Zastava 10 sa plinom 1.2

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • R2-D2
    CBC Član
    • 29.05.2008
    • 14
    • Beograd

Re: Zastava 10 sa plinom 1.2

Znači FIAT navodi sledeće podatke:

Consumo Urbano (l/100Km) 7.1 bz / 9.2 gpl - povećanje 30%
    Consumo Extraurbano (l/100Km) 4,8 bz / 6.0 gpl - povećanje 25%
    Consumo Combinato (l/100Km) 5,6 bz / 7.2 gpl - povećanje 29%
    Emissione CO2 133 bz / 116 gpl - smanjenje 13%

Recimo da sam merenjem i ja potvrdio ove njihove podatke.

Jako bih voleo da nisam u pravu, i da su istinite te EPP priče o 10% (ali matematika je jasna, dvaput ništa je ništa, crva nije ni bilo). Ostaje mi za utehu to što svojom vožnjom bar malo utičem na smanjenje emisije ugljendioksida.

Comment

• tomamega
      CBC Senator XXL
      • 19.03.2009
      • 715
      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Evo ja samo da dodam da sam merio potrošnju plina od čepa do čepa. Vozio na otvorenom, čak i palio povremeno klimu, i multiventil izbacio sa prosečnom potrošnjom od 6.5 l plina. Corsa C i po kataloškim vrednostima na otvorenom troši 5.5l benzina, tako da je meni dosta ispod tih vaših 30+% koje navodite. U gradu i ne merim, troši iznad 10, ali na otvorenom mi je stvarno potrošnja u okviru 10-15% uvećanja u odnosu na benzinsku. Uređaj sekvent Tomasetto ugrađen kod IvanaT. I ne osećam razliku izmedju plina i benzina što se tiče snage (neko će već reći da mi je benzinska instalacija mnoogo loša, ali što ćete )

Comment

• gti16v
        CBC Senator XXL
        • 05.08.2007
        • 343
        • BGD
        • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Koji je godište ta corsa i koje je snage motor?

EDIT: Ako je moja pretpostavka da voziš Corsu C 1.2 1199ccm 75ks sa manuelnim menjačem proizvedenu u periodu 2000-2003 moraću da te razočaram, jer je kataloška potrošnja za taj auto na otvorenom putu 5.2 a ne 5.5l/100km. Ako tebi troši 6.5l plina to je tačno 25% više od potrošnje benzina, a baš toliko veća pootrošnja plina je deklarisana i za Punta na otvorenom putu. S obzirom da je kod svih spomenutih vozila relativni (procentualni) porast potrošnje plina u gradu veći nego na otvorenom putu, vrlo je verovatno da i tvoja Corsa troši +30% plina u gradu u odnosu na potrošnju benzina, samo što je to jako teško utvrditi jer identične uslove saobraćaja u gradu je maltene nemoguće ponoviti 2 puta uzstopce da bi se precizno uporedila potrošnja.

E sad pošto je pretpostavka majka svih zaje*ancija, tvoje je da kažeš da li je ona tačna?

Comment

• tomamega
          CBC Senator XXL
          • 19.03.2009
          • 715

Već sam naveo da u specifikacijama za taj motor, benzinska potrošnja je u okviru fabričke. Motor je 1.2, 16V, 75ks, 2002. godište. Sa malo širim gumama i felnama 15.

Comment

• gti16v
            CBC Senator XXL
            • 05.08.2007
            • 343
            • BGD
            • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Nisam očekivao tako brz odgovor pa sam editovao predhodni post
            Podatke o potrošnji sam našao na dva mesta i oni se poklapaju

View complete technical specifications for 2000 Opel Corsa 1.2 16v. Includes performance data, fuel economy, dimensions, engine details, and more.

Comment

• ale944
              CBC Senator XXL
              • 20.03.2006
              • 1457
              • Beograd

meni se oba auta (corsa 1.6 i porsche 2.5t ) uklapaju u 10-15 % vise plina u odnosu na benz.....uredjaji su sa ubrizgavanjem gasa naravno...
              http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• tomamega
                CBC Senator XXL
                • 19.03.2009
                • 715

@GTI16v

Јоš jednom si dokazao da ako dovoljno snažno veruješ u nešto, uvek ćeš naći utemeljenje za to.
                Upoređuješ podatke o prosečnoj (idealnoj) potrošnji benzina sa nekog papira i prosek potrošnje plina u stvarnosti, i naravno da si dobio podatke koje odgovaraju tvojoj tvrdnji. Moram da ti odam priznanje na istraživačkom radu jer si stvarno našao fabričke podatke za moj auto

Naveo sam da sam povremeno na plin koristio i klima uređaj koji takođe opterećuje potrošnju, a takođe imam i dosta šire gume koje su došle u kompletu jer je auto sa opremom fashion 3p. Tu već "idealni" fabrički podaci padaju u vodu. A auto je već 7 godina star tako da, veruj mi, nema šanse da troši 5.2l benzina na 100km.

Slažem se da neki auti troše više na plin i do 30%, ali ima i nekih instalacija koje kojima je potrošnja povećanja u okviru 15%. Za gradsku vožnju i ja konstatujem da troši oko 20% više. Neko reče da je na plin noga mnogo lakša, ali stvarno je tako...

I još da napomenem da ima puno ljudi koji konstatuju da ne osećaju gubitak snage, i to baš većina ugradila plin kod IvanaT ili Dore. Pa nemoguće da je svima njima benzinska instalacija loša
                Pozz

P.S. Ovde smo da razmenjujemo iskustva i svaka argumentovana diskusija (kao što je ova) je po meni svrsishodma.

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Mom rodjaku je nova Epika 2.0 automatik BRC sequent umela da popije i 25-26l plina po gradu.
                  A u papirima je pisalo da je potrosnja goriva oko 10l po gradu. Koji je ovde promasaj u procentima

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

dobro to je vetj ochigledno neispravan gasni uredjaj,ili katastrofalno loshe nashtelovan.Sigurno mu niko nije rekao da je normalno da mu troshi 150 % vishe nego benzina.
                    10 godina sam vozio 3 razlichita automobila na gas.Svi su imali venturi sistem,najprostiji mogutji.
                    I moja iskustva kazu , da nikad nisu troshili vishe a ni manje od 20% gasa ,ako je bilo sve ispravno.
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• bax76
                      CBC Senator XXL
                      • 07.11.2006
                      • 605
                      • BG

Originally posted by zoranbg
                      dobro to je vetj ochigledno neispravan gasni uredjaj,ili katastrofalno loshe nashtelovan.Sigurno mu niko nije rekao da je normalno da mu troshi 150 % vishe nego benzina.
                      10 godina sam vozio 3 razlichita automobila na gas.Svi su imali venturi sistem,najprostiji mogutji.
                      I moja iskustva kazu , da nikad nisu troshili vishe a ni manje od 20% gasa ,ako je bilo sve ispravno.
                      Ugradjen je fabricki od strane Shevroletovog dilera, i niko ga nije umeo da nasteluje da manje trosi, tj i drugima je bilo tako.
                      Posto je taksista, pa su ih imali vise, BRC je uredjaj.

Comment

• ale944
                        CBC Senator XXL
                        • 20.03.2006
                        • 1457
                        • Beograd

tu epicu definitivno nisu znali da nameste pa meni sa skoro 300ks po gradu nije presao 20 nikako.... obicno 17-19
                        http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• R2-D2
                          CBC Član
                          • 29.05.2008
                          • 14
                          • Beograd

Originally posted by tomamega
                          Evo ja samo da dodam da sam merio potrošnju plina od čepa do čepa...
                          Tako izmerena potrošnja zavisi i od uređaja za točenje pomoću kojeg je sipan plin.
                          Moj multiventil dozvoljava da u bocu od 33l stane od 22 do 29l, zavisno od pumpe i ko zna čega još. Uvek prekidam punjenje kad ventil počne da drči.
                          Koristim samo proverene pumpe i do sada nisam ni jednom primetio da mi je neko sipao manje nego što mi je naplatio.

Comment

• slavko_bgd
                            CBC Senator XXL
                            • 24.03.2009
                            • 771
                            • Batajnica
                            • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by Srdjan
                            Koliko vidim svi su uglavnom zadovoljni sa zastavom10-puntom,sa tim motorom.Taj auto je ocigledno dobra kupovina.
                            Pogotovu ako se ima u vidu da je dizel varijanta skuplja jedno 3000eur od benzinske.

@R2-D2

Ako ti auto vec trosi 5litara benzina na 100km lagane voznje, i da ti trosi 20% gasa vise to znaci onda da istom takvom voznjom ne sme da ti predje 6litara gasa. Uzrok vece potrosnje treba traziti u podesavanju plinskog sistema ili je taj ugradjeni sistem mator, pa nije bas najekonomicniji. Pretpostavljam da bi ove novije generacije obd/can verovatno dale rezultate koje ocekujes, ipak je omegas malo stariji sistem. Autogas masteri neka kazu da li ima neke razlike u potrosnji izmedju ovih najnovijih uredjaja i nekih ranijih.
                            Ne sme na ZASTAVU 10 da se meće noviji gas jerbo je taj "stari" OMEGAS ista generacija ki i motor 188A4...
                            Ako meteš nešto novije će ga strefi nešto...
                            Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• slavko_bgd
                              CBC Senator XXL
                              • 24.03.2009
                              • 771
                              • Batajnica
                              • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by bax76
                              Ugradjen je fabricki od strane Shevroletovog dilera, i niko ga nije umeo da nasteluje da manje trosi, tj i drugima je bilo tako.
                              Posto je taksista, pa su ih imali vise, BRC je uredjaj.
                              Epika koja troši 20-25 litara plina ne može da se vozi. Motor 2,0 ili sa tolikom količinom goriva,bez obzira koji je uređaj,ne može normalno da radi i mislim da je ovo što ste napisali za Epicu i BRC nemoguće.

Comment

• slavko_bgd
                                CBC Senator XXL
                                • 24.03.2009
                                • 771
                                • Batajnica
                                • Stilo 1.6 16V MW

Originally posted by tomamega
                                @GTI16v

I još da napomenem da ima puno ljudi koji konstatuju da ne osećaju gubitak snage, i to baš većina ugradila plin kod IvanaT ili Dore. Pa nemoguće da je svima njima benzinska instalacija loša
                                Pozz

P.S. Ovde smo da razmenjujemo iskustva i svaka argumentovana diskusija (kao što je ova) je po meni svrsishodma.
                                Konstatacija gubitka snage na plinu je subjektivan osećaj.
                                Ogroman procenat vozača koji imaju sekvencijalni plin voze na benzin samo onoliko koliko im uređaj ograničava korišćenje gasa. Vlasnicima venturi uređaja je bitnije da li mogu da startuju na hladno i da li radi gasni uređaj ali nije bitno kako radi,samo da se ne sipa benzin. Drugi,koji imaju nova i ispravna vozila,zabavljaju se tako što mere razliku u procentima na 3 decimale.

Što reče gti16v: "Pretpostavka je majka svih za.ebanci.a!"

Comment

Working...
                                X