Bas cu da nazovem da pitam...Verovatno bi trebala da se promeni membrana i da se uradi ostatak servisa tog uredjaja,jer ipak je auto kod mene presao oko 40000Km bez ikakvih intervencija vezano za plinski uredjaj,a pre mene ko zna koliko jos...Hvala za tel.
imam još neki,skoro se pojavio a ovde sam ga video u linku sponzora foruma(sa desne strane !)
Nemam pojma koji su,mladi momci , a ozbiljnost u njihovom radu ostje nedoumica jbg možda odem do njih jer su mi u komšiluku pa da vidim šta kažu
Liči mi na siromašnu smešu zbog prevelike temperature gasa.
Proverio bih termostat i termo prekidač kao i rashladnu tečnost,a zatim pokušao da doštelujem smešu na leru.
Radna temp. ovog motora je ispod 92-3 stepena!
"ako su svi isli kod jednog majstora, sve je moguce"
ili je uređaj starije generacije pa ne može da se sinhronizuje sa sagemom.
prva brzina ventilatora se pali na 98c , a druga na 105c .obavezno korišćenje antifriza sa velikom tačkom ključanja. normalno je da u gradu temperaturu drzi na oko 98-100c kad su ovakve vrućine i recimo pod klimom, a ne 90c tada je verovatno izvađen ili blokiran termostat. već motor od 2000 kubika u istom godištu ima nizu radnu temperaturu.
Proverio sam i termostat i davac,ispitao senzore...sve je bilo ok.Ali,posto sam hladnjak s prednje strane oprao pod pritiskom,resio sam da potrosim jos malo dragocenog vremena i skinem oba hladnjaka(motora i klime) i da ih temeljno ocistim.Kad sam ih skinuo imao sam sta i da vidim,neverovatno je to koliko se prljavstine natalozilo izmedju njih i prekrilo sigurno 1/3 povrsine hladnjaka .Nije ni cudo sto se toliko grejao.Evo od tada ga vozim i ponasa se sasvim normalno... .
znam da temu dizem iz mrtvih i izvinjavam se unaprijed zbog toga......ali postivajuci pravila foruma prvo sam se zarovio u istrazivanje vec postavljenih tema ne bi li nasao temu kao sto je ova gdje su problemi i simptomi identicni mojim....
naime vozim citoren xsaru 2.0 16v 100kw 2002 god...ne znam trenutno sifru motora ali je to onaj modificiraniji motor u smislu da ima vise elektronike (citaj da te vise glava boli) izmedju ostalog i ele. gas......nedavno sam ugradio plin lovato sekvent i desio mi se veliki problem.....obrtaji su poceli divljati varirati...auto je jedva radio i na benzinu i na plinu u leru....pogotovo kad se zagrije....najcesce se i ugasi na kraju....mnogo sam iscitavao ovaj i ostale forume i dosao do zakljucke da prvo krenem linijom manjeg otpora...krenuti od sitnih kvarova....isao sam na 2 dijagnostike ali se uspostavilo da nijedna nema bas full mogucnosti....to su vjerovatno one univerzalne sto pola funkcija i nemaju....uglavnom juce sam otisao kod majstora koji je na dobrom glasu sto se tice servisiranja francuza u sarajevu....covjek me skopca na dijagnostiku ....i valjda je nastimao taj leptir gasa ili sta je vec....uglavnom auto prede bolje nego je i radio na benzin prije ugradnje........inace inace u servisu u kojem mi je ugradjen plin mi je receno da cu imati problem sa tim leptirom gasa tj TPS sensorom.....jer kao nije valjao od samog pocetka.....eh posto sam iscitao sve moguce teme vezano za plin i francuze...vidim cesto se spominje taj komplikovan francuski sagem.......posto ja cesto idem u NS ....cak stavise ovaj vikend bi trebao ici tamo...volio bih posjetiti majstore i strucnjake sa ovog foruma cisto da mi provjere ugradjeni sistem....
inace problem mi je isti kao kod kolege vasketa.....auto savrseno radi i na plinu i na benzinu dok ne dostigne kazaljku 90C....cim se to desi kao da izgubi napon auto i pocnu varirati obrtaji.....nista mi ne preostaje nego da probam ovu varijantu sa pranjem hladnjaka....samo me interesuje da li postoji jos neka solucija....imam osjecaj kao da auto malo izgubi napon....to se manifestuje i kada dodje do temperature gdje se pali termoprekidac za ventilator...tacno se osjeti na tabli i na farovima da izgube na jacini svjetlenja.....desi mi se cak i da se upali lampica da se ESP deaktivirao....koji isto tako je sve vrijeme aktivan i trosi naravno struju.....samo ugasim i upalim auto on se opet aktivira tj ne pokazuje lampicu na tabli da je ugasen.....inace auto je jako ocuvan i vrlo je malo presao za svoje godine svega 68 000 i kupljen je nov u sarajevu kod ovlastenog distributera....gdje je i svoj cijeli zivotni vijek servisiran....ali kao sto i sami znate...cim se pojavi neki problem a plin je ugradjen u autu odmah majstori prebacuju krivicu na plinski sistem......pogotovo ovlasteni servis gdje nisu prolazili nikakvu obuku po pitanju plina u citroenima.....
otkako sam napravio to...vozim vec preko 120 km i nema vise tog osjecaja pada napona......mislim da ovdje igra najvise ulogu sensor toplog zraka ili je senzor rashladne tekucine motora..tacno kad dodje do odredjene temp pocinje da varira i onda se variranje stabilizuje dok se skroz ne smiri...trenutno mi treba auto i ne mogu ga ostavljati po servisima da stoji dok se oni ne smiluju da ga pocnu raditi.....nazalost takva je situacija....
svakako sam mislio da reprogramiram tj osvjezim novijom varijantom ecu auta....ali to naravno opet moram otici u citroen gdje opet moram puno cekati........
Comment