CNG da ili ne?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • StreetRacerCA
    CBC Senator
    • 11.06.2006
    • 238
    • Čačak
    • Škoda Fabia II 1.6 TNG

CNG da ili ne?

Kupio sam glanc nova kola, skoda fabia 1.2 benzinac trocilindras, ne trosi mnogo, ali kad se prepacunam, mozda mi se sve to isplati, posto imam kombinaciju da ugradim cng u auto, i da celu pricu od 850 eur isplatim u 17 mesecnih rata po 50 eur.
    prelazim oko 12-15 k km godisnje, plus poceo sam auto da koristim u sluzbene svrhe, a firma placa gorivo .
    prednosti-mane istog, kolika je cena, kakva je otprilike potrosnja *meni je sad 8 l po gradu 6 l na otvorenom*.
    molim za savete!
    Koliko dodje 30% od 40.000? Zavisi da li mi duguju ili dugujem...

• Jezdaue
    CBC Član
    • 25.03.2008
    • 27
    • Uzice

Prednosti super jeftina voznja. Mane nezgodna ugradnja, mnogo teske boce, gubitak performansi (zbog tezine)... Po meni ne
    To ti ovaj... to ti nikad nece poleteti sinko...
    Alfa Romeo 156 1.8 ts 2000. god

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Ako firma placa nemoj nista od gasova da koristis. Zasto bi?
      Auto vec ima relativno malu tezinu i malu potrosnju ali i malu snagu nazalost.
      To je jako mala godisnja kilometraza. Gde bi tocio CNG? Ima li u Cacku punionice?

Comment

• skyline
        CBC Senator XXL
        • 31.07.2007
        • 3149
        • Cacak

ima CNG u Cacku, ali dont
        pricao sam ja sa Lazom oko metana
        boca za 10kg metana je velicine cca 80cm x 30cm, mozda i veca i prazna je teska 60kg
        sa 10kg metana bi mooozda imao 200km autonomije, a u Srbiji imas max 5 pumpi koje toce CNG

vrlo ruzno izgleda boca u gepeku

a sto se performansi tice, meni je Lazar, dok sam ja razmatrao koji sistem kod mene da stavim, pricao da njegov Citroen BX GTI vidi brdo pre vozaca
        znaci, nista brdo, nista preticanje

jedino sto je dzabalesku voznja i tu se zavrsavaju sve prednosti metana, sve ostalo su mane i to velike

a sto se tice ugradnje, mislim da nema sanse da kosta 850e, jer samo boca kosta 500e

mislim da sa jednom polovnom bocom kapaciteta 10kg, instalacija izadje 1200, 1300, dok sa novim bocama je to oko 1600

ako ces jeftiniju voznju, TNG
        razmisli jos, ali ja ne bih stavljao CNG
        Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

koliko košta 1kg metana u Čačku ?
          pominje se džabalesku vožnja pa bih da uporedim sa bgd cenom koja je dosta velika, štaviše na CNG je skupo voziti u meri da ne mogu da proniknem u računicu isplativosti ugradnje.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• skyline
            CBC Senator XXL
            • 31.07.2007
            • 3149
            • Cacak

po zadnjem popisu, 1kg metana je 52din
            Kada se glupost toliko namnoži, čitava društvena zajednica postaje jedan veliki debil.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Originally posted by sw.brick
              koliko košta 1kg metana u Čačku ?
              pominje se džabalesku vožnja pa bih da uporedim sa bgd cenom koja je dosta velika, štaviše na CNG je skupo voziti u meri da ne mogu da proniknem u računicu isplativosti ugradnje.
              Ma skup oje ali malo malo neko pita kao da se deli džabe. Ima svoje opravdanje ali namenski, za one kojima se isplati. Treba preći dosta kilometara da bi se isplatio uloženi niovac.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

ja sam cuo da se moze staviti na sekvent sistem, samo se ojacaju cevi i promene boce

samo

Comment

• ale944
                  CBC Senator XXL
                  • 20.03.2006
                  • 1457
                  • Beograd

"sekvent" sistem je u principu isti, drugacija je boca , cevi i reduktor, dakle sve od boce pa dok se ne obori pritisak na zeljenu vrednost za ubrizgavanje npr 1 bar ili slicno
                  da se ne bi desavale te stvari da "auto vidi brdo pre vozaca" potrebno prilagoditi paljenje. postoje gotovi uredjaju koji automatski udare advance na npr 10-ak stepeni u odnosu na benzin i onda je ok. naravno dodatna tezina od 100tinak kila boca za malo ozbiljniju autonomiju uvek cini svoje...
                  cena voznje bi trebala da je skoro duplo jeftinija od lpg cini mi se..
                  kad kompozitne boce koje su lakse od metalnih dospeju na ove prostore po pristojnoj ceni mislim da ce se situacija promeniti u korist cng.. ali gubitak prostora je i dalje daleko nepovoljniji u odnosu na lpg.
                  http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

pa zasto, manje su boce i mogu da se razmeste na razna mesta... mozda cak i ceo rezervoar da se izvadi u korist metan boca... stavis neki mali, u gepek kao ja sto sam onomad imao rezervoar od camca i elektricnu pumpu niskog pritiska

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

1kg metana je 52din
                      au, toliko

zadnji put kada sam računao odnose cena LPG- CNG moja matematika mi pokazala da je max prihvatljiva cena za metan oko 29 dinara i da sve preko toga je neisplativo u životnom veku auta.

uz 52 din ovako napamet, mislim da treba oko 400,000 km vožnje da se samo povrati uložena investicija u uredjaj a kamoli da ima iti jednog jedinog centa uštede.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

manje su boce i mogu da se razmeste na razna mesta
                        nisam uživo video te boce za metan, ali ono na slikama iz fabričkih ugradnji na proizvodnoj traci ne izgleda mi baš da su male.

za 300km autonomije trebaju boce od oko 25-30 kg. mislim da to odgovara veličini 4 cilindrične boce od 80litara za LPG.

jedini auto gde sam video da su te boce zgodno ugradjene je Fiat Multipla, ispod poda vozila.
                        što je dobro i zbog težišta.

šta znam, Mercedes je probao sa CNG serijski u E200 limuzini i nije uspelo.
                        Volvo je probao sa S80 i V70 CNG i isto nije uspelo da zaživi.

Reno je isto nešto nudio sa Meganom i Espasom i ni to nije uspelo.

Fiat takodje nije uspeo, osim sa Multiplom.

nekako mi toliko pokušaja od strane fabrika koji nisu uspeli u praksi da se dokažu deluje odbojno u smislu da CNG rezervoari još nisu sazreli da se uklope neprimetno u naše aute kakvi su danas.

možda samo moja predrasuda pošto zaista bih imao želju da provozam i isprobam taj metanski pogon.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Vlada_nbgd
                          CBC Senator XXL
                          • 11.09.2005
                          • 1066
                          • Novi Beograd/Topcider
                          • ford focus sport pack

Re: CNG da ili ne?

Originally posted by StreetRacerCA
                          posto imam kombinaciju da ugradim cng u auto, i da celu pricu od 850 eur isplatim u 17 mesecnih rata po 50 eur.
                          Samo jedno pitanje,od kad je ugradnja metana tako jeftina?Ja sam bio ubedjen da je znatno skuplja.
                          FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• skyline
                            CBC Senator XXL
                            • 31.07.2007
                            • 3149
                            • Cacak

brick, to je 1KG, a ne 1L
                            ja mislim da ima cca 1,8 ili 1,9L metana u 1KG

ako je 1KG 52, kad se prevede u litre to dodje oko 27din/l sto je vise nego prihvatljivo

ili napravi ovakvu racunicu
                            prosecan auto trosi oko 5kg metana na 100km
                            5x52=260din/100km

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Ne treba da se misli, na ovom forumu je ta tema obradjena u detalje s sve tablicama koliko čega. Ni pod tačkom razno enmože izaći ekvivalent od jedne litre 27 dinara. Pre će biti oko 40 dinara.
                              Boce za otprilike zauzimaju uvek više prostora u odnosu na LPG iako ih ima 4 mora s staviti nosač izmedju pa to uzima još više mesta.

@Brick
                              Nije 4 puta 80 L LPGa nego otprilike kao ta jedna plus medjuprostor izmedju njih.

Oni koji nisu videli, boce su kao one kiseoničke za bolnice, otprilike taj prčnik i dužina sa varijacijama u prečniku i dužini da bi se kombinacijom raznih boca optimalno zauzeo prostor.

Da li kod nas ima toliki izbor metanskih boca ne znam.

Otprilike ovako...
                              http://www.tradekey.com/product_view/id ... kss_ptitle
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X