Sekvent na Ford Mondeu

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alekco
    CBC Član
    • 11.02.2010
    • 14
    • Barajevo

Sekvent na Ford Mondeu

Pozdrav za sve "kolege" forumase.
    U pitanju je Tomasetto sekvent uredjaj u automobilu Ford Mondeo 2.0 (107kW), sa automatskim menjacem.
    Generalno, imam problem ali nije nista strasno...jer ce se verovatno otkloniti na prvom servisu posle predjenih 1000km.
    Prvo mi je pravila "problem" potrosnja TNG-a koja je iznosila 15.5 l/100km (gorivo nije prelazilo 11.5l/100km agresivnije voznje). Kazu da ce se smanjiti kada se ECU plina mapira posle odredjenog broja predjenih km, i posle par potrosenih rezervoara gasa.
    Drugo, pre neki dan, mi auto poceo da trokira na benzinu (kod prvog starta kada je motor hladan), Ubacim u D i pocne da trokira, nece da predje 2000 rpm, prebacim ga u ler i malo potopim po gasu i kao da proguta knedlu i to je to. Posle je sve normalno. Isti taj dan, posle odredjenog vremena, upali se lampica Check Engine. Odem do servisa i zakace ga na diagnostiku, i tamo prijavljuje gresku "prebogata smesa". Greska je "obrisana" i uradjena komplet diagnostika automobila gde je utvrdjeno da je sve OK. (Od sijalica u instrument tabli do samog kraja...).
    Mislio sam da je problem u tome sto sam posle ugradje plina promenio ulje, filter ulja i svecice. Ali kaze mi majstor da to nema nikakve veze, i da ce se taj problem, najverovatnije pojaviti ponovo, ali da nista ne diramo dok ne odem na prvi servis plina. Predlozio je da se "resetuje" ECU motora, ali da ipak nista ne diramo dok se sve ostalo ne zavrsi.
    Da sacekam jos 400km, pa da vidimo onda sta ce da se desava?
    Hvala
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Sekvent na Ford Mondeu

Koji tomaseto, ima ih mnogo vrsta?

Generalno, ja nikad ne bih poklonio poverenje servisu koji kaže dodjite posle 1000 Km da naštelujemo. Kupim televizor pa "gledajte šmrljave boje do servisa na 100 sati rada"...
    Dijagnostiku si radio džaba (ako nisi platio) ako si platio onda nije džaba, plaćeno je ali besmisleno.
    Smeša nije dobro podešena i zato trokira i pali ček lampicu.

Resetovanje benzinskog ECU_a će privremeno rešiti problem koji će se opet pojaviti.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• alekco
      CBC Član
      • 11.02.2010
      • 14
      • Barajevo

Uredjaj je ja mislim onaj AT09 sa plavim ventilom, mislim da je aljaska!
      A sto se tice stelovanja, odradili su to odmah nakon ugradnje.
      Brisanje greske nisam platio, ali zato jesam kompletnu dijagnostiku. Mislio sam da sam ja napravio problem, sa menjanjem svecica i ulja. Kao, racunam, bile stare svecice (bile su OK, ali zasto da ne "bacim" jos 5400 din), pa se ECU tako mapirao.
      Ne bih da imenujem servis, ali moje misljenje je da ne bi dozvolili da izadjem na vrata da nije sve kako treba.
      Zvao bi ja njih, ali ne bih da dosadjujem. Znam da ne volim kada mene zovu za svakakve gluposti. Mozda i nisu gluposti...
      Da, nisam napomenuo da se lampica upalila dok je auto bio na plinu. Verovatno Vam to nesto znaci.
      Samo mi je nelogicno, da ulazem jos pride para, a da nista ne uradim kako treba.

Comment

• Fabia & Avensis
        CBC Senator
        • 25.05.2006
        • 215
        • Podgorica - MNE!

Ja imam taj uredjaj na BMW-a, ugradjen prije tacno 2 godine.
        Presao sam dosta, potrosnja je ista kao prvog dana, motor radi isto kao prvi dan.
        To sto treba da se mapira nema veze s mozgom. Majstor radi kalibraciju ECUa, set up i zdravo.
        DRIVE A BMW IF YOU WANT TO BE SOMEBODY
        DRIVE A LEXUS IF YOU ARE SOMEBODY

Comment

• *IvanT*
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2005
          • 3234
          • Srbija, Beograd, Kara

Sacekaj prvi servis na 1000km, zapisi sve sto se pojavilo od problema pa javi rezultate. Bogata smesa moze biti zbog mapiranja ili prevelikih mlaznica, treba pogledati...
          Generalno, ja nikad ne bih poklonio poverenje servisu koji kaže dodjite posle 1000 Km da naštelujemo. Kupim televizor pa "gledajte šmrljave boje do servisa na 100 sati rada"...
          Generalno, servis na 1000km je npr. kod mene u servisu obavezan(ne utice na garanciju, ali je predvidjen u servisnoj knjizici), bez obzira na tip uredjaja. Mapiranje koje se uradi nakon ugradnje moze da traje i 2 sata, ali nakon 1000km uredjaj ce se sigurno detaljnije i preciznije izmapirati. Treba dodatno proveriti sve spojeve, videti iskustvo korisnika, iskustvo sa potrosnjom....uostalom i vecina proizvodjaca uredjaja smatra servis na 1000km obaveznim.

BTW

Kada kupis plazma TV prvih 200 sati gledas smrljave boje, pa tek onda kako treba...
          http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• alekco
            CBC Član
            • 11.02.2010
            • 14
            • Barajevo

U redu. Poslusacu savet IvanaT.
            Ja sam i rekao da nije neki problem, jer verujem u ljude koji su ugradili uredjaj.
            Samo me je interesovalo da li je sve to normalno sto mi se desavalo ovih dana, a tempom kojim prelazim km, uskoro idem na servis.
            I necu vise da placam da mi se ugasi chck lampica, ako se opet upali ima da zalepim zvaku.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

@IvanT
              200 sati gledanja TV-a meni konkretno znači jedno godinu dana, tako da ne bih kupio za sada taj ili takav televizor

Ne mislim konkretno na tebe ali ovo je čest izgovor za nabrzinu uradjen auto kod mnogih servisa.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
              X