Ford Focus 1.6 visoka potrosnja plina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Helper
    CBC Član
    • 18.09.2014
    • 16
    • Daleko juzno
    • Ford Focus

Ford Focus 1.6 visoka potrosnja plina

Evo da vam i ja iznesem moju muku. Pre skoro godinu dana kupio sam Ford Focus 1.6 16V 2000god sa upravo ugradjenim Stag 200-4. Kako sam ja iz inutrasnjosti, iz jednog mestasca daleko dole juzno gde nema plinadzija morao sam za bilo kakvu intervenciju da idem do Nisa sto mi je pravilo troskove. U gradui sa umerenom voznjom mi je trosio 10-11l, a na otoreno pri brzini 90-110km/h bez klima 8.3, napominjem da ova gradska voznja nije kao u BG u spicu vec sa mnogo manje semafora i cekanja u mestu. Citao sam na raznim forumima da ljudima ovaj Focus u gradu trosi 8-9l sto je za 2l manje nego meni. Potrosnju sam testirao tako sto ga vozim na plin dok ga ne potrosim do kraja tj. dok ne prebaci na benzin uz ono pistanje bipera, pa sipam 10l plin pa dok ne predje na benzin. Inace posto je bilo toplo vreme brzo mi prebaci na plin dok u zimskom periodu traba malo vise dok ne prebaci na plin. Jednom prilikom dok sam bio u Nisu nekim drugim poslom obisao sam 4-5 plinadzija i trazio im da mi podese plin. Svi su me odbijali govoreci da imaju puno posla i da ne mogu da naprave plinsku mapu vec da idem tamo gde sam ugradio plin! Samo jedan pristao i covek mi je azurirao softver na plinskom racunaru koji je bio iz star i ubacio poslednju verziju i podesio mi plinsku mapu. Stare se nisu poklapale a ove sad se poklapaju (pokazao mi je na laptopu).
    nakon toga je nastao problem, sada u gradu trosi 12-14 a na otvorenom 9 . Posle mesec dana sam se vratio kod njega na rekalmaciju i ponovo je mapu nesto dirao i jednostavno me je otkacio da je to normalna potrosnja i da ne moze manje.
    Kako sam ja tehnicko lice, covek u srednjem dobu, resio sam da pokusam da resim problem, kupio intrfejs, prelistavao DORINE postove ... i napravio par slicica postavki i mapa, mozete li mi dati sugestije kako da resim problem!

[IMG][/IMG]
    [IMG][/IMG]
    [IMG][/IMG]
    [IMG][/IMG]
    Last edited by Helper; 18.09.2014, 19:34.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Nisi stavio nijednu sliku sa upaljenim motorom. Upali auto, zagrej ga normalno pa slikaj pretposlednju sliku sa upaljenim motorom.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Helper
      CBC Član
      • 18.09.2014
      • 16
      • Daleko juzno
      • Ford Focus

Da, slike su napravljene ~60min nakon gasenja automobila. Postavicu ih sutra ujutru posto sada fizicki nisam u mogucnosti.
      Dora, nemoj misliti da sam stipsa i da ne zelim platiti majstora ali ja svakako nemam izbora.
      Cak sam se razmisljao da odem do BG, kod AC Rasica ili tako nekog, ali to mi je u oba pravca 600km + putarine a do tebe mi je 800+putarine !

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Mišljenje je kao guza, svako ima jedno svoje, tako da se ne obaziri na moje mišljenje, pošalji slike kad radi. Slikaj kad radi ugrejan na plin a onda prebaci na benzin pa slikaj posle par minuta.
        Uvek je bitno da se vidi desna strana.

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

cisto da se ubacim
          mislim da ti je prva potrosnja bila dobra , jeste da ti nemas semafora.ali bas zato sto je manji grad kratke su ti relacije. pa je potrosnja od 11 litara po gradu gasa sa motrom od 1600 ccm sasvim normalna.a i 8 na otvorenom je OK.
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Helper
            CBC Član
            • 18.09.2014
            • 16
            • Daleko juzno
            • Ford Focus

Evo i slika sa zagrejanim motorom jedna na TNG druga na Benzin.
            Zaboravio sam da napomenem da je motor u odlicnom stanju, suv ko barut, redovno se servisira.

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Ti si novi prvi član koji može da piše a da se ne predstavi. Promenio sam pravilo.
              Pošto si iz prve pogodio forum, temu i napisao normalno pitanje da nešto zaključimo iz ove teme pa i da naučiš nešto.

Mada nisi poslušao da se vidi desna strana, fali bitan podatak. Ali da počnemo
              Šta bi ti rekao kad baciš pogled na ove dve slike, šta nije dobro.
              Mogu i kolege da se uključe u razbibrigu

https.autogas.rs

Comment

• potyo
                CBC Član
                • 30.04.2013
                • 97
                • Ada
                • Laguna 1.6 16V 1999

2,8 i 3,8ms?

Comment

• Helper
                  CBC Član
                  • 18.09.2014
                  • 16
                  • Daleko juzno
                  • Ford Focus

Oprostite na mom previdu, pa predstavljanje nije bilo moj prvi post, sada sam to ispravio.
                  Ne znam na sta mislis pod ''nisi poslušao da se vidi desna strana, fali bitan podatak'' ceo prozor softvera se vidi molim Vas uputite me na sta to mislite kako bih znao sta da postavim.
                  Hvala na dobronamernim sugestijama i prijatnoj konverzaciji.

Hvala Vam dobri ljudi

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Originally posted by potyo View Post
                    2,8 i 3,8ms?
                    @ Potyo
                    Tako je

@ Helper
                    Što se slika tiče ili sam noćas već namrtvo obnevideo ili si zamenio slike, nije se videla desna strana do kraja, vreme ubrizgavanja gasa i pritisak.
                    Sad se vidi

Znam da nisi menjao slike Daklem ćorav sam

Sad zašto je vreme ubrizgavanja različito, treba da je isto.
                    Radi na benzin neko vreme pogledaš vreme, prebaciš na plin mora biti isto vreme.

Na forumu je neformalno, nema Vi Mi Oni, samo smo mi pilići tu

Desna strana govori da je velik pritisak za taj motor i da nije isti potpritisak, temperatura je porsla za malo dok radi na benzinu (to je normalno ništa ne hladi isparivač) ali je potpritisak dosta opao.

Ako bi smanjio pritisak, pokazalo bi se da su dizne male. Sumnjam da ovo možeš proveriti (treba ti komparator) hod i prečnik dizne ali bi bilo bitno za popravak.
                    Brojka 2.8 naspram 3.8 govori suprotno od tvojih očekivanja, ima malo gasa pa se vreme povećava da bi se nadoknadilo..
                    Sad, ako negde vuče faš vazduh pokazivaće siromašnu smešu.

Kasnije možeš snimiti mapu pa se igrati i ako pokvariš, vratiš staru

https.autogas.rs

Comment

• Helper
                      CBC Član
                      • 18.09.2014
                      • 16
                      • Daleko juzno
                      • Ford Focus

Vao Dora !!!
                      Vec tri ili cetri puta mi se desilo da mi se na tabli pojavi check engine lampica, prijavi gresku labda sonda bank 1 too low ili tako nesto - u prevodu siromasna smesa. Lampicu mi upali kada radi dugo u leru (stojim na semaforu, a zadnji put letos kada sam cekao na granicnom prelazu Evzoni) a nikad u voznji. Majstor mi je gasio svaki put govoreci da je to zbog oscilacija u kvalitetu plina i da se to desava i kod Opela , VW i da Ford nije izuzetak.

U prevodu sta ja mogu da uradim i da makar vratim potrosnju na 10l u gradu?

Za ostale intervencije (komparator) moracu da posetim neki servis, samo pitanje je koji? Ja ne bezim od toga samo trazim nekog ko hoce i moze da resi ovo pa koliko kosta ali da ga napravi kako treba. Silom prilika sam se upustio u ovo, izbegavam da diram ono sto ne poznajem dobro, jer kad god sam se upustao u stvari koje nisam dobro poznovao uglavnom sam napravio problem! Barem sam iskren

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Originally posted by Helper View Post
                        Evo i slika sa zagrejanim motorom jedna na TNG druga na Benzin.

Klikneš na tačku iznad kursora, krstića, pa kad pocrveni strelicom na gore podigneš tačku, Prebaciš na benzin pa gledaš vreme ubrizgavanja, ponavljaš to dok ne bude isto vreme na plinu i benzinu.
                        Množilac je cirkus, ne znam zašto je prva tačka na plafonu. U principu trebalo bi izvršiti autokalibraciju i namestiti mapu ponovo.

Ne znam koliki je potpritisak za taj motor na leru ali nadji pa uporedi. Neverujem da je 23 ok.

https.autogas.rs

Comment

• Helper
                          CBC Član
                          • 18.09.2014
                          • 16
                          • Daleko juzno
                          • Ford Focus

Vremena znam da poklopim na plinu podizanjem ili spustanjem tacaka aili ne znam zasto je sada prva tacka na skoro na 1.2? Gotovo sam siguran da mi je ta pocetna tacka bila na 1.4~1.5 jer mi je plinadzija rekao da mi je multiplikatar visok i da treba da bude dosta nizi i da ce to srediti posle upusa softvera jer se brisu mape. Na zalost tada nisam imao interfejs tako da nemam slike prvobitnih postavki.

1.Sta dobijam ako prvu tacku vratim na 1.4 a sta ako je smanjim na 1.0?
                          2.Poslednja tacka je Collector pressure KPa sta se dobija njenim smanjenjem a sta povecanjem?
                          3.MAP je trenutno 0,23 - onse povlaci iz autokalibracije ili ne?

Kada mi ovo pojasnite ova tri pitanja odradicu auto kalibraciju, vozicu na benzin 20-tak km kombinovane voznje pa onda na gas tu istu rutu, poklopicu mape pa postavljam slike.

Hvala

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Prva dva ne znam šta dobiješ pošto se to ne menja napamet. Mapa ti je idealno poklopljena ali ja nisam nikad video takvu kerefeku od množioca (narandžasta linija) a da je sve kako treba.
                            Map senzor meri realan pritisak ili potpritisak, Ne izvlači ga od nigde, to ti je potpritisak u usisnoj grani. Na to utiče mnogo stvari, od zupčenja, paljenja, senzora pa do smeše ali je 0.23 mali stoposto.
                            Bilo bi dobro da preko dijagnostike vidiš lambdu dok voziš pošto ova nije prikopčana ma gasni ECU ili nisam dobro video..

https.autogas.rs

Comment

• Helper
                              CBC Član
                              • 18.09.2014
                              • 16
                              • Daleko juzno
                              • Ford Focus

Sutra idem do Nisa nekim drugim poslom, moj drug iz detinjstva radi auto elektriku i elektroniku, zavo sam ga i kaze da koristi Delphi dijagnostiku, kaze da imam dve sonde jednu na izduvnoj grani a drugu na katalizatoru, pogledace na dijagnostici da li daju vrednosti u definisanim granicama. Pitao sam ga za MAP pritisak i kaze da nije siguran ali da bi trebao kod mene da bude 0.9~1.1 bara, i njega ce svakako proveriti i videcemo kakve vrednosti daje.

Hvala na sugestijama

Comment

Working...
                              X