LPG i lambda sonda

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mrburns
    CBC Veteran
    • 24.01.2008
    • 105
    • Valjevo

LPG i lambda sonda

Vec neko vreme mi se pali lampica na astri g 1.6 16V +LPG,koja oznacava neki problem-kvar..Prikaci mi majstor na komp i kaze lambadna sonda zato sto vozim na plin pa auto registruje drugu smesu i onda meni kaze da ije uredu lambadna sonda...Sta tu moze da se po pitanju toga uradi...??
    Nemam nikakve probleme prilikom voznje, sve normalno samo mi se ta lampica upali cim predjem 40Km/h.....
    Ako sam pogresio negde ispravite...
    E 19.88043*
  • Fabia & Avensis
    CBC Senator
    • 25.05.2006
    • 215
    • Podgorica - MNE!

Re: LPG i lambandna sonda

Ako nemas taj problem na benzin onda sigurno nesto nije u redu sa plinom, 99% smjesa.
    DRIVE A BMW IF YOU WANT TO BE SOMEBODY
    DRIVE A LEXUS IF YOU ARE SOMEBODY

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Fabia ti je već odgovorio i to dobro a ti nisi naveo koji sistem imaš u kolima. Uglavnom treba ga podesiti ako je moguće.
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• mrburns
        CBC Veteran
        • 24.01.2008
        • 105
        • Valjevo

Sorry, sekvent je u pitanju AC.........majstor za mehaniku mi je rekao da to sonda prepoznaje drugu smesu i zato se pali lampica.....e, sada ne verujem da to mora tako, dosta njih vozi na plin pa im se ne pali...
        E 19.88043*

Comment

• Flavio
          CBC Senator XXL
          • 13.06.2006
          • 1926
          • 012 Centar
          • KaraWagon 1.4T.Spark

Ne mora tj. ne treba .
          Potrebno je najverovatnije da se ponovo podese parametri za rad na plin.To bi trebao da uradi majstor koji je ugradio uredjaj.

Comment

• kerting
            CBC Član
            • 22.04.2009
            • 70
            • Makedonija
            • focus 1.6-Doblo 1.9

Sijalica se nesme paliti ako je sve u redu bez razlike sto auto radi na plinu.
            Obicno se to desava kad se odradi samo auto kalibracija i ostavi tako bez preciznog podesavanja koje zahteva malo vise vremena i znanja.

Comment

• bmw735i
              CBC Senator
              • 07.05.2006
              • 258
              • Mostar
              • BMW 320i, 740i, 750i

Re: LPG i lambda sonda

Neznam za 1.6 16V ali onaj mali Opelov 1.2 16V nakon mjesec dana vožnje sa upaljenom lampicom (zaribao EGR ventil) je zeznuo nekolika ventila. Jednostavno su izgorili. Ti motori su strašno osjetljivi na siromašnu smješu pa vidi što prije da ti ušteluju rad plina u granicama normale.
              BMW 320i E46 M54 STAG 300 ISA2 Zavoli Zeta S HANA 2000 tip C, BMW 740i E38 M62 STAG 300 ISA2, BMW 750i E32 M70 STAG 300
              Peugeot 206 1.4i XS (ženin) STAG 300 ISA2 Zavoli Zeta N HANA 2000 tip C

Comment

• Fabia & Avensis
                CBC Senator
                • 25.05.2006
                • 215
                • Podgorica - MNE!

Skoro 30 000 na plin, auto mi ima 2+2 lambde i dosta osjetliv sistem CEL-a i jos nisam imao problema, no dobro, sistem je ugradjen kod Ivana pa i nije cudo sto radi bez problema.
                DRIVE A BMW IF YOU WANT TO BE SOMEBODY
                DRIVE A LEXUS IF YOU ARE SOMEBODY

Comment

• tomamega
                  CBC Senator XXL
                  • 19.03.2009
                  • 715
                  • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                  • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

I ja sam imao sličan problem na corsi C, 1.2, 16V. Auto je na autogasu prešao oko 3.000 km, sekvent sistem ugrađen kod IvanaT. U jednom trenutku mi se upalila "zlokobna" žuta lampica, i ja odmah prebacio na benzin. Međutim, lampica se ne gasi, svetli i na plin i na benzin. Čim sam stigao u Bg odem do IvanaT, čovek izdvoji vreme i priključi auto na računar. Sve normalno, svi parametri autogas uređaja u redu. Da kažem da se auto se normalno ponaša.

Odem kod majstora koji i inače održava moj auto, autodijagnostičar, i kaže da je problem u komunikaciji plinska - benzinska instalacija. Lambda sonda jednostavno reaguje na različite parametre koje dobija, jer benzinski Ecu je dizajniran da radi samo na benzin. Benzinske dizne nisu u funkciji većinu vremena, a Ecu dobija informacije kao da jesu aktivne. Lambda sonda prijavljuje problem u izduvnom sistemu i povećanu temperaturu benzinskih dizni jer se slabo vozi na benzin. Majstor mi savetovao da vozim benzin 30%, plin 70% ako neću da svaka 4 meseca dolazim na reset benzinskog Ecu. Još mi rekao da je taj Opelov Ecu dosta osetljiv i da se ne slaže sa plinskom instalacijom.

Ja sam čovek laik i ne pretendujem da poznajem ovu materiju. Bilo bi dobro da upućeni u ovu oblast kažu šta je/da li je nešto od navedenog tačno..
                  Pozz

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Smorno mi je da objašnjavam celu poruku koja uglavnom nema veze sa teamtikom, naprotiv. Nije upućeno piscu jer se ogradio sa znanjem ali je primedba da ne prenosi nešto u šta nije upućen.
                    Ukratko..
                    ECU je glup ko točak i nema pojma da lidizna radi ili ne, to jest nema povratne informacije, pošalje signal i za njega je posao završen.
                    ECU nema pojma o temperaturi dizni, nemaju termodavač u sebi pa ne može ni da ih meri.
                    Lambda sonda meri smešu, i nema pojma da li unutra sagoreva butan, propan, sveća ili nafta, ona meri smešu da li je dobra ili ne.

Naravoučenije, majstor se gadja termitima da ostavi utisak....

https.autogas.rs

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715

@Dora

Hvala na odgovoru. Preneo sam ovaj slučaj samo u formi pitanja, da me ne bi neki majstori vodili žednog preko vode. Ovi mi je jedini način da saznam nešto o tome.

Samo jedno pitanje: Šta raditi da se ubuduće ta lampica ne pali (da li je rešenje voziti i na benzin i na plin), pošto je Ivan proverio i rekao da je plinska instalacija u redu.
                      Pozz

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Prvo bi morao da utvrdiš zašto se upalila lampica, znači kod greške itd... pa onda da sprečavaš nadalje da se to ne desi.

https.autogas.rs

Comment

• tomamega
                          CBC Senator XXL
                          • 19.03.2009
                          • 715

@Dora

Hvala!

Comment

• rudic.m
                            CBC Senator XXL
                            • 30.07.2008
                            • 407
                            • Odžaci

Evo da se i ja nadovezem.
                            Na kadetu 1.6 monopoint mi se isto pali lampica u voznji na plin.Kod greske je bogata smesa.Na benzinu se ne pali.Koliko god stelovao plin ona se upali.I kad zavrnem plin vise nego sto treba opet se upali,Nekad se ne upali i po 5-6 km a nekad se pali posle 100 m.Neki majstor za plin kaze:to mora tako ,nepoznata smesa,bla,bla...
                            Da li je mozda problem u sondi ? Koje bih vrednosti mogao unimerom da izmerim da je ispitam?
                            viewtopic.php?f=15&t=31792

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Sonda je ispravna i radi svoj posao, sonda nije regulator nego kontrolor. Sa tim sistemom koji imaš nećeš nikad napraviti dobru smešu da se ne bi oglasila sonda i upalila lampicu. To je normalno. Onaj ko je ugradjivao gas je trebalo da stavi jedan rele koji će gasiti lampicu kad radi na plinu ali to je dodatni posao....

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X