u nedelju kod alvirovica je skoro cela emisija posvecena gasu koji nije dobar-skuplja se neka smola i da se jako mnogo ljudi zalilo pa salju inspekcije,to mije rekao i majstor da mi je mozda to problem ,a sve to od 60 litara plina jer je rezervoar nov,na venturi lovatu vozio 150000 km bez servisa ,menjo filtar i 2 puta odole ispustao smolu
evo mene opet sa novo-starim problemom..Problem sa trzanjem je nestao kad je polovinom februara otoplilo i vise nisam vozio nocu kad je hladnije iako je u njemu bio plin od novembra-pod sumnjom da je loš.Znači na toplom ,oko 8 stepeni radi kako treba.Majstor kaže da se ta smola u isparivacu otkravila pa je sve ok.Pre 2000 km sam radio veliki servis i sad je procurio semering radilice do kaiševa.Tek malo je flisovo.Drugi majstor -običan automehaničar ga promenio a dok je odmašcivao klinerom uspeo je da obriše jednu tačkicu po kojoj je hteo da uzupči kaiš,druga je ostala.Kao, bio je zapamtio gde je bila-neki ćošak.Namestio je kao što misli,pomocnik je okretao motor jedno 15 puta i nista nije lupalo ,sklopio i pali i radi mirno u leru.Kad sam krrenuo i ubrzavao od 50 malo na vise i ostrije dva tri puta auto jako trzne ugasi plin i upali gresku.Probano par puta stalno isto.Kad polako ubrzavam nema trzanja -inače je veoma jako, jače nego ranije.Na benzin ništa ne trza i pali i ide normalno po gradu .Voženo je svega par kilometara i ovo su simptomi.Vratio se do majstora,pogledao senzor radilice koji je i kaže dobro stoji,nije do njegovog rada- da je loše uzupčen kaiš loše bi palio i nebi išao ni 50 na sat I DA IDEM KOD PLINAŠA.Da li ovi simptomi mogu biti zbog lošeg zupčenja ili u samo slučajnost da su se sad desili.
Dijagnostika je veoma opaka stvar a svi misle da je prikopčaš aparat i on sve napiše... Kvar koji napiše je većinom posledica a ne uzrok, svaka anomalija koja se odražava na ujednačen rad cilindara će se videti kao nepravilan rad senzora bregaste ili radilice što je normalno izostaje konstantna brzina obrtaja. Može da ne opali svećica a može da ne opali dizna..
Ovo je naravno samo primer kako to "hoda" pa su uz neodgovarajuću dijagnostiku česta pogrešna "čitanja" kodnih grešaka. Ispravan rad od bobine pa do svećice može proveriti jedino osciloskop, ispravan rad dizni može proveriti mehaničar ili plinadžija. Prvi nema uticaja na mapu sem provere smeše a drugi može korigovati mapu ako ima problem...
Prva stvar za vlasnike vozila koja imaju plin je da u slučaju nekog lošeg rada prvo odu do krštenog plinadžije na proveru gasnog sistema, većinom je tu uzrok nepravilnog rada motora. Naravno podrazumeva se da kad pukne klip, treba odmah ići kod mehaničara
Comment