Pretpostavka je teme da ja dobro zaradjujem(ne mora nužno da sam bogat) i da mogu bez krede i lizinga da kupim npr. Hondu Akord 2,0(auto za mene po svim kriterijima) koja je tek nešto manje od 20000 eura.E, Bonde, brate sad zamisli kakva je to hula na takav auto ugraditi gas.Da zaplačeš!?
Pustite ljudi matematiku, tu nema nikakvih emocija, a ja automobile baš volem(kako bi Dora rekao)!
Vidis ja zaplacem kad neko kupi dizel auto od 100.000.
danasnji prosecan dizel od nekih 150Nm (sto je sasvim dovoljno za opustenu voznju) trosi oko 5 litara (do 6) na 100km.
prosecan benzinac istih tih 150Nm trosi oko 8-9 litara prosecno (u gradu 10+ glatko) za istih 100km.
prosecan LPG od 150Nm trosi 10-12 lit prosecno.
Ajde daj primjer istog modela gdje LPG trosi prosjecno duplo vise od dizela(pa neke na bude sekvent), cak i da imaju isto Nm a ne snage sto je meni mjerodavnije.
Jbg evo Megan 1,5 dCi i Honda S2000 imaju po ~200 Nm tako da...
Dakle, stvar je licnog izbora, a u licno se ne valja petljati....
Moje kilometraze su ogromne sa stanovista obicnog coveka ( pa i zitelja zapadne Evrope) Ja prelazim oko 50-60K km godisnje i samo mi je bitno koliko me kosta kilometar, ne zanima me ni servis ni gume ni akumulatori, cak nekad ni cena automobila. Bitna mi je iskljucivo pouzdanost i cena po kilometru. Da imam para za A8 (ne verujem da bih njega uzeo, ali ajde..) i u njega bih ugradio plin i to bojler sa svake strane gepeka, pa da se vozim 1500km s jednim punjenjem!
Onaj ko se vozika oko 10K km godisnje i ne treba da se zamara takvim pitanjima...
Meni je automobil prvenstveno alat i zato mi je bitna ta ekonomija...
Svaki automobil potrosim za 3-4 godine pa zato i vozim polovnjake...
A to da bogati ne putuju kolima... malo sutra, putuju i te kako, ali imaju vozace, telefone, internet, kafe aparate i krevete u kolima... Gorivo je njima smesna stavka, pa ih zato i nije briga za plin.
Da zavrsim moju aktivnost na ovoj temi (bar za sad ):
Plin u skup auto?
Ko kupi skup auto i bitna mu je ekonomija on uzme dizela pa se vozi k'o blesav... zbog garancije i sl. Kome je bitan samo skup auto a ne vozi se mnogo, taj se vozi na benzin. Pricamo o novim automobilima.
Potpuno je vezana i tema zasto u ovoj drzavi zastupnici nemaju u ponudi (fabricka) vozila i na LPG i na CNG... Verovatno ima veze s neznanjem oko servisiranja istih...
E, sad, kad jajare kupe takav polovnjak to je druga prica....
Izdefinisite temu: Jajare u (za njih) preskupim polovnjacima ili ljudi koji imaju novac i kupuju skupa i nova kola prema svojoj potrebi?
Ma mislim da ovde svi znaju u cemu je poenta samo se prave malo nevesti.
Normalno je da ce nas covek i ako mu poklone ferarija da ga utne u gas, ali to nece da uradi onaj ko ga je kupio , ebiga to je stvar ugodjaja. Sto kase tetak greota bre.
Smatram da se ovde vodi cisto filozofska rasprava, i kao sto rekoh svi mi znamo sta je dobro, sta bi zeleli i sta je jeftino, a gas je kod nas trenutno naj jeftiniji za voznju i tako dok se ne udje u neku veeeeeeliku lovu vozimo auta od 4-5000 h i ugradjujemo plincinu i vozi misko.
cak i da imaju isto Nm a ne snage sto je meni mjerodavnije
Nm ili snaga je jedna te ista stvar razlicito opisane pojave.
namerno sam napisao Nm da bi naglasio da pisem o realnoj prakticnoj upotrebi auta a ne o papirnatim brojkama.
podatak o Nm se obicno objavljuje a podatak o snazi se obicno precutkuje (prakticno nigde se u papirima ne objavljuje snaga na 2000 obrtaja ili na 3500 obrtaja ili slicno).
onaj podatak za rezim motora u kome se vecinski koristi.
ja sumnjam da neko od nas ima takvu potrebu stila voznje da non stop vrti motor na 5500 ili 6000 rpm ili koliko vec kada je definisan podatak o MAX snazi.
sto se mene tice, za iste perfomanse u voznji, isti osecaj bitno je poredjenje iste snage za isti broj obrtaja 2 motora, ili jednostavnije isti Nm. jos prostije, sto vise Nm to ugodnija voznja nevezano za formalni broj max KS.
to sto si naveo 2 tako razlicita modela i nije tako velika razlika kako lici sa papira, vrlo su slicnih perfomansi u prosecnim uslovima upotrebe auta...
meni nista ne znaci podatak o snazi motora na 6000 rpm ako motor ne moze (usled prenosa u menjacu) da se odrzava u okolini tog rezima svakodnevno a malo mi je glupo voziti auto u prvoj brzini sa 6000rpm da bi eto imao max mogucu snagu koja je em nepotrebna za 99% uslova voznje em zestoko neracionalna potrosnja energije. ma koje gorivo da je u pitanju.
mozda je stvar cisto filozofska, ja sam vec rekao da prava cena energije i prodajna cena energije je odredjena politikom drzave vise nego nekim realnim parametrom proizvodnje.
za auto koji kosta 50.000 ili 150.000 evra (bilo cega) potpuno je irelevantna razlika u gorivu od nekoliko centi ili desetina centi.
daleko vise se gubi na tzv supstanci, prostim stajanjem ili upotrebom auta pa motiv ugradnje LPGa (struje, vodonika, metanola,...) nije novcanik.
mnogo veca usteda novcanika je da se umesto auta od 150.000 kupi onaj od 15.000 ili 25.000 ili 35.000 evra.
poenta price o ekologiji danas nije (samo) novac vec i odnos prema buducim dogadjajima na planeti, o zivotnom stavu, o filozofiji da smo planetu zemlju pozajmili od buducih generacija, o prostom kvalitetu zivljenja u cistoj zivotnoj sredini.
sve nove ciste tehnologije su po pravilu bitno skuplje od klasicnih neekoloskih same po sebi, i obicno se tek na duzi rok finansijski isplate pojedincu.
globalno, ipak ekologija jeste u trendu, puno se ulaze u razvoj i nove ideje i rezultati ne izostaju.
ionako fosilnih goriva za automobile ima za svega jos 15tak godina ovakve primene, manje vise koju godinu.
pre neki dan Angola je postala clanica OPECa, sa ocekivanim rastom proizvodnje nafte u ovoj godini od oko 40tak % Ameri su vec javno obasjali taj region medijskom obradom.
zurba za naftom, slucajnost...ne bih rekao.
jos jedan detalj, Kanada ima sposobnost (komercijalne) eksploatacije fosilnih goriva jos nekih 7 godina, eventualno 9 godina max, pre svega lezista gasa.
nema tako mnogo energije na zemlji kako se do nedavno predvidjalo, mislio, procenjivalo (neka druga rec) koja je jeftino dostupna.
ima uglja iz koga se proizvodi obradom nafta (i benzin, dizel i ostalo) a uglja ima jos uvek gde ?
izmedju ostaloga i na nasim geografskim prostorima, slucajnost pojacanog interesovanja za ovaj region od strane velikih
posto je tema tipa sta bi bilo kad bi bilo, bogati nisu bogati tek tako. planiranje buducnosti im dobro ide a u tom planiranju i nova goriva imaju svoje mesto.
ta nova goriva treba popularisati na vreme, uspostavu zavisnosti od ekonomije velikih brojeva sa jeftinijim gorivom u pocetku, a kasnije vec ce morati da se plati koliko se trazi kada nema alternative na vidiku.
Shell je vec poceo napustanje nafte kao osnovnog biznisa i ulaze u gas kao gorivo naveliko ( i reklamira besomucno LPG i CNG). slucajnost. ja bih rekao planiranje buducih prihoda.
u Svajcarskoj je usvojen koncept Minergie stednje energije ( u zgradarstvu), opet slucajnost ili spoznaja da nema odrzivog standarda zivljenja na dosadasnjim temeljima rasipanja nafte kao goriva.
Svedska je donela odluku da potpuo napusta fosilna goriva za 13 godina.
daleka buducnost ? mozda a ja bih opet rekao planiranje da ne kazem vidovitost.
dakle napusta i gas kao energent (koga nece biti po dostupnoj ceni).
kako je kod nas stanje???
gleda se uglavnom samo cena i to danasnja goriva a planiranje buducnosti...e za to nema vremena. a onda cemo opet biti iznenadjeni sta se u svetu dogodilo u medjuvremenu.
naravno, planiranje se radi na decenije unapred, ne na 3 ili 6 meseci sagledavanja cene kostanja i imanja benefita odmah i sada preko noci..
ili sam ja recimo samo naivan da energije u tradicionalnim oblicima zapravo i nema vise lako dostupne onoliko koliko nam navike kazu da nam treba.
automobil je samo mali deo potrosnje fosilnih goriva, i time ne tako bitan faktor za globalno stanje energetike na planeti.
ja gledam malo siru sliku, od jednog drveta u sumi
Nm i snaga nisu ista stvar, jedino sto su direktno proporcionalni u odnosu na obrtaje. A postoje grafikoni snage na testovima koji pokazuju istu na 2K i 3,5K rpm, opet koga ta ista snaga zanima vratice brzinu dvije nize i gotovo. Niko od nas nema potrebu (stalnu) da vrti motor na 5.5 ili 6K ali je valja imati za slucaj da je osjetis
A evo ja imam mnogo vise Nm u Kupeu nego u Akordu pa ipak nekako ugodnije vozim Akorda kome je moment skoro ravnomjeran od 1.5 do 6.5K a kod Kupea je isto kao i kod drugih turbo automobila racunajuci i turbodizele sa kojima se plinasi cesto porede.
Ta 2 modela su mi inace potpuno razlicita, naravno ne kroz grad ali ako pozelis da pojuris bilo gdje glupo ih je i porediti.
A ne shvatam poentu da ti snaga nista ne znaci zasto ne vozis onda neki auto od 1000 kubika nego taj. Ko kaze da moras da ga drzis na 6000 rpm jednostavno vozis na obrtajima koji ti odgovaraju i kad pozelis brze da ides vratis brzinu i to je to, ili kupis automatik
u cemu je razlika, matematicki.
u jednacini Nm * obrtaji/ koeficijent = snaga, obrtaji motora se menjaju kao ono cime upravljamo nogom.
koliko KS ili Nm je samo jedan ili drugi oblik izrazavanja.
fizicki, druga tema (ima razlike).
hocu da kazem, ako mi das 2 podatka od 3 znam odmah i treci. koji je treci od njih je nebitno, jasno se moze zakljuciti sta motor moze da pruzi za dati rezim rada.
A ne shvatam poentu da ti snaga nista ne znaci
snaga znaci ali maximalna snaga nista ne znaci kao podatak za svakodnevnu voznju.
naveo sam razlog, ta snaga postoji samo na jednom broju obrtaja, i samo i iskljucivo u tom rezimu motor odaje taj efekat.
upravo dijagrama snage pokazuje koliko naglo pada snaga sa smanjenjem obrtaja, i koliko malo KS ima prosecan motor pri prosecnim obrtajima. da budem precizniji atmo motor.
Ko kaze da moras da ga drzis na 6000 rpm
ako hoces snagu koja je na papiru obicno data, onda moras da ga drzis na tih 6000 ili koliko vec rpm.
smanjis obrtaje i snaga nestane
sa Nm nije tako, mogu da se smanje obrtaji a da vucna sila poraste.
vucna sila se oseca pri ubrzanju, max snaga je potrebna samo za max brzinu...
a zasto ne vozim auto sa 1000ccm.
pa eto veoma je tesko voziti takav auto kada se optereti kao sto ja imam povremeno potrebe, a to je vuci 2.900kg mase zbirno.
3 kile na 1kubik je previse za motor po mom iskustvu, muka i za auto i za vozaca.
moj auto ima jako malu snagu, tek 99kw (pri 4800 rpm) maximalno ali ima i 235Nm sto je sasvim dovoljno (od 1600-4500 rpm) za ugodnu voznju.
za moj ukus bolja opcija nego 120Nm i 180KS (pricam napamet, neki takav atmo motor koji juri u obrtaje).
zato kazem da podatak o samo max snazi ne govori mnogo o karakteru motora, ako se ne zna za ceo opseg obrtaja.
Trenutno vozim SAAB 9000 CS Turbo, sa ugradjenim LPG, koji sam takav i kupio. Inace to mi je treci auto (ford pa opel) koji po redu vozim na gas.
LM, misljenja sam i uverenja da mi odgovara takav nacin finansiranja goriva a evo i zasto.
Moj sure ima pasata 99 TDI... koji mu hteo ne hteo trosi 10 l dizela... a covek je jadnik taxista... Meni Saabatina trosi oko 17l plina, jerbo je malo, ali samo malo nafriziran, a to mu dodje oko 8,5-9L benzina.
E sada, posto su cene izmedju dizela i benzina skoro, napominjem, skoro neznatne, razlika u par dinara. Zasto bi se ja mucio sa njegovih 90konja i njegovom potrosnjom, kad mogu da uzivam u mojih oko 200 konjica i skoro istom potrosnjom.
Dajem glas za upotrebu LPG-a u bilo kom autu. Kad bi mi poklonili Cayena i u njega bi ugradio plinaru.
A samo da se offiram na pomenute Britni i Paris. One jadnice siromasne, pa nemaju ni za gacice. Vidite da su ih tako i slikali. A kamoli da imaju za ugradnju plinare u neko besno vozilo. =]
Ja sam tvoja zlatna želja i ispuniću ti ribicu tri puta!
SAAB 9000 S Turbo i Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited
Sta ces lepse od te spojke ima li sta bolje? IMA To isto ali novo
Evo jos jednog pristupa (cini mi se da nije pomenut):
Uzmimo da je neko kupio novi skupi auto, iz klase auta sa extremno malom potrosnjom. Uzmimo za primer Mercedes A. Za njaga negde nadjoh da trosi svega 4l benzina na 100Km otvorenog puta. Aj' nek bude da lazu mangupi, tj. nek trosi 5l benzina na 100Km. Kad bi se ugradio plin, trosio bi znaci oko 6l na 100Km otvorenog puta.
E sad, to je Mecka, to je ultra hi-tec motor, EFI, u koji ne ide da se ugradjuje svakojako djubre, nego kvalitetan i skup uredjaj, recimo 1000 EUR (manje/vise).
Dakle: 5l * 80 din = 400 din ili 6l * 40 din = 240 din na 100Km otvorenog puta. To mu dodje usteda od oko 2 EUR /100Km.
I onda batica koji je kupio tu Mecku kad shvati da treba da predje 50.000 Km samo da bi OTPLATIO INVESTICIJU, tj. da mu, ako prelazi 10.000 Km godisnje treba 5 godina samo da bi bio na nuli, a usput ima da se zaebava sa bocom i dodatnim problemima, ima odma' da odbaci ideju o ugradnji.
OK, situacija moze biti drugacija ako planira mnogo da vozi, pa jos po gradu...
Lako je nama sa Ladama i Zastavama kad investiciju otplatimo vec u prvoj godini exploatacije
Comment