Da li auto sa sekvent plinom mora da upali na benzin?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: Da li auto sa sekvent plinom mora da upali na benzin?

Osecaj sigurnosti i velika autonomija sa dva ispravna sistema napajanja gorivom - neprocenjivo!
    Long Live CBC!!!

Comment

• slavko_bgd
      CBC Senator XXL
      • 24.03.2009
      • 771
      • Batajnica
      • Stilo 1.6 16V MW

@"Srdjan">
      Zamisli te radosti da si imao u kolima ovako nešto:

@"koming":

Jedan izuzetak ne opovrgava pravilo i ne daje tačan odgovor na temu ali svakako doprinosi diskusiji. Ima motora koji vrlo brzo podižu temperaturu isparivača ali nisu svi takvi. Proizvođači gasnih uređaja prave i prodaju iste ne znajući na koji motor i kako će biti ugrađeni. Znajući fizičke karakteristike TN gasa (osnovna je zavisnost gustine od temperature) proizvođači konstruišu uređaje tako da normalno ne mogu da rade dok se motor,isparivač a posledično i tng ne zagreje. Ili propisuju (preporučuju) kod "starih" uređaja da korisnik prvo malo zagreje motor pa da prebaci na gas. Direktan start na gas je opcija koja treba da omogući start motora kada nema druge mogućnosti. Na žalost, mnogi to zloupotrebljavaju i onda imamo situacije kao što je opisao "WEST 014".
      Generalno, vruć motor sa sekvencijalnim uređajem MOŽE bez ikakvih problema i posledica da upali direktno na gas. Kod većine uređaja isto se dešava i kada se startuje na benzin (upali i odmah prebaci na gas ili se to desi u sledećih 5-15 sekundi). Znači, nema razlike između normalnog i havarijskog starta kod zagrejanog motora.
      Najgluplja situacija je sledeća: zima, vozim na gas, u toku vožnje crkne pumpa za benzin ili ko zna šta u nizu (ja to ne znam jer motor normalno radi), parkiram auto i ujutro na -10 ne mogu da upalim. U tom slučaju podržavam start na gas direktno ali samo do otklanjanja kvara. Zato ta opcija postoji i treba da postoji.

@all:
      -Može polivanje vrelom vodom da pomogne prilikom paljenja motora na gas na niskim temperaturama.Ali,može i da pukne kućište isparivača (toplo-hladno). Meni se to desilo na oko -15C.Razlog: ili pretopla voda ili prebrzo polivanje ili nešto treće. Kako da znam?
      -Može karburatorski ili motor bez katalizatora da se pali ispod nule direktno na gas bez nekih štetnih posledica po motor...Neki upale, neki ne.Neki odrade malo na gas dok se ne zagreju a neki se zaguše od previše gasa pa upale na proleće. Ima tu 1000 zašto i 1000 zato.
      -Može i motor sa ubrizgavanjem i katalizatorom da upali hladan ispod nule direktno na gas i ne mora ništa loše da se desi. Ali može i dešavalo se, zato se i savetuje uvek paljenje i grejanje na benzin.Osim kad baš-baš ne može drugačije...
      Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• banekg
        CBC Senator XXL
        • 06.09.2010
        • 1274
        • Nis
        • Toyota Carina e 2.0

I nekoriscenje benzina ima za posledicu jos poneke kvarove, kao npr. zapeknu benzinski brizgaci....
        Long Live CBC!!!

Comment

• slavko_bgd
          CBC Senator XXL
          • 24.03.2009
          • 771
          • Batajnica
          • Stilo 1.6 16V MW

...ili mravi naprave mravinjak u rezervoaru...
          Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• koming
            CBC Početnik
            • 24.12.2010
            • 3
            • Bgd

Naravno da ovaj moj primer nije dobar,zato sad,posle dve godine,ponovo imam opciju - benzin. Pitanje je bilo da li mogu da pale na plin - ocito da mogu(u mom slucaju bez posledica). E sad,da ima razlika(po pitanju postizanja radne temperature i uredjaja) - verovatno ima. Mnogo je opustenije voziti auto ako ne razmisljate o tome da moze nesto da vam se pokvari(na primer - pumpa!) i vi zbog tako banalne stvari ostanete u nedodjiji. Treba ljudima dati informaciju o svemu sta moze da ih snadje i kako to da premoste. Dakle,pamet u glavu,odrzavajte auto i stavite jednu pvc flasu u gepek(razlicite su primene). Srecno...

Comment

• ItalijaN
              CBC Početnik
              • 21.03.2008
              • 3
              • Beograd

Meni je pre 2 dana izgleda crkla pumpa za benzin, i to izgleda u toku voznje, a da pojma nisam imao, i ja ceo dan vozikam na plinu jer je auto topao, i uvece odem kod drugarice, i posle sat ga opet upalim pomerim, i znaci oko pola 10 ga ostavim do 2, i krenem kuci i nema sanse da upalim, izgleda pumpa, meni je ovaj topik pomogao da odvezem auto ispred zgrade, jer bih morao da cekam da otopli, posto ni slep ne bi mogao da pridje zbog leda, a ne bih da smeta ljudima. Kapiram i da je stetno, ali cim se sredi pumpa nastavicu normalno. Nadam se da mu nista nece biti, i da nisam toliki maler da se nesto pokvari....

Comment

• Stratos
                CBC Senator XXL
                • 10.09.2008
                • 2594
                • Novi Sad

ma
                Renault 4 sa sekvent uređajem...Voleo bih da ga vidim.

Comment

• ItalijaN
                  CBC Početnik
                  • 21.03.2008
                  • 3
                  • Beograd

Ne veruj u sve sto vidis
                  e46 328i

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

Originally posted by dejanx20xev
                    ako ti crkne pumpa za gorivo može da se upali na plin samo ako uzmeš benzina pa preko neke injekcije zaliješ usis kod leptira i tako dok ne prebaci na plin i to naravno radiš dog neko drugi vergla...
                    gas bi trebalo držati na pola...

e sta sve necu da procitam ovde...
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• -Nebojša-
                      CBC Član
                      • 02.10.2010
                      • 34
                      • B. Bašta

Ja sam razumeo da je čovek u naslovu teme pitao da li može da upali na plin ako ima benzina u rezervoaru, tj. da ne bi trošio benzin za grejanje motora na temperaturu prebacivanja na plin.
                      Na bivšoj vektri bilo podešeno na +40 pa sam svaki dan išao na posao i sa posla na benzin dok ne prebaci dok je na VW polo-u majstor naštelovao na +10 tako da posle skoro minut vremena prebaci na plin

Comment

• IgorBGD
                        CBC Član
                        • 01.04.2007
                        • 74
                        • Novi Beograd

Moram da dignem temu iz mrtvih da se zahvalim, jer mi je ustedela slep sluzbu danas.

Pre par dana auto nije hteo da upali, mislio akumulator pa uzeo novi (stari 6 godina mator), kad ono cvrc milojka. Nece i dalje.

Nista, spremio telefon slep sluzbe da ujutru zovem pa pravac majstor... uz kafu izlistao malo forume, i naletim na ovu temu.
                        Odem, probam da upalim na plin, i happy face.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Nekad je ovaj forum bio i koristan
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• rados
                            CBC Senator XXL
                            • 02.03.2011
                            • 539
                            • G.Milanovac SRBIJA
                            • OPEL ASTRA G Z16XE

vidis kolega da je jos za ponekoga koristan,mora se odrzavati valjanim

Comment

Working...
                            X