AGAS- Autogas asocijacija Srbije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • *IvanT*
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2005
    • 3234
    • Srbija, Beograd, Kara

U pripremi je novi zakon, koji bi trebao da donese poprilicno reda u oblasti autogasa.
    Zakon ce se odnositi
    kako na same autogasne instalacije, tako i na servise.
    Sami servisi ce morati biti licencirani od strane proizvodjaca
    autogasne opreme i od strane AGAS-a(autogas asocijacija Srbije). Jedan servis ce moci
    da ugradjuje opremu samo jednog proizvodjaca. Sto se tice samih servisa i oni ce morati
    da ispune odgovarajuce propise (ventilacija, ex strujna izvedba, odsustvo kanala, obaveza dvostubnih dizalica...)
    Novi zakon koji ce se odnositi na ugradnju autogasnih intalacija je ustvari prevod regulative R01,
    sto ce doneti i puno izmena (bar kod nekih servisera) prilikom same ugradnje. Prevod regulative je
    predat Zavodu za standardizaciju ( g. Vladan Popovic) i krajni rok za stupanje zakona na snagu je
    01.04.2005. godine. Prelazni period za atestaciju do sada ugradjenih sistema ce biti 6 meseci, jer
    vecina ne ispunjava normu R01.
    Regulativa R01 ce doneti sledece novine:

sistemi sa katalizatorom - obaveza Lambda kontrolni sistemi (LOV ECO, V05, Just lite..)
    multiventil - obavezno sa el. spulnom i temp. zastitom
    rezervoar cil. - obavezno ucvrscen sa 2 teleskopa i stegama po R01
    EURO 4 motori - obavezno direktno ubrizgavanje bez obzira na materijal usisne grane
    mesaci (mixeri, ploce...) - obavezno sa zigom proizvodjaca po R01

Ovo su samo neke od osnovnih izmena koje ce nadam se doneti poprilicno reda u ovoj oblasti.
    Pozdrav Ivan.
    http://www.lovatogas.co.rs
  • vujke
    Admin
    • 29.09.2004
    • 1673
    • Mladenovac
    • Daewoo Lanos 1.5SX

korak napred...
    while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Phaeton
      CBC Član
      • 02.01.2005
      • 11
      • Mladenovac

Jel to znaci da mi koji smo uvezli automobile sa vec ugradjenom gasnom instalacijom moramo da ugradjujemo nove uredjaje?

Comment

• *IvanT*
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2005
        • 3234
        • Srbija, Beograd, Kara

Ne. Zbog takvih i do sada ugradjenih sistema ce i postojati prelazni period od 6 meseci da bi svi koji imaju uredjaje ugradjene po sadasnjem zakonu mogli i da ih atestiraju.

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Hmmm!!!

Kakve veze ima sve ovo sa ljudskim i gradjanskim pravima??

Malo nesiguran

Sa ekologijom OK..sa Bezbednosti OK.. ili mozda nemamo ministarstvo za to ?
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• *IvanT*
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2005
            • 3234
            • Srbija, Beograd, Kara

Udruzenje gradjana mora da se registruje u ministarstvu za ljudska i gradjanska prava. Sva dalja veza po pitanju autogasa tu prestaje. Za autogas je nadlezno ministarstvo parnih kotlova !? (nazalost)

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Originally posted by Phaeton
              Jel to znaci da mi koji smo uvezli automobile sa vec ugradjenom gasnom instalacijom moramo da ugradjujemo nove uredjaje?
              Po ovom starom zakonu ste potpuno nezakoniti Većina ima fleksibilne cevi koje nisu dozvoljene ili idu kroz kabinu što opet nije dozvoljeno. Retki su oni što imaju "papire" od boce. Ako baš sve bude kako je na zapadu opet ste naderali jer ćete morati ići u neki ovlašćeni servis na pregled a takvih ovde nema. Ne znam kako će se to rešiti ali mislim da će prelazni period biti malo fleksibilniji inače ćemo raditi samo izmene pošto po meni jako malo automobila zadovoljava te standarde. Videćemo.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
                CBC Senator XXL
                • 30.01.2005
                • 3234
                • Srbija, Beograd, Kara

atest

Trenutno Mas. fakultet u Beogradu, dozvoljava da se uredjaji atestiraju bez "papira" (sertifikata od isparivaca i atesta od boce). Sto se tice "holandjana" i tu su opet flexibilni i uz neke vrlo male prepravke dozvoljavaju da se automobili sa takvim instalacijama atestiraju.

Da ne bude da im pravim posao, mislim da ne bi bilo lose iskoristiti trenutnu situaciju i atestirati uredjaje dok se moze.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Re: atest

Originally posted by IvanT

Da ne bude da im pravim posao, mislim da ne bi bilo lose iskoristiti trenutnu situaciju i atestirati uredjaje dok se moze.
                  Sigurno da treba, svi iz NS-a koji imaju takve uredjaje uput i put pod noge u BG jer u NS u kući koja se isto zove to ne može da se uradi. Čovek izgubio atest od boce koja ima tri dana i nisu dozvolili da prodje atest iako sve piše na njoj kao i na papiru. Propisi očigledno imaju različita slova u skladu sa kilometražom

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
                    CBC Senator XXL
                    • 30.01.2005
                    • 3234
                    • Srbija, Beograd, Kara

ATEST

I sam znas da jedean te isti auto koji prodje atest u BGD-u ne moze u Nisu, Kragujevcu, ili u NS-u i obratno

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da zatvorimo fals masinski fakultet u BG dok nije kasno, ko zna sta su sve u stanju da potpisu
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Originally posted by brick
                        da zatvorimo fals masinski fakultet u BG dok nije kasno, ko zna sta su sve u stanju da potpisu
                        Ma nisu falš nego jednostavno svako tumači propis (koji uopšte propis) kako hoće ili razume. U BG nemože da prodje boca koja stoji uzduž ako je blizu vrata (zadnjih) što je po meni uredu a u NS prolazi ladno. Na to je mislio, suprotstavljenih primera ima koliko hoćeš i zato je jedan zakon po tom pitanju potreban za juče.

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
                          CBC Senator XXL
                          • 30.01.2005
                          • 3234
                          • Srbija, Beograd, Kara

atest

~~~~da zatvorimo fals masinski fakultet u BG dok nije kasno, ko zna sta su sve u stanju da potpisu

Sto se tice masinskog fakultetau BGD-u, smatram da je jedan od najstrozijih po pitanju atestiranja. To sto netraze atest od boce skroz je normalno s` obzirom da na samoj plocici koja je zavarena na boci mogu da nadju sve relevantne podatke. Isti je slucaj i sa reduktorom(isparivacem). Sigurno ne potpisuju bilo sta!

Comment

• BOOST
                            Founder - Admin od Začetka
                            • 29.09.2004
                            • 8726
                            • Gislaved//Sweden
                            • SAAB 9000 AERO R; SA

Ma.. opet samo teshka filozofija za otimachinu para!!!

Neka mi neko objasni jednu stvar?

Jedan Holandski sistem koji ima ECC oznaku na sebi nije OK??

A skorz je OK registrovati YUGO ???

Teshke rechi, mozda, ali malo realnosti nebi bilo na odmet
                            Toliko pravila koja su tu da bi se uzimale pare, a u isto vreme da bi se "zaobilazila" na vesht nachin i otvarala mogucnost pojedincima za otvaranje novih alternativnih pravaca radi ostvarivanja lichnog profita?!?!?!

Ipak prichamo o Srbiji , Balkanu, neke stvari jednostavno nemogu da verujem da idu na bolje , samo se tako "prikazuju"

Moje poverenje na celokupan sistem i aparat koji je zaduzen za kontrolu propisa i civilnu "poslusnost" u zemlji gde je ekonomska moc podeljena do te mere kao sto je u Srbiji, je nazalost izgubljeno odavno.

Bez da se neko nadje uvredjen mojim "kuckanjem" ali iz perspektive iz koje posmatram deshavanja, nemam neki drugi uvid u situaciju od izlozenog Nazalost !

Mogu da verujem da jedan deo od Vas prisutnih na forumu koristi podatke za licnu upotrebu , jedan deo za komercijalnu, nemam nista protiv , samo se iskreno nadam da ce duh Cannonballa da opstane i da se nastavi sa ukazivanjem na sve sto je vezano sa autima a ide na stetu gradjanstvu. Prvobitno chlanovima foruma a kasnije u sirem domenu.
                            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                            move your mind

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Originally posted by BOOST
                              Ma.. opet samo teshka filozofija za otimachinu para!!!

Neka mi neko objasni jednu stvar?

Jedan Holandski sistem koji ima ECC oznaku na sebi nije OK??

A skorz je OK registrovati YUGO ???
                              Ma Ok je ali je zakon iz 82 a tehnologija odšišala napred Novi zakon koj ise predvidja je prepisan, konačno nešto pametno, sa strane i tu je ustupak da je to skoro najnoviji zakon da se mi ne bi zblanuli kako je to strogo. Sigurno da je Holandski propis strožiji ali je sigurno da je Lobi za uzimanje para jak. Polako se to dovodi na mesto.
                              Primer je Hrvatska gde je do skora bilo kao i kod nas a sad je sve lepo uredjeno po tom pitanju. Ima dečijih bolesti ali za početak više nego dovoljno.

Sad je primer koji bode oči uput od policije da ideš na atest. kao ja sam papan pa ne znam da se uputim sam. Do skoro nisam znao da dobar procenat para od atesta uzimaju oni što atestiraju i to značajan procenat. Nije čudo da se bore rukama i nogama da se atest ne radi na tehničkom pregledu gde bi trebalo da se radi.
                              A Yugo? Štaj je to Yugo

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X