Pozdrav svima. Imam auto iz naslova i mali problem sa plinom. Motor je 110kw a plinski uređaj Ac stag 4+ tomaseto at013 antartik isparivač i plinske dizne valtek crvene 3oma. Auto na benzinu radi perfektno a na plinu imam problem da plinske dizne idu maksimalno do 14ms dok benzinske idu do 17ms. Pritisak u isparivaču mi je 1,3bara a dizne su 2,7mm i njihova vremena na leru su oko 4,3-4,5ms. Po nekim tabelama sam našao da dizne za ovu snagu motora trebaju da budu razbušene na 2,5mm a pritisak u isparivaču bude na 1bar međutim kod mene to ne radi pa sam zato bušio na 2,7 i podigao pritisak ali opet imam problem pri visokim obrtajima. Koliko god dobro poklopio plinsku i benzinsku mapu posle predjenih 300-400km auto upali chek gresku p0420 sto bi trebalo da znaci da je smesa siromasna.Molio bih za pomoć ako neko ima iskustvo sa ovim motorom i plinom?
Audi A4 B6 1.8T problem sa plinom...
Collapse
X
-
Ja sam isto imao problem sa siromasnom smesom na 1.8t, dok nisam stavio Hanna dizne. Smanjila se i potrosnja, nije vise nijednom palio chek, i povremeno trzanje na visim obrtajima je nestalo. Sad javice se verovatno neko ko se vise razume. A ne bi bilo lose da ti prvi post bude u predstavljanju clanova. Pozdrav!
-
-
Ma vec sam bio do sad sam brdo para izbacao al ovde kod mene neznam nikog ko je profesionalac. Jer su te hanna dizne najbolji izbor u tom nekom cenovnom rangu? Vidim da su one 1,9oma a ima i neke valtek koje su na 1om. Sta bi bio najbolji izbor?
Comment
-
-
Greška P0420 je greška katalizatora ili lambda-sonde posle katalizatora.
To što gasne dizne ne otvaraju preko 14ms je zbog toga što podešavanje mape nije kako treba. Na 6000 o/min maksimalno moguće vreme ubrizgavanja bilo kog goriva je oko 19ms, znači nema razloga da taj motor ne bude pravilno napojen gasom. Ali, ako je mapa takva da CPU za dati režim otvara dizne sa 14ms - to tako obično i bude. Poklapanje mapa benzina i plina je jedna od prvih grešaka koje nepoznavaoci problematike urade, na turbaku pogotovo, uprkos tome što smo mnogo puta pisali da poklapanje mapa nije imperativ da bi motor pravilno radio na gas. Da, idealno poklapanje mapa je teoretski najpoželjnije stanje ali u praksi je to gotovo nemoguće postići, tako da i nema svrhe raditi tako nešto.
Bez namere da gušim i pametujem, dajem savet: ako taj crveni valtek na leru radi od 3,5ms do 4,5ms pri pritisku koji si naveo - dizne su ok i ne treba ništa menjati već treba podesiti mapu u svim režimima, a naročito pažljivo u režimu velikog opterećenja iznad 4700 o/min. Poveži lambda-signal sa prve sonde, stavi laptop na krilo, nađi nekoga ko zna kako treba da vozi auto i za 10 min imaš podešen uređaj. Ručno, naravno.
I da, još nešto: radio sam te motore na gas uspešno sa gotovo duplo sporijim diznama od crvenog valteka, uključujući i jedan remapovan na 153kW BHP. Znači, ne trebaju ti HANA dizne za taj motor. WEST 014 je sve rekao u samo dve rečenice. Ako u tvom gradu nema majstora koji zna da uradi posao - traži dalje.Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Comment
-
-
Audi A4 B6 1.8T problem sa plinom...
Meni je lamda signal bio povezan (ljubičasta žica sa plinskog računara na crnu sa lambde) ali su vrednosti u programu bile 2.98 ako se lepo sećam pa nisam siguran da li je to ok. Inače je širokopojasna lambda pa neznam da li je pravilno povezana? Što se podešavanja mape tiče ako pri visokim obrtajima smanjim množioc vremena odu više ali je smeša onda siromašna...Last edited by bydussan; 19.04.2014, 00:06.
Comment
-
-
Originally posted by WEST 014 View PostOdes kod nekog krstenog majstora da pogleda. Mislim da taj motor nije komplikovan za plin, samo treba pravi cika da ga usteluje.
@bydussan: ako nisi siguran da je lambda-signal pravilno povezan, kako znaš da je smeša siromašna? Ili bogata, svejedno? Kako uopšte podešavaš uređaj, ne razumem?
Ja bih voleo da ti pomognem ali dalje odavde ne mogu...sorry.Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Comment
-
-
Ma radi sa valtek 3ohm super isti isparivac imamo takodje samo je kod mene isa2 racunar.
@bydussan, jel imas neke slike parametara sa uredjaja, mape, odakle krece multiplayer ... mada vreme na leru je isto kao kod mene.
samo pazi da ne sprizis sondu sacekaj da ti odgovori neko ko zna sigurno sta treba da se izabere u parametrima, posto sam video da imaju 2 opcije sa wideband ali ne znam da li treba voltage UEGO ili fullrange UEGO posto je kod mene narrow.
ps. @west014 kolika ti je potrosnja po gradu? meni negde oko 12-13l (pre je bilo 11l) na otvornem je isto oko 8l.
verovatno je zbog temperature potrosnja gore mericu opet kad otopli.
Comment
-
-
@slavko-bgd: ako nisi siguran da je lambda-signal pravilno povezan, kako znaš da je smeša siromašna? Ili bogata, svejedno? Kako uopšte podešavaš uređaj, ne razumem?
Takodje sam smatrao da greska p0420 - Catalyst Efficiency Below Threshold Bank 1 ukazuje na siromasnu smesu.
Zamolio bih ako neko zeli da mi kaze kako da spojim lamda sondu, tj na koju zicu se vezuje ljubicasta zica iz plinskog racunara, koju trebam da izaberem u samom programu. Moj motor ima slovnu oznaku AJV.
@stefan90: Stefane u toku dana cu postaviti par slika sa parametrima, jer nemam trenutno (radio sam dosta prepravki izmedju ostalog i isparivac mi je bio Aljaska pa sam ga menjao jer mi je pritisak previse opadao). Kazi mi na koliko su tebi razbusene dizne?
Comment
-
-
Ne znam dimenzije dizni posto nisam merio kako su mi ugradili tako je ostalo, ali posto je isti isparivac i dizne meni je sa pritiskom 1.15bar multiplayer pocinje sa 1.4 , pa predpostavljam da neki iskusni majstor na osnovu toga moze da proceni velicinu. Nemam tako precizan subler da bih izmerio sad, jedino za koji dan kad budem isao do garaze.
Comment
-
-
Jako slicno izgleda sve kao kod mene(osim sto je meni pritisak sad 1.15 bio je 1.37 ali sam ga spustio i ovako mi deluje da radi bolje, samo se meni nikad nije javljao da su injektori full open, mada vidim da nisu bas identicni motori moj idleuje na 840-860 tvoj na 740 pa moguce da su i injektori benizinski drugaciji. po stagovom uputstvu ako auto radi dobro na gas i ako lambda ostaje rich kada su injektori full open moze se ignorisati poruka...
e sad mogu pogledati ovih dana verovanto utorak da izmerim moje dizne pa me bas zanima da uporedimo velicinu a videcu da i komparaterom izmerim hod, na railu pise 0.40mm default ne znam ako je instalater menjao hod mozda se zato kod mene nejavlja ta poruka full open.
Comment
-
-
Ja sam danas stavio nove uloske na 2,5mm jer mislim da je previse na 2,7 (bar sam tako nalazio po netu). Hod je i kod mene 0,40 proveravao sam dva puta. Sa ovim pritiskom mi ne ostaju otvoreni injectori ni preko 6000 obrtaja, ali smatram da je veci nego sto bi trebao da bude. Primetio sam danas da mi i pri ubrzanju u trecoj ili nekoj vecoj brzini negde od 2600-3200 obrtaja javlja neko veoma malo podrhtavanje, a toga na benzinu nema... Probao sam i sa drugim istim diznama (skinuli sa drugarove astre) isti hod ali su na 2,4mm i javlja se isti problem...
Comment
-
Comment