Zastava 10 sa plinom 1.2

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bax76
    CBC Senator XXL
    • 07.11.2006
    • 605
    • BG

Re: Zastava 10 sa plinom 1.2

3 puta sam vec isao na more u CG sa Z10.
    Potrosnja benzina uz povremenu klimu je uvek bila, oko 5.2-5.3l .
    Merim tako sto sipam do vrha uvek.
    5l za 1.2 8v FIRE je sigurno dostizno, ja normalno vozim u ritmu saobracaja, ne davim auto.

U gradu sam dosta losiji, pa se potrosnja krece od 7.,5 do cak 9.5 zimi.

Comment

• tomamega
      CBC Senator XXL
      • 19.03.2009
      • 715
      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by bax76

U gradu sam dosta losiji, pa se potrosnja krece od 7.,5 do cak 9.5 zimi.
      Nisi lošiji, već je jednostavno takav grad, puno saobraćaja i dosta brda i dolina. Ti si jedan od retkih koji konstatuje da je gradska potrošnja po BG čak i do 60% veća od potrošnje na otvorenom. I kod mene je slični razmer potrošnje... Ako vozim 80kmh, potrošnja Corse C 1.2, 16v na otvorenom je 5.5l/100km, ali na 130km je već preko 6, ili 6.5. Sve zavisi gde se vozi i kako.

Comment

• R2-D2
        CBC Član
        • 29.05.2008
        • 14
        • Beograd

Originally posted by gti16v
        To sto ti trosi 33% plina je normalno pogotovo sa nasim plinom. Ljudi padaju na price servisera da ce auto trositi 10% vise... Inace ovo sto pisem, ne vazi samo za fiat, nego za sve, pogledajte fabricke podatke za chevroletove, VW-ove modele, ista je prica, potrosnja plina je ~+30% u odnosu na potrosnju benzina.
        Ovo je prava informacija. Da li samo naši majstori pričaju o 10% povećanja potrošnje? Izgleda da sam ja jedini koji je to probao da proveri u praksi. Svi ostali se zadovoljavaju jeftinijom vožnjom na plin. Zato sam ja loša mušterija!

Inače, i moj auto do CG troši 5l benzina, a recimo do Bele Crkve troši još i manje (ispod 4.7) jer je put ravan, prazan i prav. I to sve sa tim našim lošim bezolovnim benzinom sipanim na NIS, OMV... pumpama.

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

kako si proverio tu potroshnju od 4,7 litara ?
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• bax76
            CBC Senator XXL
            • 07.11.2006
            • 605
            • BG

MNa nije nam toliko los benzin, vozio sa Astru 1.6 Klasik do Beca i nazad.
            Ista mi je potrosnja bila i sa OMV NBG benzinom, i sa Shell iz Beca.
            6.2 pri 120-130km/h

Comment

• tomamega
              CBC Senator XXL
              • 19.03.2009
              • 715

Originally posted by R2-D2
              Originally posted by gti16v
              To sto ti trosi 33% plina je normalno pogotovo sa nasim plinom. Ljudi padaju na price servisera da ce auto trositi 10% vise... Inace ovo sto pisem, ne vazi samo za fiat, nego za sve, pogledajte fabricke podatke za chevroletove, VW-ove modele, ista je prica, potrosnja plina je ~+30% u odnosu na potrosnju benzina.
              Ovo je prava informacija. Da li samo naši majstori pričaju o 10% povećanja potrošnje? Izgleda da sam ja jedini koji je to probao da proveri u praksi. Svi ostali se zadovoljavaju jeftinijom vožnjom na plin. Zato sam ja loša mušterija!

Inače, i moj auto do CG troši 5l benzina, a recimo do Bele Crkve troši još i manje (ispod 4.7) jer je put ravan, prazan i prav. I to sve sa tim našim lošim bezolovnim benzinom sipanim na NIS, OMV... pumpama.
              I sa 30% većom potrošnjom na plinu, opet si na uštedi od oko 50%. Cena autogasa je oko 42% od cene benzina pa računaj. Neki ljudi nikada neće biti zadovoljni. Ja lično vozim na plin i ekstra sam zadovoljan, samo da nema kvarova, p.p. da ne čuje zlo..

P.S. Meni je potrošnja plina veća za 10-15% od potrošnje benzina. Bolje da ti proveriš tu tvoju plinsku instalaciju. Meni Corsa sa motorom koja ima puno više konja troši manje plina od tvog punta (na otvorenom).

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

@R2-D2

Da slucajno potrosnju benzina ne meris tako sto vidis podatak na board kompu?
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• tomamega
                  CBC Senator XXL
                  • 19.03.2009
                  • 715

Originally posted by bax76
                  MNa nije nam toliko los benzin, vozio sa Astru 1.6 Klasik do Beca i nazad.
                  Ista mi je potrosnja bila i sa OMV NBG benzinom, i sa Shell iz Beca.
                  6.2 pri 120-130km/h
                  Potpuno si u pravu, vuče slično i ja da potvrdim. Na žalost, to uglavnom govori o oktanskoj snazi, a gde je prljavština/čistoća samog benzina, aditivi itd... zato se kod nas dizne, recimo, brže prljaju nego gde se koristi "kvalitetniji" benzin.

Comment

• R2-D2
                    CBC Član
                    • 29.05.2008
                    • 14
                    • Beograd

Originally posted by zoranbg
                    kako si proverio tu potroshnju od 4,7 litara ?
                    Napunio rezervoar u petak uveče, u subotu ujutru otišao u Belu Crkvu na kupanje, uveče se vratio, pa ponovo u nedelju. Onda sam dopunio rezervoar i uz pomoć tako dobijenih podataka i džepnog računala marke Casio saznao da iz FIAT-a nisu lagali u svoju korist kad su rekli da na otvorenom troši 4.8l. Pošto sam blizu Pančevačkog mosta, u ovoj turi nije bilo puno vožnje po Bg, već samo otvoreni pun po panonskoj ravnici.

Put za CG, sličnim postupkom sam video da potrošnja u tim uslovima (više prtljaga i uzbrdo/nizbrdo) iznosi 5l.

Pri svakom ovakvom merenju (a bilo ih je nekoliko) sam video da se izračunata potrošnja ne razlikuje od one koju pokazuje BC za više od 5%, a često je identična.

Da li negde grešim?

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

Pa i ja bih tako merio.. super.To i jeste potrosnja u najeekonomichnijim uslovima ( 80-90km/h magistralni ravan put).
                      Koliko vidim svi su uglavnom zadovoljni sa zastavom10-puntom,sa tim motorom.Taj auto je ocigledno dobra kupovina.
                      Kakve su cene goriva,ko ne preleazi vishe od 10-15000 km goddishnje,uopshte netreba ni da razmishlja o kupovini malog dizelasha.. eto naprimer da on sad ima neki mali dizelash koji u tim optimalnim uslovima troshi 4 litra dizela..koliko bi ushtedeo ? ..100 dinara na 100km. smeshno.
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• slavko_bgd
                        CBC Senator XXL
                        • 24.03.2009
                        • 771
                        • Batajnica
                        • Stilo 1.6 16V MW

@R2-D2:

Ako je odstupanje na bordu u okviru 5% to znači da je sistem za ubrizgavanje goriva u okviru nominalnih vrednosti.
                        Ukoliko postoji odstupanje na bordu, to ne znači da vozilo troši više ili manje ili da je nešto neispravno,već da postoji odstupanje u smislu mehaničkih karakteristika pojedinih komponenti gorivnog sistema.Ta normalna mehanička odstupanja koriguje (trimuje) ECU sa istim krajnjim efektom: idealna potrošnja goriva!
                        U slučaju da je smeša bogata ili siromašna, pali se "check" lampica i u memoriji ECU se očitava neka od grešaka koja se odnosi na smešu.Dakle,vozač prvi zna kada nešto nije u redu sa motorom.

Pre nego što bilo šta dalje preduzmete,PAŽLJIVO PROČITAJTE POST KOJI JE NAPISAO gti16V, pogotovo uporedne podatke o potrošnji oba goriva koje navodi FIAT.

Ukoliko sumnjate u ispravnost vozila ili gasnog uređaja,tj.smatrate da Vaše vozilo troši više nego što bi trebalo, možete da zahtevate kontrolu sastava izduvnih gasova u bilo kom ovlašćenom Zastava servisu ili da se obratite Zastava Institutu u Kragujevcu.Oni imaju najprecizniju opremu za merenje potrošnje i drugih performansi motora.

Lično smatram da sa takvim rezultatima sa potrošnjom oba goriva treba da budete zadovoljni.

Srdačan pozdrav,
                        Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• Srdjan
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 2416
                          • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by zoranbg
                          Koliko vidim svi su uglavnom zadovoljni sa zastavom10-puntom,sa tim motorom.Taj auto je ocigledno dobra kupovina.
                          Pogotovu ako se ima u vidu da je dizel varijanta skuplja jedno 3000eur od benzinske.

@R2-D2

Ako ti auto vec trosi 5litara benzina na 100km lagane voznje, i da ti trosi 20% gasa vise to znaci onda da istom takvom voznjom ne sme da ti predje 6litara gasa. Uzrok vece potrosnje treba traziti u podesavanju plinskog sistema ili je taj ugradjeni sistem mator, pa nije bas najekonomicniji. Pretpostavljam da bi ove novije generacije obd/can verovatno dale rezultate koje ocekujes, ipak je omegas malo stariji sistem. Autogas masteri neka kazu da li ima neke razlike u potrosnji izmedju ovih najnovijih uredjaja i nekih ranijih.
                          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• gti16v
                            CBC Senator XXL
                            • 05.08.2007
                            • 343
                            • BGD
                            • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Zašto misliš da sa istom stilom vožnje ne sme da troši preko 20% vise plina? Fabrika je merila potrošnju u različitim uslovima pa je dobila podatak od +28,6% u proseku? Kad deklarišu potrošnju na benzinu kažu test vozač da vozi najekonomičnije sto ume, a kad deklarišu potrošnju na plinu, kažu mu "sine, samo pun gas"? Fiat je tu još i dobar, evo koga zanima može da pogleda uporedne podatke za VW Sharan-a. Izvukao sam samo printscrean posto ceo PDF ima 28 strana, koga zanima baš sve ima na volkswagen.de pa nek skine.

Sharan troši u proseku 38% više plina, ima 10% manje snage, 0,8sec lošije ubrzanje od 0-100km/h i 3 km/h manju maksimalnu brzinu. Možda oni ne umeju da ušteluju plin? I sad recimo ja uvezem tog Sharana, polovnog, nebitno, ne dobijem teh. upustvo, auto perfektan, troši u skladu sa propisanim, i ti ces sad da me ubedjuješ da mi je nešto neispravno, da mi auto troši previše? Da meni auto troši 10% više plina nego benzina, ja bih se zapitao u kakvom mi je stanju benzinski sistem. U pravu je tomamega kad kaže "Neki ljudi nikada neće biti zadovoljni"

Comment

• Srdjan
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 2416
                              • Bajina Basta/Beograd

Odakle ti vadis te podatke? To je mozda nesto matoro. Pitaj ti lepo bilo kog krstenog plinadziju nek ti kaze koliko je veca potrosnja u odnosu na benzin. Pricamo o rezultatima u praxi. Sekvent uredjaj ako je dobar ce se zadrzati na do 10% razlike. Ajde da kazemo da moze da bude i 20%, ali ne tih tvojih 30-40%, pa sto bi onda vozili na plin? A to sto fabrike pokazuju neke druge podatke, to ili ne znaju da urade ili koriste neke uredjaje pre hrista. Mogli bi malo da dodju do nasih majstora, da nauce nesto.

Jedino gde bih mogao da se slozim to je voznja na vecim obrtajima, tj. preko 5000rpm. Cini mi se da na tim obrtajima plina trosi dosta vise.
                              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• gti16v
                                CBC Senator XXL
                                • 05.08.2007
                                • 343
                                • BGD
                                • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Podatke vadim sa zvanicnih sajtova proizvodjača automobila i nisu matori, u pitanju su aktuelni podaci. Da ne bude samo Fiat i VW evo jos jedan link http://www.chevrolet.de/fahrzeuge/ma...ech-daten.html gde se vidi da i maleni matiz/spark troši u proseku 31% više. Neću da smaram više sa primerima ostalih modela, 3 komada je sasvim dosta, a i tema je Zastava 10. Plinadžija će da ti kaže 10% i ja ga donekle razumem, čovek od toga živi, hrani ženu, decu... Imao sam prilike da testiram u praksi (nekih 12000km, sto možda nije dovoljno da s ispita izdržljivost uredjaja, ali da se ispitaju performanse svakako jeste) sekvent uredjaj i to na sva usta ovde hvaljenji tomasetto i nikako nisam bio zadovoljan. Ni potrošnjom ni performansama. Postojala je osetna razlika kod oba pokazatelja. I ja se pitam što ljudi voze na plin? Ušteda sada postoji, jer je cena gasa ~40% cene benzina, ali recimo pre 15meseci je bila ~60% cene benzina, tada je već bio diskutabilan period povraćaja ulaganja u ugranju plina.

Sa povećanjem broja obrataja raste i disproporcija u potrosnji. Ovaj put ti se dobro čini

Comment

Working...
                                X