Od pre nekoliko dana i na OMV J. Gagarina cena 52,00 din/lit
Nego, kad ce kod nas biti ispracen pad cene TNG na svetskom trzistu? Cena u USD od jula je prepolovljena, dolar u odnosu na dinar porastao za 40 % (sto znaci da je svetska cena TNG u dinarima od jula smanjena za 30 %) a kod nas na pumpama cena pala za tricavih 4,6 % (sa 54,50 na 52,00 din/lit)...
nasi uvoznici kupuju iz najblizeg susedstva, i nema nikakve veze kakva je cena u nekoj nama dalekoj zabiti kao na primer udaljeni SAD.
sama cena nabavke i cena prodaje se naravno razlikuju.
a cena nabavke ne prelazi 20tak dinara za litar, ili tu negde.(i ustaljena je manje vise mesecima i godinama)
drzava uzme oko 10tak dinara.
LPG je kurentna roba sa slobodnim formiranjem cena, dokle god je ovolika potraznja uz namerno smanjenu ponudu (broj uvoznika) koja je dogovorljiva i cene ce biti "dogovorljive" vec prema interesu.
Sve sto sam dosad napisao saznao sam 'kopajuci' po net-u. Ako nisam u pravu, izvinjavam se.
Lepo bi bilo da se neko od uvoznika obrati sve brojnijoj populaciji od koje uzima pare i objasni polazeci od kog parametra i na koji nacin se dobija cena gasa i kako mi mozemo da pratimo kretanje istog... Kako bi nagadjanja prestala.
Nije valjda da ima nesto sto kriju od nas?
Kako se dolazi do cene je prilicno irelevantno i van interesa prosecnog potrosaca LPG-a kojem je u interesu da sagoreva najjeftinije gorivo sto ,cini mi se, trenutno nije slucaj.
Sada je najrentabilnije voziti na standard dizel sto nikako nije u interesu LPG komopanija posto, ako se trend nastavi tokom godina, gro "ekonomik" potrosaca ce preci na ono sto je ekonomicnije.
Mislim da je ovo faza lova u mutnom tj. oderi nas sto duze mozes jer ti se moze posto poslujes u banana drzavi.
Kako njegovi dobavljaci rezonuju, kada je evro bio 83, sve cene su bile vezane za evro, kado je dinar krenuo da jaca, naravno prebacili su se na dinare (zaledili su onu cenu sa evro=83) i sada su se opet setili da su cene vezane za evro...
To sto su godinu dana uzimali extra profit samo na razlici (83-78)....
Kada to covek pogleda, normalno je da su stanovi 2000E/m2, treba sav taj novac potrositi...
Pretpostavljam da je ista logika i kod uvoznika LPG-a...
Comment