Ja sam poceo bio da ucim nevoljno plinsku problematiku, ali sam video da to nije za mene, ne svidja mi se. Resio da prepustim to majstoru, on me spasao muka. Mislim da je najbolje da plinadzija radi svoj posao, obucar svoj, a zidar svoj. Mi takodje nas, da vozimo turbaka na plin i stedimo :-). Nadam se da si shvatio sta sam mislio reci.
Audi A4 B6 1.8T problem sa plinom...
Collapse
X
-
Ja tebe razumem ali ti mene neDa zivis u Nisu lakse bi me razumeo. Isao sam kod tri majstora i niko mi nije resio problem. Svi nesto odrade, naplate a ne rese problem. Ja sam uporan i perfekcionista i ne zelim da odustanem, i resicu ovo 100% samo mi treba mala pomoc strucnih ljudi sa ovog foruma, jer sam pratio dosta tema ovde i znam da ih ima, samo da me primete i jave se
Comment
-
-
evo mali update sa moje strane posto one slike u mojoj temi su sa nekom test mapom od 5km. sada mapa ide i benzinska i plinska do ~16ms stim da od nekih 12ms multiplayer mora u - tj oko 0.8 je. ali kada sam stisnuo pun gas u 3coj gasni injektori su se otvarali na 19ms i nije javljalo nikakvu gresku. E sad sto se tice merenja hoda i dizni nisam jos mogao zbog obaveza otici do garaze da sve to proverim ali najverovatnije u sredu ako do tad ne resis problem javljam.
Comment
-
-
Stefane havla ti puno na trudu, ja nikad nisam uspeo da nateram plinske na 19ms, jednostavno vidim da pri punom gasu znatno zaostaju u odnosu na benzinske i to sa dosta većim pritiskom. Sa tvojim pritiskom ja nebih došao ni do 5000 obrtajaJednostavno neznam u čemu je problem: stabilan mi je pritisak u isparivaču, temperatura takođe odlična (odprilike između 90-95 stepeni), usisna grana je razbušena najbliže moguće i čak sam i crevca smanjio sva na 10cm i sva su jednake dužine a bukvalno mi je sve ovo bilo lošije i opet nema rezultata...
Danas sam hteo da spojim lamda sondu ali ona ima sledeće boje žica pa nisam siguran za koju vezujem: bela, siva, crna, crvena, žuta.Last edited by bydussan; 21.04.2014, 20:20.
Comment
-
-
Kako vidiš da puno zaostaju kad su obe crte na oko 17ms? Drugo, množilac je kao klovn smešan a to je posledica onog što je Slavko pokušao da objasni ali ne vredi. mape se poklope kad se dobro podesi auto od ugradnje do mapiranja, a vi vozite da poklopite crte i naravno da onda to ne štima.
Nije to svemirska nauka ali nije ni tako da kupiš interfejs i očas posla namestiš
Da se neko ne uvredi ali teško je pomoći ovako preko foruma ako nema osnovnog znanja a nema ga.
Pare u džep pa kod majstora, platiš kad napravi, kraj priče...
P.S. Auto radi savršeno na benzin, možda neki ali ja to nikad nisam video...
Comment
-
-
Mislis na njegov ili moj mnozilac da je smesan ko klovnili oba?
Ja svakako idem za nekoliko dana na zamenu filtera tecne i gasne faze kako pise po onoj knjizici koju sam dobio blizu sam kilometraze za taj servis, pa ce kod Ivana da mi doteraju kako treba ako sam nesto zeznuo.
Probem kod mene je sto sam ja nesto zeznuo kad sam nakacio prvi put na lap top bila mi je baterija pri kraju i zatamnio mi se ekran slucajno sam nesto pritisnuo toucpedom i kad sam posle doneo drugi laptop mape su bile obrisane i nisam ni video mnozilac tako da sam samo uradio autokalibraciju pa sam posle video da je pritisak otisao na 1.38bar i posle sam ga zavrnuo na 1.15 tacnije zavrnuo sam ga do kraja a ako je tacno ono sto pise u karakteristikama isparivaca ide od 1-2.5 bara, e sad ne znam jel to kad je povezan na auto ili kako se meri ali ako sam sad uspeo da ga zavrnem maximum na 1.15 a ne na 1, moja neka predpostavka je da se malko zeznula opruga ili sta vec pa je sam pupustio za tih 0.15 sto znaci bio je na 1.38 -0.15 ~ 1.20
predpostavljam da su ga na toliko nastelovali u servisu ali nsiam mogao da vidim posto sam ja s----o stvar sto nisam odmah pogledao sve i napravio slike pre nego sto sam bilo sta dirao.
I moj mnozilac je sada slican krece od 1.4 pa malko nagore i onda dole do 0.8 i tako zavrsava do kraja. posle autokalibracije i plinskih vemena oko 4.3ms na leru nakon voznje prikazao je mapu koja krece negde od 6ms pa na dalje progresivno u bogato u odnosu na benzinsku pa sam onda to ispomerao u voznji ovako kako sam opisao gore. verovatno je klovnovski kao sto kazesja nisam majstor za gas ali jako volim da ucim i ako nesto zenzem najmanji problem je da izbrojim pare i odem kod majstora da to sredi, ali bih voleo da naucim celu problematiku i koji je pravilan rad auta na gas. Auto se ponasa kao na benzinu po mom osecaju, potrosnja po gradu je ~12.5l sto ne znam da li je neki reper, nema nikakve greske ni na benzinskom ni na plinskom ecu, esad da li je to priblizno idelano, onako ili ne valja nikako, to ne znam, a voleo bih da bude priblizno idealno.
PS trenutno je ukljucen isa2 autoadaptacija stavio sam da je 1%+/- zadovoljavace odstupanje pa on zakljucava onaj deo mape koji je zadovoljuio kriterijum. ne znam koliko jos da ga ostavim da vozim tako pa da ga iskljucim ili neka stoji nemoze da skodi?Last edited by Stefan90; 22.04.2014, 03:25.
Comment
-
-
Mislio sam na mapu u vrhu stranice koju je on postavio.
Majstori najlepše obožavaju kad im neko čačka po mapama pa onda kaže ooops...
Kako sam već rekao podešavanje takvog auta nije sveto pismo ali nije ni za laike bez iskustva...
Kako da ti objasnim kako da voziš auto da bi pravilno napravio prvo benznsku mapu da bi znao posle kakava ti je plinska mapa.Kako da ti objasnim da znaš kad si vožnjom slejbo mapu pa da iskuliraš i ne diraš ništa jer će se "samo" popraviti, to jest vratiti na dobro itd... Piše u uputstvu kako se vozi, kad izvozaš to jedno sto puta shvatiš da umeš ti to i bolje
Ili neumeš zauvek...
Ni glupe Tojote ne prave mapu sa 1 posto tolerancije a po tome su najgluplje na svetu...
Comment
-
-
@Dora
Razumem u potpunosti sta mi pricasmoj problem je drugaciji od dusanovog, tacnije on ima problem sa autom i sto nema majstora blizu pa nema mozda ni vremena ni novca da ode negde dalje i to resi, a moj problem je sto ja volim da probam sve i da vidim kako funkcionise a a ko shebem ima hvala bogu i u Bg i Ns majstora
i ne zalim da platim.
Sto se tice voznje verovatno ne odvozim to kako bi trebalo i kako to odradi neko ko je uradio hiljade automobila ali sam vozio kako pise u stagovom uputstvu koje sam procitao 20ak puta od korice do korice
@dusan danas sam bio do garaze uradio mali servis pa sam usputno skinuo crevo sa jedne dizne i cisto hteo da vidim odprilike velicine dizne da mogu okvirno da ti pomognem i probao sam sa burgijom 3mm prolazi komotno kao i 3.2mm ,3.5mm mi je neko drpio, a cenim da je tu oko 3.3-3.4mm dizna.
@Dora pitanje jedno samo onako neobavezo , cisto me interesuje ovo sto ste rekli vi i slavko ,da se ne vozi da se poklope mape. Nakon odvozene rute na benzin po pravilu i da kazemo "uslovno" da sam odvozio kako treba, i onda odvozeno na plin, po mnoziocu koji je napravila autokalibracija mape bi trebale da su relativno priblizne i da se evenutalno malko koriguje i da auto radi dobro na plin, pod uslovom da je odvozeno kako treba i da je instalaacija propisano odjena?
Ili to nije neki reper mogu mape da budu razlicite? autokalibracija se radi na leru pa samim tim ler bi trebalo nakon toga ako je sve ostlako kako treba da bude idealan a ovo ostalo se doteruje u voznji?
A ovo za tojotu predopostavljam da se odnosi da je 1% nenormalno precizno i da to nece postici nikada? ili samo totalno pogresio i misli se da je to lose? Posto sam procitao da je +/-10% granica normale, a neki majstori na stranim forumima su pricali kako moze da se dotera to na +/- 3% bez problema , ako pricamo o istim procentima
Edit PS. posle xx puta citanja Doriong posta shvatio sam ovo "Kako da ti objasnim da znaš kad si vožnjom slejbo mapu pa da iskuliraš i ne diraš ništa jer će se "samo" popraviti, to jest vratiti na dobro itd"
mislim da sam razumeo sta si hteo reci sam mnozilac je zapravo ono sto kontrolise ubrizgavanje ona zelena linija tj mapa gasa je neko vizuelno stanje i ako kada vozim auto da ga mapiram mnozilac podesim i sve je ok i onda nakon nekog drugacije rezima voznje ta zelena mapa izgleda drugacije ne treba dirati odmah mnozilac vec ce se sa takvim parametrima plinska mapa ispraviti na staro stanje u zavisnosti od voznje. Nadam se da nisam pogresno ovo protumacio i recenicu i kako zapravo funkcionise sistem ubrizgavnja,tj mape i sve ostalo.Last edited by Stefan90; 22.04.2014, 13:23.
Comment
-
-
Autokalibracija daje neku polaznu osnovu koja se manjeviše uvek mora korigovati.. Početno stanje autokaibracije mi daje na znanje da li da krenem uopšte na vožnju ili da doradjujem dizne ili pritisak. Kad je u granicama normale ide se na vožnju što opet ne znači ništa pa se nosi imbus za pritisak ako je potrebno itd..
Poslednje pitanje ili tvoj odgovor si dobro protumačio. Dešava se u vožnji zbog saobraćaja da sam primoran da vozim van režima pa me onda sin napič-ka jer moramo voziti još jedan krug da proverimo mapu. Obzirom na iskustvo znam da će se poravnati ponovo iako izgleda kao kamikaza kad se vozi opet kako treba. Naravno da se to menja nonstop u zavisnosti od režima saobraćaja i kad bi u to stalno gledao mogao bi da je štelbaš do smrti...
Množilac je konstanta preko koje se ravna ubrizgavanje, to naravno nije uvek u granicama pa se dolazi do odstupanja idealne smeše što se beleži kao odstupanej dve crte ili u procentima odstupanje od zadate prave vrednosti. Prava vrednost opet zavisi od ispravnog množioca pa to ide u krug.
Realno odstupanje od 10 posto je ok (zato je glupa konstatacija na benzin radi kao puška) a preko toga je nagoveštaj kvara.
Predugo je da bih ovo objasnio kako treba ali ako želiš tačan rezultat moraš dati osnovni parametar ili polaznu tačku tačnu.
Benzin šara više od 1 posto tako da na gas napraviti 1 posto je ravno utopiji.
Možda to bude pisalo ali to u praksi nema veze. To što piše je prosek i to je bitno da bude najbolje što može...
Comment
-
-
Hvala puno na pojasnjenju , sad mi je jasnija slika dosta, ne pitam da bih nesto jos cackao ovako kako radi je dobro a posto idem da menjam filtere nek provere strucnjaci i nek presteluju ako trebapitam cisto edukativno i iz radoznalosti.
Comment
-
-
evo i dokaza posle malo divljacke voznjebio mi je lap top u kolima a cekam nesto na parkingu vec 10min pa mi dosadno reko ajde da slikam mapu, a bilo je posle voznje za mapiranje poklopljeno i verovatno ce se tako i vrati usled normalnog rezima voznje, jedino me brine sto je digao temperaturu mislim ovo nije problematika gasa vidim reduktor otisao na 95C a i na autu pokazuje antifiz da je preko 90 sad ne znam precizno koliko ali sedim ovde sa upaljenom klimom tako da kontam da je to normalno.
@dusan sad gledam ponovo tvoje poruke nakon sto sam zakljucio da su moji ulosci veci od 3.2mm ne znam tacno koliko ali procena 3.3-3.4mm da je kod tebe to 2.5mm verovatno premalo koliko god da se razliku 2 "ista" motora. mislim osnova je ista cak i 2 ista nisu ista ali cak i kad bi gledali tablicu koja je samo orientaciona valtetakova kaze na 1bar do 40ks/cilidnru 3mm preko 40ks/cilidnru 3+mm nema dalje na ovoj sto sam ja nasao ali mi govori da su tvoje premale... zato si i morao da nabijes pritisak na 1.45bar , mnozilac nakon autokalibracije 1.2-1.6 je prihvatljim.
cista matematika je u pitanju /ili fizika jbg nisam nesto vican po tom pitanju ali gledaj ovako ako xx goriva izadje korz diznu otvorenu 5ms pod pritiskom 1bar i velicini otvora 3mm a tebi treba vise goriva u datom trenutku ili ces povecati pritisak pa stigne vise goriva da udje ili ces prositiri rupu pa ide vise goriva opet.
znaci realno bi bilo da smanjis pritisak na nekih 1.2bar kao neku srednju vrednost i onda krenes od 3mm pa ides dalje busis dok ne bude mnozilac izmedju 1.2 i 1.6 i kad to postignes onda vozis i pravis mapu pa kako bude bude ako to ne uspe ides kod majstoraako nista ovako ces bar postici solidan rad na gas pa ces se jeftinije odvesti do majstora
Iskreno ja sam amater samo me jako zanima sve vezano za kola i trudim se da ucim a posto sam ucio na svom autu a imamo slicne motore mozda nesto sto sam ja zapazio moze da se primeni kod tebe.
ovo za dizne od 3.2+mm kod mene 99% nema sanse da je losa dimenzija posto je ugradjivao jedan od poznatih servisa koji je i na forumu inace tako da ne sumnjam u njihovo znanje.Last edited by Stefan90; 22.04.2014, 15:05.
Comment
-
-
Stefane, ako nastaviš da daješ takve savete banovaću te, nije ovo debatni klub amatera. Ako nešto pitaš, odgovori se ali se ne pogadja...
Nema svrhe niti se može bušiti preko 3 mm a uvodnici (ono što se zavrće u granu) su 3mm pa opet nema svrhe bušiti dizne više od toga.
3 mm jeste rupa ali iznad nje stoji klip koji se podiže na nekoliko a od tog nekoliko zavisi koliki je stvarni otvor. Da karikiram ako je klip podignut 1 desetu izračunajte koliko je to u površini, ono valjak pa ....
Treći faktor je vreme podizanja klipa kao i spuštanje...
Četvrti faktor je da blatiš tog servisera koji je na forumu tvrdnjom da je izbušio dizne preko 3mm ili sam ja promašio temu skroz naskroz
Comment
-
-
Stefane hvala ti puno na trudu, kako sreće da je više ovakvih ljudi poput tebe na forumu. Ja sam rešio da probam sa jednim servisom u blizini koji mi je Dora preporučio. Zvaću da se dogovorim sa ljudima i zakažem u narednih par dana. Nije mi problem da platim i to bih najviše voleo ali da mi se problem reši a ne da stalno plaćam neke tzv majstore koji će da eksperimentišu i uče se na mom autu, pa sam iz tog revolta rešio da se onda ja igram i učim. Nisam hteo da vas smaram ali da bi me koliko toliko shvatili navešću primer: Odem kod majsrora, hvali se on kako je uradio neznam koliko 1.8T motora i nikom se ne pali check. Razbuši mi dizne koje su bile na 2.2mm na 2,5 izmeri komapratorom samni pritiak u isparivaču, podesi auto u mestu tako što dva puta dam gas u mestu jednom na plin jednom na benzin i kaže to je to. Ja platim i naravno posle 300-400km kao i obično upali mi check. Naravno ja to sve platim a rezultata nema čak mi i injektori ostaju full open i to već na 5000 obrtaja. Prilikom autokalibracije mi malo više trese a toga pre nije bilo. Onda ja kao iz svog skromnog poznavanja plina primetim da su crevca veoma duga i da nisu jednake dužine. Naravno opet odem kod majstora on kaže da to nije upošte dobro i da grana nije lepo razbušena (a valjda je to odmah trebao da primeti kad je skidao dizne i štelovao ih još prvog puta). Razbuši on granu skratimo crevca i opet ništa. Čak kada mi preacuje sa benzina na plin auto malo zartese a opet kažem to nije bilio pre sa manjim diznama i većim pritiskom. Sledeće što je rekao da mi nije dobro je dovod od boce do isparivača, kaže cevi moraju da budu ko strela a moja imaju krivineja siđem u kanal i vidim da cev nije uopšte uštipana i nešto previše savijena. Onda ja pogledam lepo i vidim na internetu da isparivač aljaska koji je kod mene je za motore od 80-130ks ako se ne varam pa kupim ovaj jači i time rešim pritisak koji je opadao u velikim obrtajima. I ima tu još puno toga al da ne davim toliko o tome odeš kod majstora paltiš i svako radi svoj poso. Slično iskustvo sam imao i sa Bmw-om e46 323i koji je došao iz nemačke sa brc 56 plinom i imao sam jedimo problem da kad dam naglo prvi gas malo padnu obrtaji i onda sve extra. Pošto volim da sve bude perfektno ja nađem na internet brc ovlašćeni servis u Beogradu pitam leop ljudi mi kažu cenu sedne u auto i odem i oni pošto nisu znali da reše mi napričaše takve gluposti da nebi poverovali. Kažu ovde sve nevalja mora auto da ostane nekoliko dana i popravka bi bila 700-800 eura. Bio sam presrećan kad sam izašao od njih i video da auto radi ok jer su ga bili u jednom momentu raštelovali da je auto radio na pet klipa i kažu pa tebi auto ne radi lepo ni na benzinu. Ja onda odem u Bugarsku u BRC Bulgarija preko nekih drugova i čovek mi za 5min nađe problem (e to je majstor ali oni rade samo BRC). Problem je bio bš u onim crevcima i bušenju grane. I tom prilikom mi je taj majstor Žora rekao da sam to mogao da rešim i u Leskovcu kod nekog majstora koji je bio kod njih na specijalizaciji. I sada kada mi je Dora pomenuo Leskovac i dao kontakt pretpostavljam da su to ti ljudi i otići ću da pokušam. I tako malo sam vas smorio ali ne želim da me pogrešno razumete...
Comment
-
Comment