče, Dora je institucija Davno sam prestao da mislim o tome kako svi misle lepo o meni ili bar da bi svi trebalo da misle lepo o meni... Zahvaljujući tome mogu da kažem ono što mislim a to nema veze sa socijalizmom i seciranjem mene kao ja
                            Najbolje da ti se šlihtam da bi mi dozvolio da ugradim gas u tvoj auto... cvrc
                            Slobodno izaberi bližeg majstora, daleko je NS, predaleko

https.autogas.rs

Comment

• MagicMaster
                              CBC Član
                              • 22.01.2011
                              • 77
                              • Požarevac

Uživao sam dok sam čitao ove postove ....

Comment

Working...
                              X