Detonacija prilikom startovanja motora

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • MaliRadojica
    CBC Član
    • 06.03.2009
    • 95
    • Beograd

Detonacija prilikom startovanja motora

Automobil je Lancia Lybra 1.8, plinski uređaj je OMVL REG, sekvencijalni, naravno.

U zadnjih par meseci mi je par puta detonirao plin u usisnoj grani, zadnji put nažalost je pukla i sama grana.
    - Detonira samo prilikom startovanja motora, u vožnji perfektno radi i na benzin i na plin.
    - Najčešće se dešava posle kraće vožnje (neugrejan motor dovoljno), gašenja i ponovnog startovanja motora.
    - Posle jedne od detonacija sam ga prebacio stalno na benzin (uključen plinski uređaj) i nije pomoglo, detonirao je opet.
    - Kad sam odvojio plinske dizne, isključio uređaj na skidanjem osigurača i zatvorio ventil na boci, nije bilo detonacija (dakle, u pitanju je plin a ne benzinska para).
    - Iz gore navedenog zaključujem da stvar nema veze sa svećicama, bobinama, kablovima i pretpaljenjem, jednostavno plin je u usisnoj grani u trenutku kad ga ne bi smelo biti.
    - U ovlaštenom servisu (jednom jedinom u BG, Batajnički drum, kod BN-BOSS-a) su konstatovali da je razdešen kompjuter (kašnjenje), podesili ga (zaista je bolje vukao i manje trošio posle ovoga), rekli su mi da sigurno nije do dizni jer bi motor radio neravnomerno da pusta neka), kao ni do glavnog ventila (jer bi mešao benzin i plin i u toku vožnje) itd. Po svom mom rezonu nisu bili u pravu, jer se detonacija ponovila posle izvesnog vremena. U međuvremenu sam se trudio da motoru malo nabijem obrtaje u trenutku gašenja (da eventuano izvuče zaostali plin iz instalacije). Prilikom te detonacije (posle plinskog servisa) auto je stajao malo duže sa uključenim kontaktom (zbog podešavanja radio - aparata).
    - Posle ove detonacije ispitivani su mA kleštima vodovi dizni - ne pokazuju struju da prolazi (pošto sam pored ostalog tipovao na "plivajuće" napone koji bi možda mogli startovati neku od dizni. Ne znam sigurno da li je majstor dobro merio, jer nisam bio prisutan.

Da li je neko imao sličan problem? Postoji li način da detektujem kvar? Da skinem creva pa da "zaverglam" i vidim da li će pustiti koja dizna (izgubiću vakuum ako otkačim creva, ne znam da li pusta i u tom slučaju). Zna li ko servis koji mi može pomoći?

Ako se ovako nastavi, moraću ugraditi novi uređaj jer ovako ne znam kad će otkazati (a i grana uopšte nije jeftina, demontaža i montaža još manje).

Hvala unapred.
  • *IvanT*
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2005
    • 3234
    • Srbija, Beograd, Kara

Re: Detonacija prilikom startovanja motora

Možeš da staviš još 50 novih uređaja za gas, situcuja će ostati ista. Problem koji imaš potiče od loše benzinske instalacije i za manje od 10 minuta može da se otkrije šta je u pitanju. Ja već znam šta je, ali šta bi radili drugi servisi..., a ovo što sam ti napisao je već skoro rešen problem.
    http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• MaliRadojica
      CBC Član
      • 06.03.2009
      • 95
      • Beograd

E pa druže, da mi je auto tu sad bih ti ga dovezao. Nažalost, auto mi je 300Km odavde, jer mi je detonirao, prsla grana i ja sam morao "stopom" za BG.
      Da belaj bude veći, majstor je zamenio granu, upalio auto i ... puf! ode i druga...
      Daj mi barem nekakav savet da javim čoveku šta da radi. Dovešču ga tebi da ga središ kad ga dovezem u BG, samo da ga nekako dovezem

Btw, što misliš da je do benzinske instalacije? Nije mi detonirao kad sam raskačio plinski uređaj.
      Ovom momku što mi je štelovao uređaj sam obećao ručak ako se ispostavi da su detonacije bile do štelovanja. Tebe vodim i na ručak i na večeru ako treba...

Comment

• *IvanT*
        CBC Senator XXL
        • 30.01.2005
        • 3234
        • Srbija, Beograd, Kara

ja se za sada ne bavim time, već samo ugradnjom autogas uređaja, možda jednog dana...

Postoje dve opcije za tvoj kvar:

1. regulator pritiska goriva
        2. curi neki benzinski brizgač

Prvo proveriti regulator, jer je to čest kvar kod tih motora. Javljaj šta si uradio...

Comment

• MaliRadojica
          CBC Član
          • 06.03.2009
          • 95
          • Beograd

Javiću čoveku da proveri.

1) Misliš na regulator pritiska benzina (ili plina)?
          2) Ni ovo mi nije baš najjasnije.

- ako pusta dizna za benzin, a palim ga na benzin (uvek) znači da detonira zbog benzina. To mi se malo kosi sa činjenicom da je na benzin palio normalno i nije detonirao (kada sam mu bio raskačio plin i doveo kablove direktno na benzinske dizne, bez uzimanja signala od strane plinskog kompjutera).

Mada, auto imače ima problem sa paljenjem - neće često iz prve, a ponekad mi se čini i da pumpa ne odradi svoje (releji su ispravni). Vrlo verovatno da taj regulator zeza...
          Ali mi opet nije jasno: kako se tada pojavi plin u grani?

Comment

• *IvanT*
            CBC Senator XXL
            • 30.01.2005
            • 3234
            • Srbija, Beograd, Kara

Pa ako sam ti napisao da je problem do benzina i da je to čest problem, naravno da mislim na regulator pritiska benzina.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Kad t osve sastaviš i lepo upali bez raznošenja grane pa kad ga ugasiš i ostaviš neko vreme, skini crevo koje ide do gasnih dizni, ako ne radi PFFFFT ne znam drugačije da imitiram gas koji zlazi pod pritiskom, onda imaš dve mogućnosti, jedna je da pušta negde na spojevima creva a druga je da pušta neka dizna od plina.
              Prvo se proverava sa sondom njuškalom lako a drugo već mora sa skidanjem dizni i proverom na stolu.

Benzin kao i plin detonira kad ga ima malo u mešavini pa mi je malo sumljivo da curi neki brizgač od benzina. Ako ga ima malo (benzina), može biti posledica loše nameštenog plina.
              Opet, ak ojedan brizgač curi više nego što treba, lambda sonda može zatvoriti ostale i eto nema benzina prilikom paljenja

Obzirom da će uskoro nastati nestašica grana ako ovako nastaviš, bilo bi jako poželjno da odeš u neki kršten servis za dijagnostiku.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Benzin da bi detonirao mora da curi pre verglanja.
                Kad pocne verglanje najvecu kolicinu benzina klip uvuce unutra pa ta detonacija jedva moze da se i cuje.
                Benzin curi iz dizne preko noci ili dok je na kontaktu pre verglanja.
                Kad dizna baca malo benzina detoncija moze da se javi samo u kompresionom prostoru ali tesko na leru obicno pri opterecenju.
                Naravno da bi benzin detonirao mora da je neispravna ili struja ili neki od usisnih ventila.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Plastične grane i tekako eksplodiraju od detonacije i kod automobila koji nemaju plin, normalno je da mora postojati neki kvar da bi se to desilo.

https.autogas.rs

Comment

• MaliRadojica
                    CBC Član
                    • 06.03.2009
                    • 95
                    • Beograd

Da rezimiram i javim majstoru šta da ispita:

1) Ispitati regulator pritiska (Ivan)
                    2) Ispitati benzinske dizne (Ivan)
                    3) Startovati auto sa isključenom plinskom instalacijom, da se ugreje (lično iskustvo).
                    4) Vratiti instalaciju, upaliti par minuta, ugasiti, sačekati izvesno vreme i videti da li je zadržao pritisak u dovodnom crevu skidanjem istog (Dora)
                    5) Ako nije zadržao pritisak, opet raskačiti plin i dovesti auto na benzin u BG kod Ivana da vidi dizne i instalaciju (automehaničar ne može završiti ovo sam)

Jel' ovo dobar algoritam?

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

4. Izvesno vreme je više od pola sata...

https.autogas.rs

Comment

• MaliRadojica
                        CBC Član
                        • 06.03.2009
                        • 95
                        • Beograd

Javljeno i ispitano:
                        1) Regulator u redu
                        2) Benzinske dizne u redu
                        Idemo dalje, ipak ću ono sa plinom probati u BG, za sada će se voziti na benzin, sa skinutim kablovima od plina... Čekam montiranje grane...

Comment

• *IvanT*
                          CBC Senator XXL
                          • 30.01.2005
                          • 3234
                          • Srbija, Beograd, Kara

Samo neka paze da opet ne detonira.

Kada je prva usisna grana zamenjena, da je gas cureo, majstor bi ili čuo ili osetio po mirisu da nešto nije u redu...

Comment

• MaliRadojica
                            CBC Član
                            • 06.03.2009
                            • 95
                            • Beograd

Kupujem Golfa II dizela, ko ima neka ponudi...

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Ako je sekvancijalni i ne valja dizna ispustiće samo od ventila do dizne to što ima a to neće cureti pola sata....

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X