Kakvu ulogu ima katalizator pri ugradnji plina,šta ako je pun ili šta ako je lonac prazan.Na tehničnom su me vratili zbog CO% 0,67 i CO% na 3000/min 0,56. Radi se o Audiju 100 1993 motor 2.8?
KATALIZATOR I PLIN
Collapse
X
-
A koliki je bio HC?
Postoje norme. Ovde u Belgiji za auto do kraja 1993. sa katalizatorom je dozvoljeno do 3,5% CO na 2400rpm.
Kako to da su ti izmerili veci CO na 3000 rpm nego na leru? Da li ti je motor bio dobro ugrejan na radnu temperaturu? Sad je hladno i ne bi trebalo da se gasi motor dok cekas u redu osim ako red nije kilometarski.
Moras znati koje su im norme prvo i za HC i za CO a moze se srediti da je ok i bez katalizatora ako sagoreva gas. Ja sam imao ispod 0,3 CO kad se zestoko zavrne ventil gasa mada tako ne treba normalno voziti.
-
-
Kad je katalizator zapusen obicno auto nece da vuce kako treba. Ja ne znam tacno da li mozes da se uklopis da ti bude ispod limita ako bi koristio gas kao pogonsko gorivo a skroz bez katalizatora. Napisi nam koje su norme u Sloveniji za CO i HC. Mislim da ti IvanT moze odgovoriti na to pitanje jer on svakodnevno meri i podesava gas pomocu analizatora.
Ovo sto sam ja napisao u predhodnom postu ti je sa isparavnim katalizatorom. E, sad, ne znam kako bi bilo bez njega. Ovde u Belgiji je izricito zabranjeno skidanje katalizatora. Medjutim, niko ne proverava direktno njegovo stanje nego samo sadrzaj izduvnih gasova. Napisi ti nama koji su maksimumi u Sloveniji koji se tolerisu pa cemo videti. Inace, jos nesto. Na tehnickoj kontroli ako imas ugradjen gas izricito traze da mere izduv na gas a nikada na benzin. U principu ako moze da se postigne nizak procenat zagadjivaca sa pogonom na gas tebi se isplati gasna instalacija jer je zamena katalizatora veoma skupa. Videcemo sta ce reci po tom pitanju IvanT.
Evo sta kazu norme u Belgiji:
CO max. 0,5% na leru i 0,3% na 2500rpm.
Tvoji su rezultati blizu toga i nije do katalizatora skoro sigurno. Da je na LPG bilo bi manje ali i to zavisi od toga kako je podesen uredjaj za LPG. To sto ti je takav rezultat na bezin se lako da srediti. Taj bi auto prvo trebalo da se malo vise vozi da sagori naslage na ventilima ako ih ima ili da se sipa neki aditiv za to. Ako je injection moze biti da su brizgaci malo prljavi pa ne bacaju dobro maglu. Moze se srediti garant, ne brini.
Comment
-
-
To je dobro pitanje Valent. Sigurno da nema jer je to test na tehnickom na kome je odbijen zbog viska CO. Mora da ga pregleda skroz posto je i onako vec duze vremena stajao auto. Takodje ne znamo u kom je stanju bio kad je prestao da se koristi.
Comment
-
-
Sto je DIM??? Nisi naveo uz koji CO ide navedena lambda, onaj na leru ili onaj na 3000 obrtaja. Dali postoje podaci za HC i O2? Koliko km. na motoru?
Zanima me uticaj katalizatora na vožnju sa plinom(ukoliko se ispostavi da je pun)?
Mozes li navesti Slovenski standard za prolaz na testu?
Comment
-
-
Re: KATALIZATOR I PLIN
Originally posted by sportnosrceZanima me uticaj katalizatora na vožnju sa plinom(ukoliko se ispostavi da je pun)?
Comment
-
-
KOd motora sa karburatorom je najveca razlika u izmerenim vrednostima CO i HC. Kod njih razlika moze da bude i 30-50% (nize vrednosti u odnosu na benzin).
Kod motora koji zadovoljavaju normu EURO2, razlika moze da bude i do 15%.
Kod EURO3 i EURO4 motora razlike moze biti samo ukoliko je ugradjeno sekvencijalno ubrizgavanje gasa. (i to samo do 5%)
Kada se na EURO 3i4 ugradi neodgovarajuca oprema (venturi sistem bez lambda kontrole), rezultati na plinu mogu da budu ochajni. Vishestruko povecane vrednosti i za HC i za CO.
Naravno u svim ovim slucajevima se podrazumeva da je katalizator ispravan a isto tako i motor.
Comment
-
-
CO na leru je............0,30
CO na 3000/min je..0,30
lambda 3000/min.......1-1,3
To su vrednosti koje važe u Sloveniji za motore sa katalizatorom od 1994 dalje.Na pun sam mislio zapušen,avto je neregistriran od septembra meseca,ali sam u zadnjih mesec dana napravio oko 150 km, uglavnom zbog testa potrošnje.Pri merenju je avto bio na radni temperaturi.Motor povuče čisto u redu i ima predjenih 191000m.
Comment
-
Comment