Izgleda da nigde u Vojvodini ne menjaju težinu, pošto ni mom ćaletu (južnobanatski okrug) nisu menjali težinu u saobraćajnoj. Ma nema, mi Beograđani po svemu moramo da budemo posebni
drugari, pustite tezinu vozila.
sta je bilo sa licenciranjem ugradnje i koja marka tj. proizvodjac se nalazi na spisku za dozvoljenu ugradnju?
valjda ima neko informaciju, mislim, toliki trust mozgova ovde ...
To ne zna ni ministar, ni vlada ni niko, čekaju se ponude 30% stranci, 30% odgovornom licu u džep, ostatak već gde treba, kao i kod nas sve što se radi (tenderi i slične dozvole), pa će onda biti spisak.
Ako gledaš zakon, koja dečja sedišta - doneće odluku nadležni naknadno, koji gas - isto, koje atest kuće - isto...
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
A hoće li to da važi retroaktivno? Iako mislim da ne bih imao problema (atestiran Lovato gasni sistem, atest rađen na Mašincu, a računam da će mašinac svakako i dalje biti neko ko će raditi atest), ja ne bih da čupam ovo što imam
Retko koji Zakon može da se primenjuje retroaktivno. To bi bilo narušavanje prava zagarantovanih Ustavom koja su građani ostvarili prilikom važenja prethodnih propisa. Taj princip se narušava samo kada su bitne promene u pitanju, ukidanje smrtne kazne itd. Po svemu sudeći, prethodni atesti će i dalje važiti. Nemojte se mnogo brinuti
Kako u novom broju jedne auto revije pise, po novom zakonu ce atest trajati 5 godina, dok je po starom vazio 10. Sad, ako ti je "stari" atest stariji od 5 godina, imas 6 meseci da odradis novi. Ako je mladji od 5 godina, vazi do isteka pete godine i onda imas 6 meseci da odradis nov. Taj nov ce biti mnogo stroziji nego dosadasnji, a vrlo verovatno i skuplji, tako da se vise isplati onima kojima je isteklo 5 godina od kada su uradili "stari" atest, da ga odrade ponovo jer ce i on vaziti tih 5 godina (iako ce u uverenju pisati da vazi 10 god.)
Posto sam ja jedan od srecnika kome stari atest puni petu godinu u oktobru tekuce godine, ja resavam da odem i odradi ponovo atest. Medjutim vidim jedan problem. Pri prvom atestiranju od strane Instituta Vinca (dolazili u servis gde je uredjaj ugradjen) uzeli su mi sve originale dokumentacije, tako da ja sada nemam ni jedan papir od uredjaja, sem uverenja i atest knjizice. Kako ja sada da odradim atest bez papira? Mozda bi u Vinci i mogao (mada sam skeptik po tom pitanju), ali sta ako necu da radim u Vinci, nego kod nekog drugog.
Ne znam zašto su ti uzeli originale, meni su tražili kopije. Čak su mi na vanrednom tehničkom pregledu nakon atesta (kada su popunjavali registracioni list) tražili da im pokažem orignalna dokumenta svih uređaja na uvid. Isto to su mi tražili i u SUP-u kada sam kasnije pri registraciji upisivali podatke u saobraćajnu... tako da su originalni dokumenti boce, isparivača (i ne znam da li ima još neki papir) ostali kod mene, plus uverenja i knjižica sa atestom.
Samo se kod nas upisuje isparivač u atest ... inače je to rezervni deo i potpuno zamenjiv k'o ventil na gumi ..
Nije tačno, bio mi je italijan koji je hteo da mu repariram isparivač da bi ostao isti jer ako mu promenim stari za novi nadeaće ako ga uhvate a nije upisano u servisnu knjižicu, pa je plakao kad sam mu rekao koliko košta zamena novog. Kad je on meni rekao koliko to tamo košta onda sam ja plakao tako da smo se siti isplakali.
Propisi su različiti od države do države ali generalno, tamo gde ima atest ne sme ništa da se menja, tamo gde sme da se menja, to sme samo u ovlašćenom servisu uz upisivanje i pečatiranje servisne knjižice što mu se svodi na isto samo drgačije zapakovano. Takav sistem fleksibilnosti košta u svakom slučaju što ovde nije ni malo popularno, treba ugraditi bilo kakav gas za što manje para i da te nikad niko više ne pita nizašta.
Opet generalno, ljudi na ovom forumu su dovoljno edukovani pa se neke stvari znaju ali je ovde ( u državi) uradjeno toliko šljamastog materijala i toliko loših ugranji da je stvarno čudo kak ose ništa ili retko šta desi nekom. Ne računam zapaljene automobile kojih ima dosta. Hiljade ljudi je prevareno što plaćanjem oprme koja je ugovorena a nije ugradjena, što plaćanjem rada nogama umesto rukama, o mozgu da ne pričam. Stvoreno je uverenje da je to posao očas posla a nije. Ne mistifikujem ali nije baš ni tako prosto ako se poštuje kompletna procedura a to opet nije ova cena koja je sada i koja verovatno neće biti naubuduće i na to će se svi morati privići, počev od nas servisera pa do mušterija.
Neće biti više platiš 5 dobiješ 10 ili platiš 10 dobiješ 5.
Meni na starim kolima nije uopšte bila ni upisana težina vozila u saobraćajnu.
Pa su mi na tehničkom rekli jednu težinu, a pri atestiranju ovi iz amss-a su mi rekli za jedno 300 kila više.
Toliko o tome koliko su oni uopšte kvalifikovani da rade to što rade.
Do današnjeg dana, sem članka u SAT reviji ništa zvanično nije saopšteno.Čim bude bilo ili čim budemo imali neka konkretna saznanja obaveštavaćemo Vas na vreme.
Trenutno je "status quo", atesti se rade i dalje pod istim uslovima kao i pre 6 meseci.S obzirom da su sadašnji uslovi daleko liberalniji od onoga što nas očekuje u bliskoj budućnosti, pametno bi bilo da SVAKO KO VOZI ILI MISLI DA VOZI NA GAS A NEMA ATEST-ATESTIRA SVOJE VOZILO ŠTO PRE.Sve "kuće" koje atestiraju imaju uglavnom iste kriterijume za pregled.Još uvek "prolaze" vozila koja nemaju poreklo opreme i koja nisu urađena u servisima.
S obzirom na medijsku kampanju koja je i pokrenula ovu raspravu, a iz ranijih iskustava, moguće je da MUP opet krene u "akciju" skupljanja harača,tako što će naplaćivati kazne od vozača prepravljenih a neatestiranih vozila.
Takođe, ako sa svojim "neatestiranim" vozilom nedaj bože učestvujete u saobraćajnoj nezgodi, automatski ste krivac jer ste postupili protivno članovima 192 i 193 starog ZOBS-a (obaveza ispitivanja prepravljenog vozila i učešće u saobraćaju sa vozilom koje je prepravljeno a nije ispitano,dakle tehnički neispravno).
Moja voljena država uvek iz totalnog haosa prelazi u super-organizovani red, ali onda nastane još veći haos samo mnogo skuplji!
Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Potrebna mi je pomoc. Negde sam ranije slicnu temu procitao ali sada ne mogu da nadjem.
Covek je kupio kola kojima za mesec i po istice registracija i jos uvek ih nije preveo na sebe.
Ugradio je plin, i hoce da uradi atest.
Da li treba da atest radi na starog vlasnika, pa da prenosi kola na sebe za mesec dana ili da saceka?
Da li mora da dobije "uput" iz sup-a na vanredni tehnicki pregled ili da na redovnom tehnickom za 15 dana samo upisu da ima .... ?
Ako već prevodi auto na sebe, onda je najpametnije da radi atest i na svoje ime, pošto ti u kartonu za atest autogasa piše ime vlasnika vozila.
Moraš prvo da dobiješ uput iz SUP za vanrednih tehnički pregled. Na tehničkom ti konstatuju da imaš ugrađen pogon na tečni naftni gas i upute te u neku od instituacija za atest (AMSS, mašinac... šta ti ja znam), posle toga se vratiš sa svim papirima u tehnički centar odakle su ti dali uput i tu završiš ostatak. Posle samo pri registraciji vozila podneseš svu dokumentaciju i upišu ti u saobraćajnu.
Comment