Da li auto sa sekvent plinom mora da upali na benzin?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Re: Da li auto sa sekvent plinom mora da upali na benzin?

A zatim kao posledica dotoka gasa u tečnom stanju i u neadekvatnoj količini u cilindar motora nastaje neadekvatno i nekontrolisano paljenje smeše vazduha,tečnog gasa i neke manje količine isparenog gasa koja proizvodi nepredviđena mehaničko-hemijsko-termička opterećenja na pokretne i nepokretne delove i sklopove motornog mehanizma.

Što će reći:
    Zašto svaki vozač misli da zna više i bolje od tima učenih ljudi koji se profesionalno bave recimo baš ovom problematikom i zašto svuda važe uputstva koja su proizašla iz njihovog rada samo ovde,kod nas,na Balkanu ne važe.

Zašto svaki vozač na Balkanu umišlja da će ga majstor nešto zajebati pa podrazumeva da je svaki savet njemu kao vozaču zlonameran?

Može li bar svaki drugi prosečan vozač da utuvi sebi u glavu/doope da je svakom normalnom majstoru u interesu da dobije preporuku zadovoljne mušterije?

Comment

• slavko_bgd
      CBC Senator XXL
      • 24.03.2009
      • 771
      • Batajnica
      • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by Stratos
      A zatim kao posledica dotoka gasa u tečnom stanju i u neadekvatnoj količini u cilindar motora nastaje neadekvatno i nekontrolisano paljenje smeše vazduha,tečnog gasa i neke manje količine isparenog gasa koja proizvodi nepredviđena mehaničko-hemijsko-termička opterećenja na pokretne i nepokretne delove i sklopove motornog mehanizma.
      Cenjeni "Stratose",
      možete li da malo detaljnije pojasnite ovu Vašu rečenicu ?
      Da konačno svima koji čitaju forum bude jasno zašto ne treba paliti na gas.
      Pozdrav...
      Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Cenjeni Slavko_bgd,
        I sami znate da aktiviranjem opcije paljenja motora na gas,tamo gde postoji ta opcija,otvarate nove prozore za podešavanje parametara za paljenje i rad motora ispod 35-50`C pa i u minus režimu temperature rashladne tečnosti.Samo postojanje takvog podešavanja i preporuka proizvođača opreme da se pali na gas samo ograničeni broj puta i to kao serviserski mod meni je dovoljan da ni ne pomišljam da to radim,osim u retkim hitnim slučajevima.
        Pre neki dan sam bio prinuđen da startujem auto (grande punto) na taj način na spoljnoj temperaturi od blizu 30`C i zvuk koji sam čuo iz hladnog motora u prvih 30-40sekundi rada nije bio nimalo lep-trokiranje izazvano bogatom smešom.Posledica nije bilo.Srećom.Ovaj put.Bar na oko.

Dakle,odgovor na Vaše pitanje je: Zato što to proizvođač preporučuje samo u retkim slučajevima uz prisustvo servisera.

Imate li Vi neka drugačija iskustva,pošto ja ne poznajem dobro uređaje koje Vi servisirate? Bilo bi lepo da obrazložite i Vi svoj stav.

Zašto smatrate da ja treba da budem taj koji će konačno da razjasni sve nedoumice ljudi koji čitaju ovaj forum?

Comment

• ragazzoni
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2009
          • 774
          • Obrenovac i okolina
          • Opel Omega 2.0i-16v

Ako PREMNOGO budemo detaljisali, ulazimo u opasnu zonu recimo da nam druge profesije, recimo HIRURZI....dođu do same istine i vrhunske tajne ostavljene samo za majstore, tehničare i inženjere kao i njihove godine učenja, manje-više!!! Da li neko pita hirurga što je stavio 4 kopče i što je rez 12 cm, a nije 11, i da li je doca dužan da objašnjava nekom što ne sme masno ljuto, kiselo?? Onaj ko zna zna, onaj ko ne zna, neka se ponaša po uputstvu iz istoimene knjižice. Šala je, ali shvatite ljudi da ako sistem ne radi po ustaljenoj proceduri, zreo je za servis. Havarijska paljenja na gas su samo nužno zlo da ne ostanete u džunglama AMAZONIJE ili SIBIRU. I CHEK ENGIN lampica kad se upali ne isključi motor, čak možete i da ga vozite, ali se zna šta ona znači.
          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• slavko_bgd
            CBC Senator XXL
            • 24.03.2009
            • 771
            • Batajnica
            • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by Stratos
            Zašto smatrate da ja treba da budem taj koji će konačno da razjasni sve nedoumice ljudi koji čitaju ovaj forum?
            Smatram da niko to ne zna i ne ume bolje od Vas.

Pozdrav!
            Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• dejanx20xev
              CBC Član
              • 21.10.2009
              • 10
              • Doboj

ako ti crkne pumpa za gorivo može da se upali na plin samo ako uzmeš benzina pa preko neke injekcije zaliješ usis kod leptira i tako dok ne prebaci na plin i to naravno radiš dog neko drugi vergla...
              gas bi trebalo držati na pola...

Comment

• Hermes
                CBC Senator XXL
                • 14.02.2006
                • 1306
                • https://t.me/pump_upp
                • bemve

``Prodaje ciga sprej protiv bubasvaba, prodje neki tip i pita koliko kosta - 200 dinara -daj jedan, a kako to radi? -pa uhvatis bubasvabu, poprskas je i ona crkne. -pa sta ce mi onda sprej kad moram da hvatam bubasvabe, lakse mi je da ih zgnjecim -pa moze i tako, a moze i ovako``

Mislim, postoji i prekidac za pismene....
                https://t.me/pump_upp

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Originally posted by dejanx20xev
                  ako ti crkne pumpa za gorivo može da se upali na plin samo ako uzmeš benzina pa preko neke injekcije zaliješ usis kod leptira i tako dok ne prebaci na plin i to naravno radiš dog neko drugi vergla...
                  gas bi trebalo držati na pola...
                  Ma jos lakse je sa start sprejem... Ali kako ce prosecan korisnik videti da mu je crkla pumpa u Haniotiju u 10 uvece? Do soluna ima 100tinak kilometara a toliko i do najblizeg majstora.
                  E za takve situacije treba znati bar probati paljenje na plin bez ulaska u sitna crevca...

Comment

• Hermes
                    CBC Senator XXL
                    • 14.02.2006
                    • 1306
                    • https://t.me/pump_upp
                    • bemve

Ma bre meni je pre nekog vremena crkla pumpa i to u Nisu, pa sam sekvent palio i vozio na plin i to nedelju -dve mozda dok nisam stigao da resim taj problem. Onda sam stavio novu pumpu i sad regularno radi, niti su mi se zapusile dizne od tih par stotina kilometara niti imam neke nus pojave, sve i dalje odlicno radi.
                    Ja volim i odrzavam auto, ali nisam debil da mu robujem, ne cekam da mi crkne nesto u inostranstvu, pa da malo odstupim od propisane procedure.
                    Bitno je da znas sta i kako radi i funkcionise, pa sam odlucis sta ces da radis. Ukoliko ne poznajes materiju, radis kako proizvodjac preporucuje i kraj.

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

@Hermes .. , ai ma i onaj sto su slali na kucne adrese.
                      ubija buba svabe 100 %
                      dobijes u kutiji plavu i crvenu dascicu.
                      uputstvo : " sacekate da buba svaba dodje na crvenu dascicu i udarite je plavom."
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• midan
                        CBC Početnik
                        • 27.10.2010
                        • 9
                        • serbia

Koliko ja znam skoro svaki uređaj bi trebao da ima "prečicu" za palenje direktno na gas(mislim i na sequente)!Ja sam lično probao paliti 10-ak različitih uređaja,samo što je obično kao svakog uređaja neka druga "caka"!Jedino nisam siguran za onaj stariji brc od kapitalca sa dva položaja na prekidaču al tu možda treba pre verglanja trgnuti prekidač na benzin i nazad na plin o odma potom verglati...To bi vec morao pitati kolegu koji radi samo brc.Lovato easy fast npr. ima opciju da se direktno na plin može upaliti samo 10 puta,to je dok ne dođete do servisa pa se to onda softverski resetuje...Direktno palenja na plin i nije nešto jako štetno pogotovo kad nije ispod nule ali svakako treba ostaviti auto da radi u leru da bi se malo zagrejao jer uvek postoji mogućnost da smrzne isparivač prilikom jačeg starta na hladno...U svakom slučaju nije preporučljivo i zato se koristi samo u nuždi,vremenom bi se skratio radni vek isparivača i dizni...

Comment

• midan
                          CBC Početnik
                          • 27.10.2010
                          • 9
                          • serbia

Ukoliko ostanete bez benzina a benzinska pumpa stalno radi(nije isključena relejom) a upalite auto direktno na plin trebalo bi izvaditi osigurač od pumpe da ista nebi izgorila dok ne naspete benzin...

Comment

• koming
                            CBC Početnik
                            • 24.12.2010
                            • 3
                            • Bgd

Od skora pratim forum i moram nesto da vam ispricam. Slazem se da sekvent treba paliti na benzin,ali ja sam od toga prilicno odstupio. Kad sam kupio auto(passat 2001,zavoli sistem) nije radio na benzin(pogadjate-pumpa!). Dobro,pali na plin,za pocetak(pre toga sam vozio audi 100 1.8 '90,lovato uredjaj,174000 km samo na plin i preventivno pred duzi put na 120000 menjao membranu,pa reko,moze i ovaj malo...). Danas-sutra,danas-sutra,kvacilo,trap,gume,soferka,letovanje,sredjiva nje stana,ulazna vrata,nova stolarija,neki namestaj.....nikako da stigne pumpa na red. Pre par dana promenio pumpu i sve je u redu. 26 meseci(62000km) sam palio samo na plin i nemojte da se mnogo "palite" - dal' smem do majstora,do Nisa,ako se desi kvar pumpe ... Naravno da smete,jedino da vas ne uhvati "balkanski sindrom". Do 0 stepeni palite bez razmisljanja,ispod 0 mora 2l vruce vode po isparivacu i opet pali bez problema(testirao sam,na -12,da li plin ohladi vodom ugrejani isparivac,kad upalite auto ta 2-3 minuta dok ne pocne motor da greje - odgovot je NE,u toku prvog,drugog i treceg minuta je poprilicno topao,a u cetvrtom je bas vruc). Nadam se da je iskustvo jednog "balkanskog kockara" dalo odgovor na temu. Pozdrav...

Comment

• Srdjan
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 2416
                              • Bajina Basta/Beograd

Eh kad se setim mog bivseg auta i polivanje vrucom vodom isparivaca. Sve to kad su temperature ispod nule. Po kolima sve same prazne plasticne flase od 2 litra.
                              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• WEST 014
                                CBC Senator XXL
                                • 17.08.2010
                                • 862
                                • Valjevo
                                • Audi A4

Koming nemoj da se nadjes uvredjen ali to sto si ti radio nije za primer drugima, to sto se tebi nije nista pokvarilo ne znaci da nekom drugom nece.
                                Nije neko tek onako rekao "ej ne palite na plin nikada" jer mu se cefnulo, vec zato sto moze doci do ozbiljnijih kvarova. To sa zalivanjem isparivaca samo govori da moze sve na silu samo ako se hoce.
                                Ne daj boze da nesto u voznji crkne bas zbog toga sto "pumpa nije potrebna" i eto zla, sta onda, onda kriv onaj sto je ugradio plin mozda? Jel tu zoves inspekciju(sad se svi cupaju na njih)?? Naravno ako preteknes da bi je pozvao.
                                Mozda je ovo nekome preuvelicano ali stvarno mislim da se sa nekim stvarima jednostavno ne treba igrati...

Comment

Working...
                                X