Ne mož' gas u nov auto, uz garanciju.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NShappy
    CBC Senator
    • 09.03.2005
    • 261
    • Novi Sad
    • Ford Focus 1.8TDCi

Ne mož' gas u nov auto, uz garanciju.

Pozdrav!

Razmatram kupovinu novih kola, i između ostalog, bio sam danas do Opel dilera da vidim ove Astre 1,6 na popustima. Sve je to ok, auto mi se sviđa, ali rekli mi da ugradnja gasa nije moguća, tj. ukoliko se ugradi gas, gubi se garancija. Oni kao diler (i serviser) ne ugrađuju gas. Kažu: "...nije se dobro pokazalo, to predstavlja problem za motor i Opel ne daje garanciju ukoliko se ugradi gas" ...?!?

Cela priča je bila sa devojkom u salonu koja nema pojma o tehničkim detaljima pa nije bilo ni svrhe da detaljišem sa njom o tome. Ali nakon još par razgovora na drugim stranama, shvatio sam da to nije priča tog jednog dilera, već je to tako sa celom Opel mrežom kod nas. Još nisam proverio, ali takvu priču serviraju još neki dileri u Srbiji. Mazda npr.

Vidim da se u Nemačkoj valjaju polovne Astre 1,6 sa LPG. Doduše, veoma su retke.

Koji je tu problem da ne dozvoljavaju gas na tim motorima? Ta informacija je potpuno eliminisala Opel iz mog razmatranja. Dizel je mnogo skuplji (jer kao, nije na akciji).

I molim, bez priče ...a šta će ti Opel?!? Pričamo o gasu i novim motorima.

Ako je gdegod bilo divana o ovom', izvin'te. Srč na forumu radi... ...bože me sačuvaj i sakloni.
    Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Odg: Ne mož' gas u nov auto, uz garanciju.

Srča će tak oda radi dokle god ne izadje novi MySQL koji će podržavati bolean pretragu i tri slova (karaktera i sve osrtalo a ovo njesra od bulletina će to na nikad. Radi samo treba koristiti dobro opcije ..

Što se teme tiče. Iskustvo je negativno jer je veliki problem u glavama dilera kad se treba odreći 200 evra koje nenajavljeno padaj usa neba. kad ih jednom ugladaju onda su najavljene i gotovo.

Brend kao što je Opel ili sličan koji je zastupljen kod naroda ima razumljivo prodaju po celoj teritoriji pa bi tako trebal oda bude i ponuda za vozila sa alternativnim pogonom, plinom jelte. Onda stupa na snagu prvi zakon alavosti a to je daj da nadjemo nekog da ugradjuje te gasove pa se lepo ljudski raspiše tender ako baš nema nikog da lično preporuči a obično ima i to ide po principu koliki je moj deo od toga. Svojevremeno je diler dodavao na moju cenu PDV kao svoju zaradu što je bilo isto kao moja neto zarada. Moj uslov da ugradjujem šta hoću je ispoštovan pa mi e jbil osvejedno koliko on uzme dok se meni plati šta ja tražim.

Drugi prodju gore. Uvoznik se dogovori sa gazdom prodaje ili skim god a kriterijum samopisao gore. Onda ide traži servise da se pokrije teritorija a to nema. Nema iz više razloga, nema ih stvarno fizički. Ma kako to izgledalo kao glup i trivijalana posao što u suštini i jeste kao i svaki drugi monterski posao uz malu primesu krativnosti oko raznolikosti auta i opreme na istim autima, nema dovoljno servisa koji vode računa da to posle i radi kako treba.

Drugi otežavajući faktor je alvost broj dva, uvek se teži da sav posao gravitira oko uvoznika pošto i on ugradjuej gas što je svugde glupost praviti konkurenciju svojim servisima kupcima ali ko ih džebe. Dok nam trebaju da kupuju baš su dobri ali ako treba da se zaradi na gomilu para onda nek crknu seratori...

I tak odalje možda će još neko dodati ali to ej razlog zašto en vole da se ugradi gas u novi auto. Zbog zarade od 200 evra koju su dobili na lak način, neki su posle imali grdnih problema da se opravdaju mušteriji zašto im je skiknuo auto a oni dali garanciju koju stvarno ne mogu naplatiti od pravog dilera jer on nema pojma o dogovoru ili čak nije dozvolio bilo šta u vezi toga, znači zabranio je. Neka Honda je geknula skoro sa više hiljada štete, Subaru-i se raspadaju ko kokice, Opeli isto, čitam i neverujem jer se nama nijedan nije raspao, verovatno zato što ugradjujemo nebrendovane uredjaje. Nije to razlog naravno nego mi vodimo računa da nam se auto ne vrati, nismo gadljivi na pare ali nismo ni alavi.

Na zapadu je stvar jasna, dogovor fabrike i dilera, nadje se najbolja varijanta i daje se garancija. Neverovatno ali ima dosta brendova pa i ovdašnjih koji riknjavaju a tamo rade kao sat, možda zato što od momenta kad stane vozilo sve ide na račun osiguranja pa i poziv za upomoć za njihov AMS. Osiguranje nije milosrdna sestra nego milosrdni andjeo pa ih posle edukativno izbombarduje (krivce) pa kad sve to lepo plate, vrlo zdravo i jako paze kako i šta rade.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• NShappy
      CBC Senator
      • 09.03.2005
      • 261
      • Novi Sad
      • Ford Focus 1.8TDCi

Dileri su tupavi jer, evo, Opel neću uzeti zbog nemogućnosti ugradnje gasa. Da može, 99% bih uzeo Opela. Ovako, prodaće jedan auto manje. Verovatno su ispustili još kupaca iz istog razloga.

Nije mi jasna priča da Opel kao fabrika nema jasan stav o tome i da je to prepušteno samovolji lokalnih dilera?!? Pa majku mu, ti "zvanični" serviseri, poneko od njih, ponekad, i kontaktira fabriku, za nove modele se održavaju neke obuke i tu se stupa u kontakt sa fabričkim serviserima, dal' oni dolaze ovamo ili se ide kod njih. Da li je iko pričao baš baš sa Opelom (Mazdom, Hondom, Subaru-om...) oko gasa na njihovim motorima?!? Ovo je auto forum. Ima li nekoga ko zna zvaničan stav Opela oko LPG-a?

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Opel kao fabrika ima jasan stav oko LPG-a i pozitivan je. Opel kao fabrika nema mehanizam da ispoštuje kupce na nekoj teritoriji u svakom segmentu koji bi im doneo kupce. Da bi zaštitili kupca i sebe (prvenstveno) donose se na žalost odluke koje idu na štetu kupca a realno i njihovu štetu da se ne radi nešto za šta se ne zna kako će raditi.

Opel nije jedini. SVi su takvog mišljenja i većinom je stvar dogovora lokalnih dilera gde se to radi pa šta onaj odgore da. Jedini pravi dogovor,ugovor ili kako god ima "domaći" Punto gde je sve podredjeno cilju da niko ništa ne čačka, sve stiže u kompletu i montira se jednobrazno (******ština, ne bih sad obrazlagao) ali tako treba da izgleda nešto na novom vozilu. Postoperativni postupak je i tu druga priča ali i to ne bih sad obrazlagao.

Ko god da nazove Dačiju (mamu) ili bilo koga drugog, iznenadiće se odgovorom oko garancije.

https.autogas.rs

Comment

• NShappy
          CBC Senator
          • 09.03.2005
          • 261
          • Novi Sad
          • Ford Focus 1.8TDCi

Tja, prava stvar bi bila da fabrike same urade testiranja i podešavanja gas uređaja, odmah pri projektovanju kola odrade način ugradnje i rada LPG-a (predvide mesta na usisnoj grani, predvide nagodradnju ECU i mesta kačenja gasne lelektronike), brendiraju pojedine komponente i kao kit ih isporučuju lokalnim dilerima. Ono, kao što kada nemate klimu u kolima, ima mesto gde bi ona trebala biti, i rupe za šarafe tamo gde treba da budu elementi klime i bla. bla. bla... Tada bi se znalo šta je "fabrička ugradnja"

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Pa tako se i radi, pogledaj Berlinga, Mareu, Punta itd... Baš tako izgleda. Svi koji imaju domaćeg Puntića će se iznenaditi stepenom podrške u garantnom i vangarantnom roku a o cenama da ne pričam.
            A onda pogledaj neki domaći ugradjen uredja u novi auto paće ti biti jasno. Na kraju su zbog alavosti svi izgubili, niko neće više da rizikuje za neplaniranu zaradu od 200 evra da posle radi u garantnom roku u najmanju ruku glavu a možda i generalku.

https.autogas.rs

Comment

• Paranoid
              CBC Senator XXL
              • 13.01.2009
              • 622
              • Beograd
              • Fiat 131 1300

Zivo me sad interesuje koji je odnos prodatih benzinaca i dizelasa, s obzirom da je prema podatku jednog domaceg auto magazina u srbiji u maju prodato 175 opela, a od pocetka godine 621 automobil. Fas je prodao 290 automobila, a najvise skoda - 350. Eto, da se povuku neke crte Koliko bi bilo pametno da izdrzis godinu dana na benzinu pa da zanemaris garanciju, jer bi do tada verovatno pokazao neku fabricku gresku ako je ima. A jel postoji mogucnost da se dogovoris sa dilerom za skracenu garanciju a naravno da umanji cenu ?
              Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

Ja sam skoro uzeo preko firme Daciju Sandero 1.2 16v. I izricito su mi rekli u Hit autu da ne moze ugradnja gasa u ovaj motor. Mada mi nisu dali objasnjenje zasto. Plin dozvoljavaju odnosno ugradjuju u 1.4 i 1.6 motore.
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• rajmax63
                  CBC Prijatelj
                  • 02.04.2005
                  • 1415
                  • Bačka Palanka
                  • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Ima nešto oko oblaigacionih odnosa i ugradnje neoriginalnih delova u garntnom roku
                  Moram to potražiti pa ću ovde postaviti
                  Svodi se na to da recimo nemože diler da ti uskrati garanciju na auto ako recimo ugradiš radio u autu koji ima pripremljenu instalaciju
                  Bila je i još uvek je priča dilera da moraš radio ugraditi u ovlašćenom servis koji recimo košta na tržištu 100€ ali kod njih košta 450€ jer je njihov više original i ugradili je stručno lice koje nezna ni gde je plus žica
                  Čak i postoji klauzula da možeš da ga tužiš za validnost garancije .
                  Ma da ne lupetam naćiću pa čitajte
                  Last edited by rajmax63; 24.07.2012, 23:42.
                  blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                  Audi ima crveno T

Comment

• NShappy
                    CBC Senator
                    • 09.03.2005
                    • 261
                    • Novi Sad
                    • Ford Focus 1.8TDCi

Pa sada, pazi, sve je to fino krasno, piše u zakonima ko je u pravu, ali kada mi crkne motor brisača na novom autu, a reklamaciju ne uvaže jer sam ugradio gas, nemam ja vremena da se bakćem sa sudovima i dokazujem šta piše u zakonu o obligacionim odnosima. Mogu da ih tužim?!? Nemam pamatnija posla. Jednostavno, oni kažu: "ugradiš gas, nema garancije", ja to mogu obarati na sudu, ili uzeti dizela, ili uzeti polovnjaka.

Paranoid, ne znam zvaničan odnos benzinci/dizelaši kod nas, ali vidi se da je benzinaca mnogo više. Jendostavno, kod novih kola, dizeli su drastično skuplji i potrebno je mnogo godina vožnje da se isplati početna razlika u ceni. Astra recimo, dizel je 3000eur skuplja od istog benzinca. Dizel je tu skoro 30% skuplji. ?!? Ili npr. kada na našim sajtovima za prodaju polovnjaka filtriraš po kriterijumu "kupljen nov u Srbiji", dakle ne kola iz uvoza, vidiš da je preko 3/4 benzinaca.

Comment

• Plinadzija
                      CBC Senator XXL
                      • 29.07.2008
                      • 1514
                      • Paracin

S obzirom na drastican pad vrednosti automobila u prvih nekoliko godina najisplativije je otici u inozemstvo kupiti auto star 4-5 godina i ugraditi mu gas. Bez da te neko drzi za m..a garancijom ili kojekakvim uslovima.
                      Jeftinije je cak i uzeti kasko za nov auto prve dve godine dok traje garancija, zajebati garanciju i ugraditi gas.
                      UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Re: Ne mož' gas u nov auto, uz garanciju.

a ima par tema sa primerima kako ta garancija svakako ne vredi mnogo.
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• nijebitno
                          CBC Senator XXL
                          • 14.03.2006
                          • 629
                          • Modrica

Originally posted by Plinadzija View Post
                          Jeftinije je cak i uzeti kasko za nov auto prve dve godine dok traje garancija, zajebati garanciju i ugraditi gas.
                          Genijalne stvari su uvijek jednostavne :-)
                          Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

Re: Ne mož' gas u nov auto, uz garanciju.

kasko ne resava problem crknutog menjaca. Mada u nekim slucajevima to ne resava ni garancija...
                            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Sem dela za kasko za ostalo je stoposto u pravu i ja lično nikad ne bih poklonio nekom par hiljada do destine hiljada evra zato što je bio pametan da me nagovori kako je to meni baš strašno zdravo neophodno. Možda zato što i ja nisam bio dovoljno pametan da nagovorim neke druge da sam neophodan pa nemam viška tih nekoliko hiljda do desetina hiljada evra i da me zabole što ću ih dati nekom drugom za dve godine recimo. Kad bi ih imao možda bi rado prihvatio tu glupost savremenog sveta da je samo nov auto dobar a floskulu je izmislio tvorac prve industrijske trake za guljenje kože sa ledja pa kad je uvideo da sad ima drugi problem hiperprodukcije i da to treba nekom prodati. Naravno u početku je imao otvorenu prodaju jer je manjkalo proizvoda ali uskoro se promenilo a onda....

Mo to je neka druga tema

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X