Pokazivac kolicine goriva!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • femrevc
    CBC Početnik
    • 07.10.2008
    • 9
    • beograd
    • Peugeot 206 sedan

Pokazivac kolicine goriva!

Mnogo sam tražio rešenje za moj problem, ali na kraju moram da otvorim ovu temu iako je bilo nekih odgovora.

Nakon ugradnje SEQUENT24 BRC sistema u Peugeot 206 1.4, pokazivač količine goriva očitava da se gorivo troši iako vozim na gas.
    Tek ako stvarno sipam 10-ak litara benzina kazaljka se pomeri na neki nivo.

Da li neko ima konkretno rešenje za moj slučaj?
  • gorky
    CBC Senator XXL
    • 08.06.2007
    • 860
    • Vojvodina,Kikinda

ima rešenje,ali ti nije neophodno.normalno je da na bordu imaš podatak o potrošnji goriva iako voziš na gas zato što računar ne zna da voziš na gas.ako ti je baš stalo obrati se servisu koji ti je ugradio gas i oni će ti sigurno rešiti i taj mali problem.znači sve je u redu,nemoj da misliš da nešto nije u redu sa autom ili gasnim uređajem,sve je u redu ali može i da se zavara komp

Comment

• NightFlight
      CBC Početnik
      • 29.04.2008
      • 6
      • BG

Koliko sam ja razumeo princip rada sekvent gasnih uredjaja oni u sustini varaju kompjuter motora da se idalje ubrizgava benzin ali zapravo se ubrizgava plin (koji kontrolise kompjuter plinskog uredjaja). Paljenje smese i dalje kontrolise kompjuter motora ali kolicina plina i nacin ubrizgavanja kontrolise plinski kompjuter.

Comment

• galileo5
        CBC Veteran
        • 31.03.2005
        • 131
        • Leskovac, South Serbi

Ugradi Tank Fooper, ima ga Landi Renzo.

Comment

• antap
          CBC Član
          • 28.07.2006
          • 62
          • Beograd

Pogledaj ovaj topik:
          http://www.cannonballforums.se/viewtopi ... highlight=
          Tu smo malo pricali izmedju ostalog i o pokazivacu nivoa goriva. Prica je bila za Xsaru Picasso, ali izgleda da je i na tvom Peugeotu isti sistem.
          Ukratko, ono sto vidis na tabli kao nivo benzina, dobija se preracunavanjem potrosnje prema board kompjuteru, a ne stvarnim merenjem nivoa u rezervoaru. Posto tvoj kompjuter 'ne zna' da ustvari radi na gas nego 'misli' da sve vreme trosi benzin, on uredno prikazuje izracunatu 'potrosnju' benzina na tabli. E, sad, povremeno ce ti se desiti da se ocita stvarni nivo tecnosti u rezervoaru i onda ce ti komp. prikazati tacnu vrednost na displeju. To se kod mene desava kada otvorim poklopac rezervoara i kada gurnem pistolj u otvor, tj. pomerim jednu crnu klapnu. Osim toga, ponekad se desi, pogotovu kad se auto duze ne vozi, ili napr. u hladnijim danima, da komp. izgubi zapamcenu vrednost nivoa, pa onda ponovo meri nivo u rezervoaru i postavlja tu vrednost za pocetnu. Ne jednom mi se desilo da uvece parkiram auto sa prikazanim nivoom benzina od 2 crte, a onda ujutru dam kontakt i vidim da pokazuje 5 crtica. Znaci zbog necega je u toku noci izgubio poslednju proracunatu vrednost, pa je davanjem kontakta resio da ocita iz rezervoara. Na dalje, opet nastavlja da proracunava nivo...
          Prostije nije moglo
          vlasnik Xsare Picasso 1.8 + plin

Comment

• femrevc
            CBC Početnik
            • 07.10.2008
            • 9
            • beograd
            • Peugeot 206 sedan

Hvala svima na odgovorima.
            Zaboravio sam da napomenem da nemam BC, odnosno skala goriva je klasična kazaljka. Nemam očitavanje prosečne potrošnje, doleta i sl.

U servisu su mi kratko rekli "to mora tako", tako da se ne bih upuštao u dalju priču o servisima.

Pronašao sam opis za "AEB392 TYPE P" (petrol float emulator ili kako ga još zovu "tank fooper"), samo još da mi neko potrvrdi da ima pozitivno iskustvo sa njim i gde je ugradio.

Inače, kod mene ne pali varijanta otvaranja poklopca rezervoara i pomeranja klapne. Nije mi jasno kako ECU zna da sam sipao 10l benzina i samo tada podigne kazaljku. Da li možda ima neki protokomer?

Comment

• antap
              CBC Član
              • 28.07.2006
              • 62
              • Beograd

Originally posted by femrevc
              Hvala svima na odgovorima.
              Zaboravio sam da napomenem da nemam BC, odnosno skala goriva je klasična kazaljka. Nemam očitavanje prosečne potrošnje, doleta i sl.
              Ok, mozda nisu isti sistemi na mom i tvom autu. Pomislio sam da bi mogli biti jer su auti iz PSA grupacije.
              Mada, ako ne radi na ovom principu, nego prostim ocitavanjem polozaja plovka u rezervoaru, moralo bi da ti se desava sledece: kada se auto jako zaljulja, napr, ubrzavanje pa jako kocenje, ili prosto ljuljanje auta levo-desno, da li ti se kazaljka meraca pomera (blago ljuska gore-dole)?
              Ako je to tako, znaci da je direktno ocitavanje plovka.
              U ovom slucaju, mozda ti auto stvarno trosi i benzin. Jesi li probao varijantu da napunis pun rezervoar benzina, pa da posle nekog vremena, kada ti kazaljka padne prilicno, dolijes opet pun, da vidis da li stvarno trosi benzin? U svakom slucaju, kad je auto hladan, mora da radi na benzinu dok ne dostigne odredjenu temperaturu i obrtaje motora (kako je vec podesen plinski ecu.), ali to nisu neke velike kolicine.
              Originally posted by femrevc
              Inače, kod mene ne pali varijanta otvaranja poklopca rezervoara i pomeranja klapne. Nije mi jasno kako ECU zna da sam sipao 10l benzina i samo tada podigne kazaljku. Da li možda ima neki protokomer?
              Na mom citroenu, izgleda da ecu dobije signal da se nesto petlja oko rezervoara - napr. klapna se pomerila, pa se vratila u pocetni polozaj - te ecu tumaci kao: ajd' sad lepo izmeri nivo u rezervoaru i zapamti.

Comment

• femrevc
                CBC Početnik
                • 07.10.2008
                • 9
                • beograd
                • Peugeot 206 sedan

Instrument na tabli definitivno nije vezan za plovak (ne pomera se u krivinama i pri naglom kočenju).
                Što se tiče potrošnje benzina, sve je OK (ne troši se kad vozim na gas). Nisam nikada testirao tačnu potrošnju ali mi se čini da je oko 8 litara plina na 100km (u tih 100 km preovladava otvoren put).

Problem je više kozmetičke prirode (ubi me lampica za rezervu), i pištanje kad god dam kontakt, inače ceo sistem radi za sada (5000 km) odlično.

Comment

• femrevc
                  CBC Početnik
                  • 07.10.2008
                  • 9
                  • beograd
                  • Peugeot 206 sedan

Samo da dodam još nešto:

Peugeot je 206 sedan 2008 god.
                  Gas je ugrađen naknadno ali pre preuzimanja vozila, uz zadržavanje fabričke garancije.
                  Mislim da bi trgovci ipak trebali malo detaljnije da informišu kupce koji se odluče za ugradnju gasa kako će se ponašati vozilo (instrumenti).
                  A i proizvođači gas opreme bi mogli malo više da porade i na integraciji sa ECU-om. Bilo bi "fancy" da jedan pokazivač služi i za benzin i za gas, pa makar bio i neprecizan. O ovome sam čitao za neke modele koji imaju fabrički ugrađen plin. Po meni nije dovoljno samo "prevariti" ECU, treba i sarađivati sa njim!

Comment

• antap
                    CBC Član
                    • 28.07.2006
                    • 62
                    • Beograd

Po tome kako si napisao, izgleda da su nam sistemi isti, samo sto ti nemas displej na kojem bi ocitavao potrosnju. A ta kazaljka koja ti pokazuje nivo goriva, izgleda da dobija podatke od ECU, koji proracunava nivo isto kao kod mene.
                    Onda, kao sto prvo rekoh, otvori poklopac rezervoara, gurni onu klapnu (simuliraj sipanje goriva), vrati je, zatvori poklopac i proveri da li se kazaljka vratila u prvobitni polozaj.
                    Ovo kod mene pali, mada se ponekad sistem sam resetuje (bez otvaranja rezervoara) iz jos neobjasnjenih razloga. Valjda izgubi zapamcenu vrednost, zbog necega, pa onda ocita plovak da bi imao pocetnu vrednost.
                    Probaj, ne kosta nista

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Probelm kod nas je sto je sve "može da bidne ali ne mora da znači" Proizvidjači opreme rade na onome što ih tržište natera jer imaju toliko posla da ne moraju izmišljati toplu vodu sem kad ih nateraju.

Sredjeni propisi zahtevaju tačno to i to pa nema dileme da li kazaljka sme da pada ili ne ak ose vozi na plinu. Onda radi ceo lanac i niko nema problema.

Ugradnja na kazaljci nije problem al iposkuplčjuje ugradnju a to neće niko da plati, hoće ali mali nedovoljan broj da bi postalo standard.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

A i proizvođači gas opreme bi mogli malo više da porade i na integraciji sa ECU-om. Bilo bi "fancy" da jedan pokazivač služi i za benzin i za gas, pa makar bio i neprecizan. O ovome sam čitao za neke modele koji imaju fabrički ugrađen plin
                        sta da porade ?
                        sve sto pominjes je odavno, pre vise od 10 godina reseno od strane proizvodjaca gasnih uredjaja. primenjeno u praksi i provereno da odlicno radi.

pokazivac nivoa goriva je jedan, precizan, funckionalan, estetski lepo dizajniran itd.

ali, to nije Pezo kao marka.
                        ti si odabrao Pezo isada znas da nije kako kazes poradio na integraciji bi fuel sistema.

ako ti je bitan detalj i ta integracija Fiat je recimo to odavno resio vrlo elegantno...
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• femrevc
                          CBC Početnik
                          • 07.10.2008
                          • 9
                          • beograd
                          • Peugeot 206 sedan

Originally posted by sw.brick
                          ako ti je bitan detalj i ta integracija Fiat je recimo to odavno resio vrlo elegantno...
                          Razmisliću o FIAT-u za jedno 2-3 godine, kad izvozam PEUGEOT-a!

Originally posted by antap
                          ...gurni onu klapnu (simuliraj sipanje goriva)...
                          Kod mene to ne pomaže!

Originally posted by Dora
                          ...nije problem al iposkuplčjuje ugradnju a to neće niko da plati, hoće ali mali nedovoljan broj...
                          Gde je 1200 eura tu ima još makar za "fooper".

Ljudi, hvala na svemu ali ima li neki konkretan predlog?

Comment

• nikolapanic
                            CBC Senator XXL
                            • 16.10.2005
                            • 657
                            • Petrovac

Ja sam taj tank fooper trazio i jos uvek ga nisam nabavio i od nekih sa foruma i u Yuwax-u.Mislim da je bio u pitanju AEB 391 za R25 koji sam vozio.Dobio sam neki tank fooper i jos stoji u kaseti od auta jer ne funkcionise.U yuwax-u su mi rekli da treba da stigne i taj aeb391 a to je bilo pre 2-3 godine.Mozda se sad situacija promenila,pa ako neko ima,neka javi.
                            Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• Zmaj KV
                              CBC Senator
                              • 05.10.2005
                              • 202
                              • Kraljevo

Re: Pokazivac kolicine goriva!

Jel zna neko koji tank fooper (AEB-ov broj) ide na Mercedes C 200 (sport) Kompresor 2002 god? Jel ima negde u Srbiji da se kupi?
                              Sa alatom UNIOR majstor nije junior!

Comment

Working...
                              X